Inköpspris bostad – deklaration vid arv eller utköp av sambo

9

När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet måste man alltid ange ett inköpspris. När du ärver eller får en bostad i gåva så ärver du även inköpspriset.
Även när man skall räkna på utköp av sambo eller liknande behöver man räkna ut sitt totala inköpspris.

Inköpspris bostad – arv eller gåva

Har du ärvt en gammal bostad eller fastighet och saknar inköpspriset så kan du oftast få fram det genom att kontakta Inskrivningsmyndigheten/Lantmäteriet eller landsarkivet.
Man kan och får inte räkna ut eller uppskatta ett inköpspris när man deklarerar förutom om man använder schablonregeln här nedan.

Om fastigheten från början är förvärvad för väldigt länge sedan kan du använda en schablonberäkning: Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.

Inköpspris – utköp av sambo

Om du tidigare köpt en bostad ihop med en sambo så har ni ett gemensamt inköpspris.
Du multiplicerar det inköpspriset med din ägarandel (tex 50 %) för att få fram ditt egna inköpspris. Om du sedan köper ut din sambo så lägger du ihop ditt egna, första inköpspris med det priset som du köper ut sambon för.

Exempel:
Ni köper en fastighet ihop för 2.000.000 kr.
Ni äger 50% var vilket gör att ni båda har ett inköpspris på 1.000.000 kr per person på er bostad. Några år senare skiljer ni er och du köper ut din sambo för 1.200.000 kr.
Nu äger du 100% av bostaden.
Ditt inköpspris blir då 1.000.000 + 1.200.000 kr = 2.200.000 kr.

Ta hjälp av en duktig mäklare som hjälper dig räkna

Om du anlitar en mäklare till din försäljning av bostaden så hjälper mäklaren dig att räkna och deklarera försäljningen. Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något när du ansöker på Hittamäklare.se.

9 KOMMENTARER

 1. Vad gäller:
  Har ärvt marken bostaden byggdes på
  Byggkostnad 600000kr
  Får man dra av något vid försäljning i denna situation

  • Hej Gunnel.

   Ja, du drar av byggkostnaden samt det inköpspris som marken hade när den senast såldes.
   Dvs det inköpspris för marken som föregående ägare hade har du tagit över när du ärvt marken.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej,

  Har ärvt en lägenhet av min mor – hur hittar jag hennes köpepris – kan brf hjälpa mig där eller var hittar jag denna info? Påverkar ju vad jag ska skatta när jag sedan sålt den.

  Mvh Eva

  • Hej Eva.

   Ja föreningen har de uppgifterna.
   Om det är en förening som är anknuten till HSB, Riksbyggen eller liknande så har de den uppgiften.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Kan jag verkligen tillgodoräkna utköp av min fd make till inköpspriset vid försäljning av huset? Vi köpte huset för 2,3 mkr. Jag fick betala 0,3 mkr för att köpa ut han. Sålde nu huset för 3,4 mkr. Beräkna jag vinsten 8bortsett fr lagfart, mäklararv mm) som: 3,4 – 2,3 – 0,3?
  Vänligen
  Natalia

  • Hej Natalia.

   Nej om ni köpte huset ihop 50/50 för 2,3 miljoner så köpte DU endast 50% av huset.
   Dvs ditt inköpspris blir 2.300.000 kr/2 = 1.150.000 kr + utköpet av din man för 300.000 kr.
   Det innebär att ditt totala inköpspris blir 1.450.000 kr.

   Jag hoppas för din del att du inte köpte ut din man för 300.000 kr med en kontrakt där det står 300.000 kr som köpeskilling för då kommer du att få betala nästan all vinstskatt som din man egentligen skulle ha betalat.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej Andreas och tack för din snabb återkoppling.
  Jag tror du har missförstått mig lite. Vi köpte huset tillsammans för 2300000 kr. Vid skilsmässan gjorde vi en bodelning där jag fick överta hela villan genom att ta över hela lånet plus 300000:-
  Jag har nu såld huset för 3400000:- och ska deklarera försäljningen för att återföra vinstskatt. Jag är medveten om att jag ska dra av mäklararvoden, tillbyggnad mm mm. Det jag inte är säker på om jag vid beräkning av ”Inköpspriset” ska ta med de 300000:- jag lånade upp samt pantbrev som tillkom i samband med det (utökad lån med 300000) till ursprungliga inköpspriset om 2300000:-? Eller får jag inte det eftersom jag tog över huset via bodelning och det då inte spelar någon roll att jag var tvungen utöka bolånet med de 300000 plus pantbrev för att köpa ut mitt ex?

  Vänligen
  Natalia

 5. Har ärvt en fastighet, som jag inte har något inköpspris på. Fastigheten är en barack av trä, uppförd 1945 med källare. Under åren har fastigheten moderniserats och består i dagsläget av 4 rum och kök.
  Tacksam för svar angående beräknat inköpspris.

  • Hej Sten.

   Om du inte lyckas få tag i inköpspriset så får du använda dig av schablonregeln.
   Om bostaden har renoverats eller byggts om under åren så är det avdrag som ny-till och ombyggnad eller renovering som gäller.
   Kostnader för renoveringar eller ombyggnad läggs inte på inköpspriset/anskaffningspriset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here