Inköpspris bostad – deklaration vid arv eller utköp av sambo

När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet måste man alltid ange ett inköpspris. Om du ärver, får en bostad i gåva eller övertar en bostad/del av bostad via en bodelning så ärver man även inköpspriset.

Om man inte hittar inköpspriset

Kontakta lantmäteriet om du söker inköpspris för fastigheter. De har ett register som heter fastighetspris-registret. Om du söker inköpspriset för en bostadsrätt är det föreningen som har uppgiften.

Inköpspris bostad – arv, bodelning eller gåva

Har du ärvt en gammal bostad eller fastighet och saknar inköpspriset så kan du oftast få fram det genom att kontakta Inskrivningsmyndigheten/Lantmäteriet eller landsarkivet.
Man kan och får inte räkna ut eller uppskatta ett inköpspris när man deklarerar förutom om man använder schablonregeln här nedan.

Om fastigheten från början är förvärvad för väldigt länge sedan kan du använda en schablonberäkning: Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.

Inköpspris – utköp av sambo eller delägare

När man skall räkna på utköp av sambo eller liknande behöver man räkna ut sitt totala inköpspris. Om du tidigare köpt en bostad ihop med en sambo så har ni ett gemensamt inköpspris. Du multiplicerar det inköpspriset med din ägarandel (tex 50 %) för att få fram ditt egna inköpspris. Om du sedan köper ut din sambo så lägger du ihop ditt egna, första inköpspris med det priset som du köper ut sambon för.

Exempel:
Ni köper en fastighet ihop för 2.000.000 kr.
Ni äger 50% var vilket gör att ni båda har ett inköpspris på 1.000.000 kr per person på er bostad. Några år senare skiljer ni er och du köper ut din sambo för 1.200.000 kr.
Nu äger du 100% av bostaden.
Ditt inköpspris blir då 1.000.000 + 1.200.000 kr = 2.200.000 kr.

Inköpspris vid nybygge

Om du bygger ett nytt hus så blir ditt inköpspris: tomtpriset + byggkostnaderna.

Ta hjälp av en duktig mäklare som hjälper dig räkna

Om du anlitar en mäklare till din försäljning av bostaden så hjälper mäklaren dig att räkna och deklarera försäljningen. Använd den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något när du ansöker på Mäklarofferter.se

141 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Min mor ska sälja sin bostad. Mina föräldrar är skilda sen 7 år tillbaka och min far är utköpt från huset. Mina föräldrar byggde huset gemensamt på1970-talet. De köpte marken billigt (den styckades av från min mammas farmors egendom) för 20 000 SEK och de tog ett lån på 290 000 SEK. Det saknas en hel del kvitton från byggnationen. Är inköpspriset 310 000 SEK då eller kan jag använda mig av någon schablonberäkning? Värdering på huset är ca 3,2 mSEK.

  Tacksam för hjälp och svar!

  • Hej Simon.

   Inköpspriset är 20 000 kr + kostnaden för att bygga huset.
   Om du yrkar avdrag för kostnaden att bygga huset skall du kunna bevisa kostnaden med kvitton, ritningar, bilder eller liknande om skatteverket kräver det.

   Jag tror inte att lånet räcker som bevis för skatteverket men jag är inte säker. Du får nog ringa skatteverket och fråga.

   Du kan inte använda någon schablonberäkning och lånet räknas inte som inköpspris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Min far har ett fritidshus som jag ska köpa. Tomten var en gåva till min mamma (nu avliden) från min morfar på 80-talet och själva stugan byggdes till största del av sådant som min far och mor fick av min morfar samt av virke som sågades till av skog som morfar ägde. Min far har ingen uppfattning om vad bygget kan ha kostat och det finns ingen uppgift hos lantmäteriet om anskaffningsvärde då det aldrig sålts. Vad jag förstår finns inte ens något taxeringsvärde i registren, vad gör man då?

  Vad ska jag ange som anskaffningsvärde?

  Mvh
  Katarina

  • Hej Katarina.

   Jag vet inte vad du skall ange då tyvärr.
   Du får nog ringa skatteverket och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!

  En ägare har köpt en tomt/fastighet.

  Ägaren bygger ett nytt hus på tomten.

  Om ägaren hade sålt fastigheten så har jag förstått att ägaren då skulle ha kunna göra avdrag för kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt.

  Om ägaren istället för att sälja ovan fastighet, skänker ovan fastighet med det nybyggda huset på, kan då gåvomottagaren, i händelse av försäljning, också använda sig av kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt?

  Mvh Christofer

  • Hej Christofer.

   Ja precis. Om fastigheten och huset ges bort i gåva kan gåvotagaren använda avdragen vid en framtida försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,
  Hur länge kan jag beräkna inköpskostnad när jag byggde huset 1976 , flyttade in 1977 och sedan åren efter gjorde iordning tomten gräsmatta växter mm ? Alltså , det tar ju några år att få huset ”färdigt” . Gissar upp till 5 år …..Allt man lägger TILL på fastigheten blir fullt avdragsgillt m a o ? Viken % är OK till mäklare ? Har en person som event vill köpa direkt av oss – göra köpet via en bank eller vad rekommenderar du ?

 5. Hej,
  Jag köpte en fastighet (tomtyta 17000m2) med hus 2010 för 1 642 000kr. 2017 sålde jag tomtyta (14500m2) från den fastigheten för 1 160 000kr. Om jag skall sälja fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus) nu, vad kommer min vinstskatt att bli för den sista försäljningen (fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus))?

  • Hej Jörgen.

   Jag är osäker på hur man räknar ut det när det är ett hus inblandat tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag har en fundering gällande min bostad. Min sambo önskar köpa in sig till hälften i mitt hus och jag funderar på om det blir skattemässiga skillnader för mig att sälja hela huset extern jäntemot att han köper in sig i hälften? Samt hur beräknar man inköpspriset på en fastighet som man till stor del byggt upp själv?

   • Hej Vera.

    Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
    Skatten beräknas på samma sätt oavsett.

    Ditt inköpspris blir:
    Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader

    Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Vera.

    Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
    Skatten beräknas på samma sätt oavsett.

    Ditt inköpspris blir:
    Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader

    Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej

   Jag och mina två syskon har ska nu sälja papps hus som dödsbo.
   Tror att han har ägt tomten i ca 35 år för att helt själv bygga ett nytt hus som stod klart för ca 30 år sedan.

   Som jag förstår kan vi få fram köpeskillingen på tomten och gamla huset. Men vid en deklaration hur ska vi räkna fram vinsten?
   Vi vet inte vad materialet för huset kostade? Kan vi tillgodoräkna oss hans arbetstid för bygget av huset på något sätt?
   Har du något bra tips?

   • Hej Robin.

    Nej ni kan inte dra av för hans arbetstid.
    Ni kan göra en uppskattning av hur mycket materialet till huset kostade på den tiden om ni har ritningar eller liknande som styrker avdragen.

    Ni kommer tyvärr att få betala väldigt mycket skatt eftersom det var såpass längesedan huset byggdes. Det går inte att komma ifrån.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej.
   Hur ska vi enklast göra vid en separation. Vi äger 50% var. Köpte för 1,3 milj lånade upp till 1,6 milj för renovera och har nu kvar 1590772kr i lån, han ska köpa ut mig. Eller överta lånen, vad blir smidigast med skatteverket osv. Fått en värdering på 2 milj idag.
   Vill inte krångla till allt. Bara enklast möjligt för båda. Han kan betala till mig privat med om jag överlåter det till honom.

   • Hej Vanja.

    En bodelning är det bästa alternativet för er. Då slipper ni realisera vinstskatten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Jag har ett sommartorp som jag fått i gåva av min mor, hon har i sin tur fått det i gåva från sin far.
   Om jag förstår det rätt så får då byggkostnaden som min morfar hade räknas in som inköpspris vid en försäljning.
   Det finns inte några papper i våran ägo kring byggnaderna som finns på fastigheten.
   Totalt finns det 3st byggnader, boningshus, gäststuga/uthus och en ytterligare stuga.
   Årtal via kommunen har vi kring avstyckning (-59), uthuset (-68) och gäststuga (-88). De två sistnämnda är i samma byggnad, där gäststugan är tillbyggd.
   Den ytterligare stuga som finns på tomten finns det inget om mer än ett datum då elen installerades på den stugan, och då bör den ha byggts samma år som detta. (-06)
   Har kollat historiska kartor på lantmäteriet och de styrker byggnaders uppkomst vad jag kan se fram till 1993.

   Hur ska man räkna fram byggkostnader kring detta? Utgår man från kvm och sedan SCB och dess statistik för byggkostnad småhus i riket?

   Vidare så försöker jag få svar från skattemyndigheten vad krävs vid en uppskattning generellt sett, men de säger mest att det är upp till den enskilde handläggaren. Bör rimligen vara ett regelverk/praxis som handläggare utgår ifrån? Svårt att hitta info kring deras bedömning. Kanske beror på hur stora summor det pratas om, i detta fall så är ett uppskattat försäljningspris under 1 miljon.

   mvh

   • Hej Lars.

    Jag vet inte svaret på din fråga tyvärr.
    Det är nog skatteverket du får ringa och fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej igen Jan.

    Ni måste ändå skriva papper som gör det till din enskilda egendom vad jag vet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Har ärvt en egendom som enskild egendom, nu ska jag och min hustru sälja denna
   jag tar ju hela försäljningssumma och lägger i det nya boendet, min fråga är?
   Vad händer om vi går skilda vägar om några år, vad händer då med mitt arv?
   Är jag t.ex tvungen att dela detta som i grunden var mitt arv?
   Tacksam för snabbt svar!

   • Hej Jan.

    Om du säljer den enskilda egendomen så måste ni skriva papper (äktenskapsförord) för att de pengarna inte skall delas lika i en framtida bodelning.
    Du kan dessutom få problem om du blandar in pengarna i er gemensamma ekonomi. För att särskilja pengarna som är enskild egendom skall du helst ha dom separerade från er övriga ekonomi.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Andreas, tack för snabbt svar! Vi tycker också att det är konstigt att inte bostadsrättsföreningen har uppgiften – trodde de var skyldiga att tillhandahålla dessa uppgifter? Svärfar bodde redan i en annan lägenhet i samma hus och var därför redan medlem i föreningen. Mvh / Stefan

   • Hej igen Stefan.

    Jag är inte helt säker på att de är skyldiga att tillhandahålla de uppgifterna men jag tror det.
    Att de inte har en kopia av kontraktet bland sina dokument borde vara en sorts slarv som borde kunna ge en påföljd men jag är inte 110% säker.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej jag har ärvt ett hus som är byggd cirka 2011-2013 lantmäteriet har inga dokument eller priser på huset sedan tidigare för den aldrig blivit såld eller ärvd innan hur får jag reda på Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.

   Tacksam för svar

   • Hej V.

    Ja ja tror att det blir det schablonvärdet du får använda om du inte kan få fram något inköpspris för fastigheten.
    Det låter lite konstigt dock att det inte finns ett inköpspris när huset är såpass nytt?

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Min sambo skall deklarera försäljning av sin bortgångne fars bostadsrätt men hittar inget inköpspris. Lägenheten införskaffades 1988 men bostadsrättsföreningen saknar uppgift om priset (har endast fått priset från när lägenheten var nybyggd 1960 men det är ju betydligt lägre). Hur kan man då få fram denna uppgift? Finns det något schablonvärde eller annan uppskattning man kan använda sig av? Tacksam för all hjälp! Mvh / Stefan

   • Hej Stefan

    Det måste gå att få fram någonstans. Kolla om skatteverket har uppgiften registrerad.
    Att inte bostadsrättsföreningen har den uppgiften är ju väldigt konstigt. De skall ha en kopia på överlåtelseavtalet i sina arkiv, annars hade de aldrig kunnat godkänna din pappa som medlem.
    Det finns inget lämpligt schablonvärde som ni kan använda.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej jag har svårt att hitta information! Fastighet med mark och småhus som är inköpt 1972 för 320 tkr ska säljas nu i år. Vid köpet var huset på fastigheten inrätt som annex till ett pensionat med 12 sovrum med handfat i varje rum. 2 små toalettrum med kallvatten i handfat fanns oxå men inget kök och inget badrum och inte varmvatten. 1972-74 byggdes huset om helt till familjebostad med badrum kök öppenspis mm. Flertal väggar togs bort för att anpassa till familjebostad. Huset byggdes alltså om helt och hållet för nytt ändamål, total ombyggnadskostnad ca 400 tkr varav det finns kvitton på ca 200 tkr. Under -90 tlaet har oljepanna bytts till bergvärme. Vår fråga är därför vad som får tas upp som anskaffningsvärde? Så tacksam för lite information.

   • Hej Lena.

    320.000 kr drar ni av som inköpspris.
    Min bedömning är att kostnaden för ombyggnad och bergvärmen är avdragsgill som ny- till- och ombyggnad (grundförbättring).

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Akut hjälp!
   Om man sålt fastighet och dels tagit över alla bolån plus bodelningslikvid vad får man då ta upp som inköpspris.

   • Hej Anna.

    Du får vara lite tydligare i din fråga om du skall kunna få ett svar.

    mvh Admin på Ekonomifokus

  • Ska lösa ut mina två systrar ur vårt föräldrahem . Vi har har haft fem mäklare här och landat på ett snittpris på 4550000 ca . Vi har svårt att hitta kvitton på en tillbyggnad /ombyggnad gjord på 80 talet. Vi vet att det är ca 600000 kr. Huset var sommarstuga först byggt 64 för 40000 kr tomten köpt 58 för 8000 kr. Finns det nåt schablonbelopp man kan använda sig av?

   • Hej Örjan.

    Nej det finns inget schablonbelopp.
    Ni kan ”yrka öppet” när ni drar av för tillbyggnad/ombyggnad.
    Det innebär att ni skriver en notis i deklarationen att ni inte har några kvitton eller bevis för avdraget.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here