Inköpspris är priset bostaden köptes för. Om man ärver, får en bostad i gåva eller övertar en bostad via en bodelning övertar man även den föregående ägarens inköpspris.
När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet skall man ange ett inköpspris. Inköpspris skall inte blandas ihop med anskaffningsvärde som är inköpspris plus ett antal kostnader relaterade till köpet så som kostnader för lagfart, pantbrev osv. I denna artikel fokuserar vi på inköpspriset.
Anskaffningsvärde = inköpspris + övriga kostnader för köpet
🔗 Läs även vår artikel om: Anskaffningsvärde
Artikelns innehåll:
1. Om man inte hittar inköpspriset?
2. Inköpspris vid arv, gåva eller bodelning
3. Inköpspris vid utköp av sambo eller delägare
4. Nybyggt hus
5. Nyproducerad bostadsrätt
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Om inköpspris saknas
Hus:
Kontakta lantmäteriet om du söker inköpspris för fastigheter. De har ett register som heter fastighetspris-registret.
Bostadsrätt:
Om du söker inköpspriset för en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som har uppgiften.
Beräkning av inköpspris med schablon
Fastighet:
Om fastigheten är förvärvad före år 1952 kan man använda denna schablonberäkning:
Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.
Bostadsrätt:
Om bostadsrätten förvärvats före år 1974 kan inköpspriset beräknas till 150 procent av bostadsrättens andel av föreningens förmögenhet den dagen. Bostadsrättsföreningens förmögenhet beräknas på taxeringsvärdet för 1974 på föreningens fastighet och tar hänsyn till övriga tillgångar och skulder enligt bokslutet för år 1973.
Fanns inte taxeringsvärde för föreningens fastighet för 1974, får ett motsvarande värde uppskattas med ledning av det närmast därefter fastställda taxeringsvärdet (46 kap.14 § IL).
Inköpspris vid arv, bodelning eller gåva
När man ärver, får en bostad i gåva eller tar över bostaden via bodelning så tar man även över inköpspriset från föregående ägare.
Exempel vid bodelning:
Du äger en bostad ihop med din sambo (eller make/maka). Ni köpte bostaden för 2 000 000 kr. Du övertar hela bostaden och övertar därmed din sambos del av inköpspriset vilket gör att ditt totala inköpspris blir 2 000 000 kr. Detta gäller oavsett vad bostaden värderas till i bodelningen.
Exempel vid arv:
Du ärver en bostad av din mamma. Din mamma köpte bostaden för 250 000 kr. Det innebär att ditt inköpspris är 250 000 kr. Detsamma gäller vid gåva eller vid övertagande genom bodelning.
Har du ärvt en bostad eller fastighet och saknar inköpspriset så kan du oftast få fram det genom att kontakta Inskrivningsmyndigheten/Lantmäteriet eller landsarkivet. Man får inte räkna ut eller uppskatta ett inköpspris när man deklarerar förutom om man använder schablonregeln.
Inköpspris – utköp av sambo eller delägare
När man skall räkna på utköp av sambo eller delägare behöver man räkna ut sitt totala inköpspris. Om du köpt en bostad ihop med någon annan så har ni ett gemensamt inköpspris för hela bostaden. Du multiplicerar det inköpspriset med din ägarandel (tex 50 %) för att få fram ditt egna inköpspris.
Om du sedan köper ut din sambo så lägger du ihop ditt egna, första inköpspris med det priset som du köper ut sambon för.
Exempel:
Ni köper en fastighet ihop för 2 000 000 kr.
Ni äger 50 % vardera vilket gör att ni båda har ett inköpspris på 1 000 000 kr per person. Några år senare skiljer ni er, bostaden värderas till totalt 2 400 000 kr och du köper ut din sambo för 1 200 000 kr. Nu äger du 100% av bostaden.
Ditt inköpspris blir då 1 000 000 + 1 200 000 kr = 2 200 000 kr.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Lånekoll. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Inköpspris vid nybyggt hus
Om du bygger ett nytt hus så blir ditt inköpspris: tomtpriset + byggkostnaderna.
Inköpspris nyproducerad bostadsrätt
Köper du en nyproducerad bostadsrätt beräknas ditt inköpspris enligt följande:
Bostadens pris + tillval = inköpspris
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej!
Vänligen hjälp mig genom att svara på denna fråga.
Jag och min fru köpte en lägenhet (BRF) för 4Mkr, då vi äger 50% var.
Jag har 100% av lånet på mitt namn.
Nu vill min fru skänka 50 % av sin andel till mig. Därför kommer jag att äga 100% av lägenheten.
Från min tidigare försäljning har jag ett uppskov (uppskov) på 1M sek.
Om jag antar att jag säljer min lägenhet med förlust, för ett pris av 3 miljoner kronor, vad ska köpeskillingen vara i min skattedeklaration?
om min köpeskilling är 4M sek, och försäljningspris 3M sek kan jag göra ett avdrag på 1Msek förlust mot det tidigare anståndet på 1M sek?
om mitt köppris är 2M sek (50% av 4M), så skulle även ett försäljningspris på 3M sek innebära att jag gjorde en vinst på 1M sek (detta är inte vettigt).
Hej Nirkal.
Om du får din frus andel i gåva så övertar du hennes inköpspris. Ditt totala inköpspris blir därmed 4 miljoner kronor.
Din fråga:
Om min köpeskilling är 4M sek, och försäljningspris 3M sek kan jag göra ett avdrag på 1Msek förlust mot det tidigare anståndet på 1M sek?
Svar: ja, du kan kvitta ditt gamla uppskov mot förlusten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej, jag och min sambo gick skilda vägar 2020 och jag skulle då lösa ut honom. Vi köpte huset för 1 400 000kr vi gick in med 50% var. Vid bodelningen värderades huset till 1 950 000kr och jag löste ut honom genom att överta lånen samt en bodelningslikvid om 463 012. Vilket är mitt inköpspris för bostaden som jag ska ange i min deklaration? Är det 1 400 000+463 012kr?
Tack för svar!
Hej kristian.
Nej, ditt inköpspris att ange i deklarationen är 1 400 000 kr.
Vid bodelning övertar man inköpspriset.
I samband med bodelningen räknades vinstskatten bort när bodelningslikviden räknades fram varpå du övertog den inneboende vinstskatten i din sambos andel.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, vi har ärvt bostad i Tyskland 2022. Bostaden såldes därefter av oss i 2023. I Tyskland är försäljningen skattefri. Vilket inköpspris för beräkningen av vinst/förlust ta man upp i deklarationen? Är det värde som föräldrarna köpte bostaden (det gjordes i början av 1970-tal / hur skall detta dokumenteras om inga underlag finns kvar?) eller värde vid arvstidpunkten?
Tack på förhand!
Hej Stefan.
Jag är tyvärr dåligt insatt i vad som gäller vid försäljningar utomlands så du får nog ställa frågan till Skatteverket istället.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Min syster och jag ärvde ett sommarhus av våra föräldrar. Vi har haft huset tillsammans i två år. Nu vill min syster att jag ska lösa ut henne (jag vill behålla huset). Huset har gått i arv i släkten i 100 år. Vi har haft mäklare på plats där hennes mäklare värderade huset till 6 500 000 och min mäklare till 6 000 000. Vi har kommit överens att vi ska ta ett snittpris på detta dvs 6 250 000:- Min syster vill ha 3 125 000:-av mig. Jag har istället uppfattat det som att jag ska dra av vinstskatten innan och min uträkning till henne är:
6 250 000:- – mäklare 100 000 – inköpspris (taxeringsvärde 1952) 100 000, Kaptitalvinst 6 050 000:- *0,22= 1 331 000:- Nettovärde = 6 250 000-1 331 000:- = 4 91900/2= 2 459500:- ska jag lösa ut henne med. Stämmer min uträkning eller har jag fel?
Vad gäller för regler om vinstskatten? ska denna dras av innan jag löser ut henne eller vad gäller?
Hej Annika.
Det beräkningssättet du nämner, där man tar med skatten i beräkningen, gäller bara för bodelningar, inte för vanliga utköp. Ni är inte gifta och sommarhuset är inte samboegendom så det är inte en bodelning som skall göras. Ni ska alltså göra ett vanligt utköp.
Eftersom ni skall göra ett vanligt utköp skall ni skriva ett köpekontrakt där din syster blir utköpt för 3 125 000 kr (50% av bostadens värde).
Din syster som blir utköpt skall deklarera sin försäljning och betala vinstskatt för sin sålda del.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Mina 2 syskon och jag ärvde vårt barndomshem, som nu är taxera till 176 000kr.
Vi är osams och jag vill bli utlöst.
Är det taxeringsvärdet jag skall utgå ifrån när jag beräknar beloppet jag skall erhålla?
Jag har i dagsläget bara bett om att bli utlöst, men inte fått något svar.
Hej Helena.
Nej det är marknadsvärdet. Bjud in 1-3 st olika fastighetsmäklare som hjälper er att värdera bostaden och dra sedan ett snitt på de värderingarna för att få fram marknadsvärdet ni skall använda.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Enligt Skatteverket stämmer inte er uträkning vid utköp av sambo/make/delägare. Vi köpte vår lägenhet 2017 för 2.7 miljoner, jag köpte sedan ut honom 2020 när vi skiljde oss. Då tog vi in mäklare som värderade om lägenheten till 2,95 och jag köpte ut honom från den vinsten osv.
Skatteverket säger dock att det inte blir någon ändring av min vinstskatt nu när jag sålde, utan jag ska skatta på all vinst från 2,7. Utköpet räknas inte. Jag tycker att det låter konstigt. Vet ni hur det ligger till? Mvh Sanna
Hej Sanna.
Det beror på om du köpte ut honom via bodelning eller via vanligt utköp.
Om det gjordes via en bodelning stämmer det som banken säger.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Jag skall sälja min mammas hus då hon gått bort. Inköpspriset för huset när de byggde det var ca 800 000kr och då ägde min mamma 50% av huset tillsammans med min far. 2002 skilde de sig och min mamma fick efter skilsmässan 100% ägande av huset. Kan jag använda inköpspriset på 800 000 när jag beräknar vinsten efter försäljningen eller måste jag ta hänsyn till att hon då bara ägde 50% och nu 100%.
Hej Catrin.
Det beror på.
Om hon vid skillsmässan övertog resterande 50% via en bodelning är det är 800 000 kr du skall räkna som inköpspris.
Om hon köpte ut din far med ett köpekontrakt skall du istället lägga ihop 400 000 kr med det pris som står i köpekontraktet.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej,
Jag har ärvt en fastighet nu ska jag sälja den.
Huset är byggd av min morfar 1962 och nu undrar jag hur ska jag beräkna inköpskostnaden?
Ska jag ta reda på taxeringsvärdet 1962 och räkna upp det på något sätt?
Han köpte tomten 1956 när området blev till och köpekontraktet har jag.
Hej Stefan.
Du kan välja mellan:
1. Ange det inköpspris som din morfar hade när han köpte tomten + byggkostnader. Om du inte vet byggkostnaderna får du uppskatta beloppet men du får inte räkna upp med inflationen eller liknande. Det skall vara ungefär de byggkostnaderna som din morfar hade när han byggde. Du skall kunna styrka kostnaderna med ritningar, bilder eller liknande).
2. Ange fastighetens taxeringsvärde år 1952 multiplicerat med 1,5.
Du väljer det värde som är högst.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min dotter har fått en fastighet av mig i gåva. Nu vill skatteverket att hon ska deklarera anskaffningsvärdet vilket väl är summan som jag köpte fastigheten för 2004? Men VAR ska anskaffningsvärdet deklareras? Skatteverket hänvisade till blanketten NE men där finns ingen kolumn för deklaration av anskaffningsvärde. Har dammsugit internet utan att finna svar på detta så tacksam för svar.
Hej Ulla.
Antar att det är en skogsfastighet eller liknade eftersom de vill att hon deklarerar en NE-blankett.
När man äger en skogsfastighet måste man deklarera en NE-blankett varje år.
I fältet B3 (Mark och andra tillgångar som inte får skrivas av) skriver hon in anskaffningsvärdet.
Din dotters anskaffningsvärde är det pris som du köpte fastigheten för, precis som du säger.
Ta hjälp om du inte vet hur en NE-deklaration skall fyllas i.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min gamla mamma köpte en bostadsrätt till mig 1990. Hon har hela tiden stått som ägare men jag har betalat hyran och bott där med C/o adress. Min mammas önskan är att min bror får motsvarande värde (värdering i samband med bouppteckning) vid mammas frånfälle. Vad är korrekt och skattemässigt bäst? Att ge mig bostadsrätten som gåva innan med tillägg att min bror ska erhålla motsvarande summa (enligt värdering vid bouppteckning) vid dödsfall. Inget testamente finns kam tilläggas. Eller skriva in att jag ärver bostadsrätten och min bror får motsvarande summa? Om jag sen skulle sälja får jag ju betala en saftig reavinstskatt….Ska jag kompenseras för det eller?
Tacksam för svar!
Mvh
Hej Mia.
Detta är tyvärr inte en fråga jag kan hjälpa dig med. Du får nog kontakta en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, har en fråga, jag och min fd sambo köpte ett hus tillsammans 1994 för 290 000, och vi gick isär 2020 och jag tog över huset och lånen genom bodelning, jag köpte det för 600 000 och nu har jag sålt det tillbaka till honom för 630 000, hur ska jag deklarera,
MVH Cathy D
Hej Cathy.
När man övertar en del av en bostad via bodelning tar man även över inköpspriset.
Om du sålde hela huset till honom för 630 000 kr skall du alltså deklarera 290 000 kr som ditt inköpspris för hela bostaden och 630 000 kr som försäljningspris för hela bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag och min sambo har separerat. vi ägde en fastighet tillsammans som vi köpte för 1,1 miljoner. Som jag nu står som 100 % ägare på. Vi kom fram till en summa på 160 000 kr:- som jag löste ut henne med + en bil fick som det är ett värde på 50000 och jag övertog ett lån på 100000. Så summan jag egentligen löste ut henne för är alltså 310 000 :- totalt. Får man uppge det vid en eventuellförsäljning införskaffningsvärde 1410 000 😕
Hej Daniel.
Hur löste du ut sambon? Via bodelning eller via ett vanligt köpekontrakt?
Om det gjordes via bodelning är svaret nej. Ditt totala inköpspris för fastigheten är då 1,1 miljoner kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min sambo och jag skall separera, är ej gifta. Han vill lösa ut mig från huset (vi äger hälften var) men vi är osäkra på hur man räknar fram rimligt pris att lösa ut mig för.
Huset kostade 2 700 000 kr. Totalrenoverat så lånet är nu på 3 900 000 kr.
Huset är nu värderat till 8 000 000 kr.
Hur räknar man fram priset som han bör köpa ut mig för? Kan man skjuta fram vinstskatt som vanligt när man blir utlöst istället för att sälja huset?
Stort tack på förhand!
Hej Caroline.
Läs vår artikel om att köpa ut sambo. Där står det hur man räknar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och sambon köpte en lägenhet för 365000 kr och ägde 50% var. Vi separerade, gjorde bodelning hos advokat, ny värdering 2,8 milj, jag köpte ut honom för 1,4 milj. Påverkar det senaste på mitt inköpspris på något sätt eller är inköpspriset 365000 kr
nu när jag sålt lägenheten?
Hej Rita.
Ditt inköpspris är: 365 000 / 2 = 182 500 kr.
Ditt försäljningspris är: 2 800 000 / 2 = 1 400 000 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vi är tre syskon som ska sälja vår pappas dödsbo – en bostadsrättslägenhet nu i december.
Han köpte den 1988 och ingenstans går det att hitta inköpspriset, och bostadsrättföreningen hittar inga papper på den.
Hur gör vi?
Kan vi använda en annan likadan lägenhet inköpspris i föreningen (inköpt -89) för reavinstskatten till Skatteverket med en förklaring. Tacksam för svar.
E-K Karlsson
Hej Eva-Karin.
Nej det kan ni tyvärr inte göra. Ni får nog ringa skatteverket och fråga hur ni skall göra då.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min fru har ärvt en bostadsrätt.
Är reglerna för renoveringsavdrag desamma om den säljs av dödsboet eller av min fru efter att hon först registrerats som ägare hos brfföreningen?
Tacksam för svar/Stig
Hej Stig.
Din fru ärver även de avdragsmöjligheter som dödsboet hade så hon kan dra av tidigare renoveringar som gjorts när hon deklarerar försäljningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min man och hans fd fru köpte ett småhus för 3500 000 kr – de ägde 50 % var.
I samband med skilsmässan bodelade han till sig hela fastigheten och blev ensam ägare.
Ett antal år senare gifte vi oss, därefter erhöll jag 50 % av fastigheten genom bodelning under äktenskapet.
Nu har vi sålt fastigheten för 9 000 000 kr och ska deklarera.
Som jag har förstått det ”ärver” jag det tidigare inköpspriset om 3500 tkr (även fast han då köpte fastigheten med sin dåvarande fru). Utifrån det så tänker jag att jag ska skatta för 4400 tkr (halva vinsten)- 1750 (halva inköpriset) – min del av förbättringskostnaderna och att samma ekvation gäller för min man.
Har jag förstått det hela rätt tro?
Tack på förhand 🙂
Hej Åsa.
Det stämmer.
Du tar över 50% av det inköpspris som din man har så om han köpte hela fastigheten för 3,5 miljoner blir ditt inköpspris 50 % av den summan.
Sedan är det bara att räkna precis som vanligt, så som du säger.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas,
Jag köpte nuvarande bostadsrätt för 795 000 och min insats var då 119 000. Jag omvärderade bostadsrätten och tog ett nytt lån för att finansiera en badrumsrenovering 2017.
Nuvarande lån är således 881 000 kronor och ämnar att sälja lägenheten. Vad är då mitt inköpspris?
Skulle jag teoretiskt sälja lägenheten för 1 600 000 kronor. Tar jag då 1 600 000 – 881 000, och även min insats? på 119 000. Dvs 1 600 000 – 1000 000 – arvode säg 60 000 => 540 000 som jag sedermera ska skatta på?
Eller kan jag dra av skatten på förbättringskostnader också ?
Hej Daniel.
Lån har inget med inköpspris eller skatteberäkning att göra.
Renoveringar skall inte läggas på inköpspriset vid skatteberäkningen. De skall dras av som renoveringar.
Ditt inköpspris är alltså fortfarande 795 000 kr.
Om du skulle sälja den för 1 600 000 kr skall du räkna enligt följande:
Försäljningspris: 1 600 000 kr
– Inköpspris: 795 000
– Renoveringskostnader
– Mäklararvode: 60 000 kr
– Eventuella andra utgifter
= Vinst att beskatta
Läs vår artikel om: Hur du räknar ut vinsten vid bostadsförsäljning
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej !
Jag och min bror gjorde att arvskifte gällande vår fars bostad.Fastigheten värderades till 325 000.
Jag behöll fastigheten och betalade en skifteslikvid till min bror på 162500.
Vilket inköpspris skall jag då ange vid ev försäljning. ?
Mats
Hej Mats.
När du ärver en bostad tar du även över inköpspriset.
Ditt inköpspris är alltså det inköpspris som din far köpte fastigheten för.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas.
Jag och min Fd. sambo köpte en bostadsrätt tillsammans för 1 500 000 och ägde 50% var. 2018 så köpte jag ut henne ur bostaden genom en bodelning. Vi värderade då bostaden till 1 675 000 och genomförde en fiktiv försäljning för att räkna ut vad hon skulle få av mig. En jurist hjälpte oss och vi kom fram till att hon skulle få en bodelningslikvid om 193 000 och att jag tog över hennes lån.
2020 Sålde jag bostaden och ska nu deklarera detta. Min fråga är vad jag skriver som inköpspris? De uppgifter som skatteverket har är att jag köpte bostaden för 1,5 miljoner.
Mvh Tom
Hej Tom.
Det stämmer.
Ditt inköpspris är 1,5 miljoner.
När man löser ut någon via en bodelning tar man över den personens inköpspris.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
2011 köpte jag och min dåvarande man P en bostadsrätt för 3150000 (ägde 50/50 var )
2013 gick P bort och jag ärvde hans del.
2016 träffade jag en ny man och jag sålde då 50% av lägenheten till marknadspris dvs hälften av 5 350000 och jag betalade då in vinstskatt enligt uträkning 5350000/2 – 3150000/2 som blev nånstans kring 200 000 kr.
2020 sålde jag och min nuvarande man lägenheten för 5170000. dvs 2585000 kr vardera.
Nu är det alltså dags att deklarera denna försäljning. Är mitt inköpspris 3150000 eller 1750000? Hur tänker jag kring den vinstskatt jag redan har betalat in i så fall?
Hej Cecilia.
Du köpte dina första 50% för 1 575 000 kr.
När du ärvde den andra halvan ärvde du även inköpspriset.
Då hade du totalt ett inköpspris på 3 150 000 kr för 100% av bostaden.
Sedan sålde du 50% av bostaden så att du endast har 50% kvar. Då skulle du skatta på vinsten: 5 350 000/2 – 1 575 000 kr = 1 100 000 kr.
Kvar har du du då 50% av bostaden och den delen har du köpt för 1 575 000 kr.
Ditt inköpspris för dina sista 50% som du nu sålt är alltså 3 150 000 kr/2 = 1 575 000 kr
Du skall alltså betala skatt för 5 170 000 kr/2 – 1 575 000 kr = 1 010 000 kr
Då har jag inte räknat med eventuella avdrag för mäklare osv.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Försöker räkna ut mitt inköpspris på min lägenhet.
Köpte den med min fd sambo för 1 900 000 (vi ägde 50/50)
Gjorde en bodelning där lägenheten värderades till 2 550 000 och jag köpte ut hans halva
Har nu sålt 50% av lägenheten till min nuvarande sambo
1. Vad är mitt inköpspris? Är det (1900000/2)+(2550000/2)=225000
2. Vilket inköpspris registrerar jag hos skatteverket vid inbetalning av vinstskatt om jag säljer bara 50%, är det då hela eller halva inköpspriset?
3. Spelar det roll att min fd. sambo ersatte mig för framtida vinstskatt vid bodelningen?
Mvh Emma
Hej Emma.
När man löser ut någon via bodelning så tar man över inköpspriset.
Ditt totala inköpspris är alltså 1 900 000 kr efter bodelningen.
Nu när du säljer halva bostaden så är det 50% av 1 900 000 kr som du skall räkna med som ditt inköpspris för den sålda delen när du beräknar skatten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om jag har löst ut min fd fru från vårt hus och nu äger 100% vad gäller vid deklaration?
Hej Erland.
Det som gäller är att du skall deklarera försäljningen när du säljer bostaden.
Nu skall du inte göra någonting.
Din fru skall däremot deklarera försäljningen nu (om hon inte blev utlöst via bodelning eller gåva)
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min mor ska sälja sin bostad. Mina föräldrar är skilda sen 7 år tillbaka och min far är utköpt från huset. Mina föräldrar byggde huset gemensamt på1970-talet. De köpte marken billigt (den styckades av från min mammas farmors egendom) för 20 000 SEK och de tog ett lån på 290 000 SEK. Det saknas en hel del kvitton från byggnationen. Är inköpspriset 310 000 SEK då eller kan jag använda mig av någon schablonberäkning? Värdering på huset är ca 3,2 mSEK.
Tacksam för hjälp och svar!
Hej Simon.
Inköpspriset är 20 000 kr + kostnaden för att bygga huset.
Om du yrkar avdrag för kostnaden att bygga huset skall du kunna bevisa kostnaden med kvitton, ritningar, bilder eller liknande om skatteverket kräver det.
Jag tror inte att lånet räcker som bevis för skatteverket men jag är inte säker. Du får nog ringa skatteverket och fråga.
Du kan inte använda någon schablonberäkning och lånet räknas inte som inköpspris.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min far har ett fritidshus som jag ska köpa. Tomten var en gåva till min mamma (nu avliden) från min morfar på 80-talet och själva stugan byggdes till största del av sådant som min far och mor fick av min morfar samt av virke som sågades till av skog som morfar ägde. Min far har ingen uppfattning om vad bygget kan ha kostat och det finns ingen uppgift hos lantmäteriet om anskaffningsvärde då det aldrig sålts. Vad jag förstår finns inte ens något taxeringsvärde i registren, vad gör man då?
Vad ska jag ange som anskaffningsvärde?
Mvh
Katarina
Hej Katarina.
Jag vet inte vad du skall ange då tyvärr.
Du får nog ringa skatteverket och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
En ägare har köpt en tomt/fastighet.
Ägaren bygger ett nytt hus på tomten.
Om ägaren hade sålt fastigheten så har jag förstått att ägaren då skulle ha kunna göra avdrag för kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt.
Om ägaren istället för att sälja ovan fastighet, skänker ovan fastighet med det nybyggda huset på, kan då gåvomottagaren, i händelse av försäljning, också använda sig av kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt?
Mvh Christofer
Hej Christofer.
Ja precis. Om fastigheten och huset ges bort i gåva kan gåvotagaren använda avdragen vid en framtida försäljning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Hur länge kan jag beräkna inköpskostnad när jag byggde huset 1976 , flyttade in 1977 och sedan åren efter gjorde iordning tomten gräsmatta växter mm ? Alltså , det tar ju några år att få huset ”färdigt” . Gissar upp till 5 år …..Allt man lägger TILL på fastigheten blir fullt avdragsgillt m a o ? Viken % är OK till mäklare ? Har en person som event vill köpa direkt av oss – göra köpet via en bank eller vad rekommenderar du ?
Hej Lennart.
Jag föreslår att du läser dessa artiklar:
1. Vad man får dra av vid försäljning av bostad
2. Mäklararvode
3. Sälja till vän, familjemedlem eller släkting
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag köpte en fastighet (tomtyta 17000m2) med hus 2010 för 1 642 000kr. 2017 sålde jag tomtyta (14500m2) från den fastigheten för 1 160 000kr. Om jag skall sälja fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus) nu, vad kommer min vinstskatt att bli för den sista försäljningen (fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus))?
Hej Jörgen.
Jag är osäker på hur man räknar ut det när det är ett hus inblandat tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har en fundering gällande min bostad. Min sambo önskar köpa in sig till hälften i mitt hus och jag funderar på om det blir skattemässiga skillnader för mig att sälja hela huset extern jäntemot att han köper in sig i hälften? Samt hur beräknar man inköpspriset på en fastighet som man till stor del byggt upp själv?
Hej Vera.
Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
Skatten beräknas på samma sätt oavsett.
Ditt inköpspris blir:
Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader
Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Vera.
Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
Skatten beräknas på samma sätt oavsett.
Ditt inköpspris blir:
Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader
Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag och mina två syskon har ska nu sälja papps hus som dödsbo.
Tror att han har ägt tomten i ca 35 år för att helt själv bygga ett nytt hus som stod klart för ca 30 år sedan.
Som jag förstår kan vi få fram köpeskillingen på tomten och gamla huset. Men vid en deklaration hur ska vi räkna fram vinsten?
Vi vet inte vad materialet för huset kostade? Kan vi tillgodoräkna oss hans arbetstid för bygget av huset på något sätt?
Har du något bra tips?
Hej Robin.
Nej ni kan inte dra av för hans arbetstid.
Ni kan göra en uppskattning av hur mycket materialet till huset kostade på den tiden om ni har ritningar eller liknande som styrker avdragen.
Ni kommer tyvärr att få betala väldigt mycket skatt eftersom det var såpass längesedan huset byggdes. Det går inte att komma ifrån.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Hur ska vi enklast göra vid en separation. Vi äger 50% var. Köpte för 1,3 milj lånade upp till 1,6 milj för renovera och har nu kvar 1590772kr i lån, han ska köpa ut mig. Eller överta lånen, vad blir smidigast med skatteverket osv. Fått en värdering på 2 milj idag.
Vill inte krångla till allt. Bara enklast möjligt för båda. Han kan betala till mig privat med om jag överlåter det till honom.
Hej Vanja.
En bodelning är det bästa alternativet för er. Då slipper ni realisera vinstskatten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har ett sommartorp som jag fått i gåva av min mor, hon har i sin tur fått det i gåva från sin far.
Om jag förstår det rätt så får då byggkostnaden som min morfar hade räknas in som inköpspris vid en försäljning.
Det finns inte några papper i våran ägo kring byggnaderna som finns på fastigheten.
Totalt finns det 3st byggnader, boningshus, gäststuga/uthus och en ytterligare stuga.
Årtal via kommunen har vi kring avstyckning (-59), uthuset (-68) och gäststuga (-88). De två sistnämnda är i samma byggnad, där gäststugan är tillbyggd.
Den ytterligare stuga som finns på tomten finns det inget om mer än ett datum då elen installerades på den stugan, och då bör den ha byggts samma år som detta. (-06)
Har kollat historiska kartor på lantmäteriet och de styrker byggnaders uppkomst vad jag kan se fram till 1993.
Hur ska man räkna fram byggkostnader kring detta? Utgår man från kvm och sedan SCB och dess statistik för byggkostnad småhus i riket?
Vidare så försöker jag få svar från skattemyndigheten vad krävs vid en uppskattning generellt sett, men de säger mest att det är upp till den enskilde handläggaren. Bör rimligen vara ett regelverk/praxis som handläggare utgår ifrån? Svårt att hitta info kring deras bedömning. Kanske beror på hur stora summor det pratas om, i detta fall så är ett uppskattat försäljningspris under 1 miljon.
mvh
Hej Lars.
Jag vet inte svaret på din fråga tyvärr.
Det är nog skatteverket du får ringa och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Okej, Tack!
Tack Andreas!
Men om jag står som ensam ägare på den nya bostaden då?
Hej igen Jan.
Ni måste ändå skriva papper som gör det till din enskilda egendom vad jag vet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Har ärvt en egendom som enskild egendom, nu ska jag och min hustru sälja denna
jag tar ju hela försäljningssumma och lägger i det nya boendet, min fråga är?
Vad händer om vi går skilda vägar om några år, vad händer då med mitt arv?
Är jag t.ex tvungen att dela detta som i grunden var mitt arv?
Tacksam för snabbt svar!
Hej Jan.
Om du säljer den enskilda egendomen så måste ni skriva papper (äktenskapsförord) för att de pengarna inte skall delas lika i en framtida bodelning.
Du kan dessutom få problem om du blandar in pengarna i er gemensamma ekonomi. För att särskilja pengarna som är enskild egendom skall du helst ha dom separerade från er övriga ekonomi.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej Andreas, tack för snabbt svar! Vi tycker också att det är konstigt att inte bostadsrättsföreningen har uppgiften – trodde de var skyldiga att tillhandahålla dessa uppgifter? Svärfar bodde redan i en annan lägenhet i samma hus och var därför redan medlem i föreningen. Mvh / Stefan
Hej igen Stefan.
Jag är inte helt säker på att de är skyldiga att tillhandahålla de uppgifterna men jag tror det.
Att de inte har en kopia av kontraktet bland sina dokument borde vara en sorts slarv som borde kunna ge en påföljd men jag är inte 110% säker.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej jag har ärvt ett hus som är byggd cirka 2011-2013 lantmäteriet har inga dokument eller priser på huset sedan tidigare för den aldrig blivit såld eller ärvd innan hur får jag reda på Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.
Tacksam för svar
Hej V.
Ja ja tror att det blir det schablonvärdet du får använda om du inte kan få fram något inköpspris för fastigheten.
Det låter lite konstigt dock att det inte finns ett inköpspris när huset är såpass nytt?
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Min sambo skall deklarera försäljning av sin bortgångne fars bostadsrätt men hittar inget inköpspris. Lägenheten införskaffades 1988 men bostadsrättsföreningen saknar uppgift om priset (har endast fått priset från när lägenheten var nybyggd 1960 men det är ju betydligt lägre). Hur kan man då få fram denna uppgift? Finns det något schablonvärde eller annan uppskattning man kan använda sig av? Tacksam för all hjälp! Mvh / Stefan
Hej Stefan
Det måste gå att få fram någonstans. Kolla om skatteverket har uppgiften registrerad.
Att inte bostadsrättsföreningen har den uppgiften är ju väldigt konstigt. De skall ha en kopia på överlåtelseavtalet i sina arkiv, annars hade de aldrig kunnat godkänna din pappa som medlem.
Det finns inget lämpligt schablonvärde som ni kan använda.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej jag har svårt att hitta information! Fastighet med mark och småhus som är inköpt 1972 för 320 tkr ska säljas nu i år. Vid köpet var huset på fastigheten inrätt som annex till ett pensionat med 12 sovrum med handfat i varje rum. 2 små toalettrum med kallvatten i handfat fanns oxå men inget kök och inget badrum och inte varmvatten. 1972-74 byggdes huset om helt till familjebostad med badrum kök öppenspis mm. Flertal väggar togs bort för att anpassa till familjebostad. Huset byggdes alltså om helt och hållet för nytt ändamål, total ombyggnadskostnad ca 400 tkr varav det finns kvitton på ca 200 tkr. Under -90 tlaet har oljepanna bytts till bergvärme. Vår fråga är därför vad som får tas upp som anskaffningsvärde? Så tacksam för lite information.
Hej Lena.
320.000 kr drar ni av som inköpspris.
Min bedömning är att kostnaden för ombyggnad och bergvärmen är avdragsgill som ny- till- och ombyggnad (grundförbättring).
Mvh admin på EKonomifokus
Akut hjälp!
Om man sålt fastighet och dels tagit över alla bolån plus bodelningslikvid vad får man då ta upp som inköpspris.
Hej Anna.
Du får vara lite tydligare i din fråga om du skall kunna få ett svar.
mvh Admin på Ekonomifokus
SCB har ju en tabell med kvm pris från 1949 – 2020. Använder skatteverket den?
Hej Örjan.
Nej inte vad jag vet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Dvs jag vill ta reda på den latenta skatten.
Ska lösa ut mina två systrar ur vårt föräldrahem . Vi har har haft fem mäklare här och landat på ett snittpris på 4550000 ca . Vi har svårt att hitta kvitton på en tillbyggnad /ombyggnad gjord på 80 talet. Vi vet att det är ca 600000 kr. Huset var sommarstuga först byggt 64 för 40000 kr tomten köpt 58 för 8000 kr. Finns det nåt schablonbelopp man kan använda sig av?
Hej Örjan.
Nej det finns inget schablonbelopp.
Ni kan ”yrka öppet” när ni drar av för tillbyggnad/ombyggnad.
Det innebär att ni skriver en notis i deklarationen att ni inte har några kvitton eller bevis för avdraget.
Mvh admin på Ekonomifokus