Inköpspris bostad – deklaration vid försäljning arv eller utköp av sambo

Inköpspris bostad

När man deklarerar en försäljning av en bostad eller fastighet måste man alltid ange ett inköpspris. Om du ärver, får en bostad i gåva eller övertar en bostad/del av bostad via en bodelning så ärver man även inköpspriset.

Om man inte hittar inköpspriset?

Kontakta lantmäteriet om du söker inköpspris för fastigheter. De har ett register som heter fastighetspris-registret. Om du söker inköpspriset för en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som har uppgiften.

Inköpspris bostad – arv, bodelning eller gåva

När man ärver, får en bostad i gåva eller tar över bostaden via bodelning så tar man även över inköpspriset från föregående ägare.

Exempel:
Du ärver en bostad av din mamma. Din mamma köpte bostaden för 250 000 kr. Det innebär att ditt inköpspris är 250 000 kr. Detsamma gäller vid gåva eller vid övertagande genom bodelning.

Har du ärvt en gammal bostad eller fastighet och saknar inköpspriset så kan du oftast få fram det genom att kontakta Inskrivningsmyndigheten/Lantmäteriet eller landsarkivet. Man får inte räkna ut eller uppskatta ett inköpspris när man deklarerar förutom om man använder schablonregeln.

Schablonregeln:
Om fastigheten är förvärvad före 1974 kan du använda en schablonberäkning: Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.

Inköpspris – utköp av sambo eller delägare

När man skall räkna på utköp av sambo eller liknande behöver man räkna ut sitt totala inköpspris. Om du tidigare köpt en bostad ihop med en sambo så har ni ett gemensamt inköpspris. Du multiplicerar det inköpspriset med din ägarandel (tex 50 %) för att få fram ditt egna inköpspris. Om du sedan köper ut din sambo så lägger du ihop ditt egna, första inköpspris med det priset som du köper ut sambon för.

Exempel:
Ni köper en fastighet ihop för 2 000 000 kr.
Ni äger 50% var vilket gör att ni båda har ett inköpspris på 1 000 000 kr per person på er bostad. Några år senare skiljer ni er, bostaden värderas till totalt 2 400 000 kr och du köper ut din sambo för 1 200 000 kr. Nu äger du 100% av bostaden.
Ditt inköpspris blir då 1 000 000 + 1 200 000 kr = 2 200 000 kr.

Inköpspris vid nybygge

Om du bygger ett nytt hus så blir ditt inköpspris: tomtpriset + byggkostnaderna.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

173 KOMMENTARER

 1. hej,
  Jag har ärvt en fastighet nu ska jag sälja den.
  Huset är byggd av min morfar 1962 och nu undrar jag hur ska jag beräkna inköpskostnaden?
  Ska jag ta reda på taxeringsvärdet 1962 och räkna upp det på något sätt?
  Han köpte tomten 1956 när området blev till och köpekontraktet har jag.

  • Hej Stefan.

   Du kan välja mellan:
   1. Ange det inköpspris som din morfar hade när han köpte tomten + byggkostnader. Om du inte vet byggkostnaderna får du uppskatta beloppet men du får inte räkna upp med inflationen eller liknande. Det skall vara ungefär de byggkostnaderna som din morfar hade när han byggde. Du skall kunna styrka kostnaderna med ritningar, bilder eller liknande).
   2. Ange fastighetens taxeringsvärde år 1952 multiplicerat med 1,5.

   Du väljer det värde som är högst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Min dotter har fått en fastighet av mig i gåva. Nu vill skatteverket att hon ska deklarera anskaffningsvärdet vilket väl är summan som jag köpte fastigheten för 2004? Men VAR ska anskaffningsvärdet deklareras? Skatteverket hänvisade till blanketten NE men där finns ingen kolumn för deklaration av anskaffningsvärde. Har dammsugit internet utan att finna svar på detta så tacksam för svar.

  • Hej Ulla.

   Antar att det är en skogsfastighet eller liknade eftersom de vill att hon deklarerar en NE-blankett.
   När man äger en skogsfastighet måste man deklarera en NE-blankett varje år.

   I fältet B3 (Mark och andra tillgångar som inte får skrivas av) skriver hon in anskaffningsvärdet.
   Din dotters anskaffningsvärde är det pris som du köpte fastigheten för, precis som du säger.

   Ta hjälp om du inte vet hur en NE-deklaration skall fyllas i.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej!
  Min gamla mamma köpte en bostadsrätt till mig 1990. Hon har hela tiden stått som ägare men jag har betalat hyran och bott där med C/o adress. Min mammas önskan är att min bror får motsvarande värde (värdering i samband med bouppteckning) vid mammas frånfälle. Vad är korrekt och skattemässigt bäst? Att ge mig bostadsrätten som gåva innan med tillägg att min bror ska erhålla motsvarande summa (enligt värdering vid bouppteckning) vid dödsfall. Inget testamente finns kam tilläggas. Eller skriva in att jag ärver bostadsrätten och min bror får motsvarande summa? Om jag sen skulle sälja får jag ju betala en saftig reavinstskatt….Ska jag kompenseras för det eller?

  Tacksam för svar!
  Mvh

  • Hej Mia.

   Detta är tyvärr inte en fråga jag kan hjälpa dig med. Du får nog kontakta en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, har en fråga, jag och min fd sambo köpte ett hus tillsammans 1994 för 290 000, och vi gick isär 2020 och jag tog över huset och lånen genom bodelning, jag köpte det för 600 000 och nu har jag sålt det tillbaka till honom för 630 000, hur ska jag deklarera,
  MVH Cathy D

  • Hej Cathy.

   När man övertar en del av en bostad via bodelning tar man även över inköpspriset.
   Om du sålde hela huset till honom för 630 000 kr skall du alltså deklarera 290 000 kr som ditt inköpspris för hela bostaden och 630 000 kr som försäljningspris för hela bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej. Jag och min sambo har separerat. vi ägde en fastighet tillsammans som vi köpte för 1,1 miljoner. Som jag nu står som 100 % ägare på. Vi kom fram till en summa på 160 000 kr:- som jag löste ut henne med + en bil fick som det är ett värde på 50000 och jag övertog ett lån på 100000. Så summan jag egentligen löste ut henne för är alltså 310 000 :- totalt. Får man uppge det vid en eventuellförsäljning införskaffningsvärde 1410 000 😕

  • Hej Daniel.

   Hur löste du ut sambon? Via bodelning eller via ett vanligt köpekontrakt?
   Om det gjordes via bodelning är svaret nej. Ditt totala inköpspris för fastigheten är då 1,1 miljoner kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,

  Min sambo och jag skall separera, är ej gifta. Han vill lösa ut mig från huset (vi äger hälften var) men vi är osäkra på hur man räknar fram rimligt pris att lösa ut mig för.

  Huset kostade 2 700 000 kr. Totalrenoverat så lånet är nu på 3 900 000 kr.
  Huset är nu värderat till 8 000 000 kr.
  Hur räknar man fram priset som han bör köpa ut mig för? Kan man skjuta fram vinstskatt som vanligt när man blir utlöst istället för att sälja huset?

  Stort tack på förhand!

 7. Jag och sambon köpte en lägenhet för 365000 kr och ägde 50% var. Vi separerade, gjorde bodelning hos advokat, ny värdering 2,8 milj, jag köpte ut honom för 1,4 milj. Påverkar det senaste på mitt inköpspris på något sätt eller är inköpspriset 365000 kr
  nu när jag sålt lägenheten?

  • Hej Rita.

   Ditt inköpspris är: 365 000 / 2 = 182 500 kr.
   Ditt försäljningspris är: 2 800 000 / 2 = 1 400 000 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej.
  Vi är tre syskon som ska sälja vår pappas dödsbo – en bostadsrättslägenhet nu i december.
  Han köpte den 1988 och ingenstans går det att hitta inköpspriset, och bostadsrättföreningen hittar inga papper på den.
  Hur gör vi?
  Kan vi använda en annan likadan lägenhet inköpspris i föreningen (inköpt -89) för reavinstskatten till Skatteverket med en förklaring. Tacksam för svar.
  E-K Karlsson

  • Hej Eva-Karin.

   Nej det kan ni tyvärr inte göra. Ni får nog ringa skatteverket och fråga hur ni skall göra då.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Min fru har ärvt en bostadsrätt.
  Är reglerna för renoveringsavdrag desamma om den säljs av dödsboet eller av min fru efter att hon först registrerats som ägare hos brfföreningen?
  Tacksam för svar/Stig

  • Hej Stig.

   Din fru ärver även de avdragsmöjligheter som dödsboet hade så hon kan dra av tidigare renoveringar som gjorts när hon deklarerar försäljningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej,

  Min man och hans fd fru köpte ett småhus för 3500 000 kr – de ägde 50 % var.
  I samband med skilsmässan bodelade han till sig hela fastigheten och blev ensam ägare.

  Ett antal år senare gifte vi oss, därefter erhöll jag 50 % av fastigheten genom bodelning under äktenskapet.

  Nu har vi sålt fastigheten för 9 000 000 kr och ska deklarera.

  Som jag har förstått det ”ärver” jag det tidigare inköpspriset om 3500 tkr (även fast han då köpte fastigheten med sin dåvarande fru). Utifrån det så tänker jag att jag ska skatta för 4400 tkr (halva vinsten)- 1750 (halva inköpriset) – min del av förbättringskostnaderna och att samma ekvation gäller för min man.

  Har jag förstått det hela rätt tro?

  Tack på förhand 🙂

  • Hej Åsa.

   Det stämmer.
   Du tar över 50% av det inköpspris som din man har så om han köpte hela fastigheten för 3,5 miljoner blir ditt inköpspris 50 % av den summan.
   Sedan är det bara att räkna precis som vanligt, så som du säger.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej Andreas,

  Jag köpte nuvarande bostadsrätt för 795 000 och min insats var då 119 000. Jag omvärderade bostadsrätten och tog ett nytt lån för att finansiera en badrumsrenovering 2017.

  Nuvarande lån är således 881 000 kronor och ämnar att sälja lägenheten. Vad är då mitt inköpspris?

  Skulle jag teoretiskt sälja lägenheten för 1 600 000 kronor. Tar jag då 1 600 000 – 881 000, och även min insats? på 119 000. Dvs 1 600 000 – 1000 000 – arvode säg 60 000 => 540 000 som jag sedermera ska skatta på?

  Eller kan jag dra av skatten på förbättringskostnader också ?

  • Hej Daniel.

   Lån har inget med inköpspris eller skatteberäkning att göra.
   Renoveringar skall inte läggas på inköpspriset vid skatteberäkningen. De skall dras av som renoveringar.
   Ditt inköpspris är alltså fortfarande 795 000 kr.

   Om du skulle sälja den för 1 600 000 kr skall du räkna enligt följande:

   Försäljningspris: 1 600 000 kr
   – Inköpspris: 795 000
   – Renoveringskostnader
   – Mäklararvode: 60 000 kr
   – Eventuella andra utgifter

   = Vinst att beskatta

   Läs vår artikel om: Hur du räknar ut vinsten vid bostadsförsäljning

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej !
  Jag och min bror gjorde att arvskifte gällande vår fars bostad.Fastigheten värderades till 325 000.
  Jag behöll fastigheten och betalade en skifteslikvid till min bror på 162500.

  Vilket inköpspris skall jag då ange vid ev försäljning. ?
  Mats

  • Hej Mats.

   När du ärver en bostad tar du även över inköpspriset.
   Ditt inköpspris är alltså det inköpspris som din far köpte fastigheten för.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej Andreas.

  Jag och min Fd. sambo köpte en bostadsrätt tillsammans för 1 500 000 och ägde 50% var. 2018 så köpte jag ut henne ur bostaden genom en bodelning. Vi värderade då bostaden till 1 675 000 och genomförde en fiktiv försäljning för att räkna ut vad hon skulle få av mig. En jurist hjälpte oss och vi kom fram till att hon skulle få en bodelningslikvid om 193 000 och att jag tog över hennes lån.

  2020 Sålde jag bostaden och ska nu deklarera detta. Min fråga är vad jag skriver som inköpspris? De uppgifter som skatteverket har är att jag köpte bostaden för 1,5 miljoner.

  Mvh Tom

  • Hej Tom.

   Det stämmer.
   Ditt inköpspris är 1,5 miljoner.
   När man löser ut någon via en bodelning tar man över den personens inköpspris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej,
  2011 köpte jag och min dåvarande man P en bostadsrätt för 3150000 (ägde 50/50 var )
  2013 gick P bort och jag ärvde hans del.
  2016 träffade jag en ny man och jag sålde då 50% av lägenheten till marknadspris dvs hälften av 5 350000 och jag betalade då in vinstskatt enligt uträkning 5350000/2 – 3150000/2 som blev nånstans kring 200 000 kr.
  2020 sålde jag och min nuvarande man lägenheten för 5170000. dvs 2585000 kr vardera.
  Nu är det alltså dags att deklarera denna försäljning. Är mitt inköpspris 3150000 eller 1750000? Hur tänker jag kring den vinstskatt jag redan har betalat in i så fall?

  • Hej Cecilia.

   Du köpte dina första 50% för 1 575 000 kr.
   När du ärvde den andra halvan ärvde du även inköpspriset.
   Då hade du totalt ett inköpspris på 3 150 000 kr för 100% av bostaden.

   Sedan sålde du 50% av bostaden så att du endast har 50% kvar. Då skulle du skatta på vinsten: 5 350 000/2 – 1 575 000 kr = 1 100 000 kr.
   Kvar har du du då 50% av bostaden och den delen har du köpt för 1 575 000 kr.

   Ditt inköpspris för dina sista 50% som du nu sålt är alltså 3 150 000 kr/2 = 1 575 000 kr
   Du skall alltså betala skatt för 5 170 000 kr/2 – 1 575 000 kr = 1 010 000 kr
   Då har jag inte räknat med eventuella avdrag för mäklare osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej,
  Försöker räkna ut mitt inköpspris på min lägenhet.
  Köpte den med min fd sambo för 1 900 000 (vi ägde 50/50)
  Gjorde en bodelning där lägenheten värderades till 2 550 000 och jag köpte ut hans halva
  Har nu sålt 50% av lägenheten till min nuvarande sambo

  1. Vad är mitt inköpspris? Är det (1900000/2)+(2550000/2)=225000
  2. Vilket inköpspris registrerar jag hos skatteverket vid inbetalning av vinstskatt om jag säljer bara 50%, är det då hela eller halva inköpspriset?
  3. Spelar det roll att min fd. sambo ersatte mig för framtida vinstskatt vid bodelningen?

  Mvh Emma

  • Hej Emma.

   När man löser ut någon via bodelning så tar man över inköpspriset.
   Ditt totala inköpspris är alltså 1 900 000 kr efter bodelningen.

   Nu när du säljer halva bostaden så är det 50% av 1 900 000 kr som du skall räkna med som ditt inköpspris för den sålda delen när du beräknar skatten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Erland.

   Det som gäller är att du skall deklarera försäljningen när du säljer bostaden.
   Nu skall du inte göra någonting.

   Din fru skall däremot deklarera försäljningen nu (om hon inte blev utlöst via bodelning eller gåva)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej!

  Min mor ska sälja sin bostad. Mina föräldrar är skilda sen 7 år tillbaka och min far är utköpt från huset. Mina föräldrar byggde huset gemensamt på1970-talet. De köpte marken billigt (den styckades av från min mammas farmors egendom) för 20 000 SEK och de tog ett lån på 290 000 SEK. Det saknas en hel del kvitton från byggnationen. Är inköpspriset 310 000 SEK då eller kan jag använda mig av någon schablonberäkning? Värdering på huset är ca 3,2 mSEK.

  Tacksam för hjälp och svar!

  • Hej Simon.

   Inköpspriset är 20 000 kr + kostnaden för att bygga huset.
   Om du yrkar avdrag för kostnaden att bygga huset skall du kunna bevisa kostnaden med kvitton, ritningar, bilder eller liknande om skatteverket kräver det.

   Jag tror inte att lånet räcker som bevis för skatteverket men jag är inte säker. Du får nog ringa skatteverket och fråga.

   Du kan inte använda någon schablonberäkning och lånet räknas inte som inköpspris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej!

  Min far har ett fritidshus som jag ska köpa. Tomten var en gåva till min mamma (nu avliden) från min morfar på 80-talet och själva stugan byggdes till största del av sådant som min far och mor fick av min morfar samt av virke som sågades till av skog som morfar ägde. Min far har ingen uppfattning om vad bygget kan ha kostat och det finns ingen uppgift hos lantmäteriet om anskaffningsvärde då det aldrig sålts. Vad jag förstår finns inte ens något taxeringsvärde i registren, vad gör man då?

  Vad ska jag ange som anskaffningsvärde?

  Mvh
  Katarina

  • Hej Katarina.

   Jag vet inte vad du skall ange då tyvärr.
   Du får nog ringa skatteverket och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej!

  En ägare har köpt en tomt/fastighet.

  Ägaren bygger ett nytt hus på tomten.

  Om ägaren hade sålt fastigheten så har jag förstått att ägaren då skulle ha kunna göra avdrag för kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt.

  Om ägaren istället för att sälja ovan fastighet, skänker ovan fastighet med det nybyggda huset på, kan då gåvomottagaren, i händelse av försäljning, också använda sig av kostnaderna relaterade till det nya huset vid beräkning av vinstskatt?

  Mvh Christofer

  • Hej Christofer.

   Ja precis. Om fastigheten och huset ges bort i gåva kan gåvotagaren använda avdragen vid en framtida försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej,
  Hur länge kan jag beräkna inköpskostnad när jag byggde huset 1976 , flyttade in 1977 och sedan åren efter gjorde iordning tomten gräsmatta växter mm ? Alltså , det tar ju några år att få huset ”färdigt” . Gissar upp till 5 år …..Allt man lägger TILL på fastigheten blir fullt avdragsgillt m a o ? Viken % är OK till mäklare ? Har en person som event vill köpa direkt av oss – göra köpet via en bank eller vad rekommenderar du ?

 20. Hej,
  Jag köpte en fastighet (tomtyta 17000m2) med hus 2010 för 1 642 000kr. 2017 sålde jag tomtyta (14500m2) från den fastigheten för 1 160 000kr. Om jag skall sälja fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus) nu, vad kommer min vinstskatt att bli för den sista försäljningen (fastigheten (tomtyta 2500m2 + hus))?

  • Hej Jörgen.

   Jag är osäker på hur man räknar ut det när det är ett hus inblandat tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!

  Jag har en fundering gällande min bostad. Min sambo önskar köpa in sig till hälften i mitt hus och jag funderar på om det blir skattemässiga skillnader för mig att sälja hela huset extern jäntemot att han köper in sig i hälften? Samt hur beräknar man inköpspriset på en fastighet som man till stor del byggt upp själv?

  • Hej Vera.

   Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
   Skatten beräknas på samma sätt oavsett.

   Ditt inköpspris blir:
   Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader

   Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Vera.

   Det blir inga skattemässiga skillnader om du säljer 50% eller 100% av bostaden.
   Skatten beräknas på samma sätt oavsett.

   Ditt inköpspris blir:
   Inköpspriset på fastigheten + byggkostnader

   Även tillbyggnader, ombyggnader och renoveringar skall räknas med men i deklarationen av försäljningen skall de ligga med som avdrag.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Hej

  Jag och mina två syskon har ska nu sälja papps hus som dödsbo.
  Tror att han har ägt tomten i ca 35 år för att helt själv bygga ett nytt hus som stod klart för ca 30 år sedan.

  Som jag förstår kan vi få fram köpeskillingen på tomten och gamla huset. Men vid en deklaration hur ska vi räkna fram vinsten?
  Vi vet inte vad materialet för huset kostade? Kan vi tillgodoräkna oss hans arbetstid för bygget av huset på något sätt?
  Har du något bra tips?

  • Hej Robin.

   Nej ni kan inte dra av för hans arbetstid.
   Ni kan göra en uppskattning av hur mycket materialet till huset kostade på den tiden om ni har ritningar eller liknande som styrker avdragen.

   Ni kommer tyvärr att få betala väldigt mycket skatt eftersom det var såpass längesedan huset byggdes. Det går inte att komma ifrån.

   Mvh admin på EKonomifokus

 23. Hej.
  Hur ska vi enklast göra vid en separation. Vi äger 50% var. Köpte för 1,3 milj lånade upp till 1,6 milj för renovera och har nu kvar 1590772kr i lån, han ska köpa ut mig. Eller överta lånen, vad blir smidigast med skatteverket osv. Fått en värdering på 2 milj idag.
  Vill inte krångla till allt. Bara enklast möjligt för båda. Han kan betala till mig privat med om jag överlåter det till honom.

  • Hej Vanja.

   En bodelning är det bästa alternativet för er. Då slipper ni realisera vinstskatten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej

  Jag har ett sommartorp som jag fått i gåva av min mor, hon har i sin tur fått det i gåva från sin far.
  Om jag förstår det rätt så får då byggkostnaden som min morfar hade räknas in som inköpspris vid en försäljning.
  Det finns inte några papper i våran ägo kring byggnaderna som finns på fastigheten.
  Totalt finns det 3st byggnader, boningshus, gäststuga/uthus och en ytterligare stuga.
  Årtal via kommunen har vi kring avstyckning (-59), uthuset (-68) och gäststuga (-88). De två sistnämnda är i samma byggnad, där gäststugan är tillbyggd.
  Den ytterligare stuga som finns på tomten finns det inget om mer än ett datum då elen installerades på den stugan, och då bör den ha byggts samma år som detta. (-06)
  Har kollat historiska kartor på lantmäteriet och de styrker byggnaders uppkomst vad jag kan se fram till 1993.

  Hur ska man räkna fram byggkostnader kring detta? Utgår man från kvm och sedan SCB och dess statistik för byggkostnad småhus i riket?

  Vidare så försöker jag få svar från skattemyndigheten vad krävs vid en uppskattning generellt sett, men de säger mest att det är upp till den enskilde handläggaren. Bör rimligen vara ett regelverk/praxis som handläggare utgår ifrån? Svårt att hitta info kring deras bedömning. Kanske beror på hur stora summor det pratas om, i detta fall så är ett uppskattat försäljningspris under 1 miljon.

  mvh

  • Hej Lars.

   Jag vet inte svaret på din fråga tyvärr.
   Det är nog skatteverket du får ringa och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Jan.

   Ni måste ändå skriva papper som gör det till din enskilda egendom vad jag vet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej.
  Har ärvt en egendom som enskild egendom, nu ska jag och min hustru sälja denna
  jag tar ju hela försäljningssumma och lägger i det nya boendet, min fråga är?
  Vad händer om vi går skilda vägar om några år, vad händer då med mitt arv?
  Är jag t.ex tvungen att dela detta som i grunden var mitt arv?
  Tacksam för snabbt svar!

  • Hej Jan.

   Om du säljer den enskilda egendomen så måste ni skriva papper (äktenskapsförord) för att de pengarna inte skall delas lika i en framtida bodelning.
   Du kan dessutom få problem om du blandar in pengarna i er gemensamma ekonomi. För att särskilja pengarna som är enskild egendom skall du helst ha dom separerade från er övriga ekonomi.

   Mvh admin på EKonomifokus

 26. Hej Andreas, tack för snabbt svar! Vi tycker också att det är konstigt att inte bostadsrättsföreningen har uppgiften – trodde de var skyldiga att tillhandahålla dessa uppgifter? Svärfar bodde redan i en annan lägenhet i samma hus och var därför redan medlem i föreningen. Mvh / Stefan

  • Hej igen Stefan.

   Jag är inte helt säker på att de är skyldiga att tillhandahålla de uppgifterna men jag tror det.
   Att de inte har en kopia av kontraktet bland sina dokument borde vara en sorts slarv som borde kunna ge en påföljd men jag är inte 110% säker.

   Mvh admin på EKonomifokus

 27. Hej jag har ärvt ett hus som är byggd cirka 2011-2013 lantmäteriet har inga dokument eller priser på huset sedan tidigare för den aldrig blivit såld eller ärvd innan hur får jag reda på Inköpspris = 150% av fastighetens taxeringsvärde år 1952.

  Tacksam för svar

  • Hej V.

   Ja ja tror att det blir det schablonvärdet du får använda om du inte kan få fram något inköpspris för fastigheten.
   Det låter lite konstigt dock att det inte finns ett inköpspris när huset är såpass nytt?

   Mvh admin på EKonomifokus

 28. Hej! Min sambo skall deklarera försäljning av sin bortgångne fars bostadsrätt men hittar inget inköpspris. Lägenheten införskaffades 1988 men bostadsrättsföreningen saknar uppgift om priset (har endast fått priset från när lägenheten var nybyggd 1960 men det är ju betydligt lägre). Hur kan man då få fram denna uppgift? Finns det något schablonvärde eller annan uppskattning man kan använda sig av? Tacksam för all hjälp! Mvh / Stefan

  • Hej Stefan

   Det måste gå att få fram någonstans. Kolla om skatteverket har uppgiften registrerad.
   Att inte bostadsrättsföreningen har den uppgiften är ju väldigt konstigt. De skall ha en kopia på överlåtelseavtalet i sina arkiv, annars hade de aldrig kunnat godkänna din pappa som medlem.
   Det finns inget lämpligt schablonvärde som ni kan använda.

   Mvh admin på EKonomifokus

 29. Hej jag har svårt att hitta information! Fastighet med mark och småhus som är inköpt 1972 för 320 tkr ska säljas nu i år. Vid köpet var huset på fastigheten inrätt som annex till ett pensionat med 12 sovrum med handfat i varje rum. 2 små toalettrum med kallvatten i handfat fanns oxå men inget kök och inget badrum och inte varmvatten. 1972-74 byggdes huset om helt till familjebostad med badrum kök öppenspis mm. Flertal väggar togs bort för att anpassa till familjebostad. Huset byggdes alltså om helt och hållet för nytt ändamål, total ombyggnadskostnad ca 400 tkr varav det finns kvitton på ca 200 tkr. Under -90 tlaet har oljepanna bytts till bergvärme. Vår fråga är därför vad som får tas upp som anskaffningsvärde? Så tacksam för lite information.

  • Hej Lena.

   320.000 kr drar ni av som inköpspris.
   Min bedömning är att kostnaden för ombyggnad och bergvärmen är avdragsgill som ny- till- och ombyggnad (grundförbättring).

   Mvh admin på EKonomifokus

 30. Akut hjälp!
  Om man sålt fastighet och dels tagit över alla bolån plus bodelningslikvid vad får man då ta upp som inköpspris.

  • Hej Anna.

   Du får vara lite tydligare i din fråga om du skall kunna få ett svar.

   mvh Admin på Ekonomifokus

 31. Ska lösa ut mina två systrar ur vårt föräldrahem . Vi har har haft fem mäklare här och landat på ett snittpris på 4550000 ca . Vi har svårt att hitta kvitton på en tillbyggnad /ombyggnad gjord på 80 talet. Vi vet att det är ca 600000 kr. Huset var sommarstuga först byggt 64 för 40000 kr tomten köpt 58 för 8000 kr. Finns det nåt schablonbelopp man kan använda sig av?

  • Hej Örjan.

   Nej det finns inget schablonbelopp.
   Ni kan ”yrka öppet” när ni drar av för tillbyggnad/ombyggnad.
   Det innebär att ni skriver en notis i deklarationen att ni inte har några kvitton eller bevis för avdraget.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här