Köpa ut sambo

Köpa ut sambo

Om ni äger en gemensam bostad och vill flytta isär så finns det tre huvudalternativ på lösningar:

  1. Utköp via bodelning
  2. Vanligt utköp
  3. Försäljning av bostaden

Först och främst, är man sambos skall man alltid skriva samboavtal. Läs mer om samboavtal och använd vår gratis-mall.

1. Utköp via bodelning

Om bostaden räknas som samboegendom, dvs om den är införskaffad för gemensamt boende så kan ni lösa det hela med en bodelning. Man räknar då ut hur mycket man skulle fått om man hade sålt hela bostaden, dvs man räknar ut en fiktiv försäljning.
Fördelen med detta alternativ är att man inte realiserar någon vinst och behöver därför inte betala någon vinstskatt.

Ni måste först och främst bedöma bostadens marknadsvärde. Bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Det räcker gott och väl med muntliga värderingar och de brukar mäklarna göra gratis. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Nästa steg är att räkna fram den reavinstskatt eller förlust som ligger ”innestående” i bostaden. Skatten är 22% på vinsten och ni kan läsa mer här om att räkna ut vinstskatt eller att räkna ut skatt att få tillbaka vid förlust. Den fiktiva skatt ni räknat fram skall ni dra av från marknadsvärdet.

Den summa som blir kvar är den summa som skall delas, dvs den skall delas på 2 för att få fram den summa som sambon skall ersättas med.

I nedan exempel räknar vi ut hur mycket sambon skall lösas ut med vid ett 50/50 ägande och att bostaden är värd 5 000 000 kr.

Steg 1 räkna ut skatt:
Fiktivt försäljningspris/marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Inköpspris: 4 000 000 kr
– Renoveringskostnader: 100 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= Vinst: 820 000 kr
Skatt: 180 400 kr (22% på vinsten)

Steg 2 räkna ut summa
Fiktivt försäljningspris/marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Vinstskatt: 180 400 kr
= 4 819 600 kr
Dividerat på två: 2 409 800

Summan som sambon skall lösas ut med är alltså 2 409 800 kr.

Om vi leker med tanken att det finns 4 000 000 kr i lån på bostaden och att den som skall bo kvar skall ta över dessa lån så blir beräkningen enligt följande:

Summan som sambon skall lösas ut för: 2 409 800 kr
– 50% av lånet: 2 000 000 kr.
= 409 800 kr
Sambon skall alltså få 409 800 kr vid bodelningen.

Få hjälp med bodelningen för 395 kr
 Juridiskadokument.nu får du en bodelnings-mall samt hjälp med att fylla i bodelningen korrekt för 395 kr. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

2. Vanligt utköp

Om ni inte vill göra bodelningen så kan ni göra ett klassiskt utköp, dvs den ena parten köper ut den andra parten för 50% av marknadsvärdet (om man äger halva bostaden var). För utköpet använder man ett vanligt överlåtelseavtal/köpekontrakt.

Få hjälp med köpekontraktet/överlåtelseavtalet för ca 395 kr
 Juridiskadokument.nu får du en avtals-mall samt hjälp med att fylla i avtalet korrekt för ca 395 kr. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Samma sak gäller här, bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Tag sedan marknadsvärdet, dra av ett fiktivt mäklararvode och dela summan som blir kvar på 2.

Räkneexempel:
Bostadens marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= 4 920 000 kr
Dividera summan med två = 2 460 000 kr

Summan som sambon skall köpas ut med blir alltså 2 460 000 kr

Om den sambo som bor kvar skall överta lån är det viktigt att ni ändå skriver samma pris i överlåtelseavtalet/köpekontraktet (i vårt exempel är priset 2 460 000 kr). Om ni skriver in något annat pris i kontraktet än den ni räknar ut med exemplet ovan så blir det skattemässigt fel och den som skall bo kvar åker på en skyhög skatt längre fram i tiden när han/hon skall sälja.

När sambon är utköpt skall han/hon deklarera sin försäljning precis som vanligt och har då rätt att göra avdrag för 50% av alla eventuella renoveringar och andra avdrag. Läs mer om vilka avdrag man kan göra när man säljer.

3. Försäljning av bostaden

Detta alternativ använder man när ingen av parterna vill eller kan bo kvar i bostaden själv. Man genomför då en helt vanlig försäljning, löser lånen och det som blir kvar delar man på.

När bostaden är såld skall man deklarera försäljningen och betala eventuell reavinstskatt. Om du vill räkna ut hur mycket ni får kvar att dela på när bostaden är såld och lånen är lösta så kan du läsa om det HÄR.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Om man är lite ”om sig och kring sig” kan man spara en hel del pengar när man skall välja mäklare. Du kan använda dig av Hittamäklare.se för att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du nyttja när du skall välja mäklare och även när du förhandlar om provisionen med den mäklare som du tänker anlita. Det är helt gratis att använda sig av Hittamäklares tjänst och du förbinder sig inte till något när du gör en ansökan.

Få hjälp med avtal eller bodelningen för några hundringar
 Juridiskadokument.nu får du en mall samt hjälp med att fylla i den korrekt för bara några hundringar. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal eller dokument som är 100% juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here