Köpa ut sambo

köpa ut sambo

Om ni äger en gemensam bostad och vill flytta isär så finns det tre huvudalternativ på lösningar:

 1. Utköp via bodelning
 2. Vanligt utköp
 3. Försäljning av bostaden

Först och främst, är man sambos skall man alltid skriva samboavtal. Läs mer om samboavtal och använd vår gratis-mall.

1. Utköp via bodelning

Om bostaden räknas som samboegendom, dvs om den är införskaffad för gemensamt boende så kan ni lösa det hela med en bodelning. Man räknar då ut hur mycket man skulle fått om man hade sålt hela bostaden, dvs man räknar ut en fiktiv försäljning.
Fördelen med detta alternativ är att man inte realiserar någon vinst och behöver därför inte betala någon vinstskatt.

Ni måste först och främst bedöma bostadens marknadsvärde. Bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Det räcker gott och väl med muntliga värderingar och de brukar mäklarna göra gratis. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Nästa steg är att räkna fram den reavinstskatt eller förlust som ligger ”innestående” i bostaden. Skatten är 22% på vinsten och ni kan läsa mer här om att räkna ut vinstskatt eller att räkna ut skatt att få tillbaka vid förlust. Den fiktiva skatt ni räknat fram skall ni dra av från marknadsvärdet.

Den summa som blir kvar är den summa som skall delas, dvs den skall delas på 2 för att få fram den summa som sambon skall ersättas med.

I nedan exempel räknar vi ut hur mycket sambon skall lösas ut med vid ett 50/50 ägande och att bostaden är värd 5 000 000 kr.

Steg 1 räkna ut skatt:
Fiktivt försäljningspris/marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Inköpspris: 4 000 000 kr
– Renoveringskostnader: 100 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= Vinst: 820 000 kr
Skatt: 180 400 kr (22% på vinsten)

Steg 2 räkna ut summa
Fiktivt försäljningspris/marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Vinstskatt: 180 400 kr
= 4 819 600 kr
Dividerat på två: 2 409 800

Summan som sambon skall lösas ut med är alltså 2 409 800 kr.

Om vi leker med tanken att det finns 4 000 000 kr i lån på bostaden och att den som skall bo kvar skall ta över dessa lån så blir beräkningen enligt följande:

Summan som sambon skall lösas ut för: 2 409 800 kr
– 50% av lånet: 2 000 000 kr.
= 409 800 kr
Sambon skall alltså få 409 800 kr vid bodelningen.

Få hjälp med bodelningen för 395 kr
 Juridiskadokument.nu får du en bodelnings-mall samt hjälp med att fylla i bodelningen korrekt för 395 kr. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

2. Vanligt utköp

Om ni inte vill göra bodelningen så kan ni göra ett klassiskt utköp, dvs den ena parten köper ut den andra parten för 50% av marknadsvärdet (om man äger halva bostaden var). För utköpet använder man ett vanligt överlåtelseavtal/köpekontrakt.

Få hjälp med köpekontraktet/överlåtelseavtalet för ca 395 kr
 Juridiskadokument.nu får du en avtals-mall samt hjälp med att fylla i avtalet korrekt för ca 395 kr. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Samma sak gäller här, bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Tag sedan marknadsvärdet, dra av ett fiktivt mäklararvode och dela summan som blir kvar på 2.

Räkneexempel:
Bostadens marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= 4 920 000 kr
Dividera summan med två = 2 460 000 kr

Summan som sambon skall köpas ut med blir alltså 2 460 000 kr

Om den sambo som bor kvar skall överta lån är det viktigt att ni ändå skriver samma pris i överlåtelseavtalet/köpekontraktet (i vårt exempel är priset 2 460 000 kr). Om ni skriver in något annat pris i kontraktet än den ni räknar ut med exemplet ovan så blir det skattemässigt fel och den som skall bo kvar åker på en skyhög skatt längre fram i tiden när han/hon skall sälja.

När sambon är utköpt skall han/hon deklarera sin försäljning precis som vanligt och har då rätt att göra avdrag för 50% av alla eventuella renoveringar och andra avdrag. Läs mer om vilka avdrag man kan göra när man säljer.

3. Försäljning av bostaden

Detta alternativ använder man när ingen av parterna vill eller kan bo kvar i bostaden själv. Man genomför då en helt vanlig försäljning, löser lånen och det som blir kvar delar man på.

När bostaden är såld skall man deklarera försäljningen och betala eventuell reavinstskatt. Om du vill räkna ut hur mycket ni får kvar att dela på när bostaden är såld och lånen är lösta så kan du läsa om det HÄR.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Om man är lite ”om sig och kring sig” kan man spara en hel del pengar när man skall välja mäklare. Du kan använda dig av Hittamäklare.se för att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du nyttja när du skall välja mäklare och även när du förhandlar om provisionen med den mäklare som du tänker anlita. Det är helt gratis att använda sig av Hittamäklares tjänst och du förbinder sig inte till något när du gör en ansökan.

Få hjälp med avtal eller bodelningen för några hundringar
 Juridiskadokument.nu får du en mall samt hjälp med att fylla i den korrekt för bara några hundringar. Det kan vara värt några hundralappar för att få till ett riktigt avtal eller dokument som är 100% juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

14 KOMMENTARER

 1. Hejsan!

  Jag och min ex gjorde slut för hack år sen.
  När vi köpte lägenheten tillsammans kostade den 3,6 miljoner, han gick in med en kontant insats på totalt 1100000kr. Jag hade då 200000 och vilje gå in med dem pengarna också men då sa han att bättre jag inte gör det för månadskostnader kommer inte förändras så mkt.
  Vi skrev på ett samboavtal där det står att jag äger 35% av lägenheten.
  När vi gjorde slut så lägenhetens värde gick ner till 3,4 miljoner.
  Det enda jag fick pengar för vid bodelningen är min del av amorteringen 24k och 30k för alla möbler vi köpt gemensamt (värde runt 105k). Han sa då att eftersom lägenheten gått ner i pris så ska han inte betala mig någon mer.
  Dessutom det så tvinga han mig att skriva på en kontrakt där det står att han tar över min del av lånen och summan på vad jag fick för pengar av han och att jag ska inte ha några anspråk framöver.
  Har han blåst mig eller var det rätt? För det jag har hört är att spelar ingen roll om jag har inte lagt in några pengar när vi köpt lägenhet och att det spelar inte någon roll om lägenheten gått ner i pris, han ska ändå betala mig 35/ av värde på bostaden.

  Tack på förhand!
  Mvh Julia

 2. Jag planerar att köpa ut min sambo ifrån vår befintliga bostadsrätt. Min sambo har skjutit upp vinstskatten ifrån vår förra bostadsrätt. Måste den uppskjutna vinstskatten betalas i av min sambo i samband med att hon köps ut och köper en ny bostadsrätt

  • Hej Jakob.

   Hon kan fortsätta att göra uppskov på hela eller delar av skatten om hon köper en ny bostad som hon gör uppskov in i.
   Om hon inte köper en ny bostad så måste hon betala in all skatt.

   Mvh admin på Ekonomfokus

 3. Hej!
  Jag ska köpa ut min sambo från en bostadsrätt som vi köpte för 2 820 000. Hade en mäklare som värderade lägenheten för 2 600 000. Hur räknar man ut hur mycket man skall köpa ut exet för när bostadsrätten sjunkit i pris?

  • Hej Lisa.

   Uträkningen blir likadan. Det är bara att byta ut siffrorna i uträkningen till 2,6 milj.
   Om ni skall överta lån å sådana saker så är det bäst att ni tar hjälp av banken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Fråga:

    När man köper ut sambon: måste man betala något kontant då eller räcker det med att man tar över lånet och på så sätt får en högre månadskostnad?

    • Hej Erik.

     Det beror på hur mycket lån ni har och om banken godkänner att den ena parten tar över lånet från den andre.

     Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
     1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
     2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 4. Hej!
  Vi äger ett hus med min sambo hon har 71% jag har 29%.
  inköpspris: 2.860.000
  Marknadspris: 4.200.000 (verifierad av mäklare )
  Vi har gemensam lån : 1.561.400 ( detta lån betalar vi 50/50) hon ska ta över detta lån 100%.
  Vi amorterade tillsammans (50/50) totalt: 138.600
  Renovering : 600.000
  Vi har bestämt, att hon köper ut mig och vi bor kvar i huset.
  Jag är osäker vilken beräkning ska jag använda. Utköp via bodelning eller vanligt utköp.
  Sedan jag har problem med, att förstå vinstskatten. Hon vill, att jag drar vinstskatten från försäljningspriset, samtidigt skatteverket kräver sin vinst efter försäljningen. Om jag betalar henne vinstskatt kan jag deklarera mot skatteverket att det är redan betalt till henne? eller hur går det till? tacksam om du hjälper mig med korrekt uträckning hur mycket ska hon betala till mig.
  Tack på förhand!
  LK

  • Hej lajos.

   Bodelning är bäst.
   Om ni gör en bodelning skall skatten tas med i beräkningen för då skall inte den som blir ”utköpt” via bodelningen betala in någon skatt.
   Om ni gör ett vanligt utköp skall den som blir utköpt betala skatt.

   Du får räkna själv. Jag har tyvärr inte tid.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • vi har en bostadsrätt och ska nu dela på oss min sambo ska ta över bostadsrätten. Han har betalt hela summan men jag har ett lån på 224, 000 på bostadsrätten. Vi har följt mallen hur man räknar ut vinst och skatt. Hur och var sätter vi upp min skuld på 224,000. Bostadsföreningen ska väl ha ett papper på att han är ensam ägare till bostadsrätten.

   • Hej Ingirid.

    Tag hjälp av banken för beräkningar och lösen av lån.
    Föreningen behöver få en kopia på köpekontraktet/bodelningen/gåvobrevet så att de kan registrera din sambo som 100% ägare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Joakim!
   Tack för ditt svar!
   En till fråga gällande fiktiv mäklararvode.
   Efter slutförd bodelning vi skickar in köpebrevet till Lantmäteriet och ansöker lagfart själva. Måste man ändå tar in fiktiv mäklararvode i beräkningen fast mäklare är inte inblandad?
   MVH
   LK

   • Hej LK.

    Du har inget köpebrev vid en bodelning. Ansökan om lagfart sker med bodelningsavtalet istället för ett köpebrev.
    Nej du måste inte ta med mäklararvodet i beräkningen om du inte vill.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here