Köpa ut sambo

köpa ut sambo

Om ni äger en gemensam bostad och vill flytta isär så finns det tre huvudalternativ på lösningar:

Artikelns innehåll:
1.
Utköp via bodelning
2. Vanligt utköp
3. Försäljning av bostaden

klicka för att gå direkt ner till önskad rurik

Utköp via bodelning

Om ni är gifta eller om bostaden räknas som samboegendom, dvs om den är införskaffad för gemensamt boende så kan ni lösa det hela med en bodelning. Man räknar då ut hur mycket man skulle fått om man hade sålt hela bostaden, dvs man räknar ut en fiktiv försäljning. Fördelen med detta alternativ är att man inte realiserar någon vinst och behöver därför inte betala någon vinstskatt.

Steg 1 – marknadsvärdet
Ni måste först och främst bedöma bostadens marknadsvärde. Bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Det räcker gott och väl med muntliga värderingar och de brukar mäklarna göra gratis. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Steg 2 – fiktivt mäklararvode
Kom överens om ett fiktivt mäklararvode som skall användas i beräkningarna nedan. Man skall dra av ett fiktivt mäklararvode eftersom den som köps ut ur bostaden slipper betala mäklarkostnaden som hade uppstått vid en vanlig försäljning. I våra tabeller kan ni se rimliga nivåer för mäklararvoden.

Steg 3 – räkna ut skatt
Nästa steg är att räkna fram den vinst eller förlust som ligger ”innestående” i bostaden. Skatten är 22 % på vinsten, detta kan läsa mer om detta i vår artikel ”räkna ut vinstskatt” där kan ni också räkna ut vilken skatt ni ska få tillbaka vid förlust av försäljning. Den skatt ni räknat fram skall ni dra av från marknadsvärdet.

Den summa som blir kvar är den summa som skall delas, dvs den skall delas på 2 för att få fram den summa som sambon skall ersättas med.

I nedan exempel räknar vi ut hur mycket sambon skall lösas ut med vid ett 50/50 ägande och att bostaden är värd 5 000 000 kr.

Steg 1 räkna ut skatt:
Marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Inköpspris: 4 000 000 kr
– Renoveringskostnader: 100 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= Vinst: 820 000 kr
Skatt: 180 400 kr (22% på vinsten)

Steg 2 räkna ut summa
Marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Vinstskatt: 180 400 kr

– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= 4 739 600 kr
Dividerat på två: 2 369 800

Summan som sambon skall lösas ut med är alltså 2 369 800 kr.

Om vi leker med tanken att det finns 4 000 000 kr i lån på bostaden och att den som skall bo kvar skall ta över dessa lån så blir beräkningen enligt följande:

Summan som sambon skall lösas ut för: 2 369 800 kr
– 50% av lånet: 2 000 000 kr.
= 369 800 kr
Sambon skall alltså få 369 800 kr vid bodelningen.

Få hjälp med bodelningen för några hundralappar
 Juridiskadokument.nu får du en bodelnings-mall samt hjälp med att fylla i bodelningen korrekt för några hundralappar. Det kan vara värt några hundringar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Vanligt utköp

Om ni inte vill göra bodelningen så kan ni göra ett klassiskt utköp, dvs den ena parten köper ut den andra parten för (marknadsvärdet – fiktivt mäklararvode) * ägarandelen. För utköpet använder man ett vanligt överlåtelseavtal/köpekontrakt.

Steg 1 – marknadsvärdet
Ni måste först och främst bedöma bostadens marknadsvärde. Bjud hem 2-3 olika mäklare som gör värderingar av huset. Det räcker gott och väl med muntliga värderingar och de brukar mäklarna göra gratis. Dra sedan ett snitt på värderingarna och använd den snittvärderingen som marknadsvärde.

Steg 2 – fiktivt mäklararvode
Kom överens om ett fiktivt mäklararvode som skall användas i beräkningarna nedan. Man skall dra av ett fiktivt mäklararvode eftersom den som köps ut ur bostaden slipper betala mäklarkostnaden som hade uppstått vid en vanlig försäljning. I våra tabeller kan ni se rimliga nivåer för mäklararvoden.

Tag marknadsvärdet, dra av ett fiktivt mäklararvode och multiplicera summan som blir kvar med ägarandelen som skall köpas loss (i exemplet nedan används 50 %).

Räkneexempel:
Bostadens marknadsvärde: 5 000 000 kr
– Fiktivt mäklararvode: 80 000 kr
= 4 920 000 kr
Multiplicera summan med 50 % = 2 460 000 kr

Summan som sambon skall köpas ut med blir alltså 2 460 000 kr

Om den sambo som bor kvar skall överta lån är det viktigt att ni ändå skriver samma pris i överlåtelseavtalet/köpekontraktet (i vårt exempel är priset 2 460 000 kr). Om ni skriver in något annat pris i kontraktet än den ni räknar ut med exemplet ovan så blir det skattemässigt fel och den som skall bo kvar åker på en skyhög skatt längre fram i tiden när han/hon skall sälja.

När sambon är utköpt skall han/hon deklarera sin försäljning precis som vanligt och har då rätt att göra avdrag för 50% av alla eventuella renoveringar och andra avdrag. Läs mer om vilka avdrag man kan göra när man säljer.

Få hjälp med köpekontraktet/överlåtelseavtalet
 Juridiskadokument.nu får du en avtals-mall samt hjälp med att fylla i avtalet korrekt för några hundralappar. Det kan vara värt några hundringar för att få till ett riktigt avtal som är 100% korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Försäljning av bostaden

Detta alternativ använder man när ingen av parterna vill eller kan bo kvar i bostaden själv. Man genomför då en helt vanlig försäljning, löser lånen och det som blir kvar delar man på.

När bostaden är såld skall man deklarera försäljningen och betala eventuell reavinstskatt. Om du vill räkna ut hur mycket ni får kvar att dela på när bostaden är såld och lånen är lösta så kan du läsa om det HÄR.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vanliga frågor och svar

Får man ta över bolån vid en separation?

Det är banken som avgör om det är möjligt. Banken behöver räkna på om den part som skall bo kvar i bostaden har råd att bo kvar själv.

Hur värderas en bostad vid bodelning eller utköp?

Fastighetsmäklare gör marknadsvärderingar. Eftersom mäklarnas värderingar kan skilja sig lite åt så bör du bjuda hem 2-3 st olika fastighetsmäklare som värderar bostaden och sedan dra ett snitt på de värderingarna.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

74 KOMMENTARER

  1. Jag och min Exman äger en bostadsrätt tillsammans 50% var och står på lånet bägge två. Lägenheten köptes för 1950000 och värderas nu till 1800000, lånet är på 1600000. Vi gick båda in med 146000 i handpenning. Nu ska hans nya köpa in sig för min del. Hur räknar man ut hur mycket jag ska få? Känns som en riktig förlust för mig..

    • Hej Emma.

      Det står i artikeln hur du skall räkna. Jag har tyvärr ingen möjlighet att räkna ut allt åt dig.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej!
    Jag och mitt ex har gått isär och ska sälja bostaden. Jag äger 10% av bostaden som är värderad till 3 miljoner.
    Jag har betalat 20% av renoveringarna dvs 100k av 500k.

    Hur löser vi detta vid bodelningen?

    • Hej Johanna.

      Om ni inte skrivit några papper har du inte rätt till något annat än 10 % av bostadens värde.
      Om ni vill dela upp det på ett rättvist sätt och båda parter är överens så får ni sätta er ner och räkna ut hur mycket du skall ha.
      Jag kan väl tycka att det är rättvist att ni delar upp det så att du har betalat 10 % av renoveringarna eftersom du bara äger 10 % av bostaden. Då skall du i så fall få 300 000 kr minus skatt + 50 000 kr eller något sådant.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Hej,
    När man köper ut en del av lägenheten som man är delägare och tar över bostadslån, hur fungerar det med finansiering av pengar som man betalt till den som äger en del av lägenheten? Ingår denna summan i nya bostadslån eller behöver man finansiera det på annat sätt?

    • Hej reda

      Han får utöka sitt bolån för att köpa ut dig om han inte har pengarna tillgängliga. Han kan också lösa det med ett privatlån men det är smartare att utöka bolånet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej! Hur räknar man när en person ska köpa ut den andre från huset, lånen står på 50/50, men den ena personen gick in med större kontantinsats och har bott själv i huset och betalat alla räntor o amorteringar under 1 års tid innan tillfället för utköpet?

    • Hej David.

      Ni kan välja själva hur ni vill räkna om ni vill räkna med olika kontantinsats, räntebetalningar och amorteringar. Då får ni komma överens om vad ni anser är rättvist.

      Om ni inte kan komma överens och istället skall följa lagen så spelar räntebetalningarna och amorteringarna ingen roll vid ett utköp (om ni inte avtalat om annat).
      Om den ena parten gått in med en större kontantinsats skall detta ha reglerats med ett samboavtal + skuldebrev alternativt ett äktenskapsförord + skuldebrev. Om inga sådana avtal är upprättade har bägge parter rätt till 50% av husets värde.

      Läs mer här om: olika insats vid köp av bostad.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej, jag och min sambo ska separera. Jag står på 20% och han står på resten.

    Lånen är väl dock 50% var?
    Huset är värderat till 4300000 och inköpspriset 2895000
    Vi har lån på 2600000
    Hur mycket ska han köpa ut mig för?

    • Hej Linda.

      Jag har tyvärr inte möjlighet att räkna ut detta åt dig. Det går du göra själv.
      Gällande bolånet så kan jag inte svara på om ni står 50/50 på lånet eller om ni har något annat upplägg.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej!
    Min sambo och jag köpte ett hus, jag är ägare 10 och hon 90 procent. Vi har skrivit sambo avtal att bostaden ska inte delas 50/50. Vad gäller om vi skiljer oss? Har jag rätt på 10 procent av bostaden eller nej?

    • Hej Anders.

      Eftersom ni har ett samboavtal är allt i sin ordning. Du kommer att få 10% av bostadens värde och din sambo får 90% av bostadens värde om ni separerar.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Hej,

    jag och sambo håller på med bodelningsavtal. Vi äger ett hus där det blir en beräknad vinst före skatt och mäklar arvode på ca 1 mkr.
    Innan vi köpte huset, såldes en lägenhet med en vinst före skatt på 400 tkr.
    Min fråga, ska vinsten på den tidigare fastigheten, dvs lägenheten, räknas in när jag ska köpa ut sambo??
    Mvh A

    • Hej Ami.

      Denna fråga kan jag inte svara på tyvärr. Du får ta hjälp av en jurist.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej! Jag och min sambo köpte hus för 2.2 milj.
    Jag ska nu köpa ut honom.
    Vi äger 50%var.

    mäklaren värderar nu huset till 2.2milj 50tusen.

    Vad ska jag köpa ut eller bodela för summa till mitt ex?

    Mvh J

    • Hej J.

      Jag har tyvärr inte tid att räkna ut det åt dig.
      I artikeln står det hur du skall räkna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Separation sambor.

    Bostaden köptes för 1275000
    Värderat till 1250000 4 år senare
    Lån 1000000
    Hur mycket ska den som vill bo kvar betala den andra?

    Om försäljningen går dåligt, vi blir erbjudna ett lägre pris för bostaden än vad den är värderad till. finns det då möjlighet att frångå vanliga bodelnings regler?

    • Hej H.

      1. Jag har tyvärr ingen möjlighet att räkna åt er.

      2. Jag förstår inte frågan riktigt. Varför skulle ni frångå reglerna för att ni får sämre betalt för bostaden än den är värderas till?

      Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Hej!
    Skall gå isär med sambo och hon skall bo kvar. Marknadsvärde 1 250 000, lån 990 000 och inköpspris 1 175 000. 50% var på lån och kontantinsats.

    Vad är enklast att göra enligt dig?

    • Hej Jocke.

      En bodelning är det bästa alternativet.

      Mvh admin på ekonomifokus

  11. Hejsan
    Jag och sonen vill köpa ut sambo/pappa.
    Vi har lån på ca 940.000kr och mäklaren har värderat till ca 3.100.000kr
    Vad är bäst för oss att göra?
    Vanligt utköp eller utköp via bodelning?
    Tacksam för återkoppling
    //Ullis

    • Hej Ulrika.

      Bodelning brukar vara bäst eftersom ingen vinst realiseras då och därmed behöver ingen vinstskatt betalas.

      Mvh admin på ekonomifokus

    • Hej Irene.

      Jag förstår inte din fråga. Du får utveckla.

      mvh admin på Ekonomifokus

  12. Hej!

    Jag och min sambo ska gå isär. Vi äger 50/50 av lägenheten, men jag vet inte vad som blir bäst för mig?
    Utköp via bodelning eller vanligt utköp?

    • Hej A.

      Bodelning brukar vara bäst eftersom det inte utlöser någon kapitalvinstskatt.
      I övrigt gör det ingen större skillnad för dig.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Hej
    Jag och min sambo ska separera jag vill köpa lägenhet av honom eftersom jag har en son 11 år men han vill inte att vi tar över hur gör jag han har inga små barn

  14. Hej!

    Jag och min sambo ska gå isär och den ena partnern ska försöka köpa ut den andra ur huset. Vi äger 50% vardera och har fått värdering av mäklare.

    Säg att den personen som bor kvar väljer att sälja huset om säg ett år och får super vinst på den försäljningen. Är det då rimligt att ha skrivit ett kontrakt att den andra parten som valde att flytta och bli utköpt får ta den av den vinsten?

    • Hej Sanna.

      Nej det är inte särskilt rimligt enligt mig.
      I så fall bör ju även den utköpte vara ansvarig för eventuell förlust som uppstår vid en framtida försäljning.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej B.

      Jag antar att du menar: Kan jag göra uppskov på rea vinstskatten OM min ex sambo köper ut mig?
      Isåfall är svaret ja, det är samma regler som gäller oavsett om du köps ut av sambo eller om du skulle sålt din del av bostaden till någon annan.

      Mvh admin på ekonomifokus

  15. Hej,

    Jag och min fru skall skiljas och jag tänker försöka behålla huset, hur mycket pengar ska hon enligt lag då få av mig?

    Värdering 3.200.000
    Inköpspris 2.070.000
    Lån 2.188.225
    Byggt ett uterum ca 300.000

    Tack på förhand !

    • Hej R.

      Jag är ledsen men jag har inte tid och möjlighet att räkna åt dig i nuläget.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  16. Hej
    Jag och min sambo ska sälja en lägenhet. Jag äger 3/4 och min sambo äger 1/4.
    Betalar vi olika kostnad för mäklare? Eller delar vi lika?

    • Hej Sofie.

      Det finns inga direkta riktlinjer som jag känner till.
      Men jag kan tycka att det är rimligt att du betalar 1/4 av arvodet och din sambo betalar 3/4 av arvodet.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Jag är gift, står som ägare och låntagare ensam till 100% på den villa vi bor i. Om vi skulle skiljas och jag vill köpa ut honom, är det verkligen då halva marknadsvärdet som jag skall betala (minus fiktivt mäklararvode)? Det borde vara halva marknadsvärdet minus hälften av det lån som finns kvar och jag står på, eller? Den dag som jag vill sälja behöver ju jag lösa lån och får knappast behålla en summa som är samma som marknadsvärdet. Vad säger lagen?

    • Hej Pia.

      Om ni skiljer er så skall du genom bodelningen betala:
      Bostadens värde minus bostadens lån dividerat med 2.

      Exempel:
      Bostadens värde 1 000 000 kr
      – Bolån 600 000 kr
      = 400 000 kr
      / 2 = 200 000 kr
      Du skall alltså betala 200 000 kr.

      Sedan om ni har andra tillgångar och skulder skall de också in i beräkningen i bodelningen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  18. Hej jag o min ” sambo” har skrivit på och lagt handpenning på en lägenhet. Nu vill inte jag fortsätta och köpa lägenheten, men min ” sambo” vill köpa den själv. Hur gör man, ska jag fullfölja köpet och sedan sälja till min sambo eller kan hon köpa den direkt innan man kopplar in banken. Vilket är lättast eller kostar minst?

    • Hej Lena.

      Det bästa vore om ni kan få skriva om kontraktet och alla andra papper så att ditt namn inte längre är med.
      Det kräver dock att mäklaren och säljaren/säljarna går med på det.

      Om inte det går så får du genomföra köpet och sedan sälja vidare din del av bostaden. Det blir inga stora kostnader och är inte särskilt komplicerat.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Hej!

    Min sambo ska köpa ut mig. Vi äger ett hus tillsammans. Han betalade 15% av det vi gav i budgivning, vilket var 1,500 000kr. Jag har bara betalat av min del av resterande lån som kvar står än. Nu ligger lånet på 1 211 220kr som är uppdelat i två lån som är på 605 610kr.
    Vad har jag för rättigheter om jag köpa ut och han vill ta över mitt lån?

    • Hej Marina.

      Jag kan tyvärr inte svara på din fråga eftersom jag inte förstår frågan riktigt.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  20. Hej!
    Vi planerar att ’slå våra påsar samman’ och ska flytta in i hans hus.
    Han har lån på 1,5 milj. Husvärdet idag som jag ska få köpa in mig på är 3 milj. Inköpsvärdet för honom var 1,1 milj, så vid en eventuell försäljning så ska det skattas från 1,1 milj. Vi tänker att vi gör en gåvohandling på lånedelen, alltså 750 000 kr och att jag skriver in mig som 50% medlåntagare, den resterande delen tänker vi skriva en revers på – till min fråga: Vilken summa blir det? Hur räknar vi ut så att det blir rätt utifrån skatt osv?
    Tacksam för svar. 🙂 /S

    • Hej Santa.

      Tyvärr har jag inte tid att räkna ut detta åt er i nuläget.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  21. Hej! Hjälp! Jag och min sambo separerade förra året. Han köpte då ut mig från lgh vi ägde tsm (50-50%). Vi skrev överlåtelseavtal. Nu till mitt problem, HUR deklarerar jag följande.
    Lägenhetens värde (samma som inköp) 4,3 milj. (ägs 50-50%).
    Han=lån på 1,3.
    Jag=lån på 1,3. + kontanta pengar 1,7.

    Mvh

    • Hej Sofie.

      Lån och eventuell kontantinsats skall inte blandas in i deklarationen. De har inget med skatteberäkningen att göra.
      I en reavinstberäkning skall du bara räkna ut hur mycket vinst du gjort på bostaden.

      Du skall helt enkelt bara deklarera:

      Inköpspris: 2 150 000 kr
      Försäljningspris: 2 150 000 kr
      Minus eventuella avdrag
      = Din vinst/förlust

      Mvh admin på Ekonomifokus

  22. Hej!

    Nu har det blivit galet för oss, jag köpte ut min sambo vad jag trodde via bodelning förra året men det blev tydligen registrerat som en vanlig överlåtelse då vi tydligen fyllde i fel avtal till vår förening. Detta fick vi erfara nu när ex sambon fick sin deklaration. Som du förstår blev priset då radikalt felaktigt. (hästlängder under marknadsvärdet) Eftersom jag tog över hennes lån.

    Jag är milt sagt oroad här då jag riskerar en ofantlig ”vinstskatt” som ju inte alls är någon vinst. Vi är i kontakt med föreningen och Skatteverket för att försöka lösa detta i efterhand.

    Ville kolla med dig om det skulle skita sig om du har något råd? Jag och sambon är ju helt överens om allt så det hela känns otroligt onödigt. Vad tror du om saken och har du tips på någon bra jurist man eventuellt kan kontakta? Försäljningspriset är ju fullständigt galet och orimligt, det var ju tänkt som en bodelningslikvid. Borde det inte finnas något i lagen som skyddar oss här med tanke på det totalt orimliga?

    Stort tack på förhand för ditt svar och din fina artikel ovan!

    • Hej philip.

      Tyvärr har jag inget råd eller tips att ge i den situationen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  23. Min f d sambo löste ut mig från lgh. Vi tog ett gemensamt lån utöver kontanter. Måste jag vara med o betala lånet?

    • Hej Kerstin.

      Ja om du står med på lånet. Annars inte.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  24. Hej!

    Jag och min sambo ska separera. Jag avser överta den bostadsrätt som vi äger tillsammans (50-50 %). Jag gick in med en högre insats (80 %) vid köpet än min sambo (20 %).

    Kan man vid bodelning via ett bodelningsavtal mellan sambor reglera så att jag får tillgodoräkna mig min insats och min sambo sin varpå vi delar (50-50 %) på resten av bostadens nettovärde?

    Vi har inte upprättat något samboavtal.

    Mvh

    Olof

    • Hej Olof.

      Ja det kan ni reglera via bodelningen så länge ni båda två är överens om det.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  25. Hej Joakim!
    I ditt räkneexempel (steg 2) av utköp via bodelning så drar du ju aldrig av pengar för fiktivt mäklararvode och för renoveringar.
    De kostnaderna tas bara upp när du räknar ut skatten i steg 1.

    Blir inte det missvisande?

    Borde inte steg 2 innehålla marknadsvärde minus fiktivt mäklararvode minus renoveringskostnader minus skatten i steg 1

    Tacksam för snabbt svar 🙂

    • Hej Oskar.

      Du har helt rätt. Det hade jag missat.
      Det är korrigerat nu.

      mvh admin på Ekonomifokus

  26. Gjorde upp ett avtal med min sambo om 10 procent av vinsten när hon flyttade ut ur lägenheten som jag äger helt till 100 procent nu har hon gått jurist och kräver 50 procent av vinsten på lägenheten som jag har sålt vad gäller ?????

    • Hej Håkan.

      Om bostaden avsågs vara er gemensamma bostad när ni köpte den så träder sambolagen in och ger din sambo rätten att få 50% av bostadens värde om ni skulle gå isär eller sälja bostaden.
      Man kan förhandla bort sambolagen med ett samboavtal eller annat liknande avtal.

      Vad som gäller beror alltså på hur ert avtal är formulerat.
      Du får nog ta hjälp av en jurist.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  27. hej Joakim
    jag och min man ska skiljas och jag vill köpa ut hans del av hust.vi köpte huset för 2,525 000
    huset är nu värt cirka 3100 000
    och jag tänker ta över lånet , hur mycket ska jag ge han ?
    inga renoveringar gjorda på huset.
    mvh
    Mimmi

    • Hej Mimmi.

      50% av 3 100 000 kr skall du ge honom.
      Sedan skall ni även räkna bort skatt och ett fiktivt mäklararvode på 70-80 000 kr.

      Hur ni löser betalningen, övertagande av lån osv det avgör ni själva, förslagsvis i samråd med banken.

      Mvh admin på Ekonomifokus

      • Tack Joakim för ditt svar, en liten sak bara, ska inte min man betala skatt?

        Och eftersom vi äger huset halva var, varför ska jag betala hela 515 000 och inte hälften ?
        Tack igen 😊

        • Hej igen Mimmi.

          Jag hade lite bråttom när jag svarade på din kommentar så jag missade skatten.
          Mitt råd: ta hjälp av er bank med beräkningarna så att allt blir rättvist.

          Mvh admin på Ekonomifokus

  28. Hej Joakim!
    Tack för ditt svar!
    En till fråga gällande fiktiv mäklararvode.
    Efter slutförd bodelning vi skickar in köpebrevet till Lantmäteriet och ansöker lagfart själva. Måste man ändå tar in fiktiv mäklararvode i beräkningen fast mäklare är inte inblandad?
    MVH
    LK

    • Hej LK.

      Du har inget köpebrev vid en bodelning. Ansökan om lagfart sker med bodelningsavtalet istället för ett köpebrev.
      Nej du måste inte ta med mäklararvodet i beräkningen om du inte vill.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  29. vi har en bostadsrätt och ska nu dela på oss min sambo ska ta över bostadsrätten. Han har betalt hela summan men jag har ett lån på 224, 000 på bostadsrätten. Vi har följt mallen hur man räknar ut vinst och skatt. Hur och var sätter vi upp min skuld på 224,000. Bostadsföreningen ska väl ha ett papper på att han är ensam ägare till bostadsrätten.

    • Hej Ingirid.

      Tag hjälp av banken för beräkningar och lösen av lån.
      Föreningen behöver få en kopia på köpekontraktet/bodelningen/gåvobrevet så att de kan registrera din sambo som 100% ägare.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  30. Hej!
    Vi äger ett hus med min sambo hon har 71% jag har 29%.
    inköpspris: 2.860.000
    Marknadspris: 4.200.000 (verifierad av mäklare )
    Vi har gemensam lån : 1.561.400 ( detta lån betalar vi 50/50) hon ska ta över detta lån 100%.
    Vi amorterade tillsammans (50/50) totalt: 138.600
    Renovering : 600.000
    Vi har bestämt, att hon köper ut mig och vi bor kvar i huset.
    Jag är osäker vilken beräkning ska jag använda. Utköp via bodelning eller vanligt utköp.
    Sedan jag har problem med, att förstå vinstskatten. Hon vill, att jag drar vinstskatten från försäljningspriset, samtidigt skatteverket kräver sin vinst efter försäljningen. Om jag betalar henne vinstskatt kan jag deklarera mot skatteverket att det är redan betalt till henne? eller hur går det till? tacksam om du hjälper mig med korrekt uträckning hur mycket ska hon betala till mig.
    Tack på förhand!
    LK

    • Hej lajos.

      Bodelning är bäst.
      Om ni gör en bodelning skall skatten tas med i beräkningen för då skall inte den som blir ”utköpt” via bodelningen betala in någon skatt.
      Om ni gör ett vanligt utköp skall den som blir utköpt betala skatt.

      Du får räkna själv. Jag har tyvärr inte tid.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  31. Hej!
    Jag ska köpa ut min sambo från en bostadsrätt som vi köpte för 2 820 000. Hade en mäklare som värderade lägenheten för 2 600 000. Hur räknar man ut hur mycket man skall köpa ut exet för när bostadsrätten sjunkit i pris?

    • Hej Lisa.

      Uträkningen blir likadan. Det är bara att byta ut siffrorna i uträkningen till 2,6 milj.
      Om ni skall överta lån å sådana saker så är det bäst att ni tar hjälp av banken.

      Mvh admin på Ekonomifokus

      • Fråga:

        När man köper ut sambon: måste man betala något kontant då eller räcker det med att man tar över lånet och på så sätt får en högre månadskostnad?

        • Hej Erik.

          Det beror på hur mycket lån ni har och om banken godkänner att den ena parten tar över lånet från den andre.

          Mvh admin på Ekonomifokus

  32. Jag planerar att köpa ut min sambo ifrån vår befintliga bostadsrätt. Min sambo har skjutit upp vinstskatten ifrån vår förra bostadsrätt. Måste den uppskjutna vinstskatten betalas i av min sambo i samband med att hon köps ut och köper en ny bostadsrätt

    • Hej Jakob.

      Hon kan fortsätta att göra uppskov på hela eller delar av skatten om hon köper en ny bostad som hon gör uppskov in i.
      Om hon inte köper en ny bostad så måste hon betala in all skatt.

      Mvh admin på Ekonomfokus

  33. Hejsan!

    Jag och min ex gjorde slut för hack år sen.
    När vi köpte lägenheten tillsammans kostade den 3,6 miljoner, han gick in med en kontant insats på totalt 1100000kr. Jag hade då 200000 och vilje gå in med dem pengarna också men då sa han att bättre jag inte gör det för månadskostnader kommer inte förändras så mkt.
    Vi skrev på ett samboavtal där det står att jag äger 35% av lägenheten.
    När vi gjorde slut så lägenhetens värde gick ner till 3,4 miljoner.
    Det enda jag fick pengar för vid bodelningen är min del av amorteringen 24k och 30k för alla möbler vi köpt gemensamt (värde runt 105k). Han sa då att eftersom lägenheten gått ner i pris så ska han inte betala mig någon mer.
    Dessutom det så tvinga han mig att skriva på en kontrakt där det står att han tar över min del av lånen och summan på vad jag fick för pengar av han och att jag ska inte ha några anspråk framöver.
    Har han blåst mig eller var det rätt? För det jag har hört är att spelar ingen roll om jag har inte lagt in några pengar när vi köpt lägenhet och att det spelar inte någon roll om lägenheten gått ner i pris, han ska ändå betala mig 35/ av värde på bostaden.

    Tack på förhand!
    Mvh Julia

    • Hej J

      Jag kan inte hjälpa dig tyvärr.
      Du får kontakta en jurist.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här