Uppskov – skjuta upp skatt på vinst

Uppskov

När man sålt sin bostad med vinst skall man betala 22 % av vinsten i skatt.
Denna vinstskatt (som även kallas för reavinstskatt) kan man helt eller delvis skjuta på framtiden. Det heter då att man gör uppskov, det vill säga man skjuter upp vinsten för att slippa betala skatten. Ett uppskov kan man skjuta framför sig ända fram tills man dör. Då får dödsboet betala av skatteskulden.

Tänk på att skilja på uttrycken ”vinsten” och ”skatten” när du läser denna artikel.

Idag kostar det 0,5 % i ränta varje år på uppskjuten vinst. Det vill säga om du har en vinst på 1.000.000 kr som du har valt att skjuta upp så kostar den 5.000 kr per år i uppskovsränta. Denna räntekostnad läggs in automatiskt i din deklaration och det är via deklarationen som du betalar den.

Idag, när räntorna är låga så är det billigare att låna lite extra på banken och betala av skatten än att göra uppskov. Så länge bankens ränta är lägre än ca 3,25 % så lönar det sig inte att göra uppskov. Då är det bättre att betala av vinstskatten om man har möjlighet till det.

Det finns en hel uppsjö av regler kring uppskov men i denna artikel skall vi försöka förklara hur det fungerar så enkelt som möjligt. Vi förklarar standardreglerna.

Regler för att få göra uppskov

För att får göra uppskov krävs det att du köper en ny bostad som du flyttar in i senast den 2:a maj året efter du sålt din tidigare bostad. Det krävs också att du köpte den nya bostaden året innan eller samma år som du sålde din gamla bostad.
Det krävs också att du har bott i bostaden under minst 1 år innan du säljer den.

När vi skriver ”köpte” så menar vi det datum då kontraktet skrevs.
När vi skriver ”flytta in” så menar vi datum då nycklarna lämnades över (tillträdesdatum)

Krav för uppskov:

 • Bo i minst ett år innan du säljer bostaden
 • Flytta in i den nya bostaden senast 2:a maj året efter försäljningen
 • Preliminärt uppskov är möjligt om du inte redan köpt en ny bostad

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Beräkna maximalt uppskovsbelopp

För att få skjuta upp hela din vinstskatt krävs det att den nya bostaden är lika dyr eller dyrare än den bostad som du säljer. Om den nya bostaden är billigare än den du säljer så beräknas ditt maximala uppskov enligt följande:
(Köpt bostad / såld bostad) * vinst

Exempel

Du har beräknat att du gjort en vinst efter alla avdrag på 300.000 kr på din sålda bostad.
Du säljer bostaden för 2.000.000 kr. Du köper en ny bostad för 1.800.000 kr.
(1.800.000 / 2.000.000) * 300.000 kr = 270.000 kr. . 

270.000 kr är den maximala vinsten som du kan göra uppskov på.

Preliminärt uppskov

Om du säljer din bostad men inte har hunnit köpa en ny kan du göra ett preliminärt uppskov. Ett preliminärt uppskov innebär att du skjuter upp vinsten preliminärt i ett år. Då får du i princip ett extra år på dig att hitta en ny bostad. Om du sedan köper en ny bostad som du flyttar in i kan du omvandla ditt preliminära uppskov till ett definitivt.

Inköpspriset beräknas på ägarandelen

Tänk på att det är individuell beräkning. Om du säljer en bostad som du äger till 100 % och endast köper 50 % i en ny bostad tillsammans med någon så måste du dela inköpspriset med din ägarandel (i detta fallet 50 %).

Undvik att betala för mycket för mäklaren

När du skall sälja bostaden är det superviktigt att du anlitar en riktigt bra mäklare.
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.

För dig som kund är det helt gratis att använda tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

89 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag och min sambo sålde en bostadsrätt förra året som vi ägde 50% var av. Jag var aldrig skriven på den adressen men bodde där hela tiden.
  Vi köpte samma år ett hus som vi också står på 50% var där vi båda är skrivna.

  Kan jag begära uppskov på min del av vinstskatten? Eller går det inte då jag varit skriven på en annan adress hela tiden?

  • Hej Joacim.

   Jag är lite osäker faktiskt.
   Jag tror inte att du måste vara skriven i bostaden utan det räcker med att du bor där.
   Däremot kan du i värsta fall behöva kunna bevisa på något sätt att du bott därför Skatteverket.

   Men jag är osäker så du får nog ringa Skatteverket och ställa frågan.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej Andreas,

  Jag ägde tidigare en bostad 100 % som jag sålde med vinst och gjorde uppskov på med 775 100, 2016. Under 2016 köpte jag och tjejen således en gemensam bostad för 4.125 Msek där jag ägde 58 och hon 42%. Nu sålde vi den här i april för 3.9 Msek med ett mäklararvode om 55 tsek. Vi har nu även precis köpt en ny för 4.830 Msek med ägarandel 50/50.

  Jag pratade kort med skatteverket och de meddelade att jag kommer att kunna fortsätta skjuta på hela beloppet om jag vill som det ser ut nu. Vilket vi vill då jag behöver lite extra kontanter för renoveringar i den vi precis har köpt. Min fråga är, visst är det smidigast om jag vid nästa års deklaration tar upp detta (2020)? De nämnde preliminärt uppskov som en möjlighet men jag tänker att det inte bör spela någon roll då vi redan har köpt en ny. Tänker jag rätt och ser du några fallgropar?

  Mvh
  Per

  • Hej per.

   Om du sålde en bostad under 2018 (skrev kontrakt) så måste du deklarera affären i den deklaration som du skall skicka in nu på våren.
   Då måste du även skicka in uppskovsblanketten oavsett om du väljer preliminärt eller definitivt uppskov.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej,

  Om jag köper en billigare fastighet an vad den sålda fastigheten kostade, men måste lägga in kanske 2miljoner för renovering kan jag då använda mig av fastigheten i renoverat tillstånd när jag gör uppskovet ?

  • Hej Ingrid.

   Ja, du får räkna in renoveringar som görs för att kunna göra ett större uppskov.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Vad gäller om man säljer en lägenhet som man äger 50% av och sedan köper två nya lägenheter tillsammans? Vi bor i en 3:a som vi vill sälja, då vi behöver större, och har hittat en 4:a som egentligen är två 2:or (man har slagit ner väggen i mellan). Så vi säljer alltså en lägenhet som vi äger tillsammans idag, för att köpa två nya lägenheter som vi också vill äga tillsammans. Men som sagt, hur blir det med uppskov på vinstskatt vid en sådan affär!?

   • Hej Kristofer.

    Jag är osäker på om det fungerar med uppskov om ni har kvar tvåorna som olika lägenheter.
    Du får nog ringa skatteverket och fråga denna fråga.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Om man säljer ett fastboende som inköptes för 750 000 kr, men nu säljs för 8 000 000 kr. Samtidigt köper men en lägenhet för 4 700 000 kr. Vad är bäst att göra med reavinstskatten? Söka uppskov eller ej? Är det också mer förmånligt att ha kvar lite lån istället för att betala lägenheten kontant?

   • Hej Lena.

    I nuläget är det mycket billigare att betala av skatten än att göra uppskov.
    Det finns i dagsläget ingen riktigt bra anledning för dig att ha kvar lån om du har möjlighet att betala av lägenheten kontant.
    Den enda anledningen till att ha lån är om du kan hitta någon investering som avkastar mer än den ränta du betalar för lånet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag vill sälja min lägenhet och köpa ett radhus. Jag har uppskov från förra föräljningen nu och vill göra uppskov på den här försäljningen också. Kan man slå ihop uppskoven nu när det inte finns nåt tak eller måste jag betala det gamla uppskovet och bara göra uppskov på den här vinsten?

   • Hej Gabriella.

    Du slår bara ihop ditt gamla uppskov med din nya vinst och sedan kan du göra uppskov på alltihop (om alla kriterier för uppskov är uppfyllda)
    Du kan alltså fortsätta med ditt gamla uppskov och även göra det nya.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   har fått preliminärt uppskov eftersom jag sålde lägenheten förra året och bygger nu nytt hus. Enligt reglerna ska jag ha köpt ny bostad dec 2019 och flyttat in i nya bostaden 2 maj 2020. Eftersom jag bygger nytt så har jag olika datum för när jag köpte tomten, när jag skrev kontrakt med husleverantören etc så när har jag egentligen köpt en ny bostad? Jag tänker att det är nu när jag fått påskriven leveransorder där det slutgiltiga priset för huset finns, efter alla tillval har gjorts etc?
   Med vänlig hälsning, Johannes

   • Hej Johannes.

    Ja precis. Du skall använda dig av det slutgiltiga priset i uppskovsberäkningen.
    Jag är tyvärr lite osäker på hur du skall göra med datumen när du bygger nytt så jag får nog be dig att ringa Skatteverket med den frågan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag funderar på att flytta och köpa en ny lägenhet som kostar mindre än vad jag betalade för min nuvarande bostad.

   Har ett uppskov sedan tidigare om nästan 800 000 kr. Min nuvarande bostad räknar jag med kunna sälja för ca 1 900 000 och den nya kostar 900 000 kr.

   Om jag vill behålla en del av uppskovet hur mycket i så fall kan jag behålla?

   Mvh / Gunilla

   • Hej Gunilla.

    Ditt maximala uppskov är: Vinsten + uppskovet minus mellanskillnaden på den sålda bostaden och den köpta bostaden.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   En bekant ska sälja sitt hus som han har ärvt och får 4 500 000. Inga speciella förbättringsarbeten eller lån att dra av från vinsten. Det finns gamla pantbrev på 2 000 000. Om de spelar någon roll i det hela vet jag inte.
   Reavinstskatten är då på 990 000.
   Han vill köpa en lägenhet för 1 800 000.
   Ber om hjälp att räkna ut hur stor del av reavinstskatten som han kan begära uppskov med eftersom han köper billigare än vad han sålde för. Blir konstigt när jag sätter in siffrorna i formeln.
   Mycket tacksam för svar!!!

   • Hej Agneta.

    Om du räknar med att hans totala vinst är 4.500.000 kr så kan han göra uppskov på 4.500.000 (vinsten) minus 2.700.000 (mellanskillnaden) = 1.800.000 kr (hans maximala uppskov).

    Dock borde det finnas en del avdrag han kan göra vid beräkningen av reavinstskatten.

    Mvh admin på EKonomifokus

    • Tack för svar! Förstår jag rätt att vinstskatten som är på 990 000 kan han be om uppskov för eftersom det maximala beloppet är 1 800 000??
     Agneta

     • Hej igen Agneta.

      Nej du blandar ihop vinsten och vinstskatten.
      Han kan skjuta upp en vinst på 1.800.000 kr.
      vinstskatten på den vinsten är 396.000 kr.

      Av hans skatteskuld på 990.000 kr kan han alltså skjuta upp 396.000 kr. Resten måste han skatta av.

      Mvh admin på EKonomiofkus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Om jag har ett uppskov på min förra försäljning av bostadsrätt med 180000 och säljer min nuvarande lägenhet med förlust på ungefär lika mycket kan jag då kvitta förlusten mot vinsten?
   Mvh Marianne

  • Hej

   Jag studerar och ska redogöra för inkomst av kapital till csn. Jag gick 188.000 i en vinst på en bostad som jag har fått beviljat uppskov på (hela beloppet).

   När tas dessa.188.000 upp i inkomst av kapital som en vinst? Är det den dagen jag inte längre har uppskov?

   Mvh Maja

   • Hej Maja.

    Om du inte köpt en ny bostad så kan du endast göra uppskov en gång (vid en deklaration).
    Det är då ett så kallat ”preliminärt uppskov”.
    Om du fortfarande inte köpt en ny bostad så kommer du att vara tvungen att ta upp vinsten till beskattning vid nästa deklaration.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Jag gjorde en vinst på min bostadsrätt 2017 om 330 000 kr. Jag betalade in vinstskatten direkt istället för att begära uppskov (ca 75 000 kr).

   2019 hade jag en förlust på en bostadsrätt om 110 000 kr för min del (220 000 kr totalt, ägde 50 %).

   Kan jag ompröva min deklaration från 2017 till att begära uppskov och nu kvitta vinsten mot förlusten?
   Hur mycket ska jag i så fall ansöka omprövning för, hela vinsten eller 110 000 kr av vinsten?

   Mvh Emma

   • Hej Emma.

    Jag tror inte att det går men jag är inte 100% säker.
    Du får ringa skatteverket med den frågan.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Min sambo köpte sin Bostadsrättslägenhet juli 2014, nybygge. Tillträdet var först i mars 2016.
   September 2018 flyttade han in till mig och hyrde då ut lägenheten ända fram till försäljning, juli 2019. Kan han göra uppskov?
   Du skriver att man ska ha bott där i minst ett år, men vad jag förstått måste man bott där minst 3 av 5 år om man inte bott i lägenheten det sista året innan försäljning. Vad gäller?
   Är det skillnad på när man köpte och när man tillträdde lägenheten när det gäller att få göra uppskov?

   • Hej Lina.

    Ja helt riktigt, antingen skall han ha varit bosatt där i minst 1 år innan den säljs ELLER i 3 av de 5 senaste åren.
    Han kvalificerar sig alltså inte för uppskov.
    Han har bott där i mars -16 till och med september -18. Det är inte 3 år.
    Det är tillträdesdatum som gäller när man talar om att ha ”varit bosatt”.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, och tack för ert info-material.
   Så till min fråga: Vi sålde vår egenägda villa år 2015 och köpte samma år en bostadsrättslägenhet. Vi betalde vinstskatten samma år.
   Men nu när vi drabbats av några kostbara skador i vår villa och i behov av större utgifter och av kontakter informerats om att vi kunde lösa detta genom att begära ett ”uppskov” på vår vinstskatt. så nu undrar jag om detta är möjligt samt från vilken tidpunkt, således år 2015 eller i år 2019, så allt blir korrekt?
   Vänligen Ronnie G.

   • Hej Ronnie.

    Jag är tyvärr osäker på om man kan göra ett uppskov i efterhand.
    Du får ringa Skatteverket och fråga om du kan ompröva din deklaration från 2015 och fråga om det går att begära uppskov i efterhand.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Peter.

    Det är ingen ränta, det är en skatt.
    Den är fast i nuläget. Den kommer att ändras i framtiden men hur mycket/lite och om den ändras uppåt eller nedåt vet man inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag har sålt en fastighet 2019 med bra vinst och köpt en ny fastighet som var 2000000 billigare än fastigheten jag sålde,
   Jag vill göra uppskov med så mycket som möjligt men förstår att jag bara kan göra uppskov för en del.
   Min nya fastighet har renoveringsbehov so ny flispanna och en lada som jag vill bygga om till Atelje.
   Går det att addera kostnaderna för renoveringar ombyggnation på den nya fastigheten för att få upp inköpsvärdet och på så vis få möjlighet att göra större uppskov på reavinst skatten.

   Tack på förhand
   //mvh Ingrid Kulper

   • Hej Ingrid.

    Ja, om du gör dessa renoveringar och ombyggnationer i samband med köpet.
    Du kan alltså inte vänta ett par år innan du genomför dom.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej. Är uppskovsbelopp och vinst samma sak? Och är det på uppskovsbeloppet i deklarationen man skall betala 22% i reavinstskatt på?
   Hälsningar
   Calle

   • Hej Calle.

    Det är inte samma sak men ett uppskov är en eller flera gamla vinster som man valt att skjuta upp. Uppskov = uppskjuten vinst.
    För att bli av med ett uppskov skall man återföra det till beskattning och då är det 22% i skatt som skall betalas på uppskovsbeloppet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Är det möjligt att ”flytta uppskov” mellan bostäder? T.ex. om jag köper en andra lägenhet och då äger två. Äger dessa en längre period, säg 1.5 år. Säljer den första, är det då möjligt att flytta den vinsten in i den senast köpta lägenheten?

   Tacksam för svar.
   Mvh
   Krille

   • Hej Krille.

    Det beror på om du tajmar dessa villkor:
    Du kan tidigast köpa den nya bostaden (den som du skall flytta uppskovet till) den 1 januari året före och senast den 31 december året efter det år du säljer din bostad. Om du till exempel säljer din ursprungsbostad under 2020 kan du alltså köpa din ersättningsbostad någon gång under perioden 1 januari 2019 och 31 december 2021.

    Det handlar alltså om hur länge du äger bostäderna samtidigt.
    Äger du bägge under en för lång period så kan du inte göra uppskov eller ”flytta” uppskovet in i den nyaste.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas!
   Vill kolla med dig om min uträkning stämmer.
   Köpte i september 2019 ett hus som jag håller på att renovera för att kunna flytta dit. Räknar med att kostnaden inkl renoveringar är 5 500 000. Ska under detta år sälja mitt hus jag bor i. Hoppas på att få 6 500 000 för det. Det köpte jag på 90-talet när husen var billiga så mina kostnader för nuvarande hus är 2 500 000.
   Min uträkning:
   Vinstskatt 880 000. Uppskov sälj 6 500 000 – köp 5 500 000 = 1 000 000 och skatten för uppskov är då 220 000. Det jag måste betala i skatt är 660 000. Kan det stämma?
   En fråga till. För att kunna utnyttja uppskov måste jag sälja mitt hus under 2020?
   Hälsningar
   Agneta

   • Hej Agneta.

    Vinsten minus mellanskillnaden = ditt maximala uppskov.
    Vinsten: 4.000.000 kr.
    Mellanskillnaden: 1.000.000 kr

    4.000.000 – 1.000.000 = 3.000.000 kr.

    Du kan alltså skjuta upp 3.000.000 kr.
    Skatten på det beloppet är 660.000 kr.

    Du kan alltså göra uppskov på vinsten 3 miljoner kronor, dvs du kan göra uppskov på 660.000 kr och du måste betala 220.000 kr i skatt.

    På din andra fråga: Skatteverket skriver såhär:

    Du har köpt ny bostad före försäljningen av den gamla
    Du har sålt din villa (ursprungsbostaden) och skrivit kontrakt med köparen den 1 november 2019. Den har varit din bostad från den 8 januari 2017 till den 1 mars 2019. Då flyttar du till en bostadsrätt (ersättningsbostaden) som du köpte den 10 januari 2019. Du flyttar alltså ut innan du skriver på köpekontraktet för villan, det vill säga du har inte bott i ursprungsbostaden ett år närmast före kontraktsdatum. Du har heller inte bott i villan i minst tre av de senaste fem åren.

    Men eftersom du har köpt en ny bostad innan du säljer den gamla får du räkna din boendetid från tiden du skrev på köpekontraktet för din nya bostad. Du har bott i ursprungsbostaden under minst ett år närmast före den dag du skriver på köpekontraktet för ersättningsbostaden. Villan, din ursprungsbostad, är alltså en permanentbostad.”

    Du måste alltså kika på alla förutsättningar för uppskov på Skatteverkets hemsida så att du får ihop datumen så att allt blir rätt.
    jag kan inte riktigt svara på exakt när du måste ha sålt din bostad eftersom det har med boendetid att göra också.
    Det enklaste är nog att ringer skatteverket.

    mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Tror du missuppfattade min fråga två. Ska uttrycka mig bättre.
   Bor nu sedan 25 år i ett hus. Köpte ett annat i sept 2019 som jag håller på att renovera för att så småningom kunna flytta till. När måste jag senast sälja huset jag bor i för att kunna utnyttja uppskov med skatten?

   • Hej igen Agneta.

    Jag har inte missförstått.
    Men som du ser i mitt svar så är det inget jag kan svara på eftersom:
    ”Du måste kika på alla förutsättningar för uppskov på Skatteverkets hemsida så att du får ihop datumen så att allt blir rätt.
    jag kan inte riktigt svara på exakt när du måste ha sålt din bostad eftersom det har med boendetid att göra också.
    Det enklaste är nog att ringer skatteverket.”

    Mvh Andreas

  • Hej,
   Jag har en bostadsrätt som ska säljas med förhoppningsvis bra vinst. Jag tänker betala den vinstskatten direkt men har ett tidigare uppskov från tidigare försäljning. Kan jag behålla det uppskovet eller måste det också lösas. Jag kommer att köpa 50% av min sambos hus och det är ett lägre belopp än priset på bostadsrätten.

   • Hej Birgitta.

    Ditt gamla uppskov måste du återföra till beskattning när du säljer bostaden. Du kan däremot göra nytt uppskov in i din nya bostad som du köper 50% i om du uppfyller kraven för uppskov där.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Försäljningspriset blir 3.3 M kr och Vinsten på bostadsrätten blir ca 1.3 M kr och köpesumman för de 50% är 1.5 M kr. Vi kommer göra en del reparationer under året där min del blir ca 300 T kr. Går det att få något uppskov på detta eller måste det tas upp till beskattning fullt ut.

   • Hej Birgitta.

    Med hjälp av våra artiklar kan du räkna ut ditt maximala uppskov.
    Vi hinner inte räkna åt alla.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej. Jag separerade i oktober 2019 hade sedan tidigare 273000 i uppskjuten vinstskatt. Vi köpte lägenheten 2015 för 2200000 hade 50% var. Köpte till 100 % lägenhet i oktober 2019 för 1950000 kan jag fortsätta skjuta upp 273000? Tacksam för svar

   • Hej Rickard.

    Om jag tolkar din fråga rätt så köpte du ut din sambo så att du nu äger 100%. Tidigare ägde du 50%.
    Om du blivit beviljad uppskov tidigare när du bara ägde 50% så kan du fortsätta att göra samma uppskov nu när du äger 100%.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag har ett uppskov från 2017 på 815k, jag köpte en ny bostad 2017 för 3,6M och gjorde en förlust på ca 200k 2019 och flyttar in i en ny lägenhet i februari 2020 som kostar 2,7M. Måste jag betala in hela summan för uppskovet eller kommer jag kunna minska uppskovet bara genom att dra av mina 200k i förlust från 815k vinsten sen tidigare?

   • Hej Johan.

    Du räknar ut ditt maximala uppskov genom att räkna: Vinsten minus mellanskillnaden på den såld bostaden och den köpte bostaden.
    Alltså:
    Vinst = 815.000 kr – 200.000 kr = 615.000 kr.
    Mellanskillnad = 3.400.000 kr – 2.700.000 kr = 700.000 kr.

    615.000 kr – 700.000 kr = mindre än 0. Dvs vinsten är mindre än mellanskillnaden.
    Du kan tyvärr inte göra uppskov utan måste betala av hela din skatt.

    Din skatt blir 22% på 615.000 kr = 135.300 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vi har funderingar på att sälja vår lägenhet, köpa en tomt och bygga ett hus. När jag ska ansöka om ett byggnadskreditiv hos banken så vill dom att jag ska ange vart pengarna till den egna insatsen kommer ifrån,
   Inget konstigt med det. Dock står det att om jag ska gå in med pengar från försäljning av ett tidigare boende så ska jag ange vad jag har över efter reavinstskatten och mäklararvodet.
   Innebär detta att rätten att skjuta upp reavinstskatten försvinner när man väljer att flytta från lägenhet och bygga nytt hus? I mitt fall skulle skatten bli runt 300tkr så att skuta upp skatten och lägga dom pengarna på att bygga huset vore att föredra, om det nu går?

   • Hej Jens.

    Det går att göra uppskov in i ett bygge. Ibland kan man behöva göra ett preliminärt uppskov första året och sedan gör det definitivt när huset är byggt.
    Du får nog kontakta din bank och höra hur du skall gå till väga om det inte går att fylla i ordentligt via hemsidan.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Är du säker på att det är så det fungerar?

   ”FAKTA: NY BERÄKNING AV UPPSKOV

   I dag kan man skjuta upp beskattningen av den del av vinsten som överstiger mellanskillnaden mellan bostaden man säljer och bostaden man köper.

   Den som säljer ett hus för en miljon kronor till en vinst på 300 000 kronor för att sedan köpa ett annat hus för 800 000 kronor får därmed skjuta upp skatten för maximalt 100 000 kronor av vinsten. (300 000-(1 000 000-800 000)=100 000). De resterande 200 000 kronorna av vinsten måste man skatta för direkt

   Med de nya reglerna införs en kvot av vinsten. Den räknas fram genom att inköpspriset av den nya bostaden delas med försäljningspriset från den gamla och därefter multipliceras med vinsten.

   Det innebär att man maximalt kan skjuta upp flyttskatten för 240 000 kronor av vinsten. ((800 000/1 000 000)*300 000).”

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-fa-fler-att-flytta

   Jag hittar olika uppgifter överallt.

   • Hej Johan.

    Du har helt rätt.
    Vi har missat att uppdatera för de nya reglerna som började gälla 2017.
    Det åtgärdar vi direkt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas,

   Vad jag förstår ska man fylla i blankett 6891 en för varje år man begär omprövning för. Vad ska man egentligen skriva under ”jag vill att beslutet ändras på följande sätt” och ”Jag åberopar följande till stöd för min begäran om omprövning”?

   Hälsningar Linda

   • Hej Linda.

    Jag har för dålig koll på just omprövning så du får nog ringa Skatteverket med den frågan.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Jag har sålt min lägenhet för 2 750 000 sek, (gör nu en vinst på 75 000 sek) när jag köpte den sköt jag upp skatten på vinst från tidigare försäljning (ca 660 000). Jag och min blivande man (kommer var gifta om 2 mån) har nu köpt ny lägenhet tillsamman (50/50) för 4 700 000 sek.
   Kommer jag kunna ha kvar det tidigare uppskovet? Räknas det som att jag köpt billigare då min halva del endast blir 2 350 000 sek? I så fall, hur mkt kommer jag kunna skjuta upp totalt? Kan man räkna in om man ska göra renoveringar? (uppskattningsvis för 50 000 sek.)

   Tacksam för svar

   Vänligen Emelie

   • Hej Emelie.

    Ja, ditt nya inköpspris är 2.350.000 kr.
    Bostaden du sålde fick du 2.750.000 kr för.
    Din totala vinst är 660.000 + 75.000 = 735.000 kr.

    Om den nya bostaden är billigare än den du säljer så beräknas ditt maximala uppskov enligt följande:
    (Köpt bostad / såld bostad) * vinst.

    Beräkningen för max uppskov blir då: 2.350.000 / 2.750.000 = 0,854.
    735.000 x 0,854 = 628.000 KR.

    Du kan alltså skjuta upp maximalt ca 628.000 kronor.
    Resterande 107.000 kr måste du ta upp för beskattning.
    Skatten att betala blir då ca 23.500 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   jag har köpt en bostad (nyproduktion) februari 2018, sålde juni 2019 och har tillträde till nya bostade (den nyproducerade) juli/augusti 2020. Ersättningsbostaden (den nyproducerade) är billigare än den som såldes i juni 2019. Jag känner till reglerna kring uppskov vid köp av billigare ersättningsbostad men undrar om jag får ansöka om slutligt uppskov eller är det preliminärt just för att jag flyttar in i ersättningsbostaden senare än 2 maj året efter försäljningen? Jag har ju trots allt köpt en bostad efter 1 januari 2018 som regelverket kräver men tycker inte att det finns ett rakt svar på min fråga om vad som gäller när man köpt efter 1 januari 2018 men flyttar in efter 2 maj 2020.

   Vänligen
   Anne

   • Hej Anne.

    Det är preliminärt som gäller om du inte uppfyller kriterierna för definitivt uppskov.
    För din del spelar det ju ingen större roll dock. Det kostar ju samma att ha ett preliminärt som ett definitivt uppskov.

    mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan
   Jag har har uppskov på min vinst i lägenheten när jag köpte ett hus.
   Jag har nu fått min inkomstdeklaration som jag inte riktigt förstår.
   Så här står det:
   Bostadsuppskov: 1,67% på 1828151 kr = 30530 kr
   Jag trodde det var 0,5 % som då skulle bli 9141 kr.
   Kan du förklara varför det står som det gör.
   MVH Anette

   • Hej Anette.

    Du skall betala 0,5% i skatt på ditt uppskovsbelopp så jag vet inte varför det står sådär faktiskt.
    Du får nog ringa skatteverket och fråga för jag vet inte svaret tyvärr.

    Om du orkar får du gärna skriva här vilket svar du fick.

    Mvh admin på Ekonomifokus

    • Jag har sålt en lägenhet med 1828151 kronor i vinst och har fått slutligt uppskov med hela vinsten. Mitt uppskovsbelopp är alltså 1828151 kronor. Schablonintäkten på ditt uppskovsbelopp är 30530 kronor (1,67 procent av 500 000 kronor). Du betalar 9141 kronor (30 procent av 30530 kronor) i årlig skatt för ditt uppskov.
     Så fick jag det förklarat av skattekontoret

     • Hej igen Anette.

      Tusen, tack!
      Då hade vi rätt om summan du skall betala iallafall.

      Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Jag har ett definitivt uppskov sen tidigare på 278.000kr och nu sålde jag 2019 min lägenhet till förlust (170.000) kan jag då skriva av 85.000kr på tidigare uppskovet sedan göra preliminärt uppskov på resterande?

   • Hej Christopher.

    Ja du kan kvitta din förlust mot ditt uppskov.
    Du kan alltså räkna av förlusten från uppskovet sedan göra preliminärt uppskov på det som blir kvar efter kvittningen.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Tack för bra tips.
   Sålde en bostadsrätt i aug -19 (med vinst) och köpte en ny bostadsrätt i sept -19 vilket var en dyrare bostad (dvs min nuvarande). Hur ska jag deklarera? Jag får väl göra uppskov på vinsten av försäljningen eftersom jag köpt en dyrare bostad samma år. MEN vad jag undrar är över är ju att man måste ha bott i den i minst ett år, men ar man den nya? Eller den jag sålde? För den jag sålde bodde jag i ca 1,5 år.
   Är det på nästa års deklaration som jag kommer att betala skatt på uppskovet? Eller hur ska jag tänka?
   Ledsen för lite dumma frågor men jag tycker detta är jättesvårt.
   Vänligen
   Caroline

   • Hej Caroline.

    Det är den lägenhet du sålde som du skall ha bott i minst 1 år.
    Du är alltså kvalificerad för att göra uppskov.

    Det är på den deklaration som du fått nu i brevlådan som du även skall deklarera din bostadsförsäljning.
    Du kan välja om du vill göra uppskov, dvs skjuta upp vinstskatten eller så kan du betala vinstskatten nu direkt.

    Du kan ha uppskovet i hur många år du vill men det kostar en skatt/ränta varje år för att ha uppskovet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Ska ett bostadsuppskov tas med i bouppteckningen?
   Vår anhörige hade ett bostadsuppskov och vi (dödsboet) ska sälja lägenheten.
   Det kan vi göra först efter bouppteckningen. Nu undrar jag om det ska vara med i bouppteckningen och i så fall hur det ska tas upp.
   Med vänlig hälsning
   Anel

   • Hej Lena.

    Jag är inte 100% säker men jag tror att även skatteskulder skall tas upp i bouppteckningen.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, om man sålt bostad med vinst 2017 och betalat av vinstskatten, men nu vill ompröva och göra uppskov istället så undrar jag vad som händer om man säljer med förlust nästa gång när uppskovet måste återföras? Om man använt uppskovet till amortering och möjlighet till dyrare boende men gör en förlust så kan ju den ekonomiska sitsen och möjlighet till boende klart försämras.. För sakens skull kan vi säga att vinstskatten var 200.000 och att förlusten skulle bli 100.000.
   Kan man göra uppskov på nytt och vilket belopp? Samtliga affärer ovan innebär köp av dyrare bostad än tidigare.
   Tacksam för hjälp 🙂

   • Hej Fredrik.

    Ja om du gör förlust så förlorar du ju pengar.
    Om du gör förlust som är tillräckligt stor så har du ju inte längre någon vinst kvar att skjuta upp.
    Jag är inte säker på att jag förstått din fråga.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Jag har ett tidigare uppskov på 1200000. Nu ska jag sälja min bostad och köpa lite billigare. Måste jag då betala av hela mitt uppskov.
   Vänligen Elisabeth

   • Hej Elisabeth.

    Nej du behöver inte betala av hela uppskovet om du inte vill.
    Det står tydligt i artikeln hur du räknar ut ditt maximala uppskov.
    (Köpt bostad / såld bostad) * (vinst + ditt gamla uppskov) är formeln.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Jag tänker säljar min bostad och utgångspris är 1,9. Köpte den för 1 milj
   Låt säg vinsten är då 900 000 och vi tänkte köpa ett hus som kostar 3,6. Min frågan är om man kan göra uppskovs på hela vinsten och är det nåt krav att hela vinst pengar måste läggas in på det nya huset då? Min tanke är att lägger in insats som krävs till lån och spara resten på konto om det skulle behövas använda fram över till huset?

   Mvh Sam

   • Hej Sam.

    Ja du kan välja att göra uppskov med hela summan om du vill så länge du köper en dyrare bostad än den du säljer.
    Du kan sedan välja helt fritt vad du vill göra med pengarna och hur du vill fördela dom.
    Uppskovet har ingenting att göra med hur mycket lån du tar.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Vi sålde en villa för 4 milj. Vi köpte huset för 985tkr. Skatten på vinsten blev efter alla avdrag 260 tkr per pers (2st).Jag köpte en lgh för 2. 3 milj. Får jag nu skjuta upp hela min vinstskatt på 260 tkr?

   • Hej Ulrica.

    Ja, eftersom du köper en dyrare bostad än den du säljer kan du skjuta upp hela skatteskulden.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag sålde år 2015 en lägenhet med 800.000kr i vinst där jag betalade vinstskatten direkt (inget uppskov). År 2020 sålde jag sedan en annan lägenhet med förlust på ca 100.000kr.

   Kan jag begära ändring av min tidigare deklarerade vinst, alltså att återföra reavinstskatten och begära uppskov på vinsten för att kvitta mot den senare förlusten?

   Jag vill på något sätt kunna kvitta min tidigare vinst mot min nuvarande förlust. Har du några tips?

   • Hej Peter.

    Jag är tyvärr osäker på vad som gäller med uppskov vid ändring av deklaration.
    Du får nog slå en signal till skatteverket och fråga dom.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! du har säkert fått denna fråga flera gånger tidigare. Men jag har ett tidigare uppskov på 1 100 018kr och ska nu sälja ersättningsbostaden.
   Jag kommer eventuellt gå med liten förlust på 100 000kr alternativt sälja till samma pris som köp (Säljpris 3 Mkr – 3,1Mkr).
   För att sedan köpa en lägenhet som ligger på 2,9 – 2,995 mkr, alltså något billigare.

   Tidigare skatten som bör betalas är alltså ca. 242 000kr. Kan jag fortsatt skjuta upp någonting?

   Förlåt för rörig fråga, har försökt förstå genom att läsa kommentarerna ovan men är grötigt i huvudet nu!

   Tack på förhand!

   • Hej Josefin.

    I artikeln finns en bra kalkylator som du kan använda.

    Du fyller då i följande:

    Din vinst: 1 100 018
    Priset på bostaden du köper: 2 900 000 kr
    Priset på bostaden du säljer: 3 000 000 kr

    Ditt maximala uppskov:
    1 063 351 kr

    Dvs du kan skjuta upp en vinst på 1 063 351 kr och skatteskulden som du då skjuter upp är 233 937 kr (22% av vinsten)
    Om du gör det uppskovet återstår 36 667 kr i vinst som du måste betala skatt på (1 100 018 – 1063 351).
    Skatten du måste betala är då 8066 kr.

    mvh Admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here