Uppskovsränta – ränta på uppskov

11
Uppskovsränta

När du säljer din bostad med vinst skall du betala 22 % av vinsten i skatt. Det gäller oavsett hur länge du har bott i bostaden. Den skatten kallas även för reavinstskatt.
Skatten skall betalas efter att du har deklarerat din försäljning.

Du kan också välja att göra uppskov på skatten. Det innebär att man skjuter upp skatten på framtiden. När man skjuter upp skatten så tar skatteverket en ränta på den skuld som man skjuter upp. Räntan på den skatteskuld du skjuter upp motsvarar ca 3,25 % i bankränta. Det innebär att det är dyrare att göra uppskov än att låna pengar på banken och betala av skatten så länge bankräntan är under 3,25 %. Man kan även beräkna räntan på den vinst som man skjuter framför sig och då är räntan 0,5 % på den vinst som du skjuter upp. Det är alltså samma sak, man räknar bara på olika sätt.

 • Uppskovsränta på vinsten: 0,5 % per år
 • Uppskovsränta på vinstskatten: ca 3,25 % per år

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Med hjälp av den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se kan du samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du tänker anlita. Det är helt gratis att fylla i en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

Uppskovsränta 2019 – prognos och konsekvenser

Den nya regeringen har lagt fram ett förslag om att ta bort uppskovsräntan. Det skulle innebära att alla som har möjlighet kommer att göra maximalt uppskov. Det blir gratis att skjuta sin skatteskuld på framtiden helt enkelt.

Eftersom förslaget endast är just ett förslag så lär det dröja innan det händer något.
Om det skulle bli verklighet så kan det komma att finnas vissa regler kring det hela.
Kanske kommer det endast att gälla för personer över 65 år eller liknande.
En av de stora anledningarna till att man vill slopa uppskovsräntan är för att få igång flyttströmmar. Man vill att äldre personer skall ha råd att sälja sin villa och flytta till en bekvämare lägenhet. Huset/villan kan sedan en barnfamilj köpa som behöver den mycket mer. Idag är det många äldre som inte har råd att sälja huset och köpa en central lägenhet eftersom de ägt sitt hus såpass länge att nästan hela försäljningspriset blir vinst. Vinsten skall beskattas med 22 % vilket innebär att en väldigt stor del av husets värde skattas bort.

Det skulle helt enkelt vara extremt bra för bostadsmarknaden om man åtminstone tog bort uppskovsräntan för alla över 65 år. Det skulle sätta igång flyttströmmar som skulle göra den svenska bostadsmarknaden mer balanserad. Stora familjer skall bo i stora bostäder, inte änkor eller änkemän som bor kvar bara för att de inte har råd att flytta. En bättre sådan balans kan uppnås med slopad uppskovsränta för människor över 65 år.

Slopad uppskovsränta – påverkan på bostadspriser

Om pensionärerna helt plötsligt har råd att flytta ifrån sina stora hus och köpa en central lägenhet så skulle det öka utbudet på marknaden för villor och samtidigt öka efterfrågan på centrala lägenheter med hiss, balkong (gärna inglasad) och garageplats. Det är nämligen så dagens äldre pensionärer vill bo. Främst vill de bo i 3:or eller 4:or så det är de större lägenheterna som kan komma att känna av en ökad efterfrågan. Slopad uppskovsränta skulle möjligtvis kunna ge lite ökad efterfrågan på större centrala och bekväma lägenheter.

Undvik att betala för mycket för mäklartjänsten när du säljer

När du skall sälja din bostad bör du jämföra flera olika mäklare och deras offerter. Hemsidan Hittamäklare.se gör denna process enklare för dig genom att du med en ansökan samlar in offerter från flera mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.

Det är helt gratis att nyttja de tjänster Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

11 KOMMENTARER

 1. Hej Ekonomifokus
  Jag och hustrun bor i en gemensamt ägd (50/50) villa i södra Sverige. Jag själv ägde också en bostadsrätt (till 100%) som jag sålde för 2,5 msek under 2018.
  Om jag och hustrun tillsammans köper en lägenhet i Spanien under 2019, kan jag skjuta upp hela eller delar av vinstskatten på 450 000.- på den bostadsrätt jag sålde i fjor? Vi kommer fortsatt vara skrivna i Sverige och ha kvar vår villa.
  Om det är möjligt att skjuta upp reavinstskatten på bostadsrätten, utan att redan ha köpt en ny bostadsrätt i Spanien, hur gör jag då med årets deklaration? Beskriver ärendet för skattemyndigheten eller betalar in reavinstskatten ändå och drar av motsvarande summa vid nästa års deklaration, när vi då köpt den nya lägenheten i Spanien?

  Tack på förhand för tips och hjälp.
  Mats

  • Hej Mats.

   Du kan inte göra uppskov in i en sommarbostad eller semesterbostad.
   Så svaret är nej, du kan ej göra uppskov.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Jag ägde ett radhus när jag träffade min nuvarande fru. Vi gifte oss och skrev inget äktenskapsord. Vi funderade på att ändra så att även min fru stod på radhuset men tyckte att det var en onödig kostnad, då hon i vilket fall som helst skulle få hälften om vi skulle skilja oss. Sedan beslutade vi oss för att sälja och bygga ett nytt hus, som vi nu äger tillsammans. Vår plan vara att begära uppskov på hela vinsten.
  Nu när jag ska deklarera försäljningen så ser skatteverket att jag stod som ensam ägare 100% på det hus som vi sålde och att vi nu äger 50% var på det nya, vilken ställer till det för oss när det gäller uppskovet.
  Har ni något tips på hur man kan gå vidare? Skatteverket tittar bara på ägarförhållandena och kan inte göra något, som man kan förstå.
  Med vänliga hälsningar/ Micke

  • Hej Mikael.

   Tyvärr har jag inget att tillföra i denna fråga.
   Om du redan pratat med Skatteverket så får vi lita på att Skatteverkets ord stämmer.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej,
  Vi skall sälja vår lägenhet och räknar med att göra en vinst på ca 850 000kr.
  Vi har försökt läsa på så mycket som möjligt för att ta reda på om det är värt att betala reavinstskatten eller göra uppskov men blir inte riktigt kloka på vad som är det bäst alternativet…
  Vad anser ni är det bästa alternativet?
  Skall vi betala eller göra uppskov?

  Mvh Jimmy

  • Hej Jimmy.

   Så länge du får lägre ränta än 3,25% hos banken så är det billigare för dig att låna pengarna av banken och betala av skatteskulden än att göra uppskov/låna pengarna av Skatteverket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej! Jag har uppskov för försäljning av bostadsrätt på 760 000 kr. Funderar på att återföra en del av detta, 200 000 kr, nu vid årets deklaration. Är det bättre att vänta till nästa år med denna återföring och se vad som händer med det här förslaget om att slopa skatten? Jag behöver inte ta något lån för att betala in skatten i år. Mvh Marie

  • Hej Marie.

   Jag hade betalat av skatten och hade inte väntat med uppskovet.
   Man vet aldrig hur lång tid ett sådant förslag tar och om det överhuvudtaget blir verklighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Är uppskovsräntan en ren kostnad på vinsten eller blir det en form av avbetalning på reavinstskulden..?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here