Uppskovsränta – ränta på uppskov

Uppskovsränta

Uppskovsränta är den kostnad som man får betala till Skatteverket varje år för att man har gjort uppskov på vinstskatten från en försäljning. Denna ränta är dock borttagen sedan 2021.

OBS!
Uppskovsräntan togs bort 2021-01-01 vilket innebär att uppskov nu är en sorts räntefritt lån från Skatteverket. Om du sålt din bostad men INTE gjort uppskov, dvs du betalade av skatten, under de senaste 6 åren kan du gå tillbaka och korrigera din deklaration, göra uppskov och få tillbaka den vinstskatt du betalt. Detta bör alla göra som uppfyller kraven för uppskov och som avser att behålla uppskovet under en lång tid framöver. Om du går tillbaka i tiden och begär uppskov måste du betala uppskovsränta för åren före 2021.

Uppskovsräntan är inte avdragsgill.

🔗 Läs vår artikel om: vad uppskov är och vilka regler som gäller

Förklaring

När du säljer din bostad med vinst skall du betala 22 % av vinsten i skatt. Det gäller oavsett hur länge du har bott i bostaden. Den skatten kallas även för reavinstskatt. Skatten skall betalas efter att du har deklarerat din försäljning (senare under samma år).

Istället för att betala din vinstskatt kan du välja att göra uppskov istället. Det innebär att du skjuter upp skatten på framtiden. När man skjuter upp skatten så tar skatteverket en ränta på den skatteskuld som man skjuter upp. Räntan på den skatteskuld du skjuter upp motsvarar ca 3,25 % i bankränta. Det innebär att det är dyrare att göra uppskov än att låna pengar på banken och betala av skatten så länge bankräntan är under 3,25 %.

Det normala är att man beräknar räntan på den totala vinst som man skjuter framför sig och då är räntan 0,5 % på den vinst som du skjuter upp. Svaret blir samma, man räknar bara på olika sätt.

 • Uppskovsränta på vinsten: 0,5 % per år
 • Uppskovsränta på vinstskatten motsvarar ca 3,25 % per år om man istället skulle låna pengarna på banken och betala av skatteskulden.

Det är alltså samma sak men med olika namn.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Uppskovsränta – prognos och konsekvenser

Den nya regeringen har bestämt att ta bort uppskovsräntan från och med 2021-01-01. Det innebär att alla som har möjlighet kommer att göra maximalt uppskov. Det blir gratis att skjuta sin skatteskuld på framtiden helt enkelt.

En av de stora anledningarna till att man slopar uppskovsräntan är för att få igång flyttströmmar. Man vill att framför allt äldre personer skall ha råd att sälja sin villa och flytta till en mindre och mer bekväm lägenhet. Huset/villan kan sedan en barnfamilj köpa som behöver den mycket mer. Idag är det många äldre som inte har råd att sälja huset och köpa en central lägenhet eftersom de ägt sitt hus så pass länge att nästan hela försäljningspriset blir vinst. Vinsten skall beskattas med 22 % vilket innebär att en väldigt stor del av husets värde skattas bort.

Det är helt enkelt vara extremt bra för bostadsmarknaden att man tar bort uppskovsräntan. Det sätter igång flyttströmmar som gör den svenska bostadsmarknaden mer balanserad. Stora familjer skall bo i stora bostäder, inte änkor eller änkemän som bor kvar bara för att de inte har råd att flytta. En bättre sådan balans lär uppnås med slopad uppskovsränta.

Slopad uppskovsränta – påverkan på bostadspriser

Om pensionärerna helt plötsligt har råd att flytta ifrån sina stora hus och köpa en central lägenhet så lär det öka utbudet på marknaden för villor och samtidigt öka efterfrågan på centrala lägenheter med hiss, balkong (gärna inglasad) och garageplats. Det är nämligen så dagens äldre pensionärer vill bo. Främst vill de bo i 3:or eller 4:or så det är de större lägenheterna som kan komma att känna av en ökad efterfrågan.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

49 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Jag blir inte riktigt klok på detta och hoppas att ni kan förklara så jag förstår:

  Uppskovsränta på vinsten: 0,5 % per år
  Uppskovsränta på vinstskatten motsvarar ca 3,25 % per år om man istället skulle låna pengarna på banken och betala av skatteskulden.

  Ska man räkna med att uppskovet kostar 0,5% per år eller 3,25 %? Det blir ju en jätteskillnad, i ena fallet motsvarar det ju en låneränta som är lägre än någon bank erbjuder och det är ju då klokt att använda uppskovet till att finansiera en del av lånet som man annars skulle ta hos banken, i andra fallet motsvarar det ju en låneränta som är långt högre än marknadsränta för hypotekslån.

  För enkelhets skull, säg att jag 2015 sålde en bostad med 1 mkr i vinst, kostar ett uppskov på 220.000 kr då mig då motsvarande 0,5%, dvs 1100 kr per år 2016-2020, eller motsvarande 3,25%, dvs 7150 kr per år?

  Och får man ta med sig uppskovet in i nästa bostadsköp?

  Stort tack på förhand!

  Amanda

  • Hej Amanda.

   Om du har skjutit upp en vinst på (gjort uppskov på) 100 000 kr så har du en skatteskuld på 22 000 kr (22% av den uppskjutna vinsten).
   0,5% av 100 000 kr blir samma sak som 3,25% av 22 000 kr om du räknar med ränteavdraget på den sistnämnda.

   I ditt fall:
   0,5% på 1 miljon = 5000 kr per år
   Eller
   3,25% på 220 000 kr = 7150 kr (När man talar om att låna pengarna av banken kan man även nyttja ränteavdraget vilket gör att kostnaden per år blir 5005 kr)

   Alltså blir summorna i princip samma.

   Nu är uppskovsräntan borttagen från och med 2021-01-01 så du betalar inget för uppskov längre men du kommer att behöva betala för 2016-2020 som du nämner.
   Du skall betala 5000 kr per år för uppskovet på 1 miljoner kr om du skall betala för 2016-2020, dvs 25 000 kr.

   Du kan skjuta med dig ditt uppskov in i hur många bostäder du vill framöver så länge du uppfyller reglerna för uppskov.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Om jag återför mitt uppskov från en försäljning 2017; hur räknas den skatteskuld som uppstår vid ansökan om nytt bolån?

  Med vänlig hälsning

  Richard

  • Hej Richard.

   Om du syftar på att banken skulle se det som en skuld så behöver du inte oroa dig.
   Bankerna har inget emot uppskov så länge du har pengarna från uppskovet kvar och kan skjuta in dom i bostaden om det behövs.

   Exakt hur banken räknar vågar jag inte svara på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej Andreas!

  En fråga kring de nya uppskovsreglerna och flyttkedjan ovan.

  Om jag flyttar till en billigare lägenhet då får jag väl inte göra uppskov på hela min vinst? (Eller hyresrätt – inget uppskov alls?).

  1) Hur räknar man vid billigare hus/bostadsrätt
  2) Om jag inte kan göra stora uppskov försvinner inte en stor del av effekterna på flyttkedjan ovan då?

  Tack för bra information
  / Magnus

 4. Hej Andreas,
  Om man nu begär omprövning av deklarationen och får inbetald vinstskatten återbetald när skall den slutligen betalas?

  Med vänlig hälsning
  Bengt

  • Hej Bengt.

   Uppskov kan man göra ändra fram till man dör.
   Då får dödsboet betala av skatten.

   Uppskovet skall betalas av när:
   1. Du säljer bostaden utan att köpa en ny som du kan göra uppskov in i.
   2. Du dör, då får ditt dödsbo betala av skatten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej min fru och jag sålde vår villa 2018 och gjorde en vinst på ungefär 800000, som vi har betalat reavinstskatten på, är det någon mening att begära skatten tillbaka, det är inte våra pengar, någon gång ska dom betalas

  • Hej Rolf.

   Självklart skall du begära skatten tillbaka.
   Det blir ju som ett helt räntefritt lån.

   Pengarna kan du använda för att amortera på dina bolån eller så kan du investera dom.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Finns det ngn info på ngn myndighet gällande frågan om eventuellt slopande av vinsskatten?
  Vilken myndighet eller verk kan tänkas ”äga” frågan?
  Tack

  • Hej Jocke.

   Jag känner inte till något förslag om att slopa vinstskatten.
   Det finns däremot ett förslag om att ta bort uppskovsräntan.
   Finansdepartementet och regeringen är det som hanterar den frågan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej

  Vi har sålt vårat radhus och gjorde en vinst på 792 200kr delat på två. Vi fick beviljat ett uppskov då vi köpte ett dyrare hus.
  Jag betalar idag 6620kr för min vinst på ca 396100kr vilket jag inte får ihop om jag räknar det på ca 0.5%. Jag får det till ca 2000kr men får betala 6620kr, är det någonting jag missar i mina beräkningar.

 8. Hej, jag har nu beslutat att återföra hela mitt uppskov. Jag har haft pengarna (319.000 kr) stående på ett konto på banken bara. Jag har alltså betalat 8500 kr per år i ränta till staten för detta, helt galet tänkt av mig. Så in med pengarna direkt så är jag av med problemet. Det finns ju ingen större vits med att ha uppskovet då skatten på 22% till slut ändå ska betalas. Den kommer man inte ifrån. Skulle jag vilja ha 319.000 kr på mitt konto är det billigare att ta ett banklån…

  Frågade Skatteverket samtidigt om att överpröva mina tre deklarationer bakåt, det går bra att få tillbaka räntan jag betalt hittills.
  Men jag förstod inte riktigt hur det var med den räntan, den består av två delar: En del på 0,5% och en del på 1;15%. Det verkar som att man endast får tillbaka en av delarna då den ena är en ”avgift”?
  Denna avgiftsdel ska man alltid betala om man har uppskovet och vad jag förstår kommer man inte undan den även om uppskovsräntan skulle försvinna framöver. Min slutsats är att uppskov med reavinstbeskattning är en rätt dålig affär hur som helst.

  • Hej Bengt.

   Uppskov är bra för dom som måste använda sin vinst till kontantinsatsen i nästa bostad.

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Hej!
  Kan man delbetala på sin skuld om man har uppskov på sin vinst?
  Sålde mitt hus 2010 och har idag uppskovsränta på 1,67%

  Med vänlig hälsning
  Stefan

  • Hej Stefan.

   Ja du kan återföra delar av din skatteskuld till beskattning när du deklarerar.
   Om du har ett uppskov på 1.000.000 kr till exempel så kan du välja att återföra en viss del av den skulden till beskattning, till exempel 200.000 kr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej,

  Om jag verkligen har förstått det rätt, så innebär det Bengt skriver här ovan, att den dagen som (om) skatten på uppskov tas bort, så gäller den även fem år retroaktivt om man väljer att överklaga dessa deklarationer D.v.s. att jag som har maxbeloppet skulle kunna få tillbaka 5×7250:- = 36250:-.
  Kan det verkligen stämma, och är det i så fall inte sannolikt att de villkorar bort en sådan möjlighet om skatten avskaffas?

  • Hej Anders.

   Det vet man ännu inte eftersom ingenting är bestämt.
   Jag ger mig inte in i den typen av spekulationer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej,

  Hur går uppskovet till om man köper en billigare bostad, tex om jag säljer min för ca 4 miljoner kr (reavinst 440 000 kr) och köper en för 3 miljoner kr, kan man göra fullt uppskov och finns möjlighet till att betala av halva reavinstskatten och resten uppskov?

  • Hej Raymond.

   Om den nya bostaden är billigare än den du säljer så beräknas ditt maximala uppskov enligt följande:
   Vinsten minus mellanskillnaden på den sålda bostaden och den köpta bostaden.
   Det betyder att du inte kan göra uppskov med de köpeskillingarna och den reavinsten du nämner.

   Svar på din andra fråga: Man kan välja att göra uppskov med endast en del av vinsten om man vill.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej, knepigt läge med andra ord. Om man är pensionär är det egentligen ingen bra idé att betala sin skatteskuld på 319 000 kr just nu. Om det framöver kommer ett beslut om slopande av räntan även för de som redan gjort sin affär blir ju skillnaden 319 000 kr mer i handen under pensionärstiden. Problemet är att det är så vaga besked. Det ska ske något inom mandattiden men ingen vet ju vad.

  Ett bättre råd är nog att avvakta att betala skulden. Det går ju att överklaga sin deklaration fem år tillbaka i tiden. Det går alltså att betala skatteskulden om ett år och sedan överklaga tidigare deklarationer och då få tillbaka den ränta man betalt in under de senaste fem åren.

 13. Hej,
  Vi har sedan år 2011 haft max uppskovsbelopp, dvs 1 450 000 X 0.22 = 319 000 kr som vi betalat ränta 3.25 % för. Känns ju oerhört dumt:-). Nu äntligen vill vi betala denna uppskjutna skatt, hur gör vi det?
  Finns det chans att den helt slopas i år, eller är det räntan som kanske slopas?
  Med vänlig hälsning
  Peter

  • Hej Peter.

   Chansen att räntan på uppskov slopas i närtid ser jag som liten men man kan aldrig veta.
   För att lösa ett uppskov så återför ni den för beskattning i nästa deklaration.
   Pengarna sätts sedan in på ert skattekonto.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Det där räkneexemplet går ju inte ihop. 2.25% räknat på skatten man är skyldig måste det väl vara, inte 3.25%? Eller rättare runt 2.27%.

  • Hej Nemo.

   Ränteavdraget är inräknat i de 3,25%.
   Eftersom du får tillbaka 30% på ränteutgifterna så blir det 3,5% man skall använda om man jämför uppskovsräntan mot bankräntan.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 15. Hej,
  Jag har hört att man diskuterar att sätta ett tak på uppskovsbeloppet.
  Vad händer då om man redan fått ett uppskovsbelopp som ligger högre? Kan staten begära att man betalar in vinsten ovanför taket?
  MVH
  Marianne

  • Hej Marianne.

   Staten kan begära vad de vill men det är inte särskilt sannolikt att de skulle begära en sådan sak.
   Det är mer sannolikt att det isåfall kommer att gälla endast för nya uppskov.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej!
  Vi skulle gärna byta upp oss vad gällande boende, men fastnar lite i planerna beroende på vinstskatten. Vi räknar med en reavinst på uppåt 4 miljoner och detta får så klart stor inverkan i möjligheterna till en flytt. Jag undrar därför om någon vet, eller kan sia om, huruvida det kommer att bli möjligt att överklaga sitt beslut retroaktivt om man valt att betala in hela beloppet och det sedan skulle komma ett beslut om att man må skjuta upp skatten (till tak-nivå) utan kostnad.
  Vi har inget akut behov av att flytta nu direkt och kanske det är värt att vänta ut ett beslut, eller om det är troligt att man kan nyttja denna möjlighet även retroaktivt?

  Mvh Sara

  • Hej Sara.

   Eftersom inget är bestämt ännu så vet man inte hur det blir. Mitt tips är därför att ni väntar med flytten tills dess att nya direktiv finns gällande uppskovsräntan.

   Mvh admin på EKonomifokus

 17. Hej! Förslaget om att slopa uppskovsräntan- gäller den även på uppskov som redan finns eller endast på framtida försäljningar?

  • Hej.

   Inga detaljer är kända ännu vad jag känner till så det går inte att sia om.
   Jag kan inte sia om det iallafall tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Jag och min fru äger en villa med 50% var som vi har för avsikt att sälja och köpa en bostadsrätt med samma ägarförhållande. Jag räknar med c:a 4 miljoner i reavinst. Skatten på detta blir då
  880.000 kr. Bör kontraktsskrivningen på försäljningen ske före eller efter årsskiftet? Vi är 75 resp 70 år. Har några förhandlingar startat i nuläget om att slippa uppskovsränta på reavinsten.
  Hälsningar
  Christer

  • Hej Christer.

   Ni behöver inte tänka så mycket på datum. Även om ni säljer och inte hinner köpa ny bostad under samma år så kan ni göra ett preliminärt uppskov. Då får ni ett år extra på er att hitta en bostadsrätt att köpa.
   Mitt tips är alltså att inte tänka på datum utan sälj huset när det passar er. Ni har ändå minst ett år på er att hitta en bostadsrätt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Om jag begär uppskov vid försäljning av en bostadsrätt, vad är det då som gäller?
  3,25% eller 0,5% och vad är det som gäller som nettobehållning vid t ex 500.000
  kr. Förklaringar som jag sett ger inget exakt besked.

  • Hej Hans.

   Om du räknar på vinsten som du skjuter med dig så är räntan 0,5%.
   Om du istället räknar på den skatteskuld som du skjuter med dig (alltså 22% på vinsten) så blir räntan 3,25%.

   En vinst på 1.000.000 kr kostar 5000 kr per år i uppskovsränta.

   Mvh admin på EKonomifokus

 20. Är uppskovsräntan en ren kostnad på vinsten eller blir det en form av avbetalning på reavinstskulden..?

 21. Hej! Jag har uppskov för försäljning av bostadsrätt på 760 000 kr. Funderar på att återföra en del av detta, 200 000 kr, nu vid årets deklaration. Är det bättre att vänta till nästa år med denna återföring och se vad som händer med det här förslaget om att slopa skatten? Jag behöver inte ta något lån för att betala in skatten i år. Mvh Marie

  • Hej Marie.

   Jag hade betalat av skatten och hade inte väntat med uppskovet.
   Man vet aldrig hur lång tid ett sådant förslag tar och om det överhuvudtaget blir verklighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej,
  Vi skall sälja vår lägenhet och räknar med att göra en vinst på ca 850 000kr.
  Vi har försökt läsa på så mycket som möjligt för att ta reda på om det är värt att betala reavinstskatten eller göra uppskov men blir inte riktigt kloka på vad som är det bäst alternativet…
  Vad anser ni är det bästa alternativet?
  Skall vi betala eller göra uppskov?

  Mvh Jimmy

  • Hej Jimmy.

   Så länge du får lägre ränta än 3,25% hos banken så är det billigare för dig att låna pengarna av banken och betala av skatteskulden än att göra uppskov/låna pengarna av Skatteverket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej! Jag ägde ett radhus när jag träffade min nuvarande fru. Vi gifte oss och skrev inget äktenskapsord. Vi funderade på att ändra så att även min fru stod på radhuset men tyckte att det var en onödig kostnad, då hon i vilket fall som helst skulle få hälften om vi skulle skilja oss. Sedan beslutade vi oss för att sälja och bygga ett nytt hus, som vi nu äger tillsammans. Vår plan vara att begära uppskov på hela vinsten.
  Nu när jag ska deklarera försäljningen så ser skatteverket att jag stod som ensam ägare 100% på det hus som vi sålde och att vi nu äger 50% var på det nya, vilken ställer till det för oss när det gäller uppskovet.
  Har ni något tips på hur man kan gå vidare? Skatteverket tittar bara på ägarförhållandena och kan inte göra något, som man kan förstå.
  Med vänliga hälsningar/ Micke

  • Hej Mikael.

   Tyvärr har jag inget att tillföra i denna fråga.
   Om du redan pratat med Skatteverket så får vi lita på att Skatteverkets ord stämmer.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Hej Ekonomifokus
  Jag och hustrun bor i en gemensamt ägd (50/50) villa i södra Sverige. Jag själv ägde också en bostadsrätt (till 100%) som jag sålde för 2,5 msek under 2018.
  Om jag och hustrun tillsammans köper en lägenhet i Spanien under 2019, kan jag skjuta upp hela eller delar av vinstskatten på 450 000.- på den bostadsrätt jag sålde i fjor? Vi kommer fortsatt vara skrivna i Sverige och ha kvar vår villa.
  Om det är möjligt att skjuta upp reavinstskatten på bostadsrätten, utan att redan ha köpt en ny bostadsrätt i Spanien, hur gör jag då med årets deklaration? Beskriver ärendet för skattemyndigheten eller betalar in reavinstskatten ändå och drar av motsvarande summa vid nästa års deklaration, när vi då köpt den nya lägenheten i Spanien?

  Tack på förhand för tips och hjälp.
  Mats

  • Hej Mats.

   Du kan inte göra uppskov in i en sommarbostad eller semesterbostad.
   Så svaret är nej, du kan ej göra uppskov.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här