Uppskovsränta – ränta på uppskov

0
Uppskovsränta

När du säljer din bostad med vinst skall du betala 22 % av vinsten i skatt. Det gäller oavsett hur länge du har bott i bostaden. Den skatten kallas även för reavinstskatt.
Skatten skall betalas efter att du har deklarerat din försäljning.

Du kan också välja att göra uppskov på skatten. Det innebär att man skjuter upp skatten på framtiden. När man skjuter upp skatten så tar skatteverket en ränta på den skuld som man skjuter upp. Räntan på den skatteskuld du skjuter upp motsvarar ca 3,25 % i bankränta. Det innebär att det är dyrare att göra uppskov än att låna pengar på banken och betala av skatten så länge bankräntan är under 3,25 %. Man kan även beräkna räntan på den vinst som man skjuter framför sig och då är räntan 0,5 % på den vinst som du skjuter upp. Det är alltså samma sak, man räknar bara på olika sätt.

  • Uppskovsränta på vinsten: 0,5 % per år
  • Uppskovsränta på vinstskatten: ca 3,25 % per år

Uppskovsränta 2019 – prognos och konsekvenser

Den nya regeringen har lagt fram ett förslag om att ta bort uppskovsräntan. Det skulle innebära att alla som har möjlighet kommer att göra maximalt uppskov. Det blir gratis enkelt att skjuta sin skatteskuld på framtiden helt enkelt.

Eftersom förslaget endast är just ett förslag så lär det dröja innan det händer något.
Om det skulle bli verklighet så kan det komma att finnas vissa regler kring det hela.
Kanske kommer det endast att gälla för personer över 65 år eller liknande.
En av de stora anledningarna till att man vill slopa uppskovsräntan är för att få igång flyttströmmar. Man vill att äldre personer skall ha råd att sälja sin villa och flytta till en bekvämare lägenhet. Huset/villan kan sedan en barnfamilj köpa som behöver den mycket mer. Idag är det många äldre som inte har råd att sälja huset och köpa en central lägenhet eftersom de ägt sitt hus såpass länge att nästan hela försäljningspriset blir vinst. Vinsten skall beskattas med 22 % vilket innebär att en väldigt stor del av husets värde skattas bort.

Det skulle helt enkelt vara extremt bra för bostadsmarknaden om man åtminstone tog bort uppskovsräntan för alla över 65 år. Det skulle sätta igång flyttströmmar som skulle göra den svenska bostadsmarknaden mer balanserad. Stora familjer skall bo i stora bostäder, inte änkor eller änkemän som bor kvar bara för att de inte har råd att flytta. En bättre sådan balans kan uppnås med slopad uppskovsränta för människor över 65 år.

Slopad uppskovsränta – påverkan på bostadspriser

Om pensionärerna helt plötsligt har råd att flytta ifrån sina stora hus och köpa en central lägenhet så skulle det öka utbudet på marknaden för villor och samtidigt öka efterfrågan på centrala lägenheter med hiss, balkong (gärna inglasad) och garageplats. Det är nämligen så dagens äldre pensionärer vill bo. Främst vill de bo i 3:or eller 4:or så det är de större lägenheterna som kan komma att känna av en ökad efterfrågan. Slopad uppskovsränta skulle möjligtvis kunna ge lite ökad efterfrågan på större centrala och bekväma lägenheter.

Undvik att betala för mycket för mäklartjänsten när du säljer

När du skall sälja din bostad bör du jämföra flera olika mäklare och deras offerter. Hemsidan Hittamäklare.se gör denna process enklare för dig genom att du med en ansökan samlar in offerter från flera mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.

Det är helt gratis att nyttja de tjänster Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

 

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here