Reavinst och reavinstskatt

Reavinst och reavinstskatt

Reavinst, även kallat realisationsvinst eller kapitalvinst är vinsten som uppstår om du sålt en tillgång med vinst. Reavinstskatt är skatten du skall betala på vinsten.

Ordet rea är en förkortning för realisation, man realiserar alltså en vinst och måste därmed betala skatt på vinsten. Om man har en inbyggd vinst i exempelvis en bostad så behöver man inte betala skatt på vinsten förrän man säljer bostaden och därmed realiserar vinsten.

💡 Reavinster skall deklareras i deklarationen
💡 Försäljningspris – inköpspris = reavinst

Exempel på reavinster och reavinstskatter

  • Försäljning av privatbostad med vinst
    22 % av vinsten skall betalas i skatt
  • Försäljning av aktier eller fonder som ägs i en vanlig aktie- & fonddepå
    30 % av vinsten skall betalas i skatt
  • Försäljning av andra tillgångar med vinst, exempelvis bil, båt, klocka osv
    Om vinsten överstiger 50 000 kr skall 30 % betalas i skatt på den vinst som överstiger 50 000 kr

Reavinstskatt bostad

När man säljer en privatbostad skall man betala 22 % i skatt på vinsten. Vinsten räknar man fram genom att dra bort kostnader för inköp, renoveringar och försäljningskostnader från bostadens försäljningspris. Vi har skrivit en genomgående guide samt byggt kalkylatorer som hjälper dig att räkna ut vinst och skatt vid försäljning av bostad.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här