Äktenskapsförord – Gratis mall & regler

Äktenskapsförord mall

Att göra upp ekonomiskt innan man knyter banden kan kännas otroligt oromantiskt och till och med störande. Det är dock viktigt att lära sig mer om vad äktenskapsförord är och varför det ska skrivas. När detta viktiga dokument finns på plats kan det faktiskt vara något som leder till sämja inom familjen längre fram.

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan två personer som planerar att gifta sig. Det här avtalet reglerar vad som är enskild egendom. Exempel på sådant som kan listas som enskild egendom i äktenskapsförordet är:

  • Pengar på ett konto
  • Aktier
  • Ägande av fastighet
  • Tavlor och andra värdefulla föremål

Om det blir skilsmässa eller en part går bort kommer det som listas i ett äktenskapsförord inte att ses som gemensam egendom. Det betyder att inget av det listade kan delas med den andra parten eller dess efterlevande.

Gratis mall

Vi har upprättat gratis mallar för äktenskapsförord som du kan ladda ner gratis i PDF- eller Word-format.

Äktenskapsförord för egendom som förvärvats FÖRE äktenskapet

Äktenskapsförord för egendom som förvärvas UNDER äktenskapet

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Äktenskapsförords-mall + hjälp med att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för några hundralappar kr och då ingår hjälp med att fylla i den så att det blir korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt äktenskapsförord och slippa problem i efterhand.

Vem behöver skriva äktenskapsförord?

En vanlig missuppfattning är att det bara är bråkiga personer eller den som är mycket rik och har barn sedan tidigare som behöver den här typen av avtal. Idag får de allra flesta rådet att skriva äktenskapsförord som en del av förberedelserna inför en vigsel.

Grundtanken med äktenskapsförordet är att skapa en tydlig plan för vad som ska gälla vid skilsmässa eller dödsfall. Det här är något som kan förhindra gräl som i sin tur kan leda till att familjer splittras på ett sätt som är ohyggligt.

Den som har gått igenom en jobbig skilsmässa vet att äktenskapsförordet kan göra stor skillnad och ber om det per automatik då det ska giftas igen.

Du bör skriva äktenskapsförord om:

  • Du har ett stort arv som du inte vill dela med din partner.
  • Äger egendom tillsammans med andra i din familj.
  • Har barn sedan ett tidigare äktenskap som du vill ge eventuell egendom till.
  • Har vissa utvalda föremål med högre värde som du vill bestämma över vid skilsmässa eller dödsfall.
  • Äger ett företag, själv eller med fler delägare, som du inte vill ha med i en bodelning.

Den som inte äger något som bör skyddas från bodelning har ingen särskild anledning till att skriva äktenskapsförord. Det ska dock sägas att äktenskapsförordet kan skrivas under pågående äktenskap.

Det här är mycket viktigt att observera. Om ni gifte er utan detta avtal och du nu ärver något stort som du inte vill att din partners barn ska ärva kan ni ordna med ett äktenskapsförord. På samma sätt kan du skydda din partner från att bli ansvarig till exempel för ditt företag om ni avtalar om att du äger detta separat.

Med tanke på detta kan det vara klokt att då och då utvärdera äktenskapsförordets varande eller inte. Då det redan finns ett avtal är det förstås möjligt att i efterhand ändra på detta då det behövs.

Skriva äktenskapsförord som är giltigt

För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det vara ett avtal mellan de två som gifter sig. Avtalet ska skrivas och kommas överens om. Det finns inga regler för hur det ska se ut men det måste registreras hos Skatteverket.

För många är det bäst att låta en jurist utforma detta avtal. Det kan kännas mindre personligt när juristen tar upp frågorna som annars hade lett till bråk er emellan. Äktenskapsförordet måste ha med era personnummer så att Skatteverket kan kontrollera era uppgifter i folkbokföringen.

Avtalet datumsätts och skrivs under av er båda. Det kostar 275 kronor i ansökningsavgift till Skatteverket och det går att betala med Swish eller med bankgiro. Det går också bra att betala från utlandet. Ni kan med andra ord ordna med äktenskapsförordet om ni kommer fram till detta under bröllopsresan efter vigseln!

Det är originalet som skickas till Skatteverket för godkännande. Detta dokument får ni sedan tillbaka och det kan vara klokt att förvara på en säker plats. Gör även digitala kopior som är enkla att komma åt då det behövs.

Upphäva eller ändra

För att upphäva eller ändra äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt. Det är alltså ett nytt avtal som talar om vad som gäller just nu. Om det är så att ni har bestämt er för att företaget ska ägas av en part skriver ni helt enkelt ned detta. Då kommer den nya ägandeformen att gälla över den som eventuellt fanns i det första äktenskapsförordet.

Enskild egendom ska kunna härledas

Den enskilda egendom som nedtecknas i äktenskapsförordet kommer bara att ses som enskild då den går att härleda. Om en part ärver en stor summa pengar som listas som enskild egendom men sedan används fritt i det gemensamma livet blir det svårt att härleda pengarna.

Det är svårt att i efterhand gå tillbaka och peka på att pengar som använts till bil, renovering, resor och annat tillhör en part. Det är viktigt att tänka på när äktenskapsförordet ska skrivas!

5 viktiga frågor

Här är några mycket vanliga frågor som äktenskapsförord som kan vara bra att ha svaren på.

  • Hur detaljerat ska ett äktenskapsförord vara?

Det går att avtala om i stort sett allt i ett äktenskapsförord. Även lösöre. Men kom ihåg att det senare kan bli svårt att härleda saker som kontanter som har använts i gemensamt syfte. Det går dock inte att skriva in detaljer som rör osäkerhetsmoment som om äktenskapet kommer att upplösas av dödsfall eller skilsmässa. Eller att avtalet bara ska gälla under en viss tid.

  • När ska man skriva äktenskapsförord?

När insikten om att det behövs kommer. Innan vigsel, efter eller ännu senare då det första äktenskapsförordet behöver ändras.

  • Hur kan jag veta om det finns äktenskapsförord registrerat?

Du kan få information om dig eller någon annan från äktenskapsregistret hos Skatteverket. Det gör du med telefon, fax, mejl eller brev.

  • Hur påverkar äktenskapsförord arvskifte?

Då den ena maken går bort kommer en bodelning att ske. Denna görs i enlighet med äktenskapsförordet och därefter kan arvet efter den som har gått bort fördelas mellan de som räknas som arvingar.

  • Vad är skillnaden mellan äktenskapsförord och testamente?

Äktenskapsförordet reglerar hur egendom ska fördelas mellan två makar vid dödsfall eller skilsmässa. Det kommer inte att reglera vem som ska ärva vad. Detta regleras av testamentet.

Tänk på att den efterlevande maken vid dödsfall får tillgång som det som beskrivs som enskild egendom. För att enskild egendom ska kunna ärvas av efterlevande är det viktigt att detta beskrivs i ett lagligt testamente.

Äktenskapsförords-mall + hjälp med att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i den så att det blir korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få ett juridiskt korrekt äktenskapsförord och slippa problem i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

20 KOMMENTARER

  1. Hej, Jag o min dotter har köpt BR tillsammans, 50% ägande var. Hon o hennes sambo flyttade in samtidigt, men vi skrev då ett avtal att BR ej var samboegendom. Nu ska de gifta sig. Behövs äktenskapsförord, eller gäller fortfarande vårt gamla avtal (bevittnat)?

  2. Kan följande lydelse vara ok i ett äktenskapsförord:
    Arv som kommer mig (……..pers nr och namn) till del från mina föräldrar
    ( namn pers nr ) och (namn pers nr ) skall vara enskild egendom .Detta
    gäller även eventuella arv från mina syskon ……pers nr ,namn.

    Mvh

    • Hej Göran.

      Den typen av frågor kan jag tyvärr inte svara på här. Vill du ha hjälp med formuleringar föreslår jag att du köper ett äktenskapsförord på juridiskadokument.nu. Då ingår hjälp med sådant.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Hej,

    Kan man i ett äktenskapförord reglera att vid separation ska inga tillgångar delas, tillgångar i form av fonder, aktier, pengar, utan man behåller det som står i ens eget namn. Samt att huset ska delas 75/25%.

    Men vid dödsfall ärver man varandra helt?

    • Hej Philip.

      Det skall nog inte vara några problem. Jag är dock inte säker på hur man skall gå till väga så du får nog fråga en jurist om det.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Om man gifter sig med en person med utländskt medborgarskap, som inte har personnummer i svensk bemärkelse, hur registreras den personen på Skatteverket?
    Vänligen Ingegerd K

  5. Ska gifta mig och äger ett lágenhet som jag köpte under min sambosfòrhállande. Han och jag har barn frán tidigare äktenskap Men inte tillsammans. Om jag dòr ska hans barn också ärva?
    Tack pá fórhand.

    • Hej Irma.

      Om ni gifter er blir alla era ägodelar, inklusive lägenheten gemensamma (om ni inte skriver ett avtal om att lägenheten skall vara din enskilda egendom).
      Om du dör så ärver din make och dina barn dig men inte hans barn.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej!

    Min situation är att jag är gift, två gemensamma barn.

    Vad händer om vi separerar? Vi har inte något äktenskapsförord och jag har fått 100 tkr som enskild egendom, som jag satt in på ett nytt ISK-konto.

    1. Vid en eventuell separation, vad händer med:
    Enskild egendom
    Aktier – vi investerar på egna konton. Mina aktier har jag placerade på ISK.
    Sparande
    Privat pension
    Tjänstepension

    2. Kan jag på något sätt ”säkra” mina aktieinvesteringar, privata pension och enskilda egendom om jag inte vill ta upp äktenskapsförord nu? Jag har även eget företag (AB) och har där en tjänstepension.

    3. Kan jag flytta över mina aktier (som jag har i ISK) till ett pensionskonto (som ISK) och därmed är ”mina investeringar säkrade”?

    4. Jag vill tillägga att min partner har mycket god inkomst och mycket god tjänstepension. Visst är det så att man inte delar tjänstepension vid eventuell separation?

    Tacksam för svar.

    • Hej Anonym.

      Jag är tyvärr inte rätt person att svara på denna fråga.
      Jag vet inte exakt vad som gäller tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Jag köpte ett sommarhus tillsammans med en av mina söner. Sonen står för alla kostnader och är den som använder huset. Mitt ägande är alltså en pappersprodukt. Hur kan jag säkra att inget av syskonen kan göra anspråk på huset vid mitt frånfälle?

  8. Hej jag undrar hur ja tar bort ett äktenskapsförord.ja skrev via banken för 10 år sedan då ja gifte mig. ang huset ja äger .ja tycker det är på tiden fru vill betala in resterande lån och känna att det blir på lika villkor . ringt banken men där tog det stopp.dom kunde inte hjälpa till.så vad gör ja nu?

    • Hej Tommy.

      Ni skriver bara ett nytt äktenskapsförord där det står att det gamla inte längre skall gälla.
      När ni båda signerat det nya så gäller inte det gamla längre.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Hej, min man har gått med som medlåntagare på sin sons hus. Hans son äger huset men har skrivit ett gåvobrev på halva huset till honom men att huset ska tillfalla sonen om han går bort, min fundering är vad händer med lånet? Innebär det att den skulden räknas med vid en bodelning eller är det knutet till huset?

    • Hej Fundersam.

      Jag förstår inte riktigt upplägget så jag kan inte svara på din fråga tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Hej!
    I mitt äktenskap har vi betraktat våra respektive spar/investerings-konton innehållande aktiedepåer, ISK och en del arvspengar – som enskild egendom. Dock har vi inget skrivet äktenskapsförord för detta. Bör vi skriva in detta i ett äktenskapsförord?
    mvh /Jerker Hallén

    • Hej Jerker.

      Ja annars blir det omöjligt att bevisa vid en eventuell tvist.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här