Testamente

Testamente

Testamentets huvudsakliga funktion är att göra det klart för efterlevande vad du vill att de ska göra med det som du lämnar efter dig. Det här är det dokument som blir din röst från graven och som gör att barn, barnbarn och andra släktingar inte behöver gissa eller tjafsa. Ett korrekt skrivet testamente är en trygghet som du bör unna dina efterlevande.

Gratis mall

Om du känner att du klarar av att fylla i ett testamente själv, utan hjälp så kan du använda vår mall nedan. Du kan välja mellan att ladda ner mallen som en PDF eller som en Word-fil.

 • Ladda ner mall för testamente (PDF-fil)
 • Ladda ner mall för testamente (Word-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Få hjälp med testamentet för några hundralappar
Juridiskadokument.nu kan du köpa färdiga mallar för testamente för några hundringar och då ingår instruktioner och kostnadsfri telefonsupport kring hur du skall fylla i ett testamente på rätt sätt.

Vem ska skriva testamente?

Alla! Det spelar ingen roll om du just nu är mitt i karriären och tänker att det där med döden ligger långt bort. Det är viktigt att skriva ett testamente om du har tillgångar och det blir ännu viktigare när det kanske inte är så tydligt vem som bör ta över vad. Det är viktigt att du skriver testamente om:

 • Du är gift – Oavsett om det bara finns gemensamma barn eller också särkullbarn är det en trygghet för alla att veta vad som gäller. Ett lagligt testamente som är tydligt skapar lugn och ro mellan de som annars hade kunnat bli ovänner för livet efter din bortgång.
 • Du är sambo – Som sambo ska du inte missa att du bör skriva testamente. Detta oavsett om du har barn med din sambo eller inte. Om du har barn bör du också se till att testamentet säkrar att de får det som du vill att de ska ha. Utan testamente kan det bli så barnets sambo eller make också får en del av ditt arv.
 • Du är singel – Att vara singel betyder inte att ett testamente inte behövs. Någon ska ärva det du lämnar efter dig. Om du vill ha något att säga om detta är testamentet den bästa metoden. Se till att det finns innan det blir försent!

Få hjälp med testamentet för några hundralappar
Juridiskadokument.nu kan du köpa färdiga mallar för testamente för några hundringar och då ingår instruktioner och kostnadsfri telefonsupport kring hur du skall fylla i ett testamente på rätt sätt.

Vad ska stå i ett testamente?

Om du inte skriver ett testamente kommer det du lämnar efter dig att delas upp i enlighet med Ärvdabalken. Det kan leda till en fördelning som du inte alls tycker är bra och då är det förstås mycket bättre att skriva testamente. Men vad ska stå i ett testamente? Här är några av de viktigaste punkterna.

Vem får ärva vad?

Enligt svensk lag har dina barn alltid rätt till sin laglott som är hälften av det som du lämnar efter dig. Den andra hälften kan du göra som du vill med. I ditt testamente bör det framgå hur du gör med denna del av arvet. Du ska tala om vem som får vad. Det kan vara så specifikt att du säger att en viss person ska få allt matsilver medan en annan ska få den gamla brudkistan som ärvts i flera generationer.

Låt din partner bo kvar i bostaden

I en tid med bonusfamiljer är det inte ovanligt att ha barn från tidigare relationer. När du går bort kan de vilja få ut sin del av den bostad som du nu bor i tillsammans med en sambo eller äkta make. För att undvika att din partner måste sälja och flytta kan du skriva testamente om nyttjanderätt. Det betyder att din partner får bo kvar en viss tid trots att dina barn har rätt till sin del av bostaden via arvet.

Vad händer med barn i ung ålder?

Om det finns barn som just har fyllt eller ska fylla 18 då du går bort kan det vara klokt att utse en förvaltare av pengarna som de ärver utöver laglotten som de får direkt vid 18 års ålder. Du bestämmer i testamentet till vilken ålder förvaltaren ska sköta de tillgångar som barnet ärver. Förvaltaren kan inte vara den andra föräldern och blir särskilt viktig då båda föräldrarna går bort när barnen är i ung ålder.

Barn och barnbarn

Ditt barn kanske också har bonusfamilj och då kan det bli relevant att skriva in i testamentet vem som kommer att ärva vad från barnet. Låt oss säga att du har en stor förmögenhet som dina barn ärver. Om de sedan går bort kanske det är viktigt för dig att din förmögenhet går vidare till deras barn och inte till makar och deras barn.

Inte bara frågan om tillgångar

Något som många glömmer bort är att ett testamente inte bara handlar om att tala om vad som ska göras med tillgångar när du går bort. Om både du och barnets andra förälder går bort då det är minderårigt ska du också tala om vem som ska ta över vårdnaden. Det är inte ett måste att ha med detta i testamentet men det kan vara klokt eftersom det gör det mycket lättare för efterlevande att förstå hur de minderåriga barnen ska omhändertas.

Få som du vill med en exekutor

Om du misstänker att det trots ditt testamente kommer att bli tjafs och bråk bland arvingarna kan du utse en testamentsexekutor för ditt testamente. Det här är en person som ser till att dina instruktioner för arv följs till punkt och pricka.

Få hjälp med testamentet för några hundralappar
Juridiskadokument.nu kan du köpa färdiga mallar för testamente för några hundringar och då ingår instruktioner och kostnadsfri telefonsupport kring hur du skall fylla i ett testamente på rätt sätt.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

17 KOMMENTARER

 1. Det blev för många frågor som Ni inte kan eller vågar svara på.
  Betyder det att Ni inte är någon juridisk byrå?
  MVH
  Christian

  • Hej Christian.

   Ja vi är tyvärr inte experter på testamenten så utöver artikelns innehåll kan vi inte erbjuda så mycket rådgivning.
   Vi är inte en juristbyrå, vi är bara en informationshemsida.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Min sambo som jag vill skall ärva mig är inte svensk utan spansk medborgare. Räcker det med hens namn och DNI nummer? (spanjorernas svar på personnummer).

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Ett barnbarn vill att jag som.morfar skall ärva hans bostadsrätt om det händer honom något oförutsätt. Den är belånad och pantsatt av banken och HSB. Hur kan man skriva i testamente?

  • Hej Gunnar.

   Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med formuleringen men om du köper ett testamente på Juridiskadokument.nu för några hundringar så hjälper de dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,
  En gammal vän utan egen familj vill testamentera till mig det han har.Det är en praktisk symbolisk sak då han har knappt nånting och har brors barn han aldrig träffat i Sverige.Han är på ett äldreboende sen några dagar.Kan personal vittnar, då i dessa covid tider inga besök förutom jag som ordnar allt?Han har inte godman men en plus 90 årig bror i Finland?

 5. Jag och min särbo har köpt en dyr bil. vi står båda på lånet men bara en kan stå som bilägare.. kan vi skriva ett eget avtal, oss emellan med 2 st vittnen att båda står som ägare för bilen om nåt händer någon av oss två? Och Gäller det juridiskt om nåt händer någon av oss?

 6. Min mamma vill testamentera sitt arv till min syster och mig – ingen i våra i relationer skall ärva – Hur gör hon då??

 7. Hej
  Det har nu i efterhand , 10 år dykt upp tillgångar i min mammas Dödsbo som inte har blivit skitftade. Kan jag som arvtagare avsäga mig arvet och låta mina barn tilldelas detta. Hur skriver man då en sådan överenskommelse.// Glenn

  • Hej Glenn.

   Det vet jag inte. Det är utanför min juridiska kompetens tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här