Om du ska äga något tillsammans med andra är det klokt att skriva samäganderättsavtal. Detta avtal reglerar vem som äger vad men också vem som ska göra vad med egendomen. Man kan säga att samäganderättsavtalet i grund och botten reglerar delägarnas rättigheter och skyldigheter.
Gratis mall för samäganderättsavtalet
Vi har upprättat en gratismall som du kan ladda ner i PDF- eller Word-format. Känner du dig osäker på hur du skall fylla i avtalet korrekt så rekommenderar vi att du använder dig av tipset ovan.
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Avtals-mall + hjälp med att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för samäganderättsavtal för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få avtalet helt juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.
Gemensamt ägande av olika slag
Det finns många olika typer av gemensamt ägande. Grundregeln är att egendomen som ägs tillsammans delas upp i lika bitar. Om fyra personer ärver ett hus betyder det att varje person äger 25 procent. Samtidigt kommer varje person vara skyldig att ta hand om 25 procent av egendomens underhåll och kostnader.
Detta förutsatt att det inte finns ett testamente som säger något annat. Med ett samäganderättsavtal går det att gå ifrån den här normen. Det betyder i praktiken att en person kan äga 55 procent och en annan 45 procent och så vidare.
Vanliga exempel på samägande är:
- Arv av egendom
- Gemensamma inköp, två familjer kanske köper en sommarstuga tillsammans
- Par som köper bostadsrätt tillsammans
- Aktier och obligationer som ägs gemensamt
Varför skrivs samäganderättsavtal?
Den främsta anledningen till att man skriver samäganderättsavtal är önskan att undvika framtida konflikter. Det handlar inte bara om vad som händer när en av ägarna går bort. Under tiden då en egendom ägs gemensamt är det också viktigt att alla som är delägare är väl insatta i sina rättigheter och skyldigheter.
Med samäganderättsavtal regleras saker som:
- Exakt andel som varje delägare äger.
- Vem som ska göra vad (till exempel skötsel av fastighet).
- Hur mycket varje person ska betala för underhåll och mer.
- Skyldighet att erbjuda andra delägare att köpa först när önskan om att sälja den egna andelen finns.
När allt det här är bestämt om i ett avtal blir det mycket enklare att äga tillsammans. Dessutom kan man på detta vis undvika konflikter och rättstvister. Det är ju solklart vad som gäller och då kan fel undvikas.
Samäganderättsavtal är också hjälpsamma för par som lever i samboförhållande eller är gifta med varandra. Med detta avtal kan man se till att det inte uppstår frågor vid en separation. Detta avtal visar ju precis hur stor andel varje person har rätt till.
Idag är bonusfamiljer mycket vanliga och då är det en stor hjälp att par skriver den här typen av avtal. Vid separation på grund av dödsfall slipper man tråkiga konflikter omkring vem som ska ärva vad då det framgår tydligt av samäganderättsavtal såväl som äktenskapsförord hur det står till med äganderätten.
När delägare inte kommer överens
Det sker förstås att delägare inte kommer överens. Inte ens när det finns ett samäganderättsavtal. Det finns situationer då det inte krävs att alla delägare kommer överens för att åtgärder ska kunna vidtas.
Det här är ganska vanligt då det handlar om egendom som fastigheter. Det går ju inte att vänta hur länge som helst på beslut då det kan röra sig om akuta åtgärder som förhindrar skada på fastigheten och även på kringliggande byggnader.
När delägare inte kan komma överens under en längre tidsperiod går det att utse en god man som får sköta egendomen. Det är en utomstående person som inte är delägare.
Det händer ibland att delägare vill sälja hela egendomen och att andra delägare motsätter sig denna försäljning. Då kan delägaren vända sig till tingsrätten och få ett beslut som ger rätten att sälja hela egendomen trots att andra delägare inte går med på detta.
Hur skriver du samäganderättsavtal?
Ett samäganderättsavtal måste formas i enlighet med det som ska ägas gemensamt och givetvis också i enlighet med antal ägare. På grund av detta finns det inte en enkel mall för avtalet.
På nätet kan du hitta mallar och det är klart att det är praktiskt möjligt att använda dessa för att skriva avtalet. Det kan dock vara ett misstag då det kan leda till att viktiga detaljer missas. En god rekommendation är att få professionell hjälp med att skriva avtalet för att se till att det innehåller allt som behövs för ett samäganderättsavtal som bidrar med klarhet och god sämja mellan delägarna.
Videoklipp om samäganderätt
I videon går Enkla juridik igenom vad ett samäganderättsavtal är och hur det fungerar
Avtals-mall + hjälp med att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig mall för samäganderättsavtal för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i det korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få avtalet helt juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.
Hej! Vi är flera delägare till ett fritidshus. Två vill bygga ut/bygga till medan två andra inte vill det. Min fråga: Kan de som vill bekosta ut-/tillbyggnaden göra det och att vi avtalar bort de andras (vår) inblandning? Dvs kan detta regleras i ett avtal och då möjliggöra ett fortsatt delägande för oss?
Vi som inte vill bygga ut/till vill ändå fortsätta vara delägare och undvika bli utköpta. Eventuellt kommer vi att få höra att vi inte kan vara delägare längre pga att vi inte går med på utbyggnadsplanerna. Antar att en part inte kan bestämma över den andre parten utan att en överenskommelse krävs.
Mvh AW
Hej AW.
Det stämmer att en part inte kan bestämma över den andre utan en överenskommelse.
Den enda lösning jag kan komma på är att ni skriver ett skuldebrev som reglerar så att de som lagt ut pengar på tillbyggnaden får tillbaka de pengarna vid en framtida försäljning eller annan överlåtelse.
Exempel:
Part 1,2 och 3 äger en stuga.
Part 2 och 3 lägger 45 000 kr var, dvs totalt 90 000 kr på en utbyggnad.
Om stugan säljs i framtiden eller om någon av parterna köps ut så ska part 2 och 3 först få tillbaka sina 45 000 kr var. Det som blir kvar av köpeskillingen delas upp mellan alla tre parter.
Jag har dock inget bra förslag på hur det skuldebrevet skulle utformas.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Vi är tre systrar som äger våra föräldras hus i skärgården. Alla tre har barn. Vad kan vi göra för att förhindra att huset skulle kunna säljas till ett för lågt värde om någon av oss dör och den personens barn är på obestånd?
Kerstin
Hej Kerstin.
Jag är inte helt säker men jag tror inte det finns något man kan göra för att skydda sig mot något sådant.
Men som sagt, jag är inte helt säker.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag och min fru äger 50% var av en bostadsrätt. Vi vill att vår son ska äga 10% . Hur går vi tillväga och var finns blankett till detta ?
Hej Mikael.
Ni skriver ett vanligt gåvobrev sedan kontaktar ni föreningen och ser till att de registrerar sonen som ägare av 10%.
Gåvobrev hittar du här:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/gavobrev
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag äger en fastighet fritidshus. Jag är sambo och vill nu att min sambo ska få vara ägare till hälften. Lån på 926000kr finnes på detta hus.
Hur gör vi nu?
En undran är också hur vi kan dela detta hus med en annan vuxen och sälja hälften av fastigheten.
Vad är viktigt prio då?
Robert
Hej Robert.
Ni skriver ett kontrakt där du säljer delar av bostaden till din sambo (och den andra privatpersonen om så önskas).
Det är inte mer komplicerat än så. Om ni vill finansiera köpet med lån eller övertagande av lån får ni kontakta er bank så hjälper de er med den biten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min bror äger en jordbruksfastighet tillsammans. Jag ska renovera och bosätta mig i huvudbyggnaden och kommer att bekosta renoveringen på egen hand då han redan äger en annan fastighet med mycket lån. Renoveringen jag kommer genomföra innebär en ganska stor värdeökning på hela fastigheten. Hur reglerar man värdeökningen som jag åstadkommer oss emellan?
Hej Sara.
Eftersom det inte går att veta exakt hur mycket en renovering gör i värdeökning så blir det ju lite godtyckligt.
Men, om ni skall försöka reglera värdeökningen får ni göra en värdering av en mäklare före och efter renoveringarna.
Den värdeökning som uppstått får ni skriva ett skuldebrev på.
Eller så skriver ni ett skuldebrev på den summa som du lägger ner på renoveringarna och struntar i värdeökningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi är två 60++ särbos som vill köpa en lägenhet att flytta ihop i. Vi har vuxna barn på var sitt håll. Vi äger var sin obelånad mindre lägenhet idag. Så vi kan tillsammans köpa en större utan att låna. Vi vill att den som lever längst ska kunna bo kvar i vår nya lägenhet. Eva har inte så mkt mer pengar så att hon skulle kunna köpa min del av lägenheten vid min bortgång. Hon har för låg pension för att få låna. Jag kan däremot köpa loss hennes del för att kunna bo kvar om hon går bort först.
Finns det nån bra lösning för Eva att kunna bo kvar med tanke på mina barns arvslott?
Hej Rubbet.
Ja ett samboavtal löser det problemet.
Mvh admin på EKonomifokus