Ärva hus eller bostadsrätt

Ärva hus eller lägenhet

En familjemedlem eller släkting dör och lämnar en bostad till dig som du ärver.
Hur fungerar det rent praktiskt? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

Ärva ett hus eller en bostadsrätt – steg för steg

I videon går Handelsbanken igenom hur arv fördelas

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

1Upprätta dödsbo och bouppteckning

När en person dör så upprättas ett dödsbo. Alla skulder och ägodelar som den avlidne hade tillhör nu dödsboet. Dödsboet skall göra en bouppteckning och den skall skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning visar vilka ägodelar, bostäder & skulder som finns i dödsboet och vilka arvingar (delägare i dödsboet) som finns. Arvingarna väljer själva om de vill göra bouppteckningen själva eller om de vill anlita en jurist.

Läs mer om: Bouppteckning

2Sälja eller behålla?

När bouppteckningen är upprättad kan dödsboet bestämma vad de vill göra med bostaden som dödsboet äger. Antingen kan man sälja bostaden eller så kan någon av dödsbodelägarna köpa ut de andra. Man kan även välja att dödsbodelägarna tillsammans skall ta över ägandet av bostaden. Oavsett vad man väljer så måste alla dödsbodelägare vara överens om beslutet. Om arvingarna inte kommer överens kan man anlita en boutredningsman.

Om det finns en fastighet i dödsboet som skall säljas skall dödsboet först ansöka om en så kallad dödsbolagfart hos Lantmäteriet.

3Väljer dödsboet att sälja bostaden?

Dödsboet är ansvarigt för eventuella dolda fel som uppkommer efter en försäljning. Ansvaret sträcker sig i:

 • 10 år för hus
 • 2 år för bostadsrätter

Det kan därför vara bra att friskriva dödsboet från allt ansvar för dolda fel vid försäljningen så att man slipper ta pengar från arvet och betala för eventuella dolda fel. Läs vår artikel om: Friskrivning från dolda fel

Om man väljer att sälja bostaden bör man jämföra mäklare & deras offerter i den stad/kommun som huset eller lägenheten ligger i. Det gör man enklast via hemsidan Mäklarofferter.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig/er att jämföra mäklarna och samla in offerter som ni sedan kan nyttja när ni förhandlar om arvodet med den mäklare som ni vill anlita. Det kostar inget att använda Mäklarofferter.se och man förbinder sig inte till något.

Läs mer om: Mäklararvoden

4Deklarera och betala eventuell skatt

När bostaden sedan är såld så går pengarna in på dödsboets konto. Det är även dödsboet som skall deklarera försäljningen och betala en eventuell vinstskatt. Skatten är 22% på vinsten och man beräknar vinsten precis som vanligt vid bostadsförsäljningar.

Det finns dock ett undantag:
Säljs bostaden senare än tre år efter dödsfallet blir beskattningen högre.

Läs mer om: Att deklarera bostadsförsäljning

5Betala eventuella skulder och dela ut pengarna

Pengarna som sedan finns i dödsboet används först till att betala av eventuella skulder och delas sedan upp mellan dödsboets delägare (arvingarna) via ett så kallat arvsskifte.

Läs mer om: Arvsskifte

Måste alla dödsbodelägare skriva under alla papper?

Ja, alla dödsbodelägare (arvingar) måste signera alla papper och om bostaden skall säljas måste alla dödsbodelägarna ta samtliga beslut ihop. Det går dock att komma runt om man kan utse någon av dödsbodelägarna som tar besluten. Denna person får då fullmakt av de andra dödsbodelägarna och behöver då inte rådgöra med alla delägarna vid varje beslut. Personen med fullmakterna kan då sköta till exempel en försäljning av bostaden själv med hjälp av fullmakterna.

Skillnader att sälja bostad som ägs av dödsbo

Utöver det vi nämner ovan så är det ingen större skillnad att sälja en bostad som ägs av ett dödsbo mot en bostad som ägs av en levande person. Ofta är dödsbon fulla med gamla grejer som man behöver rensa ut för att bostaden skall kännas fräsch. Fastighetsmäklarna kan ge dig råd kring hur du skall gå till väga när de kommer på besök och värderar bostaden.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

67 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Mina barn ska ärva ett lägenhet av sin pappa. Eftersom de har inte pengar att lösa ut hans lån kan jag i så falla köpa lägenhet från dödsbo? Finns det juridiskt hinder att göra det eftersom jag är deras mamma?

  Med vänliga hälsningar Dada

  • Hej Dada.

   Ja jag ser inget hinder för att du skall kunna köpa lägenheten av dödsboet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Har två döttrar.
  Funderar på att ge bort min sommarstuga till dem som enskild egendom. Vilken skatt utgår om de i sin tur säljer sommarstugan? Låt säga att jag köpte sommarstugan för 1 miljon och de säljer den för fyra miljoner. Ska de då i grova drag betala vinstskatt på 3 miljoner?
  Hur beräknas skatten om de i stället ärver sommarstugan som enskild egendom och sedan säljer den för 3 miljoner. Blir det också vinstskatt på 3 miljoner precis som om de fått stugan i gåva?Med vänlig hälsning,
  Cecilia

  • Hej cecilia.

   Ja precis, det stämmer. Om du ger bort den som en gåva så tar de över ditt inköpspris och skall betala skatt på precis samma sätt som du hade fått göra om du hade sålt den.
   Det är precis samma regler som gäller vid arv som vid gåva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!

  Jag ska hjälpa min mamma att sälja hennes hus.
  Min pappa som gick bort för 1 1/2 år sedan står på 1/2 huset som dödsbo.
  Vi tror att de har mer lån på huset än vad de kommer att kunna sälja det för.
  Jag vill inte att mamma ska ärva en eventuell skuld på huset, alltså pappas 1/2 del.
  Är det då rätt att ej överlåta fastigheten på min mamma via lantmäteriet?

  Vi ponerar att de har 600 000:- i lån. (Mamma 300 000:- dödsboet 300 000:-)

  Huset säljs för 500 000:- då får de 250 000:- var och har en skuld kvar på 50 000:- som blir ett blancolån utan säkerhet.

  Men tar mamma över lånet så får hon ju själv en skuld på 100 000:- + ev vinstskatt vilket känns helt sjukt i hennes utsatta läge.

  Vet du vad som gäller här? Jag litar faktiskt inte på banken i detta ärende, då de från början propsat på att mamma ska ta över pappas (dödsboets del) han drogs med stora skulder på annat också, men de stod på honom privat som tur väl var.

  • Hej Fredrik.

   Ett bolån är man solidariskt betalningsansvarig för.
   Det innebär att om din pappa inte kan betala så har banken rätt att kräva alla pengarna av din mamma.

   Så tyvärr, banken har rätt, din mamma blir betalningsskyldig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hejsan ! Min mamma dog för en kort tid sedan. Jag är ensambarn och sålde hennes bostadsrätt när hon levde och då hon bodde på äldreboende men vid tillträdesdagen för nye ägaren hade mamma avlidit. Jag ärver alltså inte bostadsrätten utan enbart summan av försäljningen. Skall jag skatta för detta avseende reavinstskatten ?

  • Hej Ingela.

   Försäljningen skall deklareras av dödsboet. Det är också dödsboet som skall betala skatten.
   Det som blir kvar efteråt blir dina pengar att ärva.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej min farfar och hans bror äger ett nedgånget torp , Min farfar gick bort och jag och min syster och farbror är dödsbodelägare. Kan vi ge bort som gåva dödsboet till farfars bror?

   • Hej Madde.

    Jag är osäker på vad som är bästa lösningen där tyvärr.
    Ni får nog fråga en jurist.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Min svärfar hade en lägenhet som såldes nu i oktober för 1,5 miljoner, lägenheten är köpt för 750.000.
   Lägenheten övertas först den 4 januari 2021. De 1,5 miljoner kommer då att sättas in på dödsboets konto. Min fråga är eftersom det är först 2022 som vinsten av lägenheten skall beskattas, när kan då min fru få del av sitt arv, är det först efter att deklarationen år 2022 är klar, eller kan hon få ut dom efter försäljningen i januari 2021?

   Kent Olsen

   • Hej Kent.

    Eftersom kontraktet för bostadsförsäljningen skrivs nu under 2020 skall de affären deklareras 2021.

    Jag är inte 100 % säker men jag tror att man kan skifta ut dödsboet innan man deklarerat.
    Dvs ni borde kunna göra arvsskiftet under 2021 efter att pengarna trillat in på kontot.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Vi är 3 syskon som ärvt ett hus Huset är kvar i dödsboet. Två av oss ska lösa ut det 3 syskonet och överta huset. Detta sker (enligt tidigare svar här) enklast när vi gör arvskiftet.
   Fråga: rent praktiskt hur går detta till ?
   Jag antar följande: 1)att vi måste ha ett arvsskiftes-möte där detta regleras och dockumenteras. 2) Den summa som det 3 syskonet ska lösas ut med överföras via datorbank vid detta möte. 3) Alla 3 syskonen signerar ett arvskiftesavtal (jurist gör detta dokument) där övertagandet framgår.
   Stämmer detta på ett ungefär?

   För att komplicera det lite: Om min dotter vill gå med som delägare av huset. Är detta något som måste ske efter övertagandet av huset och vi 2 som tar över huset från dödsboet genom arv är registrerade ägare?

   Mvh
   Per

   • Hej Per.

    Jag vet inte exakt hur det går till tyvärr för jag har själv aldrig varit med vid ett arvskifte.
    Jag är tyvärr inte helt säker på din andra fråga heller men jag tror att dottern får kliva in som ägare i efterhand så som du skriver.

    Mitt råd är att ni tar hjälp av en jurist. Det kan kanske finnas smarta lösningar som jag inte känner till.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi är 3 syskon vars mamma har avlidit och vi är överens om att jag ska ärva huset. Vi har räknat ut reavinst etc och räknat fram ett belopp som jag ska lösa ut mina syskon för.
   Jag har nu fått reda på att man även ska dra av för mäklararvode även om vi inte hade någon mäklare inblandad och att mina syskon även ska vara med och betala den. Beloppet som vi räknat reavinst på är 1412000 kr som vi sedan delat på 3 men om man ska dra bort ett fiktivt mäklararvode på t ex 60 000 kr så ska man alltså räkna reavinst på 1352000 kr och dra bort reavinsten och fördela resterande belopp på alla tre?

   • Hej Anncke.

    Ja man brukar räkna med ett fiktivt mäklararvode både vid kapitalvinstberäkningen men även vid fördelningen av pengarna eftersom man hade fått betala ett mäklararvode om bostaden hade sålts på öppna marknaden istället. Den som köper ut de andra kommer ju att få betala mäklararvodet i framtiden vid en försäljning så den parten skall inte behöva ”betala” mäklararvodet flera gånger.

    Jag hade räknat såhär:

    Fiktivt mäklararvode 60 000 kr.
    Räkna ut reavinsten på 1 352 000 kr.
    Vinstskatt: 1 352 000 kr * 20% = 270 400 kr.

    Jag hade sedan dragit av skatten (270 400 kr) från 1 352 000 kr eftersom jag tycker att mäklararvodet skall dras av även om det inte betalas.

    1 352 000 – 270 400 = 1 081 600 / 3 = 360 533 kr per person.

    360 533 kr per person är alltså summan som du skall lösa ut syskonen för.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   I en fråga ovan skrev du att ”vid arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.”
   Min fråga: är detta samma som att skjuta upp vinstskatten och måste man då betala ränta på 2% på den ”övertagna vinsten”?
   Mvh Per

   • Hej Pelle P

    Nej, den räknas inte som ett uppskov så du betalar ingen uppskovsränta på den.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, Gått igenom alla frågo/svar här (o även kring gåvoförfarande) men är osäker på vissa delar.

   Vi är 3 syskon, S1,S2,S3, som ärvt ett hus med marknadsvärde 3 miljoner. Huset är kvar i dödsboet.
   2 av oss (S1 o S2) av oss vill nu köpa ut huset av S3.
   Notear att vi 2 som köper ut huset måste för att ha råd att ta över se till att vår del av vinstskatten kvarstår i huset (som vi övertar/ärver). Vi är medvetna om att vinsskatten måste betalas när huset säljs i framtiden.

   1. Huvudfrågan är: Hur gör vi detta övertagande bäst?

   2. Kan den som ska lösas/köpas ut ge oss sin del i ”gåva mot betalning” i det här fallet? Är det fördelar med det? Betalningen fråm måst vara nära 1/3 av marknadsvärdet (ev. minus vinstskatt*).
   3. Vad jag förstår kan vi (S1 o S2) som övertar huset även ta över* S3’s vinstskatt. Stämmer detta?

   Generell fråga: Ska detta övertagende göras i samband med skiftet? Jag förstår att vi måste ha ett arvsskiftes-möte (antaligen med jurist involverad). Vi ska/tänker i samband med att vi tecknar ett nytt lån för övertagande (S1) låta banken skicka in till lantmäteriet att vi 2 övertar ägandet från dödsboet). Ska vi då ha ett dokument med oss till banken som visar att vi köpt ut S3 och att S1 o S2 ska stå som ägare.
   Mvh Per

   • Hej Per.

    1. Ni kan lösa ut S3 när ni gör arvskiftet. Det är enklast.
    2. Ja det går men det är ebättre, enklare och smidigare att göra det i arvskiftet.
    3. Ja, om ni löser fördelningen i arvskiftet så tar ni även över vinsten som ligger i S3:s andel.

    Ni bör nog ta hjälp av en jurist om ni känner er osäkra på hur ni skall göra.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Efter att en släkting gick bort ärvde jag en del av ett fritidshus. I testamentet står det att den som vill bli utköpt ur stugan ska ersättas med 30 000kr. Stugan har inte blivit värderad av mäklare och den har funnits i släkten i flera generationer så ingen vet riktigt vad den köptes för m.m inför eventuell beräkning på vinstskatt.
   Jag har nu valt att bli utköpt, behöver jag skatta på dessa pengar eller faller det in under arvsskatten?

  • Mina barns pappa har ett hus som dom kommer att ärva en dag. Värderat till 2 milj. Det finns nu inga lån på huset. Är det en nackdel vid försäljning? Blir det svårare att sälja? Hur bli skatten om dom får sålt det? MVH BM

   • Hej Britt-Marie.

    Nej det spelar ingen roll om det finns lån eller inte på huset.
    Skatten blir precis som vanligt, dvs 22% på vinsten.
    Man räknar ut vinsten enligt följande:
    Försäljningspris – inköpspris & eventuella avdrag

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Om en eller flera arvtagare har personliga saker hos den avlidne förälderns hus, hur lång tid får denna person/personer ha på sig att ta bort dessa saker? Detta kan påverka försäljningen av huset.
   Finns det möjlighet att kräva hyra av anhöriga/arvtagare som ej tar bort sina privata ägodelar? Vad skall i sådana fall hyran grunda sig på?

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Min faster gick bort för ett tag sedan och lämnar efter sig 28! dödsbodelägare. I testamente som hon upprättade står det tydligt att försäljningen av hennes villa ska skötas av min mor. Betyder det att hon har rätt att skriva under köpekontrakt som säljare eller behöver hon ändå ha fullmakt från alla 28 dödsbodelägarna?
   Det framgår dessutom tydligt i testamentet hur pengarna som finns kvar i dödsboet, efter försäljningen och reglering av kvarvarande skulder, ska fördelas och där är enbart min mor och fem av dödsbodelägarna inblandade.
   Tack på förhand!

  • Hej min pappa och hans syskon äger ett dödsbo tillsammans . huset är byggt på tidigt 1900 tal och syskonen vill att pappa ska renovera istället för att betala ev hyra. Han betalar idag försäkring och uppvärmning av huset. (han använder bara halva nedervåningen ) Vad gäller när ett utav syskonen bor i huset ?

   • Hej Caroline.

    Det finns inga regler för vad som gäller.
    Alla delägarna får komma överens om vad som gäller och skriva ett hyresavtal om han skall bo där och betala hyra på ett eller annat sätt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, hur ordnar man så att arvingar som har låga inkomster kan bo kvar i den ärvda br vilken är belånad till mindre än 50%. Lånen är på 2,8 Mkr. Kan befintliga lån tagna med br som säkerhet flyttas över till arvingarna? Eller måste de ta nya lån för att kunna behålla lägenheten? Finns det andra lösningar?

   • Hej Sophie.

    Lånen kan endast övertas om banken godkänner det.
    Det är alltså banken som avgör om arvingarna har råd att ta över huset eller inte.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Vi är tre syskon som ärver ett hus efter vår mamma. Vii är överens om att den ena systern skall ärva huset och lösa ut oss andra två med kontanter i övrigt finns vissa samarbetsproblem med denna syster
   Vi ska upprätta ett formulär för arvskift
   Min fråga Kan vi uppta värderingen på huset i denna och därmed nämna summan för att lösa ut oss andra två
   MVH Tessan

   • Hej Annterese.

    Ja ni kan lösa utköpet i samband med arvskiftet för att slippa en massa onödiga lagfartsavgifter och skatt.
    Exakt hur man genomför det hela är jag dock osäker på så där får ni nog fråga en jurist.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej ! Jag är ensam och skulle vilja veta om mina barn automatisk ärver min bostadsrätt eller så bli det bättre at skriva en testament ? Tack för svar !

   • Hej Broddy.

    Om inget annat är skrivet så ärver dina barn alla dina tillgångar automatiskt ja.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Hur ska man tänka om en av två arvingar är intresserad att ta över en bostadsrätt efter en avliden förälder men den andra inte? Lägenheten är belånad till cirka halva marknadsvärdet.
   Hur gör man det bäst praktiskt om lånen får tas över av den en arvingen och föreningen godkänner medlemskapet? Hur räknar man ut vad den andra arvingen ska få/ersättas med?

   • Hej Susanne.

    Ta in 2-3 mäklare som värderar bostaden och dra sedan ett snitt på de värderingarna, då får du fram ett marknadsvärde.

    Marknadsvärde
    – Lånet
    – Eventuell inneboende vinstskatt
    = Den summa som skall delas upp, dvs den som inte skall överta bostadsrätten skall få halva denna summan.

    mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej! Min mamma har gått bort och jag är ensam arvingen och har ärvt hennes bostadsrätt.
   Fråga 1: Jag har två barn och dottern och hennes pojkvän har letat lägenhet och vill hyra den av mig. Ordförande i föreningen råder mig till att skriva över en andel på min dotter för då blir det ingen andrahands uthyrning, men vi har ju ett barn till så jag är fundersam till det?
   Fråga 2: Vi har ett lån på 300.000 kr kvar på lägenheten, hur blir det då om min dotter ska äga en andel?
   Fråga 3: Kan min dotter flytta in innan allt är klart med bouppteckningen samt medlemskap i föreningen mm? Min mamma gick bort den 30/4 och det fanns inte direkt några tillgångar , utan bara så att det täcker begravningen. Det hade varit bra om de kunde flytta in så att de kunde ta över alla kostnader för lägenheten.
   Tack på förhand Maria

   • Hej Maria.

    1. Ja det är en lösning som fungerar bra om föreningen godkänner det. Det brukar räcka med att skriva över 5-10%.
    2. Lånet får ni lägga över på dig vid arvskiftet (så länge banken godkänner det) om ni inte kan betala av det med dödsboets pengar eller med dina egna pengar.
    3. Jag är osäker på vad som gäller där men jag kan inte se några hinder från att din dotter flyttar in. Det enda som skulle kunna förhindra det är om bostadsrättsföreningen inte tillåter det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • hej

   Om bouppteckningen är färdig o registrerad. Huset däri säljs innan arvskifte gjorts, och köpet signeras av dödsboet istället för dödsbodelägarna själva och på så sätt hamnar på dödsboets konto.
   Hur ska detta fungera egentligen i praktiken, alltså hamnar allting igen tillbaka för registrering först före arvskiftet kan göras eller inte.
   Advokaten som sköter bouppteckningen har gjort en hel del fel från början i detta fallet. Bouppteckningen har varit färdig sen en månad, varken arvskifte har gjorts o han går inte i överlag att få tag på eller få ut vettig information från.
   Huset såldes för några dagar sedan och det var aldrig ens tanken att han skulle vara inblandad fortfarande men huset stod plötsligt dagen innan försäljning på dödsboet.
   Vi har frågat ang när pengar för hus samt resten överförs och svaret blev denna vecka eller nästa? Tycker att när det handlar om miljonbelopp så borde man få aningen tydligare svar än så till o börja med men allting har blivit felhanterad från början.
   Nycklar till huset o stugan lämnats kvar hos ena syskonet hela tiden, saker från huset har försvunnit, papper vi inte fått ens information om än idag som står uppskrivna på bouppteckningen att det har gåtts igenom under förrättningen mm.
   Har fått läsa på en hel del men ända vi kommit fram till att det absolut inte går till såhär i normala fall?

   Tack så mycket på förhand!

   MVH

   • Hej John.

    Det är normalt att fastigheten säljs innan arvskiftet genomförs. Pengarna från försäljningen sätts då in på dödsboets konto och delas sedan upp mellan dödsbodelägarna vid arvskiftet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan ! Min mamma har nyligen gått bort . Hon ägde ett hus som nu jag och min bror kommer att ärva .Bo uppteckning har vi gjort själva . Hur länge kan ett hus vara i ett dödsbo ? Min bror kommer att bo i huset men vi ska äga huset tillsammans tillsvidare . Vad händer om någon av oss skulle få ekonomiska bekymmer och hamna hos kronofogden ? Kan huset behöva säljas då som intäkt ? Många frågor ..

   • Hej Pernilla

    Det finns ingen tidsgräns för hur länge dödsboet kan finnas kvar och äga huset.
    Huset kan absolut tvångsförsäljas om någon hamnar hos kronofogden men om ni äger 50% var så får ni ju 50% var av pengarna vid en försäljning.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Min far har en bostadsrätt och har löst ut sin fd sambo. Det finns dock ett avtal att om lägenheten en dag säljs med vinst så ska fd sambon få 50% av vinsten. Vad händer om min far avlider och jag skulle vilja ta över bostadsrätten (under förutsättning att föreningen godkänner mig) . Gör jag en värdering av lägenheten och isf betalar fd sambon 50% av värdeökningen? Och hur blir det med min fars lån på lägenheten ansöker jag om att ”ta över det” eller måste jag ansöka om eget lån för att lösa min fars lån? Hur fungerar det ?

   • Hej Linda.

    Jag vet inte vad som gäller vid dödsfall om man har ett sådant avtal. Det beror även på vad som står i avtalet så det får du fråga en jurist om.
    Du kan ta över din fars bolån om banken godkänner det. Om de inte godkänner det och om du inte kan få lån hos någon annan bank så tvingas dödsboet att sälja bostaden och lösa lånen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Toppen.
   Summorna ovan är ungefärliga. Då blir det lätt och rätt att mata in värdena i excel och få uträkning på allt.
   Mäklararvodet har inte så extremt stor inverkan på slutbeloppet; plockar man bort hela mäklararvodet sjunker man till 802kkr så det är inga dramatiska förändringar, men rätt ska vara rätt.
   TACK!

  • Hej
   Pappa och hans sambo köpte sitt hus för 2200000
   Nu när pappa gått bort ska sambon bo kvar i huset och ska således lösa ut min ärvda del av huset.
   Huset värderas idag till 4000000
   De har lån på 2000000
   Har jag förstått det så får man räkna bort mäklararvode osv från vinsten vid försäljning.
   Och det gör man även om huset inte ska säljas?!?
   om vi räknar med 4% så blir arvodet 160000 och vinsten vid försäljning blir 1640000
   (inga renoveringar finns att dra av från vinsten)
   Har fått lite olika uppgifter att man betalar 22% eller 30% i skatt på vinsten.
   Men om vi räknar med 22% landar vinstskatten på 360800kr
   Pappas sambo ska alltså lösa ut mig med halva värdet på huset (4000000/2) minus pappas del av lånet (2000000/2) minus pappas del av vinstskatten (180400) totalt 819600kr

   Har jag fattat rätt?
   Är väldigt mån om att detta blir rätt och att ingen av parterna får ut för stor eller liten del av sitt rättmätiga.

   • Hej Nicklas.

    Du har fattat det hela helt rätt och det är 22% som gäller i vinstskatt.

    Hur stort fiktivt mäklararvode man brukar räkna med vågar jag inte svara på.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Om avlidandet hade tidigare lagt huset på banken som säkerhet. Kan då ärvingar ärva huset utan att ha skrivit på någon papper överhuvudtaget?

   • Hej Rune.

    Jag förstår inte din fråga.
    Kan du formulera dig lite tydligare?

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vad är fördelen kontra nackdelen att ärva en sommarstuga från ett dödsbo eller att köpa den av dödsboet. Är 3 st som är arvtagare och 2 som ska lösas ut. Priset är 1500000.
   Mvh Janet

   • Hej Janet.

    Vid arv så utlöses inte någon skatt.
    Om dödsboet säljer sommarstugan så måste dödsboet betala vinstskatt.
    Om ni istället tar över den via arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here