Någon dör och lämnar efter sig en bostad som du själv eller du och flera andra skall ärva. Hur fungerar det rent praktiskt? Det skall vi gå igenom i denna artikel.
I videon går Handelsbanken igenom hur arv fördelas
Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.
Ärva bostad – steg för steg
1. Upprätta dödsbo och bouppteckning
När en person dör så skall ett dödsbo upprättas. Alla skulder och ägodelar som den avlidne hade tillhör nu dödsboet. Dödsboet skall upprätta en bouppteckning och den skall skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning visar vilka ägodelar/tillgångar (exempelvis bostäder) & skulder som finns i dödsboet och vilka arvingar (delägare i dödsboet) som finns. Arvingarna väljer om de vill göra bouppteckningen själva eller om de vill anlita en jurist som upprättar den.
2. Sälja eller behålla?
När bouppteckningen är upprättad kan dödsboet bestämma vad de vill göra med bostaden som ägs av dödsboet. Antingen kan man sälja bostaden eller så kan någon av dödsbodelägarna köpa ut de andra. Man kan även välja att dödsbodelägarna tillsammans skall överta ägandet över bostaden, dvs ärva den.
Oavsett vad man väljer så måste alla dödsbodelägare vara överens om beslutet. Om arvingarna inte kommer överens kan man anlita en boutredningsman.
Om det finns en fastighet i dödsboet som skall säljas skall dödsboet först ansöka om en så kallad dödsbolagfart hos Lantmäteriet. Om det finns en bostadsrätt i dödsboet behövs ingen dödsbolagfart.
Väljer dödsboet att sälja bostaden?
Om dödsboet väljer att sälja bostaden går det bra att påbörja försäljningen innan bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket. Bouppteckningen behöver alltså bara vara upprättad men inte registrerad.
Dödsboet är ansvarigt för eventuella dolda fel som uppkommer efter en försäljning. Ansvaret sträcker sig i:
- 10 år för hus
- 2 år för bostadsrätter
Det kan därför, i vissa fall, vara bra att friskriva dödsboet från allt ansvar för dolda fel vid försäljningen så att man slipper ta pengar från arvet och betala för eventuella dolda fel som kan dyka upp. Man kan även teckna en dolda fel försäkring om man föredrar det.
🔗 Läs vår mer djupgående artikel om: Friskrivning från dolda fel
Om man väljer att sälja bostaden bör man jämföra mäklare & deras offerter i den stad/kommun som bostaden ligger i. Detta gör man för att undvika att betala onödigt mycket för mäklare och man gör det enklast via hemsidan Hittamäklare.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig att jämföra mäklarna och samla in offerter som ni sedan kan nyttja när ni förhandlar om arvodet med den mäklare som ni vill anlita. Det kostar inget att använda Hittamäklare och man förbinder sig inte till något.
Läs mer om: Mäklararvoden
Deklarera och betala eventuell skatt
När bostaden är såld går pengarna in på dödsboets konto. Det är dödsboet som skall deklarera försäljningen och betala eventuell vinstskatt. Skatten är 22% på vinsten och man beräknar vinsten precis som vanligt vid bostadsförsäljningar.
Det finns dock ett undantag:
Säljs bostaden senare än tre år efter dödsfallet blir beskattningen högre.
Läs mer om: Att deklarera en bostadsförsäljning
Betala eventuella skulder och dela ut pengarna
Pengarna som finns i dödsboet efter försäljningen används först till att betala av eventuella skulder och resterande delas sedan upp mellan dödsboets delägare (arvingarna) via ett så kallat arvskifte.
Läs mer om: Arvsskifte
Om någon av delägarna skall köpas ut?
Om någon eller några av dödsbodelägarna vill behålla bostaden och köpa ut de andra dödsbodelägarna rekommenderas att 2-3 mäklare kontaktas för att göra en värdering av bostaden. Man drar sedan ett snitt på värderingarna för att få fram ett bedömt marknadsvärde.
Måste alla dödsbodelägare skriva under alla papper?
Ja, alla dödsbodelägare (arvingar) måste signera alla papper och om bostaden skall säljas måste alla dödsbodelägarna ta samtliga beslut ihop. Det går dock att komma runt om man kan utse någon av dödsbodelägarna som tar besluten. Denna person får då fullmakt av de andra dödsbodelägarna och behöver då inte rådgöra med alla delägarna vid varje beslut. Personen med fullmakt kan då sköta försäljningen av bostaden själv med hjälp av fullmakterna.
Skillnader att sälja bostad som ägs av dödsbo
Utöver det vi nämner ovan så är det ingen större skillnad att sälja en bostad som ägs av ett dödsbo mot en bostad som ägs av en levande person. Ofta är dödsbon fulla med gamla grejer som man behöver rensa ut för att bostaden skall kännas fräsch. Fastighetsmäklarna kan ge dig råd kring hur du skall gå till väga när de kommer på besök och värderar bostaden.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Bolånet löses i samband med att bostaden säljs alternativt övertas av dödsbodelägare om bostaden skall behållas och banken godkänner övertagandet.
Nej
Nej
Hej
Min mor har ett ungt par (med nyfödd baby) boende hos sig i villan. Paret är inte i släkt med oss. Min mor är 88 år och tycker det är trevligt med sällskap i huset. Det unga paret har nu bott där ett par år och är skrivna på adressen. De betalar ingen hyra och inga skriftliga avtal är gjorda.
Vad händer när min mor går bort? Har det inneboende paret rätt till att bo kvar? Har de rätt till arv pga. besittningsrätt m.m.?
Mvh
Thomas
Hej Thomas.
De har ingen besittningsrätt eller rätt till arv.
Som inneboende har man aldrig besittningsrätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej!
Mina föräldrar gjorde ett överlåtelseavtal på deras bostadsrätt. 90%.
De behöll 10%
Jag betalade 1:- för min del.
Lägenheten köptes för 1350000
Och såldes för 1695000
Hur beräknar jag skatten på detta?
Hej Katarina.
Det var ett stort misstag att skriva 1 kr i överlåtelseavtalet när du köpte din del.
Ni skulle använt ett gåvobrev istället alternativt att ni skulle skrivit i överlåtelseavtalet att du köpte dina 90 % för 1 215 000 kr (1 350 000 * 0,9).
Nu när bostadsrätten säljs för 1 695 000 kr så innebär det att dina 90 % säljs för 1 525 500 kr. Du köpte dina 90 % för 1 kr. Det innebär att du gjort en vinst på 1 525 499 kr och ska därmed betala ca 335 000 kr i vinstskatt för din andel.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi sålde vår mors fastighet (hus) för tre år sedan för att sedan köpa en bostadsrätt. Allt kapital från försäljningen, drygt 2,1 MSEK gick direkt till köpet av bostadsrätten om 2,75. Det innebär att det ligger en uppskjuten vinstskatt från försäljningen av fastigheten (huset). Nu avled vår mor.
Min fråga:
Vad händer med denna uppskjutna vinstskatten och sker något annorlunda om
A) vi säljer bostadsrätten inom dödsboet. Dock till en förlust i jämförelse med anskaffningsvärdet. Uppskattningsvis sker en förställningen på 2,3 MSEK (alltså förlust om 450tKr)?
B) vi tre barn väljer att ärva lika delar och behålla bostadsrätten?
Tack på förhand!
Hej Alexander.
Ett uppskov är en skatteskuld och den ska senast betalas av dödsboet när man avlider. De enda fallen då ett uppskov kan övertas är vid:
1. Arv eller testamente till maka, make, sambo eller hemmavarande barn under 18 år.
2. Bodelning med anledning av att ett äktenskap eller ett samboförhållande löses upp eller att makan, maken eller sambon dör.
A: Bra fråga, jag vet faktiskt inte om det finns något hinder för det. Du får nog ringa Skatteverket med den frågan för jag kan inte svara på den tyvärr.
B: Då måste uppskovet betalas av dödsboet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi är 3 dödsbodelägare efter våran pappas som ny avlidit.
Pappa hade kreditskulder på ca 93.000kr
Han ägde ett hus som är ett värde på ca 150.000kr.
(Huset är köpt utan lån)
Men om jag köper ut mina syskon så kommer det att fattas drygt 10-12.000 kr till skulderna
Finns inga andra tillgångar
Hej Anna.
Ja då går det inte ihop.
Det du måste göra är att betala av skulden på 93 000 kr och sedan betala 19 000 kr till vardera syskon om du vill ha huset.
Det andra alternativet är att ni säljer huset och delar på pengarna som blir kvar efter att skulden är löst.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag är ensam arvinge. Pappas enda tillgång är hans sommarstuga som var hans permanentboende. Sedan hade han ett lån på Swedbank och några krediter, sammanlagt cirka 160 000 kr. Jag vill gärna behålla sommarstugan. Det finns inga pengar för att lösa skulderna. Kan jag lösa skulderna själv för att behålla stugan? Kan jag betala in pengar till min pappas konto och betala skulderna för att få behålla stugan. Kan isf detta göras innan bouppteckningen?
Hej Ann-Sofie.
Ja du kan lösa skulderna själv så att du kan behålla sommarstugan.
Prata med banken där lånet ligger så hjälper dom dig att lösa det på bästa sätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min mamma dog tre år innan min mormor. När mormor avlidit fick jag veta att hon skrivit över sin stuga på mammas två syskon EFTER att min mamma gått bort.
Nu undrar jag om stugans värde inte borde ha räknats med i arvet efter mormor?
Så att mammas syskon borde ha fått den del stugan är värd mindre än mamma, vars arv jag och in bror övertog.
Tänker att man som förälder inte kan skriva över en fastighet på ett eller två av barnen och ett barn ärver då de pengar som finns på kontot jämnt fördelat med syskonen som redan har stugan?
Hej Lotta.
Det där är en juridisk fråga som jag inte riktigt vågar svara på tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Mina kusiners föräldrar gått bort och efterlämnar ett hus i hemlandet.
De är sex syskon som ärver de , och 3syskon som bor i Sverige . Nu huset är såld, frågan är när de skickar pengarna till kusinerna , måste de betala skatt?
Hej Petra.
Jag har tyvärr ingen koll på hur allt fungerar när det handlar om bostäder utomlands.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Har en fråga angående allmänna arvsfonden.
Om tre helsyskon och en kusin till dem ärver ett sommarhus som de delar. Vad händer om den ensamma kusinen avlider? Är den fjärdedelen då allmänna arvsfondens del, eftersom kusiner inte ärver av varandra?
Vänlig hälsning Kristina
Hej Ingrid.
Det vet jag inte tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min mamma tog över en sommarstuga som funnits i släkten på pappas sida när han dog.
Min bror har i princip bestämt där sedan dess.
För två år sedan ca så skrevs halva huset ut som gåva på honom o halva behöll hon. Den andra halvan skulle först jag få när hon dog.
Förra året köptes sedan jag ut för taxeringsvärdet
Och utan någon uppdelning av möblerna.
Min mamma sa min bror sagt att jag fick ta vad jag ville, men det stämmer inte. Han verkar inte tycka jag skulle haft hälften.,jag fick iaf extra pengar av mamma för renoveringar. Men det var inte så mycket som pappa o hon lagt ut eller inte hälften av det iaf.
Jag fick skatta 100 000 för att det först skrevs som gåva – den andra halvan , o sedan för min bror köpte ut mig
Nu tycker jag ( ett år senare) att det känns orättvist. Huset är ett sekelskifteshus och rätt stort och det är en jättefin tomt till- stor.
Han grejar alltid där men jag bor 40 mil bort
Nu har jag sagt mamma måste göra ngt åt att min bror inte bryr sig om att jag inte fick ngt från inredningen. Jag trodde hon iaf skulle fixa så jag får köpa ut min bror senare när hon dör, från lägenheten, eller jag behåller den ( värd mer än huset) o han går köpa ut mig för taxeringsvärdet precis som jag fick med sommarhuset
Men mamma tycker vi delar på det sista också och jag får inte mer än honom då..
Är detta rättvist? Hur resonerar man vanligtvis ?
Hälsning K
Hej K.
Jag rekommenderar att du kontaktar en jurist.
Jag kan inte ge något vettigt svar på dina frågor tyvärr.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min mor har gått bort och efterlämnar en bostadsrätt som ej är belånad.
Vi är tre syskon som ärver henne då hon är ensamstående.
Jag är intresserad att lösa ut de andra två syskonen och tänkte anlita en mäklare för värdering men en av syskonen säger nej. Han vill lägga ut den till försäljning för att få så mycket pengar som möjligt och säger åt mig att jag då får vara med och buda om jag är intresserad.
Vad är rätt och vad är fel i detta läge?
Ska tillägga att mamma har ingenting skrivet om detta.
Hej Helen.
Jag är inte helt säker på vad som gäller i den situationen men jag tror att ni får göra som ditt syskon vill, dvs sälja bostadsrätten och att du får vara med och bjuda i budgivningen om du vill köpa den.
Men som sagt, jag är inte säker så du får nog fråga en jurist om du vill ha ett säkert svar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och mitt syskon har ärvt en bostadsrätt, där syskonets ena barn fn bor.
Mitt syskon har fram tills nu hyrt ut bostaden till sitt barn, med hjälp av en framtidsfullmakt.
Nu har vi hamnat i en knepig situation, där tredje part (som dessutom är jävig) bor i lgh som tillhör vårt dödsbo, utan möjlighet att flytta omdelbart (vilket jag önskar). Hyresgästen har en uppsägningstid på 3 månader.
Jag vill att situationen löses snabbt.
Vi är två syskon (arvtagare). Vilka befogenheter har jag i nuläget? Har hyresgästen rätt att bo kvar i 3 månader från uppsägning, kan jag yrka på flytt redan nu?
Jag önskar att hyresgästen flyttar ut snarast och att lägenheten säljs, varefter köpeskillingen övertas av dödsboet. Kan jag ensam kräva att hyresgästen flyttar?
Och en fråga till: kan jag ensam skynda på och genomdriva försäljning?
Hej Jonas.
Detta är utanför min juridiska kompetens tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
En vän till mig ärvde sin mors radhus. Han tog även hand om sin mor och bodde hos henne året hon dog men var inte skriven där. Vad gäller vid försäljning för att kunna tillgodogöra sig skatteuppskov? Måste han ha haft lagfart på huset i minst ett år eller räcker det med att han bott där mer än ett år för att få skatteuppskov (vid köp av annan bostad.)? Tacksam för svar!
Hej Andreas.
Han måste vara ägare av bostaden och bo där i minst 1 år för att kunna göra uppskov.
Det räcker inte att han bott där som inneboende som jag förstått det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Mina föräldrar (90+) har en bostadsrätt. Jag är enda barnet och kommer att givetvis att ärva den. Jag gissar att det inte spelar någon roll ekonomiskt, men jag undrar vad som ger mig minst besvär?
a) avvakta till båda avlidit eller
b) bör jag be dem att få den som gåva?
Med vänlig hälsning
Max
Hej Max.
Arv ger minst besvär (eftersom du kommer bli tvungen att göra bouppteckning osv oavsett om bostaden skall räknas in där eller inte) så du kan lika gärna vänta till de avlider.
Om de istället flyttar in på hem så får ni lösa det med ett gåvobrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Mina barn ska ärva ett lägenhet av sin pappa. Eftersom de har inte pengar att lösa ut hans lån kan jag i så falla köpa lägenhet från dödsbo? Finns det juridiskt hinder att göra det eftersom jag är deras mamma?
Med vänliga hälsningar Dada
Hej Dada.
Ja jag ser inget hinder för att du skall kunna köpa lägenheten av dödsboet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har två döttrar.
Funderar på att ge bort min sommarstuga till dem som enskild egendom. Vilken skatt utgår om de i sin tur säljer sommarstugan? Låt säga att jag köpte sommarstugan för 1 miljon och de säljer den för fyra miljoner. Ska de då i grova drag betala vinstskatt på 3 miljoner?
Hur beräknas skatten om de i stället ärver sommarstugan som enskild egendom och sedan säljer den för 3 miljoner. Blir det också vinstskatt på 3 miljoner precis som om de fått stugan i gåva?Med vänlig hälsning,
Cecilia
Hej cecilia.
Ja precis, det stämmer. Om du ger bort den som en gåva så tar de över ditt inköpspris och skall betala skatt på precis samma sätt som du hade fått göra om du hade sålt den.
Det är precis samma regler som gäller vid arv som vid gåva.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag ska hjälpa min mamma att sälja hennes hus.
Min pappa som gick bort för 1 1/2 år sedan står på 1/2 huset som dödsbo.
Vi tror att de har mer lån på huset än vad de kommer att kunna sälja det för.
Jag vill inte att mamma ska ärva en eventuell skuld på huset, alltså pappas 1/2 del.
Är det då rätt att ej överlåta fastigheten på min mamma via lantmäteriet?
Vi ponerar att de har 600 000:- i lån. (Mamma 300 000:- dödsboet 300 000:-)
Huset säljs för 500 000:- då får de 250 000:- var och har en skuld kvar på 50 000:- som blir ett blancolån utan säkerhet.
Men tar mamma över lånet så får hon ju själv en skuld på 100 000:- + ev vinstskatt vilket känns helt sjukt i hennes utsatta läge.
Vet du vad som gäller här? Jag litar faktiskt inte på banken i detta ärende, då de från början propsat på att mamma ska ta över pappas (dödsboets del) han drogs med stora skulder på annat också, men de stod på honom privat som tur väl var.
Hej Fredrik.
Ett bolån är man solidariskt betalningsansvarig för.
Det innebär att om din pappa inte kan betala så har banken rätt att kräva alla pengarna av din mamma.
Så tyvärr, banken har rätt, din mamma blir betalningsskyldig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan ! Min mamma dog för en kort tid sedan. Jag är ensambarn och sålde hennes bostadsrätt när hon levde och då hon bodde på äldreboende men vid tillträdesdagen för nye ägaren hade mamma avlidit. Jag ärver alltså inte bostadsrätten utan enbart summan av försäljningen. Skall jag skatta för detta avseende reavinstskatten ?
Hej Ingela.
Försäljningen skall deklareras av dödsboet. Det är också dödsboet som skall betala skatten.
Det som blir kvar efteråt blir dina pengar att ärva.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej enligt nya lagen vinstskatt.Kan man få tillbaka vinstskatt man betalat på såld bostad 2018 ett dödsbo.
Hej Carina.
Vilken ny lag?
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej min farfar och hans bror äger ett nedgånget torp , Min farfar gick bort och jag och min syster och farbror är dödsbodelägare. Kan vi ge bort som gåva dödsboet till farfars bror?
Hej Madde.
Jag är osäker på vad som är bästa lösningen där tyvärr.
Ni får nog fråga en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Min svärfar hade en lägenhet som såldes nu i oktober för 1,5 miljoner, lägenheten är köpt för 750.000.
Lägenheten övertas först den 4 januari 2021. De 1,5 miljoner kommer då att sättas in på dödsboets konto. Min fråga är eftersom det är först 2022 som vinsten av lägenheten skall beskattas, när kan då min fru få del av sitt arv, är det först efter att deklarationen år 2022 är klar, eller kan hon få ut dom efter försäljningen i januari 2021?
Kent Olsen
Hej Kent.
Eftersom kontraktet för bostadsförsäljningen skrivs nu under 2020 skall de affären deklareras 2021.
Jag är inte 100 % säker men jag tror att man kan skifta ut dödsboet innan man deklarerat.
Dvs ni borde kunna göra arvsskiftet under 2021 efter att pengarna trillat in på kontot.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi är 3 syskon som ärvt ett hus Huset är kvar i dödsboet. Två av oss ska lösa ut det 3 syskonet och överta huset. Detta sker (enligt tidigare svar här) enklast när vi gör arvskiftet.
Fråga: rent praktiskt hur går detta till ?
Jag antar följande: 1)att vi måste ha ett arvsskiftes-möte där detta regleras och dockumenteras. 2) Den summa som det 3 syskonet ska lösas ut med överföras via datorbank vid detta möte. 3) Alla 3 syskonen signerar ett arvskiftesavtal (jurist gör detta dokument) där övertagandet framgår.
Stämmer detta på ett ungefär?
För att komplicera det lite: Om min dotter vill gå med som delägare av huset. Är detta något som måste ske efter övertagandet av huset och vi 2 som tar över huset från dödsboet genom arv är registrerade ägare?
Mvh
Per
Hej Per.
Jag vet inte exakt hur det går till tyvärr för jag har själv aldrig varit med vid ett arvskifte.
Jag är tyvärr inte helt säker på din andra fråga heller men jag tror att dottern får kliva in som ägare i efterhand så som du skriver.
Mitt råd är att ni tar hjälp av en jurist. Det kan kanske finnas smarta lösningar som jag inte känner till.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi är 3 syskon vars mamma har avlidit och vi är överens om att jag ska ärva huset. Vi har räknat ut reavinst etc och räknat fram ett belopp som jag ska lösa ut mina syskon för.
Jag har nu fått reda på att man även ska dra av för mäklararvode även om vi inte hade någon mäklare inblandad och att mina syskon även ska vara med och betala den. Beloppet som vi räknat reavinst på är 1412000 kr som vi sedan delat på 3 men om man ska dra bort ett fiktivt mäklararvode på t ex 60 000 kr så ska man alltså räkna reavinst på 1352000 kr och dra bort reavinsten och fördela resterande belopp på alla tre?
Hej Anncke.
Ja man brukar räkna med ett fiktivt mäklararvode både vid kapitalvinstberäkningen men även vid fördelningen av pengarna eftersom man hade fått betala ett mäklararvode om bostaden hade sålts på öppna marknaden istället. Den som köper ut de andra kommer ju att få betala mäklararvodet i framtiden vid en försäljning så den parten skall inte behöva ”betala” mäklararvodet flera gånger.
Jag hade räknat såhär:
Fiktivt mäklararvode 60 000 kr.
Räkna ut reavinsten på 1 352 000 kr.
Vinstskatt: 1 352 000 kr * 20% = 270 400 kr.
Jag hade sedan dragit av skatten (270 400 kr) från 1 352 000 kr eftersom jag tycker att mäklararvodet skall dras av även om det inte betalas.
1 352 000 – 270 400 = 1 081 600 / 3 = 360 533 kr per person.
360 533 kr per person är alltså summan som du skall lösa ut syskonen för.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej
I en fråga ovan skrev du att ”vid arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.”
Min fråga: är detta samma som att skjuta upp vinstskatten och måste man då betala ränta på 2% på den ”övertagna vinsten”?
Mvh Per
Hej Pelle P
Nej, den räknas inte som ett uppskov så du betalar ingen uppskovsränta på den.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Gått igenom alla frågo/svar här (o även kring gåvoförfarande) men är osäker på vissa delar.
Vi är 3 syskon, S1,S2,S3, som ärvt ett hus med marknadsvärde 3 miljoner. Huset är kvar i dödsboet.
2 av oss (S1 o S2) av oss vill nu köpa ut huset av S3.
Notear att vi 2 som köper ut huset måste för att ha råd att ta över se till att vår del av vinstskatten kvarstår i huset (som vi övertar/ärver). Vi är medvetna om att vinsskatten måste betalas när huset säljs i framtiden.
1. Huvudfrågan är: Hur gör vi detta övertagande bäst?
2. Kan den som ska lösas/köpas ut ge oss sin del i ”gåva mot betalning” i det här fallet? Är det fördelar med det? Betalningen fråm måst vara nära 1/3 av marknadsvärdet (ev. minus vinstskatt*).
3. Vad jag förstår kan vi (S1 o S2) som övertar huset även ta över* S3’s vinstskatt. Stämmer detta?
Generell fråga: Ska detta övertagende göras i samband med skiftet? Jag förstår att vi måste ha ett arvsskiftes-möte (antaligen med jurist involverad). Vi ska/tänker i samband med att vi tecknar ett nytt lån för övertagande (S1) låta banken skicka in till lantmäteriet att vi 2 övertar ägandet från dödsboet). Ska vi då ha ett dokument med oss till banken som visar att vi köpt ut S3 och att S1 o S2 ska stå som ägare.
Mvh Per
Hej Per.
1. Ni kan lösa ut S3 när ni gör arvskiftet. Det är enklast.
2. Ja det går men det är ebättre, enklare och smidigare att göra det i arvskiftet.
3. Ja, om ni löser fördelningen i arvskiftet så tar ni även över vinsten som ligger i S3:s andel.
Ni bör nog ta hjälp av en jurist om ni känner er osäkra på hur ni skall göra.
mvh admin på EKonomifokus
Jag har ärvt ett hus i Panama, chitre. Jag vill sälja huset men vet ej hur jag ska gå till väga.
Hej Sofia.
Det vet inte jag heller tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Efter att en släkting gick bort ärvde jag en del av ett fritidshus. I testamentet står det att den som vill bli utköpt ur stugan ska ersättas med 30 000kr. Stugan har inte blivit värderad av mäklare och den har funnits i släkten i flera generationer så ingen vet riktigt vad den köptes för m.m inför eventuell beräkning på vinstskatt.
Jag har nu valt att bli utköpt, behöver jag skatta på dessa pengar eller faller det in under arvsskatten?
Hej Anna.
Du skall skatta.
Man måste alltid deklarera och betala skatt om man säljer en del av eller en hel fastighet eller bostadsrätt, oavsett om du ärvt den eller köpt den.
Du kan däremot undvika skatten om du ger bort din del som gåva mot betalning. Då gäller dock vissa regler. Läs denna:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/hus-eller-bostadsratt-i-gava-mot-betalning
Mvh admin på Ekonomifokus
Mina barns pappa har ett hus som dom kommer att ärva en dag. Värderat till 2 milj. Det finns nu inga lån på huset. Är det en nackdel vid försäljning? Blir det svårare att sälja? Hur bli skatten om dom får sålt det? MVH BM
Hej Britt-Marie.
Nej det spelar ingen roll om det finns lån eller inte på huset.
Skatten blir precis som vanligt, dvs 22% på vinsten.
Man räknar ut vinsten enligt följande:
Försäljningspris – inköpspris & eventuella avdrag
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om en eller flera arvtagare har personliga saker hos den avlidne förälderns hus, hur lång tid får denna person/personer ha på sig att ta bort dessa saker? Detta kan påverka försäljningen av huset.
Finns det möjlighet att kräva hyra av anhöriga/arvtagare som ej tar bort sina privata ägodelar? Vad skall i sådana fall hyran grunda sig på?
Hej Johan.
Det där är tyvärr utanför mina juridiska kunskaper.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Min faster gick bort för ett tag sedan och lämnar efter sig 28! dödsbodelägare. I testamente som hon upprättade står det tydligt att försäljningen av hennes villa ska skötas av min mor. Betyder det att hon har rätt att skriva under köpekontrakt som säljare eller behöver hon ändå ha fullmakt från alla 28 dödsbodelägarna?
Det framgår dessutom tydligt i testamentet hur pengarna som finns kvar i dödsboet, efter försäljningen och reglering av kvarvarande skulder, ska fördelas och där är enbart min mor och fem av dödsbodelägarna inblandade.
Tack på förhand!
Hej Peter.
Det vet jag tyvärr inte.
Du får nog kolla med en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej min pappa och hans syskon äger ett dödsbo tillsammans . huset är byggt på tidigt 1900 tal och syskonen vill att pappa ska renovera istället för att betala ev hyra. Han betalar idag försäkring och uppvärmning av huset. (han använder bara halva nedervåningen ) Vad gäller när ett utav syskonen bor i huset ?
Hej Caroline.
Det finns inga regler för vad som gäller.
Alla delägarna får komma överens om vad som gäller och skriva ett hyresavtal om han skall bo där och betala hyra på ett eller annat sätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, hur ordnar man så att arvingar som har låga inkomster kan bo kvar i den ärvda br vilken är belånad till mindre än 50%. Lånen är på 2,8 Mkr. Kan befintliga lån tagna med br som säkerhet flyttas över till arvingarna? Eller måste de ta nya lån för att kunna behålla lägenheten? Finns det andra lösningar?
Hej Sophie.
Lånen kan endast övertas om banken godkänner det.
Det är alltså banken som avgör om arvingarna har råd att ta över huset eller inte.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Vi är tre syskon som ärver ett hus efter vår mamma. Vii är överens om att den ena systern skall ärva huset och lösa ut oss andra två med kontanter i övrigt finns vissa samarbetsproblem med denna syster
Vi ska upprätta ett formulär för arvskift
Min fråga Kan vi uppta värderingen på huset i denna och därmed nämna summan för att lösa ut oss andra två
MVH Tessan
Hej Annterese.
Ja ni kan lösa utköpet i samband med arvskiftet för att slippa en massa onödiga lagfartsavgifter och skatt.
Exakt hur man genomför det hela är jag dock osäker på så där får ni nog fråga en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej ! Jag är ensam och skulle vilja veta om mina barn automatisk ärver min bostadsrätt eller så bli det bättre at skriva en testament ? Tack för svar !
Hej Broddy.
Om inget annat är skrivet så ärver dina barn alla dina tillgångar automatiskt ja.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Hur ska man tänka om en av två arvingar är intresserad att ta över en bostadsrätt efter en avliden förälder men den andra inte? Lägenheten är belånad till cirka halva marknadsvärdet.
Hur gör man det bäst praktiskt om lånen får tas över av den en arvingen och föreningen godkänner medlemskapet? Hur räknar man ut vad den andra arvingen ska få/ersättas med?
Hej Susanne.
Ta in 2-3 mäklare som värderar bostaden och dra sedan ett snitt på de värderingarna, då får du fram ett marknadsvärde.
Marknadsvärde
– Lånet
– Eventuell inneboende vinstskatt
= Den summa som skall delas upp, dvs den som inte skall överta bostadsrätten skall få halva denna summan.
mvh Admin på Ekonomifokus
Hej! Min mamma har gått bort och jag är ensam arvingen och har ärvt hennes bostadsrätt.
Fråga 1: Jag har två barn och dottern och hennes pojkvän har letat lägenhet och vill hyra den av mig. Ordförande i föreningen råder mig till att skriva över en andel på min dotter för då blir det ingen andrahands uthyrning, men vi har ju ett barn till så jag är fundersam till det?
Fråga 2: Vi har ett lån på 300.000 kr kvar på lägenheten, hur blir det då om min dotter ska äga en andel?
Fråga 3: Kan min dotter flytta in innan allt är klart med bouppteckningen samt medlemskap i föreningen mm? Min mamma gick bort den 30/4 och det fanns inte direkt några tillgångar , utan bara så att det täcker begravningen. Det hade varit bra om de kunde flytta in så att de kunde ta över alla kostnader för lägenheten.
Tack på förhand Maria
Hej Maria.
1. Ja det är en lösning som fungerar bra om föreningen godkänner det. Det brukar räcka med att skriva över 5-10%.
2. Lånet får ni lägga över på dig vid arvskiftet (så länge banken godkänner det) om ni inte kan betala av det med dödsboets pengar eller med dina egna pengar.
3. Jag är osäker på vad som gäller där men jag kan inte se några hinder från att din dotter flyttar in. Det enda som skulle kunna förhindra det är om bostadsrättsföreningen inte tillåter det.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej
Om bouppteckningen är färdig o registrerad. Huset däri säljs innan arvskifte gjorts, och köpet signeras av dödsboet istället för dödsbodelägarna själva och på så sätt hamnar på dödsboets konto.
Hur ska detta fungera egentligen i praktiken, alltså hamnar allting igen tillbaka för registrering först före arvskiftet kan göras eller inte.
Advokaten som sköter bouppteckningen har gjort en hel del fel från början i detta fallet. Bouppteckningen har varit färdig sen en månad, varken arvskifte har gjorts o han går inte i överlag att få tag på eller få ut vettig information från.
Huset såldes för några dagar sedan och det var aldrig ens tanken att han skulle vara inblandad fortfarande men huset stod plötsligt dagen innan försäljning på dödsboet.
Vi har frågat ang när pengar för hus samt resten överförs och svaret blev denna vecka eller nästa? Tycker att när det handlar om miljonbelopp så borde man få aningen tydligare svar än så till o börja med men allting har blivit felhanterad från början.
Nycklar till huset o stugan lämnats kvar hos ena syskonet hela tiden, saker från huset har försvunnit, papper vi inte fått ens information om än idag som står uppskrivna på bouppteckningen att det har gåtts igenom under förrättningen mm.
Har fått läsa på en hel del men ända vi kommit fram till att det absolut inte går till såhär i normala fall?
Tack så mycket på förhand!
MVH
Hej John.
Det är normalt att fastigheten säljs innan arvskiftet genomförs. Pengarna från försäljningen sätts då in på dödsboets konto och delas sedan upp mellan dödsbodelägarna vid arvskiftet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan ! Min mamma har nyligen gått bort . Hon ägde ett hus som nu jag och min bror kommer att ärva .Bo uppteckning har vi gjort själva . Hur länge kan ett hus vara i ett dödsbo ? Min bror kommer att bo i huset men vi ska äga huset tillsammans tillsvidare . Vad händer om någon av oss skulle få ekonomiska bekymmer och hamna hos kronofogden ? Kan huset behöva säljas då som intäkt ? Många frågor ..
Hej Pernilla
Det finns ingen tidsgräns för hur länge dödsboet kan finnas kvar och äga huset.
Huset kan absolut tvångsförsäljas om någon hamnar hos kronofogden men om ni äger 50% var så får ni ju 50% var av pengarna vid en försäljning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min far har en bostadsrätt och har löst ut sin fd sambo. Det finns dock ett avtal att om lägenheten en dag säljs med vinst så ska fd sambon få 50% av vinsten. Vad händer om min far avlider och jag skulle vilja ta över bostadsrätten (under förutsättning att föreningen godkänner mig) . Gör jag en värdering av lägenheten och isf betalar fd sambon 50% av värdeökningen? Och hur blir det med min fars lån på lägenheten ansöker jag om att ”ta över det” eller måste jag ansöka om eget lån för att lösa min fars lån? Hur fungerar det ?
Hej Linda.
Jag vet inte vad som gäller vid dödsfall om man har ett sådant avtal. Det beror även på vad som står i avtalet så det får du fråga en jurist om.
Du kan ta över din fars bolån om banken godkänner det. Om de inte godkänner det och om du inte kan få lån hos någon annan bank så tvingas dödsboet att sälja bostaden och lösa lånen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Toppen.
Summorna ovan är ungefärliga. Då blir det lätt och rätt att mata in värdena i excel och få uträkning på allt.
Mäklararvodet har inte så extremt stor inverkan på slutbeloppet; plockar man bort hela mäklararvodet sjunker man till 802kkr så det är inga dramatiska förändringar, men rätt ska vara rätt.
TACK!
Hej
Pappa och hans sambo köpte sitt hus för 2200000
Nu när pappa gått bort ska sambon bo kvar i huset och ska således lösa ut min ärvda del av huset.
Huset värderas idag till 4000000
De har lån på 2000000
Har jag förstått det så får man räkna bort mäklararvode osv från vinsten vid försäljning.
Och det gör man även om huset inte ska säljas?!?
om vi räknar med 4% så blir arvodet 160000 och vinsten vid försäljning blir 1640000
(inga renoveringar finns att dra av från vinsten)
Har fått lite olika uppgifter att man betalar 22% eller 30% i skatt på vinsten.
Men om vi räknar med 22% landar vinstskatten på 360800kr
Pappas sambo ska alltså lösa ut mig med halva värdet på huset (4000000/2) minus pappas del av lånet (2000000/2) minus pappas del av vinstskatten (180400) totalt 819600kr
Har jag fattat rätt?
Är väldigt mån om att detta blir rätt och att ingen av parterna får ut för stor eller liten del av sitt rättmätiga.
Hej Nicklas.
Du har fattat det hela helt rätt och det är 22% som gäller i vinstskatt.
Hur stort fiktivt mäklararvode man brukar räkna med vågar jag inte svara på.
Mvh admin på EKonomifokus
Om avlidandet hade tidigare lagt huset på banken som säkerhet. Kan då ärvingar ärva huset utan att ha skrivit på någon papper överhuvudtaget?
Hej Rune.
Jag förstår inte din fråga.
Kan du formulera dig lite tydligare?
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag sålde min pappas fritidshus. Ska jag deklarera detta på min eller hans deklaration som skickas hem till mig?
Hej Majekn.
Den som stod som lagfaren ägare skall deklarera.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag har genom arv fått min mammas bostadsrätt (100%)
Den har jag nu sålt och jag undrar hur jag ska deklarera med tanke på att jag inte bodde i lägenheten och heller inte har flyttat till ny bostad efter försäljningen.
Mvh Anna
Hej Anna.
Du skall deklarera försäljningen precis som vanligt.
Du tar över inköpspris och eventuella avdrag från din mamma.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej – tack för svar! Följdfråga – jag har förstått att kostnader för renovering som skett tidigare på huset får kvittas vid försäljning – stämmer det? Och gäller det om arvet skiftats eller bara om försäljningen sker via dödsboet?
Hej igen Jenny.
Ja renoveringar får dras av för att minska vinsten och därmed vinstskatten som skall betalas.
Det gäller oavsett om arvskiftet är gjort eller om dödsboet säljer.
Vi har skrivit en ett antal bra artiklar om avdrag för renoveringar osv:
1. https://www.ekonomifokus.se/bostad/deklaration/berakning-av-vinstskatt-och-uppskov-vid-bostadsforsaljning
2. https://www.ekonomifokus.se/bostad/deklaration/vad-far-man-dra-av-deklarationen-avdragsgillt
Mvh admin på Ekonomifokus
Om det finns bostadslån på en fastighet i ett dödsbo – kan detta räknas av från vinsten vid försäljningen? Och gäller det både om försäljningen sker av dödsboet eller om arvet skiftas och arvtagaren sedan säljer fastigheten?
Hej Jenny.
Svar nej.
Lån får inte räknas med när man räknar ut vinstskatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om dödsboet hanteras av boutredningsman, kan denne bestämma fastighetsmäklare utan synpunkter från dödsbodelägare ?
Hej Mats.
Jag är 95% säker på att boutredningsmannen väljer mäklare fritt.
Jag kan tyvärr inte ge ett 100% säkert svar för jag är en gnutta osäker.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vad är fördelen kontra nackdelen att ärva en sommarstuga från ett dödsbo eller att köpa den av dödsboet. Är 3 st som är arvtagare och 2 som ska lösas ut. Priset är 1500000.
Mvh Janet
Hej Janet.
Vid arv så utlöses inte någon skatt.
Om dödsboet säljer sommarstugan så måste dödsboet betala vinstskatt.
Om ni istället tar över den via arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.
Mvh admin på Ekonomifokus