Ärva hus eller lägenhet

25
ärva hus eller lägenhet

En familjemedlem eller släkting dör och lämnar en bostad till dig som du ärver.
Hur fungerar det rent praktiskt? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

Ärva ett hus eller lägenhet – steg för steg

 1. När en person dör så upprättas ett dödsbo. Alla skulder och ägodelar som den avlidne hade tillhör nu dödsboet. Dödsboet skall göra en bouppteckning och den skall skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning visar vilka ägodelar, skulder som finns i dödsboet och vilka arvingar (delägare i dödsboet) som finns. Arvingarna väljer själva om de vill göra bouppteckning osv själva eller om de vill anlita en jurist.
 2. När bouppteckningen är upprättad kan dödsboet bestämma vad de vill göra med bostaden som dödsboet äger. Antingen kan man sälja bostaden eller så kan någon av dödsbodelägarna köpa ut de andra. Man kan även välja att dödsbodelägarna tillsammans skall ta över ägandet av bostaden. Oavsett vad man väljer så måste alla dödsbodelägare vara överens om beslutet. Om arvingarna inte kommer överens kan man anlita en boutredningsman.
 3. Om man väljer att sälja bostaden bör man jämföra mäklare & deras offerter i den stad/kommun som huset eller lägenheten ligger i. Det gör man enklast via hemsidan Hittamäklare.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig/er att jämföra mäklarna och samla in offerter som ni sedan kan nyttja när ni förhandlar om arvodet med den mäklare som ni vill anlita. Det kostar inget att använda Hittamäklare.se och man förbinder sig inte till något.
 4. När bostaden sedan är såld så går pengarna in på dödsboets konto. Det är även dödsboet som skall deklarera försäljningen och betala en eventuell vinstskatt.
 5. Pengarna som sedan finns i dödsboet används först till att betala av eventuella skulder och delas sedan upp mellan dödsboets delägare (arvingarna).

Måste alla dödsbodelägare skriva under alla papper?

Ja, alla dödsbodelägare (arvingar) måste signera alla papper och om bostaden skall säljas måste alla dödsbodelägarna ta samtliga beslut ihop. Det går dock att komma runt om man kan utse någon av dödsbodelägarna som tar besluten. Denna person får då fullmakt av de andra dödsbodelägarna och behöver då inte rådgöra med alla delägarna vid varje beslut. Personen med fullmakterna kan då sköta till exempel en försäljning av bostaden själv med hjälp av fullmakterna.

Skillnad att sälja hus eller lägenhet som ägs av dödsbo

Utöver det vi nämner ovan så är det ingen större skillnad att sälja en bostad som ägs av ett dödsbo mot en vanlig bostad. Ofta är dödsbon fulla med gamla grejer som man behöver rensa ut för att bostaden skall kännas fräsch. Fastighetsmäklarna kan ge dig råd kring hur du skall gå till väga när de kommer på besök och värderar bostaden.

Var noga med valet av mäklare

Hitta en mäklare som har koll på allt man behöver tänka på när man skall sälja dödsbo-lägenheter eller hus. En duktig mäklare hjälper dig att undvika eventuella problem. Som vi nämner ovan kan du jämföra mäklarna och deras offerter helt gratis och utan att förbinda dig till något via Hittamäklare.se.

25 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Vad är fördelen kontra nackdelen att ärva en sommarstuga från ett dödsbo eller att köpa den av dödsboet. Är 3 st som är arvtagare och 2 som ska lösas ut. Priset är 1500000.
  Mvh Janet

  • Hej Janet.

   Vid arv så utlöses inte någon skatt.
   Om dödsboet säljer sommarstugan så måste dödsboet betala vinstskatt.
   Om ni istället tar över den via arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Mats.

   Jag är 95% säker på att boutredningsmannen väljer mäklare fritt.
   Jag kan tyvärr inte ge ett 100% säkert svar för jag är en gnutta osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Om det finns bostadslån på en fastighet i ett dödsbo – kan detta räknas av från vinsten vid försäljningen? Och gäller det både om försäljningen sker av dödsboet eller om arvet skiftas och arvtagaren sedan säljer fastigheten?

 3. Hej – tack för svar! Följdfråga – jag har förstått att kostnader för renovering som skett tidigare på huset får kvittas vid försäljning – stämmer det? Och gäller det om arvet skiftats eller bara om försäljningen sker via dödsboet?

 4. Jag har genom arv fått min mammas bostadsrätt (100%)
  Den har jag nu sålt och jag undrar hur jag ska deklarera med tanke på att jag inte bodde i lägenheten och heller inte har flyttat till ny bostad efter försäljningen.

  Mvh Anna

  • Hej Anna.

   Du skall deklarera försäljningen precis som vanligt.
   Du tar över inköpspris och eventuella avdrag från din mamma.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Jag sålde min pappas fritidshus. Ska jag deklarera detta på min eller hans deklaration som skickas hem till mig?

 6. Om avlidandet hade tidigare lagt huset på banken som säkerhet. Kan då ärvingar ärva huset utan att ha skrivit på någon papper överhuvudtaget?

  • Hej Rune.

   Jag förstår inte din fråga.
   Kan du formulera dig lite tydligare?

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej
  Pappa och hans sambo köpte sitt hus för 2200000
  Nu när pappa gått bort ska sambon bo kvar i huset och ska således lösa ut min ärvda del av huset.
  Huset värderas idag till 4000000
  De har lån på 2000000
  Har jag förstått det så får man räkna bort mäklararvode osv från vinsten vid försäljning.
  Och det gör man även om huset inte ska säljas?!?
  om vi räknar med 4% så blir arvodet 160000 och vinsten vid försäljning blir 1640000
  (inga renoveringar finns att dra av från vinsten)
  Har fått lite olika uppgifter att man betalar 22% eller 30% i skatt på vinsten.
  Men om vi räknar med 22% landar vinstskatten på 360800kr
  Pappas sambo ska alltså lösa ut mig med halva värdet på huset (4000000/2) minus pappas del av lånet (2000000/2) minus pappas del av vinstskatten (180400) totalt 819600kr

  Har jag fattat rätt?
  Är väldigt mån om att detta blir rätt och att ingen av parterna får ut för stor eller liten del av sitt rättmätiga.

  • Hej Nicklas.

   Du har fattat det hela helt rätt och det är 22% som gäller i vinstskatt.

   Hur stort fiktivt mäklararvode man brukar räkna med vågar jag inte svara på.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Toppen.
  Summorna ovan är ungefärliga. Då blir det lätt och rätt att mata in värdena i excel och få uträkning på allt.
  Mäklararvodet har inte så extremt stor inverkan på slutbeloppet; plockar man bort hela mäklararvodet sjunker man till 802kkr så det är inga dramatiska förändringar, men rätt ska vara rätt.
  TACK!

 9. Min far har en bostadsrätt och har löst ut sin fd sambo. Det finns dock ett avtal att om lägenheten en dag säljs med vinst så ska fd sambon få 50% av vinsten. Vad händer om min far avlider och jag skulle vilja ta över bostadsrätten (under förutsättning att föreningen godkänner mig) . Gör jag en värdering av lägenheten och isf betalar fd sambon 50% av värdeökningen? Och hur blir det med min fars lån på lägenheten ansöker jag om att ”ta över det” eller måste jag ansöka om eget lån för att lösa min fars lån? Hur fungerar det ?

  • Hej Linda.

   Jag vet inte vad som gäller vid dödsfall om man har ett sådant avtal. Det beror även på vad som står i avtalet så det får du fråga en jurist om.
   Du kan ta över din fars bolån om banken godkänner det. Om de inte godkänner det och om du inte kan få lån hos någon annan bank så tvingas dödsboet att sälja bostaden och lösa lånen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hejsan ! Min mamma har nyligen gått bort . Hon ägde ett hus som nu jag och min bror kommer att ärva .Bo uppteckning har vi gjort själva . Hur länge kan ett hus vara i ett dödsbo ? Min bror kommer att bo i huset men vi ska äga huset tillsammans tillsvidare . Vad händer om någon av oss skulle få ekonomiska bekymmer och hamna hos kronofogden ? Kan huset behöva säljas då som intäkt ? Många frågor ..

  • Hej Pernilla

   Det finns ingen tidsgräns för hur länge dödsboet kan finnas kvar och äga huset.
   Huset kan absolut tvångsförsäljas om någon hamnar hos kronofogden men om ni äger 50% var så får ni ju 50% var av pengarna vid en försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. hej

  Om bouppteckningen är färdig o registrerad. Huset däri säljs innan arvskifte gjorts, och köpet signeras av dödsboet istället för dödsbodelägarna själva och på så sätt hamnar på dödsboets konto.
  Hur ska detta fungera egentligen i praktiken, alltså hamnar allting igen tillbaka för registrering först före arvskiftet kan göras eller inte.
  Advokaten som sköter bouppteckningen har gjort en hel del fel från början i detta fallet. Bouppteckningen har varit färdig sen en månad, varken arvskifte har gjorts o han går inte i överlag att få tag på eller få ut vettig information från.
  Huset såldes för några dagar sedan och det var aldrig ens tanken att han skulle vara inblandad fortfarande men huset stod plötsligt dagen innan försäljning på dödsboet.
  Vi har frågat ang när pengar för hus samt resten överförs och svaret blev denna vecka eller nästa? Tycker att när det handlar om miljonbelopp så borde man få aningen tydligare svar än så till o börja med men allting har blivit felhanterad från början.
  Nycklar till huset o stugan lämnats kvar hos ena syskonet hela tiden, saker från huset har försvunnit, papper vi inte fått ens information om än idag som står uppskrivna på bouppteckningen att det har gåtts igenom under förrättningen mm.
  Har fått läsa på en hel del men ända vi kommit fram till att det absolut inte går till såhär i normala fall?

  Tack så mycket på förhand!

  MVH

  • Hej John.

   Det är normalt att fastigheten säljs innan arvskiftet genomförs. Pengarna från försäljningen sätts då in på dödsboets konto och delas sedan upp mellan dödsbodelägarna vid arvskiftet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej! Min mamma har gått bort och jag är ensam arvingen och har ärvt hennes bostadsrätt.
  Fråga 1: Jag har två barn och dottern och hennes pojkvän har letat lägenhet och vill hyra den av mig. Ordförande i föreningen råder mig till att skriva över en andel på min dotter för då blir det ingen andrahands uthyrning, men vi har ju ett barn till så jag är fundersam till det?
  Fråga 2: Vi har ett lån på 300.000 kr kvar på lägenheten, hur blir det då om min dotter ska äga en andel?
  Fråga 3: Kan min dotter flytta in innan allt är klart med bouppteckningen samt medlemskap i föreningen mm? Min mamma gick bort den 30/4 och det fanns inte direkt några tillgångar , utan bara så att det täcker begravningen. Det hade varit bra om de kunde flytta in så att de kunde ta över alla kostnader för lägenheten.
  Tack på förhand Maria

  • Hej Maria.

   1. Ja det är en lösning som fungerar bra om föreningen godkänner det. Det brukar räcka med att skriva över 5-10%.
   2. Lånet får ni lägga över på dig vid arvskiftet (så länge banken godkänner det) om ni inte kan betala av det med dödsboets pengar eller med dina egna pengar.
   3. Jag är osäker på vad som gäller där men jag kan inte se några hinder från att din dotter flyttar in. Det enda som skulle kunna förhindra det är om bostadsrättsföreningen inte tillåter det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here