Ärva hus eller lägenhet

12
ärva hus eller lägenhet

En familjemedlem eller släkting dör och lämnar en bostad till dig som du ärver.
Hur fungerar det rent praktiskt? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

Ärva ett hus eller lägenhet – steg för steg

 1. När en person dör så upprättas ett dödsbo. Alla skulder och ägodelar som den avlidne hade tillhör nu dödsboet. Dödsboet skall göra en bouppteckning och den skall skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. Bouppteckning visar vilka ägodelar, skulder som finns i dödsboet och vilka arvingar (delägare i dödsboet) som finns. Arvingarna väljer själva om de vill göra bouppteckning osv själva eller om de vill anlita en jurist.
 2. När bouppteckningen är upprättad kan dödsboet bestämma vad de vill göra med bostaden som dödsboet äger. Antingen kan man sälja bostaden eller så kan någon av dödsbodelägarna köpa ut de andra. Man kan även välja att dödsbodelägarna tillsammans skall ta över ägandet av bostaden. Oavsett vad man väljer så måste alla dödsbodelägare vara överens om beslutet. Om arvingarna inte kommer överens kan man anlita en boutredningsman.
 3. Om man väljer att sälja bostaden bör man jämföra mäklare & deras offerter i den stad/kommun som huset eller lägenheten ligger i. Det gör man enklast via hemsidan Hittamäklare.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig/er att jämföra mäklarna och samla in offerter som ni sedan kan nyttja när ni förhandlar om arvodet med den mäklare som ni vill anlita. Det kostar inget att använda Hittamäklare.se och man förbinder sig inte till något.
 4. När bostaden sedan är såld så går pengarna in på dödsboets konto. Det är även dödsboet som skall deklarera försäljningen och betala en eventuell vinstskatt.
 5. Pengarna som sedan finns i dödsboet används först till att betala av eventuella skulder och delas sedan upp mellan dödsboets delägare (arvingarna).

Måste alla dödsbodelägare skriva under alla papper?

Ja, alla dödsbodelägare (arvingar) måste signera alla papper och om bostaden skall säljas måste alla dödsbodelägarna ta samtliga beslut ihop. Det går dock att komma runt om man kan utse någon av dödsbodelägarna som tar besluten. Denna person får då fullmakt av de andra dödsbodelägarna och behöver då inte rådgöra med alla delägarna vid varje beslut. Personen med fullmakterna kan då sköta till exempel en försäljning av bostaden själv med hjälp av fullmakterna.

Skillnad att sälja hus eller lägenhet som ägs av dödsbo

Utöver det vi nämner ovan så är det ingen större skillnad att sälja en bostad som ägs av ett dödsbo mot en vanlig bostad. Ofta är dödsbon fulla med gamla grejer som man behöver rensa ut för att bostaden skall kännas fräsch. Fastighetsmäklarna kan ge dig råd kring hur du skall gå till väga när de kommer på besök och värderar bostaden.

Var noga med valet av mäklare

Hitta en mäklare som har koll på allt man behöver tänka på när man skall sälja dödsbo-lägenheter eller hus. En duktig mäklare hjälper dig att undvika eventuella problem. Som vi nämner ovan kan du jämföra mäklarna och deras offerter helt gratis och utan att förbinda dig till något via Hittamäklare.se.

12 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Vad är fördelen kontra nackdelen att ärva en sommarstuga från ett dödsbo eller att köpa den av dödsboet. Är 3 st som är arvtagare och 2 som ska lösas ut. Priset är 1500000.
  Mvh Janet

  • Hej Janet.

   Vid arv så utlöses inte någon skatt.
   Om dödsboet säljer sommarstugan så måste dödsboet betala vinstskatt.
   Om ni istället tar över den via arv så övertar ni även den inbyggda vinsten så får ni skatta när sommarstugan säljs i framtiden istället.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Mats.

   Jag är 95% säker på att boutredningsmannen väljer mäklare fritt.
   Jag kan tyvärr inte ge ett 100% säkert svar för jag är en gnutta osäker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Om det finns bostadslån på en fastighet i ett dödsbo – kan detta räknas av från vinsten vid försäljningen? Och gäller det både om försäljningen sker av dödsboet eller om arvet skiftas och arvtagaren sedan säljer fastigheten?

 3. Hej – tack för svar! Följdfråga – jag har förstått att kostnader för renovering som skett tidigare på huset får kvittas vid försäljning – stämmer det? Och gäller det om arvet skiftats eller bara om försäljningen sker via dödsboet?

 4. Jag har genom arv fått min mammas bostadsrätt (100%)
  Den har jag nu sålt och jag undrar hur jag ska deklarera med tanke på att jag inte bodde i lägenheten och heller inte har flyttat till ny bostad efter försäljningen.

  Mvh Anna

  • Hej Anna.

   Du skall deklarera försäljningen precis som vanligt.
   Du tar över inköpspris och eventuella avdrag från din mamma.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Jag sålde min pappas fritidshus. Ska jag deklarera detta på min eller hans deklaration som skickas hem till mig?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here