Anskaffningsvärde / anskaffningsutgift hus & lägenhet

2
anskaffningsvärde bostad

När du skall deklarera försäljningen av din bostad skall du ange ditt anskaffningsvärde. Anskaffningsvärdet är den totala kostnaden som du haft för att förvärva huset eller lägenheten.

Inköpspris
Först och främst behöver du veta ditt inköpspris. Du kan läsa vår artikel om inköpspris där vi går igenom hur du letar fram ditt inköpspris, hur du beräknar ditt inköpspris vid skilsmässa, arv och så vidare.

Läs vår artikel om: Inköpspris

Kostnader för pantbrev och lagfart
Du behöver sedan ta reda på dina kostnader du haft för lagfart och pantbrev om det är ett hus/radhus/fastighet som du skall räkna fram anskaffningsvärdet för. Bostadsrätter har varken kostnader för lagfart eller pantbrev. Istället betalas en pantförskrivningskostnad som vanligtvis är på ca 450-460 kr totalt.
Om du vill räkna ut din kostnad för lagfart och pantbrev kan du göra det i vår artikel där vi även erbjuder kalkylatorer som hjälper dig att räkna ut lagfart- och pantbrevskostnaderna.

Läs vår artikel om: Lagfart och pantbrev

Räkna ut anskaffningsvärde för bostad

När man räknar ut anskaffningsvärdet för sin bostadsrätt eller sin villa så får man lägga ihop alla kostnader som är förenade med köpet av bostaden.

Följande utgifter räknas ihop för att få fram sitt anskaffningsvärde:

 • Inköpspriset
 • Kostnad för lagfart
 • Kostnad för pantbrev eller pantförskrivning
 • Kostnader för eventuell jurist
 • Kostnader för eventuell besiktningsman
 • Övriga kostnader (tex administrativa kostnader för medlemskap i brf)

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför

Ett snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i provision/arvode i just din kommun eller stad är att använda hemsidan som heter Mäklarofferter.se. Utan kostnad och utan att du förbinder dig till något så hjälper den dig att jämföra mäklare och att inhämta offerter ifrån olika mäklare. Du får offerter av olika mäklare som arbetar i din kommun. Du skapar dig då en ordentlig bild av hur mycket fastighetsmäklarna i just din kommun tar i provision/arvode. Dessa offerter kan du nyttja för att välja vilken mäklare du du vill anlita samt att du har nytta av dom när du förhandlar om arvodet med mäklaren.

Mäklarofferter.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Går du i tankar att köpa bostad?

Om du är ute och letar ny bostad så bör du alltid vara förberedd och ha ett lånelöfte klart från banken. På dagens bostadsmarknad går det fort i svängarna så se till att vara väl förberedd. Med ett färdigt lånelöfte kan du gå på visningar och lägga bud på de bostäder du gillar. Vi rekommenderar att du söker lånelöfte hos hemsidan Lånekoll.se. De jämför ca 30 st banker för att kunna erbjuda dig riktigt låga räntor. Det har lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % åt vissa kunder.
Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll.se och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Hej. Vi har fått en bostadsrätt av min mamma. Villkoret var att vi ska betala hela hennes bolån när vi säljer lägenheten. Nu har hon flyttat in på ett äldreboende och vi Har sålt lägenheten. Kan vi räkna villkoret om att lösa hennes bolån som inköpspris vid deklarationen. Mvh Lasse

  • Hej Lars-Göran.

   Det beror på om ni skrev ett gåvobrev eller övetlåtelseavtal och hur stort lånet var?

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here