Lockpris – bostäder

Lockpris

Ett lockpris är ett utgångspris som är väsentligt mycket lägre än det förväntade slutpriset. Det finns ingen tydlig gräns för vad som räknas som ett lockpris, det bedöms från fall till fall. Man brukar dock lite generellt säga att det kan röra sig om lockpris om bostadens slutpris överstiger utgångspriset med 15% eller mer.

En lägenhet marknadsförs med utgångspriset 1,5 miljon kronor. Slutpriset landar på 2 miljoner. Är det fråga om lockpris? Inte nödvändigtvis. Även om lockpris innebär att mäklaren sätter ett utgångspris som är alldeles för lågt i förhållande till slutpriset så innebär det inte per automatik att det är ett lockpris.

Artikelns innehåll:
1. Vad är lockpris?
2. Varför används lockpriser?
3. Vad kan man göra om man misstänker lockpris?
4. Säljaren vill inte sälja till utgångspris, vad gäller?


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Vad är lockpris?

Ett lockpris är i grund och botten ett utgångspris som ligger alldeles för långt under marknadsvärdet. Mäklaren annonserar ut bostaden med utgångspriset och om det är betydligt lägre än vad slutpriset förväntas bli kan det klassas som ett lockpris.

Lockpriser är olagliga men det är ofta svårt att fastställa att det verkligen rör sig om ett lockpris. Det finns situationer där priset kan sticka iväg helt enkelt för att det finns många, väldigt intresserade och angelägna intressenter. Ibland kan bostäder stiga i pris mycket mer än vad man som mäklare kan förutspå.

Lockpris används för att locka många spekulanter till visning

 • Ett lockpris är ett alldeles för lågt utgångspris som avsiktligen sätts för lågt av mäklaren.
 • Det finns ingen bestämd gräns men inofficiellt brukar man säga 15%
 • Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden och till vilket pris.
 • Utgångspris är inte detsamma som ett accepterat försäljningspris.
 • Ett högre försäljningspris än utgångspris betyder inte att mäklaren satt ett lockpris.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Varför jobbar mäklare med lockpriser?

Den främsta anledningen till att mäklare medvetet sätter ett lägre utgångspris är att få fler spekulanter till visningarna. Om fler spekulanter kommer på visning ökar chansen för att det blir budgivning. När detta sker vet mäklaren att chansen till ett högre slutpris också ökar.

Tanken med lockpris är alltså att medvetet dra ner utgångspriset för att på detta vis få det att skjuta i höjden tack vare ökat intresse och konkurrens mellan de som vill köpa.

Det här är som sagt olagligt men samtidigt är det viktigt att förstå att budgivning i sig inte är olagligt.

Vad kan du göra om du misstänker lockpris?

Lockpriser är inte lagligt. Om du misstänker att en mäklaren använt lockpris kan det vara läge att anmäla mäklaren till FMI. De avgör om det är värt att göra en undersökning av mäklaren eller inte.

Skulle det visa sig att mäklaren faktiskt har gått ut med lockpris finns det fyra möjliga följder:

 1. Ingen påföljd
 2. Mäklaren får en erinran från FMI
 3. Mäklaren får en varning av FMI som syns i ett register över alla mäklare
 4. Mäklare mister sin registrering som mäklare (osannolikt vid anmälning om lockpris)

Vilken påföljd det blir beror på hur allvarligt fel mäklaren har begått. För det mesta är det så att det måste framgå tydligt att mäklaren på ett systematiskt sätt använder sig av lockpriser. Det kan vara mycket svårt att bevisa.

Var det ett lockpris eller inte?

När bostadsmarknaden är het sticker priser i höjden på grund av budgivningar. Det kan kännas orättvis när priset sticker iväg och når nivåer som är långt från den budget man har räknat med. Då kan tankar om lockpris dyka upp även om det egentligen inte är ett lockpris.

Det är som sagt mycket svårt att bevisa att det var ett lockpris om det inte går att se en systematisk nedsättning av utgångspriser från samma mäklare.

Säljaren accepterar inte utgångspriset som ett försäljningspris

Bara för att säljaren inte accepterar ett bud på utgångspriset betyder inte det att det är fråga om ett lockpris. En säljare väljer själv när och till vilket pris som bostaden skall säljas för. En säljare kanske inte är beredd att sälja för utgångspriset till en början men om det visar sig att marknaden inte är beredd att betala mer än utgångspriset för bostaden så kanske säljaren tvingas tänka om.

Exempel:
Berit skall sälja sin lägenhet. Mäklaren har värderat den till 2 miljoner kronor +- 100 000 kr. Mäklaren rekommenderar ett utgångspris på 1 995 000 kr vilket Berit accepterar som utgångspris.

Efter att mäklaren haft 2 st visningar får Berit bara bud på utgångspriset. Hon känner att det inte är tillräckligt bra så hon vill försöka hitta fler spekulanter som kanske är beredda att betala mer än utgångspriset. Det är Berits val så det är inget konstigt.

Efter ytterligare 4 st visningar har Berit fortfarande inte fått in några bud som är högre än utgångspriset. Berit känner då att marknaden inte verkar vilja betala mer än utgångspriset och väljer då att acceptera budet och sälja till utgångspris.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Frågor och svar

Är lockpris olagligt?

Ja

Vad räknas som lockpris?

Det finns ingen specifik gräns för vad som räknas som lockpris. Läs mer om detta i artikeln.

Vad kan man göra om man misstänker lockpris?

Man kan anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen. Läs mer om detta i artikeln.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag funderar på att köpa en koloniststuga. Den ligger ute som ”kommande”. Jag kontaktade mäklaren för att visa intresse och fick komma och titta på stugan. Han sa till mig att han tänkte sig ett utpris på 290.000:- Vilket jag då antar är en rimlig värdering han har gjort? Så jag lade ett bud på 305.000:- men fick som svar att säljaren inte släpper den för under 350.000:- När vi talar om dessa relativt låga summor så är en höjning på 60.000 ganska mycket. Varför sätter man ett så lågt pris om man vet att säljaren inte är ok med det? Är det det som kallas för lockpriser? Samt att han säger att om de släpper den på hemnet så kommer de säkert kunna sälja den för runt 400.000:-
  Min fråga är väl om det är ok att göra så?
  Hälsningar Linda

  • Hej Linda.

   Ja det är okej att göra så. och det går inte att säga ännu om det är ett lockpris eller inte.

   Säljaren måste inte sälja till dig på ditt förhandsbud om han/hon tror att slutpriset kan bli högre efter en budgivning.
   Om det inte blir någon budgivning efter en vanlig försäljningsprocess så kanske säljaren tänker om och kan acceptera 290 000 kr, det vet vi ju inte.
   Säljaren har alltså all rätt i världen att tacka nej till ditt bud om han/hon vill testa marknaden först.

   Lockpris skulle det kunna klassas för om bostaden säljs för långt mer än utgångspriset, det vet vi ju inte än om den gör.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!2020-11-20
  jag är intresserad av en bostadsrätt.Och det är bara jag som är intresserad. Jag har budat med Utgångspriset.1 650 000 kr
  men säljare vill ha minst 1 800 ,000 kr mer än utgångspriset.
  det luktar lockpris tycker jag.
  Mäklaren motervera med att får dom inte minst 1 800 000 kr. så drar dom tillbaka och sätter ut den senare.Ska man behöva bud med sig själv.???
  Vad ska jag göra.?Tack för svar.
  Mvh Ove

  • Hej Ove.

   Det är så det fungerar på den svenska bostadsmarknaden idag tyvärr.
   Det räknas inte som ett lockpris eftersom det skiljer för lite mellan utgångspris och det som säljaren vill ha för att sälja nu. Säljaren har rätt att göra så.
   Man kan tycka vad man vill om det sättet att göra affärer på men det är okej enligt regelboken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här