Lockpris – bostad

Lockpris

En lägenhet marknadsförs med priset 1,5 miljon kronor. Slutpriset landar på 2 miljoner. Är det fråga om lockpris? Inte nödvändigtvis. Även om lockpris innebär att mäklaren sätter ett utgångspris som är alldeles för lågt i förhållande till slutpriset så innebär det inte per automatik att det är ett lockpris.

Vad är lockpris?

Ett lockpris är i grund och botten ett utgångspris som ligger allt för långt under marknadsvärdet. Mäklaren annonserar utgångspriset och om det är lägre än vad som kan förväntas kan det vara ett lockpris.

Lockpriser är olagliga men det är inte helt enkelt att fastställa att det verkligen rör sig om ett lockpris. Det finns ju situationer där priset kan sticka iväg helt enkelt för att det finns många, väldigt intresserade och angelägna intressenter. Ibland kan bostäder stiga i pris mycket mer än vad man som mäklare kan förutspå.

Lockpriser används för att locka många spekulanter till visningarna. Om utgångspriset avsiktligen sätts alldeles för lågt är det ett lockpris.

Lockpris används för att locka många spekulanter till visning

Några viktiga punkter att komma ihåg:

 • Ett lockpris är ett alldeles för lågt utgångspris som avsiktligen sätts av mäklaren.
 • Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa och vilket pris bostaden säljs för.
 • Priset som sätts som utgångspris är inte detsamma som slutpriset. Det är säljaren som bestämmer vilket pris det till sist blir.
 • Ett högre försäljningspris än utgångspris är inte samma sak som lockpris.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Varför jobbar mäklare med lockpriser?

Den främsta anledningen till att mäklare kan välja att medvetet sätta ett lägre utgångspris är att få fler intressenter. Om fler kommer och ser en bostad ökar chansen till att det blir budgivning. När detta sker vet mäklaren att chansen till ett högre slutpris också ökar.

Tanken är alltså att medveten dra ner priset för att på detta vis få det att skjuta i höjden tack vare ökat intresse och konkurrens mellan de som vill köpa. Det här är som sagt olagligt men samtidigt är det viktigt att förstå att budgivning i sig inte är olagligt.

Vad kan du göra om du upptäcker lockpris?

Förhoppningsvis jobbar seriösa mäklare inte med metoden lockpris. Om det finns misstanke om att detta sker kan det vara läge att anmäla. Det går att anmäla mäklare till FMI. Om det finns skäl att tro att din anmälan bär vikt kan det mycket väl leda till en undersökning.

Skulle det visa sig att mäklaren faktiskt har gått ut med lockpris finns det tre möjliga följder:

 • Ingenting händer
 • Mäklaren får en erinran från FMI
 • Mäklaren får en varning av FMI som syns i ett register över alla mäklare
 • Mäklare mister sin registrering som mäklare

Vad som händer beror på fallet. För det mesta är det så att det måste framgå tydligt att mäklaren på ett systematiskt sätt publicerar lägre utgångspriser. Det här kan vara mycket svårt att bevisa.

Var det lockpris eller inte?

När bostadsmarknaden är het sticker priser i höjden på ett naturligt sätt. Attraktiva bostadsobjekt blir också föremål för budgivning på ett helt naturligt sätt. Det är många som anmäler mäklare för lockpris men få fälls för detta.

Det är som sagt mycket svårt att bevisa om det inte går att se en systematisk nedsättning av priser från samma mäklare. Dessutom är det ju inte så konstigt att det kan kännas orättvis när priset sticker iväg och når nivåer som är långt från många av de intresserades budget. Då kan tankar om lockpris dyka upp även om detta i praktiken inte är vad som har hänt.

Skall du sälja din bostad?

Äger du en bostad idag som du planerar att sälja?

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Genom att göra en gratis ansökan så får du offerter från mäklaren och väljer sedan själv om du vill anlita någon av mäklarna. Du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

Skall du köpa bostad?

Om du ändå vill eller måste köpa en bostad så kan du åtminstone se till att få riktigt låga räntor på bolånet. Hemsidan Lånekoll.se jämför upp till ca 30 st banker för att ordna de lägsta räntorna till sina kunder. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall.

Ansök om lånelöfte eller jämför dina befintliga lån helt kostnadsfritt hos Lånekoll.se. Det kostar inget att gör a en ansökan och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

 1. Hej!2020-11-20
  jag är intresserad av en bostadsrätt.Och det är bara jag som är intresserad. Jag har budat med Utgångspriset.1 650 000 kr
  men säljare vill ha minst 1 800 ,000 kr mer än utgångspriset.
  det luktar lockpris tycker jag.
  Mäklaren motervera med att får dom inte minst 1 800 000 kr. så drar dom tillbaka och sätter ut den senare.Ska man behöva bud med sig själv.???
  Vad ska jag göra.?Tack för svar.
  Mvh Ove

  • Hej Ove.

   Det är så det fungerar på den svenska bostadsmarknaden idag tyvärr.
   Det räknas inte som ett lockpris eftersom det skiljer för lite mellan utgångspris och det som säljaren vill ha för att sälja nu. Säljaren har rätt att göra så.
   Man kan tycka vad man vill om det sättet att göra affärer på men det är okej enligt regelboken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here