Varnad mäklare – vad det innebär och hur man skall tänka

Varnad mäklare

Om en fastighetsmäklare begår ett misstag eller avsiktligt fel i sitt yrke kan man som säljare, köpare eller spekulant anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen (fmi.se). Om det visar sig att mäklaren gjort fel så kan mäklaren få någon av följande påföljder av fastighetsmäklarinspektionen:

  • Erinran (tillsägelse)
  • Varning (prick i registret)
  • Bli avregistrerad (inte får jobba som mäklare längre)

Om du förlorat pengar på grund av mäklarens fel eller misstag kan du anmäla och kräva ersättning.
🔗 Läs vår artikel som handlar om: Vad man kan göra om man är missnöjd med mäklaren – anmälan & ersättning

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Ta reda på om en mäklare är varnad

För att ta reda på om en mäklare blivit varnad behöver du ringa eller maila till Fastighetsmäklarinspektionen och fråga. Det går tyvärr inte att se varningar i deras tjänst ”sök mäklare”. Klicka på knappen så kommer du till FMI:s hemsida där de visar sina kontaktuppgifter.

Vad gör att en mäklare blir varnad?

Vilken påföljd som mäklaren får beror på hur grovt fel/fusk som begås. Om ett mindre fel begås får mäklaren endast en erinran. Om det är fel eller misstag av en lite grövre karaktär så får mäklaren en varning och en prick i registret. Du kan se om en mäklare har blivit varnad på fmi.se. En varning kan mäklaren få till exempel om han/hon använder lockpris, missar att notera ett bud i budgivningslistan eller formulerar en paragraf i kontraktet felaktigt.

Om en mäklare begår ett riktigt grovt fel så blir han/hon avregistrerad och får inte längre arbeta som fastighetsmäklare. För att bli avregistrerad krävs väldigt grova fusk, fel eller misstag.

Exempel på fel/misstag som kan ge en mäklare varning:

  • Missat eller undvikit att notera ett bud i budgivningslistan
  • Felaktigt formulerad paragraf i kontrakt/avtal
  • Felaktig eller bristande information i objektsbeskrivningen
  • Ej dokumenterat affärens olika steg korrekt
  • Mäklarjournalen ej tillfredsställande.
  • Brister i marknadsföringen
  • Missat att göra en ID-koll på köpare och säljare
  • Brister i omsorgsplikten

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kan man anlita en mäklare som blivit varnad?

Om en mäklare har 1-2 varningar brukar det inte vara några konstigheter. Även den duktigaste mäklaren kan göra en liten miss som ger en varning. Det kan vara bagateller som inte drabbat varken köpare eller säljare negativt men mäklaren blir varnad ändå. Man behöver därför inte bry sig så mycket om någon enstaka varning. Man kan alltid fråga mäklaren varför han/hon blivit varnad också, det finns oftast en rimlig förklaring.

Om en mäklare däremot har en massa varningar skall man dra öronen åt sig. Antingen har den mäklaren fuskat medvetet eller så har han/hon slarvat så mycket så att varningarna har haglat in. Man vill varken ha en fuskare eller en slarvpelle som mäklare.

Vanliga frågor och svar

Vad innebär en varning?

En varnad fastighetsmäklare får en prick i registret hos Fastighetsmäklarinspektionen

Hur länge finns en varning kvar i registret?

För evigt, så länge den inte upphävs av kammarrätten.

Är man anonym när man anmäler en mäklare?

Ja, men det är större sannolikhet att FMI kan gå vidare med ditt ärende om de kan kontakta dig och få mer information

Kan en mäklare anmäla en annan mäklare?

Ja

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag har anlitat en mäklare för att enbart få hjälp med kontraktsskrivning vid försäljning av mitt sommarhus. Jag var vid tidpunkten för försäljningen nyskild sedan tre månader ungefär. Jag och min exman hade gjort en bodelning där sommarstugan tillföll mig. Vi har dock inte registrerat bodelningen utan endast skrivit papper mellan oss. Nu visar det sig att Lantmäteriet inte godkänner försäljningen då min exman ej godkänt försäljngen. Tilläggas kan att jag hela tiden stått som ägare till 100 % men det har inte varit enskild egendom. Fråga 1. Måste min exmake godkänna försäljningen trots att vi är skilda och överrens? Fråga 2. Borde inte mäklaren uppmärksammat detta? Han visste att jag var nyskild och tog ju betalt för tjänsten. Mvh Anneli

    • Hej Anneli.

      1. Ja eftersom det inte är registrerat.
      2. Jo mäklaren borde tagit ut ett personbevis.
      3. Du borde sagt till mäklaren att din bodelning ej var registrerad ännu.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här