Varnad mäklare – vad det innebär och hur man skall tänka

2
Varnad mäklare

Om en fastighetsmäklare begår ett misstag eller avsiktligt fel i sitt yrke så kan man som säljare, köpare eller spekulant på en bostad anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen (fmi.se). Om det visar sig att mäklaren gjort fel så kan mäklaren få följande påföljder av fastighetsmäklarinspektionen:

 • Erinran (tillsägelse)
 • Varning (prick i registret)
 • Bli avregistrerad (inte får jobba som mäklare längre)

Om du förlorat pengar på grund av mäklarens fel eller misstag kan du kräva ersättning. Läs gärna vår artikel som handlar om: hur man skall bära sig åt om man är missnöjd med sin mäklare.

Vad gör att en mäklare blir varnad

Vilken påföljd som mäklaren får beror på hur grovt fel/fusk som begås. Om mäklaren begår mindre fel så får han/hon endast en erinran. Om det är fel eller misstag av en lite grövre karaktär så får mäklaren en varning och en prick i registret. Du kan se om en mäklare har blivit varnad på fmi.se. En varning kan man som mäklare få till exempel om man använder lockpris, missar att notera ett bud i budgivningslistan eller formulerar en paragraf i kontraktet felaktigt.

Om en mäklare begår ett riktigt grovt fel så blir han/hon avregistrerad och får inte längre arbeta som fastighetsmäklare. För att bli avregistrerad krävs väldigt grova fusk/fel/misstag.

Exempel på fel/misstag som kan ge en mäklare varning:

 • Missat eller undvikit att notera ett bud i budgivningslistan
 • Felaktigt formulerad paragraf i kontrakt/avtal
 • Felaktig eller bristande information i objektsbeskrivningen
 • Ej dokumenterat affärens olika steg korrekt
 • Mäklarjournalen ej tillfredsställande.
 • Brister i marknadsföringen
 • Missat att göra en ID-koll på köpare och säljare
 • Brister i omsorgsplikten

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Kan man anlita en mäklare som blivit varnad?

Om en mäklare har 1-2 varningar brukar det inte vara några konstigheter. Även den duktigaste mäklaren kan göra en liten miss som ger en varning. Det kan vara bagateller som inte drabbat varken köpare eller säljare negativt men mäklaren blir varnad ändå. Man behöver därför inte bry sig så mycket om någon enstaka varning. Man kan alltid fråga mäklaren varför han/hon blivit varnad också, det finns oftast en rimlig förklaring.

Om en mäklare däremot har en massa varningar skall man dra öronen åt sig. Antingen har den mäklaren fuskat medvetet eller så har han/hon slarvat så mycket så att varningarna har haglat in. Man vill varken ha en fuskare eller en slarvpelle som mäklare.

Välj en kompetent och seriös mäklare

Om du vill undvika problem med din mäklare så finns det ett sätt som är det absolut enklaste och bästa sättet. Anlita en proffsig och seriös mäklare.
Den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig helt gratis att samla in offerter och att jämföra mäklarna i din kommun eller stad. Tjänsten som de erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Du kan även kika på topplistan hos Mäklarofferter.se där alla mäklarna rankas efter olika statistik och parametrar.

2 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag har anlitat en mäklare för att enbart få hjälp med kontraktsskrivning vid försäljning av mitt sommarhus. Jag var vid tidpunkten för försäljningen nyskild sedan tre månader ungefär. Jag och min exman hade gjort en bodelning där sommarstugan tillföll mig. Vi har dock inte registrerat bodelningen utan endast skrivit papper mellan oss. Nu visar det sig att Lantmäteriet inte godkänner försäljningen då min exman ej godkänt försäljngen. Tilläggas kan att jag hela tiden stått som ägare till 100 % men det har inte varit enskild egendom. Fråga 1. Måste min exmake godkänna försäljningen trots att vi är skilda och överrens? Fråga 2. Borde inte mäklaren uppmärksammat detta? Han visste att jag var nyskild och tog ju betalt för tjänsten. Mvh Anneli

  • Hej Anneli.

   1. Ja eftersom det inte är registrerat.
   2. Jo mäklaren borde tagit ut ett personbevis.
   3. Du borde sagt till mäklaren att din bodelning ej var registrerad ännu.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here