Bostaden säljs inte – vad kan man göra? Byta mäklare?

2
Bostaden säljs inte - byta mäklare och Raketen

Du har din bostad till salu. Den ligger på Hemnet.se och harvar men ingenting händer. Inga spekulanter dyker upp på visningarna och om det faktiskt trillar in ett bud så är det ett skambud/underbud. Du frågar din mäklare vad man kan göra för att få fart på grejerna. Svaret du får är svävande. Han/hon säger att man kan ändra lite i försäljningstexten eller byta förstabild i annonsen. Det är helt meningslöst!

Tyvärr är det uppriktiga svaret att mäklaren inte kan göra särskilt mycket. Vid det här laget har mäklaren redan tömt sin säck med potentiella spekulanter och hoppas egentligen bara på att någon skall dyka upp från tomma intet (läs Hemnet) och lägga bud på bostaden. Mäklaren har egentligen bara två stycken vettiga alternativ. Antingen låter man annonsen ligga kvar och harva eller så tar man bort den från Hemnet.
Om en normal bostad har legat på Hemnet i över 8 veckor så är det definitivt dags att ta ner annonsen.

Raketen

Hemnet har en tjänst som heter Raketen. Där betalar du som säljare 600 kronor och hamnar högst upp på Hemnet i 3 dygn. Precis som på bilden högst upp i denna artikel så lägger sig en kopia högst upp och märks med raketen.

Ny annons

För att en bostad skall lägga sig som en ny annons och hamna överst igen på Hemnet så måste den vara avnoterad från Hemnet i minst 23 dygn. Efter 23 dygn har räkneverket nollställts och annonsen kan publiceras som en helt ny och det står 0 dagar på Hemnet i annonsen. Denna regel kan mäklaren ej komma runt. Det är 23 dygn som gäller.

Byta mäklare

Som säljare har du nu två val.
Vänta i 23 dygn och ge din mäklare en chans till, eller byta mäklare.

En ny mäklare behöver ej vänta de 23 dygnen med att publicera din bostad för att den skall hamna högst upp som en ny annons. Det kan den nya mäklaren göra direkt.
Den nya mäklaren kanske dessutom har kundkontakter som kan vara intresserade av din bostad men som inte har sett att den legat till salu. Det kan vara spekulanter som varit utomlands eller ett äldre par som ej följer Hemnet. Den nya mäklaren kan alltså tillföra en hel del nytt till försäljningen. Mäklare nummer ett har ju redan fått chansen och misslyckats.

Meddela din mäklare att du tänkt byta mäklare och vill säga upp uppdragsavtalet/förmedlingsuppdraget. Läs i uppdragsavtalet och se så att det inte blir några kostnader för dig om du säger upp avtalet. Det gör det i princip aldrig. I de standardavtal som mäklarna använder så är man i princip alltid fri att säga upp avtalet utan någon kostnad. 10 dagars uppsägningstid är det normala.

Hitta en ny mäklare som fotograferar din bostad och sätter ihop annonsen.
Sedan är du redo att köra en ny vända med en ny annons och nya möjligheter.

Se till att välja en bra mäklare

Använd Hittamäklare.se för samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Använd offerterna för att jämföra mäklarna. Välj den bästa och nyttja sedan offerterna för att förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten.

Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare.se och tjänsten är helt gratis.

 

2 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag skulle vilja byta mäklare men den nuvarande mäklare har fått ensamrätt till den 12 december.
  Kan jag bryta avtalet ändå?
  Mvh.
  Stefan

  • Hej Stefan.

   Ja normalt sett kan du säga upp avtalet med mäklaren även innan tiden har löpt ut utan att behöva betala något.
   Dubbelkolla bara med mäklaren först via mail så att du inte råkat ut för en sur mäklare som kräver ersättning för utlagda kostnader.
   Det brukar dock inte vara några konstigheter att säga upp avtalet utan kostnader om man inte är nöjd och vill byta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here