Bostaden säljs inte – vad kan man göra? Byta mäklare?

Bostaden säljs inte - byta mäklare och Raketen

Du har din bostad till salu. Den ligger på Hemnet.se och harvar men ingenting händer. Inga spekulanter dyker upp på visningarna och om det faktiskt trillar in ett bud så är det ett skambud/underbud. Du frågar din mäklare vad man kan göra för att få fart på grejerna. Svaret du får är svävande. Han/hon säger att man kan ändra lite i försäljningstexten eller byta förstabild i annonsen. Det är helt meningslöst!

Tyvärr är det uppriktiga svaret att mäklaren inte kan göra särskilt mycket. Vid det här laget har mäklaren redan tömt sin säck med potentiella spekulanter och hoppas egentligen bara på att någon skall dyka upp från tomma intet (läs Hemnet) och lägga bud på bostaden. Mäklaren har egentligen bara två stycken vettiga alternativ. Antingen låter man annonsen ligga kvar och harva eller så tar man bort den från Hemnet.
Om en normal bostad har legat på Hemnet i över 8 veckor så är det definitivt dags att ta ner annonsen.

Raketen

Hemnet har en tjänst som heter Raketen. Där betalar du som säljare 600 kronor och hamnar högst upp på Hemnet i 3 dygn. Precis som på bilden högst upp i denna artikel så lägger sig en kopia högst upp och märks med raketen.

Ny annons

För att en bostad skall lägga sig som en ny annons och hamna överst igen på Hemnet så måste den vara avnoterad från Hemnet i minst 23 dygn. Efter 23 dygn har räkneverket nollställts och annonsen kan publiceras som en helt ny och det står 0 dagar på Hemnet i annonsen. Denna regel kan mäklaren ej komma runt. Det är 23 dygn som gäller.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Byta mäklare

Som säljare har du nu två val.
Vänta i 23 dygn och ge din mäklare en chans till, eller byta mäklare.

En ny mäklare behöver ej vänta de 23 dygnen med att publicera din bostad för att den skall hamna högst upp som en ny annons. Det kan den nya mäklaren göra direkt.
Den nya mäklaren kanske dessutom har kundkontakter som kan vara intresserade av din bostad men som inte har sett att den legat till salu. Det kan vara spekulanter som varit utomlands eller ett äldre par som ej följer Hemnet. Den nya mäklaren kan alltså tillföra en hel del nytt till försäljningen. Mäklare nummer ett har ju redan fått chansen och misslyckats.

Meddela din mäklare att du tänkt byta mäklare och vill säga upp uppdragsavtalet/förmedlingsuppdraget. Läs i uppdragsavtalet och se så att det inte blir några kostnader för dig om du säger upp avtalet. Det gör det i princip aldrig. I de standardavtal som mäklarna använder så är man i princip alltid fri att säga upp avtalet utan någon kostnad. 10 dagars uppsägningstid är det normala.

Hitta en ny mäklare som fotograferar din bostad och sätter ihop annonsen.
Sedan är du redo att köra en ny vända med en ny annons och nya möjligheter.

Se till att välja en bra mäklare

Använd Mäklarofferter.se för samla in offerter och för att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Använd offerterna för att jämföra mäklarna. Välj den bästa och nyttja sedan offerterna för att förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten.

Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter.se och tjänsten är helt gratis.

51 KOMMENTARER

 1. Hej! Har min lägenhet ute till försäljning, men det går segt. Det har varit en del sällskap på visningar, några har tittat 2 gånger men ingen budar, förutom en som lade bud under utrop men sedan drog tillbaka det.

  Har pratat med en kompis nu, som är intresserad av att köpa. Känner ju att mäklaren inte förtjänar att få sitt arvode eftersom jag fixat köparen själv. Går det att säga upp mäklaruppdraget när det gått tre månader och efter det sälja till kompisen och därmed komma undan arvodet?

  • Hej Ida.

   Ja det går bra så länge din kompis inte har anmält intresse till mäklaren eller liknande.
   Det hela hänger på att det inte skall vara mäklaren som har fixat kunden. Om det är en person som har fått reda på att din bostad skall säljas på grund av bostadsannonsen eller på grund av mäklaren så har mäklaren rätt till provision.

   Om det är en nära kompis till dig så går det bra att säga upp avtalet och sedan sälja till kompisen.
   Som du säger är det bra att vänta ett litet tag med försäljningen efter det att avtalet sägs upp så att det inte ser ut som att det kan vara mäklaren som fixat köparen.

   Det viktigaste är att din kompis inte står med i mäklarens spekulantlista för då har mäklaren definitivt rätt till provision.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Vi har köpt ett hus och skrev på kontraktet och har betalat handpenningen (har tagit tillfälligt lån/ överbyggningslån) Just nu är jag så fruktansvärt bekymrad då vår bistadsannons har legat ute i 2 veckor nu och mäklaren har lagt till en extra visning…. jag ser inga hopp då vi inte har fått ett ända bud hittills… tillträdsdatumet är om ca 2 månader. Har världen ångest att vi inte får vårt nuvarande bostad såld även tills dess…. har löst mkt på nätet om vad som kan hända som t.ex kontraktsbrott eller att man kan förlora båda bostäderna…hur ska man förhålla sig?! Hjälp!

  • Hej Kady.

   Du får ha lite tålamod och inte hetsa upp dig för mycket.
   2 veckor är ingen lång tid och du har dessutom inga andra alternativ än att köra på enligt planen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Har köpt en 1:a som övernattningslägenhet och ska/håller på att försöka sälja vår 2:a. Bor på annat ställe. Nu har 2:an legat på Hemnet i drygt 1 månad, ca 5 v. Inget händer. Nu är det dessutom 1 till liknande lägenhet ute samtidigt också utan intresse. Olika mäklare. Vi får tyvärr inte hyra ut 2:an. Det har vi gjort och nu är det stopp. Är det nån ide att byta mäklare då eller försöka hyra ut 1:an istället ett tag. Och kanske prova igen efter jul/nyår?

  • Hej Kerstin.

   5 veckor är ju inte jättelång tid.
   Jag tycker du kan försöka åtminstone denna månad ut innan du tar bort den från marknaden i några veckor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Jag hade visning i söndags i alla helgon dag och måndag efter är det som påverkar ? Den är radhus. Är det bättre att ha en ny visning?

  • Hej Hala.

   Jag kan inte svara på den typen av frågor eftersom jag vet för lite om din bostad och marknaden där du bor.
   Du får fråga din mäklare.

   Byt mäklare om du inte nöjd med den du valt. En annan mäklare kanske lyckas bättre.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej!
  Jag försökte sälja mitt hus och alla sa samt mäklare att det säljer snabb men väldigt lite kommer på båda visningar och ingen som visar intresse.vad har jag gör fel. Är coronavirus på verkar

  • Hej Hala.

   Det är förmodligen inte på grund av Covid-19 eftersom husmarknaden verkar vara stekhet just nu.
   Jag vet inte varför ditt hus inte säljs tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Vi har byggt hus. Tanken var att flytta in men efter privata omständigheter ville vi vänta. Vi la upp huset för försäljning men utan resultat. Nu var tanken att hyra ut men då säger banken nej. (lån på 2.6mil) Kan banken säga nej? Sen ber banken o betala den lånade summan tillbaka inom 3 månader. Är det ens möjligt o göra? Efter al det här så tänkte vi att aha men ok då måste vi flytta in och då säger banken att vi måste avvakta och vänta på att dom godkänner detta. kan det bli så att vi inte får flytta in och blir tvungen att betala allt tillbaka nu när vi inte får huset såld? Vi förklarade att vi kan flytta in och avvakta o se om mäklaren hittar en köpare till huset men banken verkar krångla. Hur gör vi nu?

   • Hej BB.

    Säger banken det så är det så.
    De brukar veta vad de gör.
    Jag kan tyvärr inte erbjuda några bra tips i detta fall.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Hassan.

    Ensamrätten får aldrig vara längre än 3 månader enligt lagen.
    När 3 månader har löpt ut så kan man dock förlänga ensamrättstiden om båda parter är överens. Men man kan aldrig skriva 6 månaders ensamrätt i avtalet.

    Så svaret är ja, du kan säga upp avtalet efter 3 månader.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Vi har lagt ut vårt hus till försäljning i 2 omgångar och nu har det gått 7 månader och ännu inget bud .Vi har bytt mäklare men den nya mäklaren har inte lyckats än .Ingen kommer på visning .Det kom några spekulanter innan men nu med nya mäklaren och foton inget händer .Är det nån ide att man renoverar lite och gör ett extra rum då vardagsrummet är stort ?

   • Hej Alirza.

    Det beror på hur många rum huset har idag osv så det vågar jag inte svara på tyvärr.
    Det är nog bättre att du frågar mäklarna om det är värt att bygga till ett extra rum.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,
   Jag tänkte ställa en lite luddig fråga, och hoppas att du möjligtvis har något konkret svar;
   Händer det att mäklare tar ner eller markerar ett objekt som sålt på diverse hemsidor trots att påstådd affär i själva verket inte är slutförd?
   Har nämligen hört att detta skulle kunna vara ett riskabelt försök av en pressad mäklare för att trissa upp andra budgivare, när affären ”inte gick igenom” av den ”vinnande” budgivaren.

   Hoppas du förstår min fråga, och laborera gärna lite med både svaret och frågan!

   Tusen Tack på förhand!

   • Hej Simone.

    Nej det är en strategi som jag inte hört talas om och kan inte se någon fördel med den strategin, endast onödig risk.

    Det är nog snarare så att bostaden köps med besiktningsvillkor eller liknande och att affären inte går igenom, alternativt att köparen drar sig ur precis innan kontraktsskrivningen och att mäklaren då redan tagit ner annonsen. Då får mäklaren ringa runt till alla andra budgivare men det leder ju inte till högre slutpris.

    När man i mäklarsystemet skriver ut kontraktet så markeras oftast bostaden som såld och plockas ner från Hemnet osv.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag har försökt min lägenhet i en förort i Stockholm i två omgångar med samma mäklare.
   Mäklaren får knappt dit spekulanter och ger mig inte rätt uppmärksamhet.
   Förra sommaren, kom det väldigt få spekulanter, men mäklaren höll ändå kontakten med mig bra hela tiden.
   Denna sommar slarvar han väldigt mycket, jag får påpeka saker, fel jag ser, samt inga spekulanter.
   Funderar på om jag borde byta mäklare han verkar inte fixa det här? eller om de finns andra saker jag kan göra?

   • Hej Johan.

    Jag tycker du skall byta mäklare. Din nuvarande mäklare har ju fått sin chans och fått gott om tid på sig att sälja bostaden.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej

   Om jag skulle skicka in avtalet till er skulle ni kunna hjälpa mig med att förklara exakt vad som händer vid en uppsägning efter att ensamrätten upphör?

  • Hej!

   Vi har haft vår lägenhet ute för försäljning i 3,5mån utan en enda visning/ intressent. Idag sa vi upp avtalet med mäklare vart på hen skickade oss en faktura på 5000SEK som avser styling/fotografering. Vi finner detta märkligt då ensamrätten löpte ut i mitten av april. Behöver vi verkligen betala för detta?

   Hälsningar Ida

   • Hej Ida.

    Det beror på vad som står i avtalet men det brukar man inte behöva betala för.
    Det vanligaste är alltså att man inte behöver betala för några kostnader men det beror på vad som står i avtalet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!Vi har försökt sälja vår bostadsrätt sen 1/2 utan resultat.Det säljs mycket i vår kommun tröts Covid 19…till oss är de knappast med besök.Har spenderat pengar på Raketen ett antal gånger utan resultat.Idag får vi svar av ngn som redan tittat tre gånger.Vi måste ändå flytta pga trapporna av hälso skäll.Vad gör vi fel,hur gör man så det blir rätt?Vi tycker om vår mäklare,hon kämpar.

   • Hej Ines.

    Jag tycker ni skall byta mäklare.
    Bjud hem 2-3 st nya mäklare och hör vad de har för idéer kring vad som behöver göras för att få bostaden såld.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej. Jag undrar vad mäklaren har rätt att ta för arvode om jag aktivt hittat en köpare som vill ge ett högre pris än det skambudet jag för närvarande fått genom mäklaren.

   • Hej Peter.

    Mäklaren har ändå rätt till hela sin provision även om du fixar en köpare själv.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Jag har ett pågående försäljningsuppdrag med en mäklare som jag inte känner mig nöjd med hur hen har agerat under uppdraget hittills. Jag funderar på att byta till en annan mäklare efter att ensamrätten löpt ut. Huset är varudeklarerat via Anticimex och jag har valt att teckna ”dolda fel” försäkringen. Måste varudeklarationen göras om, om jag byter mäklare?
   Något som jag bör tänka på/vara medveten om, om jag väljer att byta mäklare?
   Vänligen
   Lena

   • Hej lena.

    Du kan nog inte använda termen varudeklarerat om du byter mäklare men om du betalt separat för besiktningen så borde du kunna använda den även när du säljer med en annan mäklare.
    Kika i dina papper vad som gäller. Alla villkor finns där.

    Om du byter mäklare skall du se till att det står i det nya förmedlingsuppdraget (uppdragsavtalet) att du tidigare haft en annan mäklare anlitad.
    Du skall dessutom få en spekulantlista från mäklare nummer 1 när du säger upp avtalet. Den listan kopierar du och överlämnar kopian till mäklare nummer 2.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag har skrivit på ensamrätt med nuvarande mäklare till den 2-a maj. Men jag ångrar mig och undrar om jag behöver vänta ut till 200502 för att säga upp avtalet och välja någon annan?

   • Hej Amra.

    De flesta mäklarna brukar vara schyssta och låta sina kunder säga upp avtalet innan tiden löpt ut och slippa kostnader.
    Ibland kan mäklaren ha rätt till viss ersättning om avtalet sägs upp i förtid. Det beror på vad som står i avtalet.

    Mitt tips:
    Maila eller sms:a till mäklaren och säg att du vill säga upp avtalet och fråga om det är förenat med några kostnader att säga upp avtalet i förtid.
    Om mäklaren säger nej så kan du säga upp avtalet utan att behöva betala något.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag skrev till er tidigare om att vårt hus har inga köpare. Och just nu pga Corona och dåligt marknad gick vi ner på utgångspriset ganska mycket.
   Vi har köpt ett annat hus innan vi börja försäljning med nuvarande huset.
   Nu vet vi inte vad som är bäst att göra?
   Har köpt nuvarande huset för tre år sedan för 4,6. Nu har vi en köpare som lagt bud på 4,3.
   Vi köpt ett hus i december för 4,3.
   Ska vi acceptera budet?

   • Hej Hima.

    Det är omöjligt för mig att svara på eftersom jag inte känner till huspriserna i ert område.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Som spekulanter på en lägenhet skulle vi gärna vilja veta om den har varit utannonserat tidigare, plockats ned och utannonserats igen (efter 23 dagar eller mer), evenuellt upprepade gånger.
   Fins det något sätt att ta reda på detta (utan att fråga säljaren)?
   På förhand tack!

   • Hej Carse.

    Nej det är vanligtvis endast genom att fråga mäklaren som du kan få reda på det.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Har köpt ett annat hus innan vi säljer nuvarande huset. Nu kan vi inte sälja huset efter flera visningar. Vi ska skjuta fram tillträdesdagen till nya huset? Vad ska vi betala till säljaren för ändringen?

   • Hej Hima.

    Om säljaren av ert nya hus går med på att flytta datumet för tillträde så får ni förhandla om hur mycket ersättning säljaren skall få för det.
    Det finns inga riktlinjer för hur stor ersättningen skall vara, det är en förhandlingsfråga helt enkelt.

    Säljaren har rätt att säga nej till att flytta tillträdesdatumet om säljaren inte vill acceptera ändringen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Lehna.

    Du har vanligtvis inte betalat för bilderna när du inte får sålt din bostad eftersom du normalt sett inte betalar någon provision till mäklaren när din bostad inte säljs.
    Om de mot förmodan är så att du fått betala för bilderna trots att din bostad inte såldes så har du endast betalat för att få använda bilderna i en specifik försäljning med en specifik mäklarfirma.
    Den betalningen gäller inte för att andra mäklarfirmor skall få använda bilderna.

    Det är nämligen inte mäklaren som äger bilderna, det är fotografen, så om du skall köpa loss bilder så görs det inte genom att betala till mäklaren.
    Det är i så fall fotografen som du måste köpa loss bilderna av.

    Mvh admin på Ekonomiokfus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej ,

   Hur mycket ska man betala till mäklaren Om man ångra sig att sälja lägenheten efter budgivningen på grund av låg slutpris?

   • Hej Reza.

    De allra flesta mäklarna tar inget betalt så länge bostaden inte säljs.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • I det här fallet har mäklar byrån tagit bort en annons på förmiddagen sedan lagt upp samma objekt på eftermiddagen, de har bara bytt ut mäklarpersonen och sänkt priset lite i annonsen.

   • Hej igen Kjell.

    ja då har de gjort en liten fuling där.
    Egentligen får man inte göra så enligt hemnets regler vad jag vet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Kjell.

    Ja det går om den nya mäklaren skapar ett helt nytt objekt i sitt mäklarsystem och en helt ny annons.
    Då får du betala hemnetavgiften igen. Risken finns dock att Hemnet kommer på detta och tar ner annonsen igen så det är en chansning.

    Mvh admin på Ekonommifokus

  • Hej
   JAg har sagt till min mäklare att ta bort annonsen från hemnet då vi inte fått huset sålt.
   Hur långt tid ska det ta normalt?
   Det borde inte ta så lång tid att plocka bort den tycker jag?
   Mvh Lotta

   • Hej Lotta.

    Nej det tar mäklaren 1 minut att ta bort annonsen från Hemnet.
    3 st klick på datorn så är annonsen borta.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag skulle vilja byta mäklare men den nuvarande mäklare har fått ensamrätt till den 12 december.
   Kan jag bryta avtalet ändå?
   Mvh.
   Stefan

   • Hej Stefan.

    Ja normalt sett kan du säga upp avtalet med mäklaren även innan tiden har löpt ut utan att behöva betala något.
    Dubbelkolla bara med mäklaren först via mail så att du inte råkat ut för en sur mäklare som kräver ersättning för utlagda kostnader.
    Det brukar dock inte vara några konstigheter att säga upp avtalet utan kostnader om man inte är nöjd och vill byta.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here