Steg 1 (sälja bostad) – Renovera eller sälja i befintligt skick

4
Sälja bostad

Du har bestämt dig för att du skall sälja din bostad.
Det första du bör göra är att bestämma om du vill renovera något i bostaden eller om du har tänkt att sälja bostaden i nuvarande skick.
Att renovera kostar ibland mycket pengar och tar mycket tid men det brukar göra att marknadsvärdet på bostaden stiger med mer än vad du lagt ut i investering för att genomföra renoveringarna.

Att renovera innan försäljning är oftast en bra investering

Att göra smårenoveringar är i princip alltid lönsamt.
Man kan till exempel måla över fula märken eller byta ut kantstötta lister.
Helst av allt vill man att spekulanterna skall känna att det är ”bara att flytta in”.
Eftersom att alla människor har olika smak så kan det vara svårt att definiera detta uttryck.
Alla har ju olika smak och stil vilket gör att det kan vara svårt att få till en stil som passar alla. Att renovera ”halvdant” brukar dock inte imponera på spekulanterna så ansträng dig och gör det ordentligt.

Man bör alltså bestämma sig för hur omfattande renoveringar man vill göra.
Om man skall renovera badrum och kök så kostar detta mycket pengar.
Räkna med minst 200.000 kr för att totalrenovera kök och badrum om en hantverkare skall hjälpa dig. Man behöver därför bedöma om det är värt att renovera badrum och/eller kök.
Ibland kan nuvarande kök eller badrum vara i såpass gott skick att det inte är helt säkert att renoveringen lönar sig. Om du väljer att renovera kök och badrum som är de dyraste rummen att renovera kan du lika gärna kosta på att renovera resten av lägenheten också.
En totalrenoverad lägenhet är nämligen den som säljer absolut bäst och till högst pris.

Att tänka på vid renovering innan du skall sälja din bostad

Om du inte äger en riktigt dyr bostad (+ 10 miljoner kr) så skall du satsa på att renovera lägenheten med prisvärda materialval.
Du kan köpa jättefina kök, parkettgolv osv på IKEA, Bauhaus, Byggmax osv.
Den standard som erbjuds räcker gott och väl för en normal bostad i Sverige.
Målsättningen skall vara att bostaden skall falla i smaken för så många spekulanter som möjligt. Satsa därför på vita väggar, genomgående parkettgolv, ljust kök och ljust badrum.
Vit är en färg som väldigt få ogillar. Det är därför det tryggaste valet.

En skicklig mäklare vet vad du bör göra

En skicklig mäklare ser vad som behöver göras inför en försäljning. Tag hjälp av mäklarna och få tips och råd på vad du kan göra inför försäljningen.
Välj sedan den mäklare som du tror kan hantera alla moment i en bostadsaffär på bästa möjliga vis. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter ifrån de mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Ställ gärna frågor i kommentarerna så kan vi ge dig tips och råd för hur du skall tänka vid just din renovering. Vi svarar inom 24 h.

Gå till nästa steg, steg 2 i vår guide

4 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Om jag totalrenoverar både kök och badrum kan jag då dra av HELA kostnaden för både material- och arbete vid försäljning (på min skattedeklaration)? Jag menar efter ROT-avdraget och att jag inte gör arbetet själv.

  Mvh Suzana

  • Hej Suzana.

   Ja det får du.
   Om kostnaden efter ROT-avdrag landar på till exempel 200.000 kr för kök och badrum så är det 200.000 kr som du får dra av i deklarationen vid försäljningen.

   Reglerna är väldigt fördelaktiga för den som renoverar bostaden något/några år innan man skall sälja.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej, hur mycket av renovering kAn man dra av? Dvs om man inte totalrenover utan byter ut tex vitvarorna eller luckorna i köket?
  Tack
  Anna

  • Hej Anna.

   Läs gärna vår artikel här på Ekonomifokus om vad man får dra av i deklarationen.
   Använd sökfältet så hittar du artikeln.

   Mvh admin påå Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here