Låna till handpenning – Handpenningslån

låna till handpenning - handpenningslån

Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån utan säkerhet (dvs banken har inte säkerhet i bostaden för lånet) som du löser senast på tillträdesdagen, dvs när du får nycklarna och slutbetalar den nya bostaden.

När du köper en bostad skall du normalt sett betala en handpenning på 10 % av bostadens pris och den skall vanligtvis betalas in på mäklarens handpenningskonto inom ca 5-14 dagar från det att kontraktet signerats.

Om man har pengarna låsta, exempelvis i sin nuvarande bostad, kan man ta ett handpenningslån.

Inför köpet av lägenheten eller huset har du förhoppningsvis skaffat dig ett lånelöfte. Den bank du skall ta ditt nya bolån hos kommer även att hjälpa dig med ett handpenningslån.

Räntor & avgifter på handpenningslån

Vi har samlat in lite exempel från olika banker för att kunna visa vilka räntor och villkor du kan räkna med.

BankRäntaUppläggningsavgiftAviavgift
Skandiabanken6,50 %0kr0kr
Swedbank5,25 %0kr0kr
SBAB4,67 %0kr0kr
Danske bankIndividuell595kr0kr
Nordea6,00 %0kr0kr
Uppdaterad 2023-05-10

Är du en riktigt bra kund för banken så kan du få låna pengar till handpenningen utan att behöva betala någon räntekostnad eller uppläggningskostnad överhuvudtaget. Se till att pruta ordentligt även på dessa kostnader. Banken vill ha dig som kund om du fått ett lånelöfte och dessa kostnader kan man ofta pruta ner.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Villkor

Villkoren för handpenningslån kan variera men de flesta erbjuder:

  • 6 månaders löptid för lånet
  • Amorteringsfritt
  • Skall lösas senast på tillträdesdagen
  • Lånet betalas ut när du uppvisar ett signerat köpekontrakt/överlåtelseavtal för banken

Frågor att ställa till banken När du söker lånelöfte för bolån:

– Kan banken hjälpa dig med ett handpenningslån?
– Hur mycket tar banken i ränta och uppläggningskostnad för handpenningslånet?

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här