Pantsättning bostad

Pantsättning bostad

Pantsättning av bostad innebär att banken tar din bostad som säkerhet för ditt lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken genomföra en tvångsförsäljning av den pantsatta bostaden med hjälp av kronofogden. Banken tar pengar från försäljningen för att lösa dina lån.

Alla lån som har en bostad som säkerhet/pant kallas för bolån. Lån som har säkerhet i en bostad har mycket lägre ränta än andra typer av lån eftersom de anses säkrare för banken.

Pantsättning av bostadsrätt & lägenhet

Detta görs genom att bostadsrättsföreningen gör en pantförskrivning, dvs en notering i sitt lägenhetsregister. Banken skickar ett meddelande till bostadsrättsföreningen i samband med att du tar ditt bolån och föreningen noterar då detta i sitt lägenhetsregister.

Att pantsätta sin bostadsrätt kostar oftast runt 700 kr men det kan ibland vara helt gratis.

När du köper en pantsatt bostadsrätt ser din bank till att säljarens lån löses och försvinner från bostadsrätten så att dina bolån kan läggas där istället.

Pantsättning av hus och fastigheter

Detta görs med hjälp av pantbrev. Det är dokument som banken använder som säkerhet för bolånet. Pantbreven är kopplade till fastigheten som skall belånas och med hjälp av dessa tar banken fastigheten som säkerhet för lånet. Pantbrevens totala storlek måste minst motsvara bolånets storlek. Om inte de befintliga pantbreven som finns uttagna på en fastighet räcker till så får man plocka ut nya hos Lantmäteriet.

Att ta ut nya kostar 2% på pantbrevets belopp + en avgift på 375 kr.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Frågor och svar

Vad händer om lånen överstiger bostadens värde?

Om inte pengarna från försäljningen räcker till för att betala av lånen så blir det en restskuld kvar som långivaren får betala tillbaka löpande under kommande år. Räntan på den skulden blir högre än boräntan eftersom det blir ett lån utan säkerhet.

Kan banken ta bostaden om den är pantsatt?

Nej, banken tar aldrig bostaden, de tvingar istället fram en försäljning med hjälp av kronofogden om du inte kan betala dina månadsbetalningar.

Kan man ta flera olika lån på samma bostad?

I teorin kan man det men många banker säger nej till att pantsätta en bostad som redan är pantsatt av en annan bank.

Kan man kolla upp om en bostadsrätt är pantsatt?

Ja, man kan se alla pantsättningar på lägenhetsförteckningen (utdrag ur lägenhetsregistret). Mäklaren tar alltid ut ett sådant utdrag vid försäljning.

Hur kan jag se om en fastighet är pantsatt?

Du kan kontakta Lantmäteriet för att få information om bostaden har några pantbrev och om de är belånade.

Kan man bli av med en gammal pantförskrivning som ligger kvar på en bostadsrätt?

Ja, för att bli av med en gammal pantförskrivning så kontaktar du banken som i sin tur kontaktar bostadsrättsföreningen. Föreningen tar bort pant-noteringen i sitt register. Meddelandet som banken skickar till föreningen kallas för denuntiation.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim,

  Jag står som medlåntagare på villan vi bor i idag tillsammans med mina föräldrar. Alltså 33% var. Lånet är på 2.2miljoner. Villan är värderad till 3.2 miljoner.
  Vi tänker behålla villan. Men jag vill ansöka om ett lånelöfte för en bostadsrätt. Jag får inte skriva bort mig från lånet för det lånet jag har. Och därför svårt att få lånelöfte hos banken. Vad kan jag göra? Kan jag pantsätta villan vi har och fråga andra banker om dem går med på det? Kan min mamma vara medsökande fastän vi tänker behålla villan? Hon har fast och lön.
  Vad kan jag göra för att få ett lånelöfte i det här läget helt enkelt? Tacksam för hjälp.

  • Hej Andry.

   Din mamma kan absolut vara medsökande även på lånet till bostadsrätten.
   Det är nog det du behöver för att kunna få ett till lån, en eller flera bra medsökande.
   Annars blir det nog svårt tyvärr eftersom banken oftast inte godkänner att man har flera bostäder med bolån om man inte har en skyhög inkomst.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här