Pantsättning bostad

Pantsättning bostad

Pantsättning innebär att banken har bostaden som säkerhet för ditt lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken genomföra en tvångsförsäljning av den pantsatta bostaden med hjälp av kronofogden. Banken tar pengar från försäljningen för att lösa de lån du tagit.

Alla lån som har en bostad som säkerhet/pant kallas för bolån. Lån som har säkerhet i en bostad har mycket lägre ränta än andra typer av lån.

Pantsättning av hus och bostadsrätt – skillnader

Pantsättning av en bostadsrätt sker genom att bostadsrättsföreningen gör en pantförskrivning, dvs en notering i sitt lägenhetsregister. Banken skickar ett meddelande till bostadsrättsföreningen i samband med att du tar ditt bolån och föreningen noterar då detta i sitt register.

Att pantsätta sin bostadsrätt kostar oftast ca 450 kr men det kan ibland vara helt gratis.

Pantsättning av hus och fastigheter sker med hjälp av pantbrev. Pantbrev är dokument som banken använder som säkerhet för bolånet. Pantbreven är kopplade till fastigheten som skall belånas och med hjälp av pantbreven tar banken fastigheten som säkerhet för lånet. Pantbrevens totala storlek måste minst motsvara bolånets storlek. Om inte de befintliga pantbreven som finns uttagna på en fastighet räcker till så får man plocka ut nya pantbrev hos Lantmäteriet.

Att ta ut nya pantbrev kostar 2% på pantbrevets belopp + en avgift på 375 kr.

Läs mer här på Ekonomifokus om: pantbrev

Pressa bankerna och få den lägsta räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Frågor och svar

Vad händer om lånen överstiger bostadens värde?

Om inte pengarna från försäljningen räcker till för att betala av lånen så blir det en restskuld kvar som långivaren får betala tillbaka löpande under kommande år. Räntan på den skulden blir högre än boräntan eftersom det blir ett lån utan säkerhet.

Kan banken ta bostaden om den är pantsatt?

Nej, banken tar aldrig bostaden, de tvingar istället fram en försäljning med hjälp av kronofogden om du inte kan betala dina månadsbetalningar.

Kan man ta flera olika lån på samma bostad?

I teorin kan man det men många banker säger nej till att pantsätta en bostad som redan är pantsatt av en annan bank.

Kan man kolla upp om en bostadsrätt är pantsatt?

Ja, man kan se alla pantsättningar på lägenhetsförteckningen (utdrag ur lägenhetsregistret). Mäklaren tar alltid ut ett sådant utdrag vid försäljning.

Hur kan jag se om en fastighet är pantsatt?

Du kan kontakta Lantmäteriet för att få information om bostaden har några pantbrev och om de är belånade.

Kan man bli av med en gammal pantförskrivning som ligger kvar på en bostadsrätt?

Ja, för att bli av med en gammal pantförskrivning så kontaktar du banken som i sin tur kontaktar bostadsrättsföreningen. Föreningen tar bort pant-noteringen i sitt register. Meddelandet som banken skickar till föreningen kallas för denuntiation.

Tips till dig som går i säljtankar

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim,

  Jag står som medlåntagare på villan vi bor i idag tillsammans med mina föräldrar. Alltså 33% var. Lånet är på 2.2miljoner. Villan är värderad till 3.2 miljoner.
  Vi tänker behålla villan. Men jag vill ansöka om ett lånelöfte för en bostadsrätt. Jag får inte skriva bort mig från lånet för det lånet jag har. Och därför svårt att få lånelöfte hos banken. Vad kan jag göra? Kan jag pantsätta villan vi har och fråga andra banker om dem går med på det? Kan min mamma vara medsökande fastän vi tänker behålla villan? Hon har fast och lön.
  Vad kan jag göra för att få ett lånelöfte i det här läget helt enkelt? Tacksam för hjälp.

  • Hej Andry.

   Din mamma kan absolut vara medsökande även på lånet till bostadsrätten.
   Det är nog det du behöver för att kunna få ett till lån, en eller flera bra medsökande.
   Annars blir det nog svårt tyvärr eftersom banken oftast inte godkänner att man har flera bostäder med bolån om man inte har en skyhög inkomst.

   mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here