Pant – säkerhet för lån

Pant - säkerhet för lån

Om du har något av värde kan du använda det för att få ett lån som kräver säkerhet. Det är detta som kallas för pant, det vill säga en form av säkerhet för den som ger dig lånet. Den klassiska pantbanken visar precis vad panten handlar om. Du lämnar in din diamantring, får pengar för den som ett lån, och får sedan ringen tillbaka då du har betalat tillbaka lånet. Fast idag används uttrycket pant i samband med lån och då oftast bostadslån där själva bostaden pantsätts för att lånet ska beviljas.

Några viktiga uttryck för pant

Innan vi går vidare och ser närmre på hur pantsättning fungerar är det viktigt att förstå vad de olika uttrycken för pant innebär.

 • Pant – Egendom som lämnas som säkerhet för en skuld.
 • Pantsättare – Den som lämnar en pant mot att få låna pengar.
 • Panthavare – Den som kommer att inneha panten och som ger lånet (vanligtvis banken).
 • Panträtt – Rätten att realisera/tvångsförsälja egendom som pantsatts för att få tillbaka sina pengar.
 • Pantbrev – Med ett pantbrev går det att bevisa att en fastighet har använts som pant. Pantbrevet visar att inteckningen har gjorts hos Lantmäteriet och det finns hos banken eller annan kreditgivare tills lånet är löst.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Lånekoll.se.

Vad du kan pantsätta

I grund och botten kan du pantsätta allt som har ett ekonomiskt värde. Men värdet för saker och ting varierar och det är kreditgivaren som avgör om det som du kan erbjuda är av intresse eller inte.
Några vanliga exempel på saker som kan användas som pant är:

• Bostadsrätt eller hus
• Bil, båt eller annat värdefullt fordon
• Aktier
• Patent
• Företagsinteckningar
• Fakturor

En del av möjliga säkerheter nämnda ovan fungerar bra för privatpersoner och en del är ett alternativ för dig som driver företag. Det är viktigt att förstå skillnader i värde. En bostad kan ses som en pant som har ett större värde än en bil som snabbt förlorar sitt värde.

Hur pantsätter man en bostadsrätt?

Det är väldigt vanligt att pantsätta bostadsrätter. I stort sett varje bostadslån har själva bostaden som pant för lånet. Pantsättningen sker mellan den som köper bostaden och den som ger lånet. Om du tar lånet från en bank så innebär panten att banken har första rätt till betalning ur bostadsrätten.
Pantsättningen av bostadsrätt genomförs på skriftlig väg. För att det hela ska bli giltigt måste panthavaren (banken) underrätta bostadsrättsföreningen om panten. Viktigt att notera är att du måste få godkännande från sambo eller make om bostadsrätten kommer att vara en gemensam bostad. Dessutom kan det tillkomma en pantsättningsavgift på några hundralappar. Om det skulle bli så att du inte betalar lånet för bostadsrätten kan panthavaren kräva utmätning. Då kommer bostaden att säljas exekutivt (av kronofogden) varpå långivaren kan få pengarna för lånet tillbaka.

Kontrollera pant vid köp av bostad!

När du ska köpa en bostad ska du undersöka om den är pantsatt. Det är nämligen så att panthavaren kan begära utmätning av dig. Detta trots att det inte var du som tog lånet! Du ska be om ett utdrag från lägenhetsförteckningen för att se om bostaden är pantsatt. Om den är det gäller det att följa upp och se att säljaren löser panten innan försäljningen av bostaden går igenom.

Vad händer med panten då det finns flera långivare?

När du har lån från flera olika långivare så är det bara de som har pantbrev som har rätt till att kräva utmätning. Men det går givetvis inte att använda samma pant flera gånger. Då du lånar pengar till en bostad kan det vara så att du får ett större lån från en bank som använder bostaden som säkerhet. Du kan också ha ett blancolån som är utan säkerhet som du använder för att få det större lånet.
I detta fall är det bara banken som har panträtt. Blancolånet är utan säkerhet och kreditgivaren som ger det kan inte kräva någon utmätning av bostaden om du misslyckas med att betala tillbaka lånet. Det är också därför som blancolån är dyrare. Den som lånar ut pengarna tar en större risk än den som får en säkerhet.

Pressa bankerna och få den lägsta räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

12 KOMMENTARER

 1. Hej jag har precis köpt ett hus tillsammans med min sambo. Vi har lånat två privata lån med höga räntor, för att renovera. Undra om vi kan pantsätta vårat hus när vi har renoverat klart, för att bli av med våra privata lån?

  • Hej Sandra.

   Det beror på hur mycket bolån ni har och om banken godkänner det.
   Ni kan inte värdera upp huset efter renoveringen om ni inte gjort väldigt omfattande renoveringar.
   Läs vår artikel om att: Värdera om bostaden och lägga om lån

   Ni får kolla med banken helt enkelt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Jag och min svärmor är låntagare för ett lån dör vi båda står som låntagate. Hon har satt sin bostadsrätt som pant för lånet. Jag äger ingen fastighet eller bil. Nu har jag inte ekonomi att betala detta själv och hon vägrar att hjälpa mig. Vad gör jag? Vad kan hända?

  • Hej Anna.

   Banken utmäter dig och din svärmor med hjälp av kronofogden om ni inte betalar på lånet.
   Till slut kan det gå så långt att det blir tvångsförsäljning av bostadsrätten ifall det är ett stort lån och ni inte betalar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Jag tänker ge min son ett lån till hans husköp. Kan han lämna pant i sitt hus som säkerhet för lånet?

  Hur dokumenteras denna pant. Ska den registreras någonstans?

  Kan skulden kvittas mot hans del av arvet (han har tre syskon) om jag avlider? Ska det i så fall skrivas in som en bestämmelse i skuldebrevet?

  • Hej Tommy.

   Ja ni kan skriva in i princip vilka villkor ni vill i skuldebrevet.
   Om du kan registrera en privat skuld vågar jag inte svara på tyvärr.

   För att få till ett sådant skuldebrev rekommenderar jag att du tar hjälp av en jurist eftersom det blir lite speciellt när det skall vara pant inblandat osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,

  Är det möjligt (med godkännande) att ta ett lån till en kontantinsats genom att föräldrar sätter sin bostadsrätt som säkerhet för lånet åt mig. Om det är möjligt, vad brukar räntorna ligga på vid lån med säkerhet på det viset?

  Mvh

  • Hej Emil.

   Du ökar sannolikheten att banken godkänner att du tar ett privatlån till kontantinsatsen om någon förälder står som medlåntagare.
   Det billigaste och bästa alternativet är dock att dina föräldrar lånar upp på sitt eget hus och lånar ut pengar till dig så att du kan använda dom som kontantinsats.

   Räntan om dina föräldrar lånar på huset är mellan 1,2 – 1,6% i nuläget.
   Räntan på privatlån är oftast mellan 4 – 5% idag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej, Vad blir det för konsekvenser för mig om jag låter banken ta huset om jag inte kan betala lånet. alltså kommer jag kunna ta ett nytt bolån om jag fixar min ekonomiska situation?

  • Hej Fredrik.

   Det funkar inte så att banken tar huset om du inte kan betala lånet.
   Banken mäter ut och säljer huset via kronofogden på exekutiv auktion. Finns det skulder kvar när huset är sålt och banken har tagit alla pengarna för att betala av på dina lån så blir du sittandes med blancolån på resterande belopp. Har du stora blancolån kommer du inte att få något bolån samtidigt.

   Om det går så långt att banken tvingas tvångsförsälja ditt hus så har du dragit på dig betalningsanmärkningar osv så du kommer få extremt svårt att få ta nya bolån i framtiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej

   Jag har en fråga: Jag lånade ut ca 70 000 kr för att en vän skulle kunna köpa en bil. Bilen står som pant på lånet, Duck har jag fått reda på att bilen nu är såld. Vad kan jag göra? Kan jag återkräva hela beloppet snarast då panten inte längre finns?

   • Hej Lennart.

    jag har tyvärr dålig koll på vad som gäller vid privata lån.
    Men det borde stå vad som gäller i ert avtal/skuldebrev.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here