Ett fastighetsutdrag är ett utdrag ur fastighetsregistret som innehåller information om en specifik fastighet. Lantmäteriet är myndigheten som ansvarar för Sveriges fastighetsregister.
Artikelns innehåll:
1. Vad innehåller ett fastighetsutdrag?
2. Fastighetsutdrag vid försäljning
3. Vad innehåller fastighetsregistret?
klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Vad innehåller ett fastighetsutdrag?
- Ett allmänt fastighetsutdrag innehåller information om ägare, inteckningar, taxeringsuppgifter, gemesamhetsanläggningar & samfälligheter kan du hämta ut gratis på Lantmäteriets hemsida
- Du kan hämta ut uppgifter om dina egna fastigheter, tomträtter, gemensamhetsanläggningar och samfälligheter på Lantmäteriets tjänst Min fastighet. Där finns uppgifter om dina
- Tjänsten min karta på Lantmäteriets hemsida hjälper dig att hitta rätt fastighetsbeteckning
Se ett exempel på ett fastighetsutdrag
Ladda ner ett exempel på ett fastighetsutdrag som PDF
🔗 Ladda ner fastighetsutdrag (PDF)
Fastighetsutdrag vid försäljning
Fastighetsmäklaren tar alltid ut ett fastighetsutdrag inför försäljningen och skall även göra det precis innan tillträdet för att se till att inga uppgifter ändrats. Många av de uppgifter som mäklaren anger i marknadsföringen av bostaden kommer från fastighetsutdraget.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vad innehåller fastighetsregistret?
Fastighetsregistret består av information om alla ca 3,4 miljoner fastigheter som finns i Sverige.
- Fastighetsbeteckning
- Lagfaren ägare & adress
- Tomträtter
- Överlåtelser
- Markareal (storlek på markyta)
- Läns- och kommuntillhörighet
- Inteckningar (pantsättningar)
- Areal (storlek)
- Servitut, planer och bestämmelser
- Byggnadsinformation
- Samfälligheter & gemensamhetsanläggningar
- Styrelsemedlemmar i samfällighetsföreningar
- Akter över förrättningar som berör fastigheten
- Anteckningar om exempelvis utmätning, taxeringsuppgifter, typkod, taxeringsvärde, boyta & biyta/lokalyta, byggnadsår, skogsareal, strandavstånd
Registret består av 5 st delar:
1. Den allmänna delen
Detta är en översikt över alla Sveriges fastigheter och samfälligheter. Fastigheternas areal, fastighetsbeteckning, rådande planer och bestämmelser samt registerkartan är exempel på information som du finner i den allmänna delen.
2. Inskrivningsdelen
Denna del innehåller information om lagfarter, tomträtter, inteckningar, uppgifter om konkurs och utmätning, avtalsservitut, nyttjanderätter och ägarhistorik.
3. Adressdelen
Denna del innehåller adresser. Den anger positionen för en fastighet eller bostad utan att använda koordinater. För att fastställa en position utan att använda koordinater använder man uppgifter om kommun, geografisk kommundel, adressområde, adressplats och tilläggsinformation såsom postnummer, postort och populärnamn.
4. Byggnadsdelen
Innehåller information om alla byggnader i Sverige.
5. Taxeringsuppgiftsdelen
Innehåller taxeringsuppgifter och värderingsenhetsuppgifter för mark och byggnader i Sverige.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.