Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakt

Sedan sommaren 2017 går det att skriva en framtidsfullmakt som ger en utvald person rätten att sköta din ekonomi den dagen du själv inte vill eller klarar av det. Det kan vara fysisk eller psykisk sjukdom som till sist leder till en situation då du inte kan betala räkningar, gå till banken och utföra liknande ärenden.

På sätt och vis rör det sig om en fullmakt som ger någon annan rätten att fatta beslut och agera åt dig. Skillnaden ligger i att framtidsfullmakten planeras för framtiden. Det är också viktigt att förstå att den just av detta skäl måste skrivas då du fortfarande kan anses ha mental och fysisk förmåga att ge en annan person denna rätt.

Gratis mall

Om du känner dig helt säker på hur man skall fylla i en framtidsfullmakt så att den blir helt juridiskt korrekt så kan du använda denna mall. Om du inte känner dig 100% säker så rekommenderar vi att du följer tipset ovan.

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Framtidsfullmakts-mall + hjälp av fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig juridiskt korrekt mall för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i den korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få till fullmakten juridiskt korrekt så att det inte blir strul i efterhand.

Vad är en framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakten är en fullmakt som kommer att gälla det ögonblick då du själv inte kan sköta din ekonomi eller fatta juridiska beslut. Den här fullmakten fungerar som ett alternativ till god man eller förvaltare.

I och med att du själv kan utse personen som ska fatta beslut och handla i ditt ställe får du en bättre kontroll över vad som händer när du inte kan göra det. Det kan ju vara en nära anhörig som känner dig väl. En person som är väl insatt i hur du vill hantera sparkonto och lagliga dokument.

Ekonomiska och personliga uppdrag

Med framtidsfullmakten säkrar du att du får hjälp med ekonomiska såväl som personliga angelägenheter i ett läge då du inte själv klarar av detta.

Ekonomiska uppdrag kan vara:

 • Betala räkningar
 • Ta ut pengar från bankkonto
 • Flytta pengar mellan konton
 • Öppna eller stänga autogiron
 • Hantera sparkonto och fondsparande
 • Sälja bostad
 • Sälja fordon
 • Ingå eller säga upp avtal (tidningsprenumeration, telefonabonnemang och så vidare)

Personliga uppdrag kan vara:

 • Omsorg, personlig vård
 • Ansökning om hemtjänst
 • Ansökning om vårdboende
 • Sköta kommunikation med kommunen
 • Sköta kommunikation med vårdpersonal

När kan du skriva en framtidsfullmakt?

Om du får det bekräftat att du har en sjukdom som bara kan förväntas bli värre och till sist kommer att göra det omöjligt för dig att fungera på ett självständigt sätt är det dags att skriva denna fullmakt. Du kan också skriva den utan att ha drabbats av någon sjukdom som en gardering för framtiden.

Det finns dock vissa regler som du ska vara medveten om. Du kan bara skriva framtidsfullmakt om du är:

 • Myndig (det vill säga 18 år gammal)
 • Du kan ta hand om dina ärenden och beslut då du skriver fullmakten
 • Du vet vem eller vilka som du vill ha som fullmaktshavare
 • Du har vittnen till fullmakten (kan inte vara de som blir fullmaktshavare)

Det är också viktigt att förstå att fullmakten ska vara skriftlig. Det går alltså inte att göra en muntlig överenskommelse. Den kommer till exempel inte att godtas av banker som är rädda för bedrägerier.

Fullmakten ska också kallas för framtidsfullmakt och klargöra vad fullmaktshavaren kan göra med den. Den ska ha villkor för fullmaktens bruk och omfattning. Det finns mallar att använda för att skriva fullmakter av detta slag men det kan vara klokt att få juridisk hjälp med dokumentet.

När börjar fullmakten gälla?

Det unika med framtidsfullmakter är att de inte börjar gälla samma dag som de skrivs. Istället är det så att fullmakten för framtiden börja gälla när fullmaktsgivaren inte längre kan ta hand om sin ekonomi. Det kan vara några månader eller kanske mer efter att den skrivs.

När det är en sjukdom som är anledning till att framtidsfullmakten skrivs kan det vara svårt att veta precis när den kommer att behövas. Det får helt enkelt göras en bedömning av den sjuka personens förmåga. Då man kommer till konklusionen att fullmaktsgivaren inte längre av psykiska eller fysiska skäl klarar av att ta hand om sin egen ekonomi anses fullmakten gälla.

Det krävs dock inget läkarintyg om detta. Den som är fullmaktshavare är den som kommer att göra bedömningen om när fullmakten bör börja gälla. Det här är ju normalt sett en person med nära kontakt till fullmaktsgivaren och som därmed kan anses ha god inblick i när det är lämpligt att ta över rollen som beslutsfattare.

Det är mycket viktigt med bevittning

En framtidsfullmakt är ett känsligt dokument. Det kommer ju ge en eller flera personer rätten att bestämma om saker som bankhandlingar och mer. Det är också därför som det krävs två vittnen då den skrivs under.

Vittnena kommer att intyga att det verkligen är den som skriver under framtidsfullmakten som står på dokumentet. Vittnen behöver inte veta vad som står i fullmakten i detalj men de måste förstå att det just rör sig om en framtidfullmakt som kommer att gälla någon gång i framtiden.

Viktigt att tänka på

Om du vill skriva en framtidsfullmakt som du kanske planerar ge till dina barn finns det några mycket viktiga punkter att tänka på.

 1. Vad noga med formatet. Missa inte kraven som till exempel att fullmakten för framtiden ska vara skriftlig och att du måste vara frisk och kunna hantera din ekonomi när du skriver den.
 2. Tänk på tydlighet. Det måste vara solklart vad fullmakten omfattar. Det är viktigt att det inte blir missförstånd omkring vad du har skrivit i framtidsfullmakten.
 3. Välj rätt fullmaktshavare. Du kan bara välja en privatperson som fullmaktshavare. Det går inte att ge uppdraget till ett företag.
 4. En framtidsfullmakt kan inte omfatta sjukvård och tandvård. Som fullmaktshavare kan man alltså inte bestämma om en viss åtgärd inom sjukvården. Även om det går bra att följa med till läkarbesök och följa med i det som händer finns det ingen rätt att neka till eller begära en viss typ av medicinsk behandling.

En eller flera fullmaktshavare

En vanlig fråga är om man kan ge framtidsfullmakter till flera personer och svaret är ja. Men det betyder inte att du måste ge samma fullmakt till varje person. En väg att gå är att skriva samma framtidsfullmakt till några personer, kan vara dina barn, som sedan får hjälpa till gemensamt med sina fullmakter.

Det går också att dela upp uppgifterna i fullmakterna. Du kanske ger ett barn en framtidsfullmakt som rör dina bankärenden och hantering av värdepapper medan en annan fullmaktshavare kommer att sköta betalning av dina räkningar.

Om du vill utse fullmaktshavare i turordning går det också bra. Du kan tala om att en person är första valet men att en annan kan ta över om den första inte kan. Det kan garantera att det alltid kommer att finnas någon som kan föra din talan då du inte kan det själv.

Genom att ha flera fullmaktshavare får du flera fördelar:

 • Du har backup om någon inte längre kan agera som fullmaktshavare.
 • Du kan välja rätt person för rätt uppdrag. Kanske tycker du att en viss person är bättre lämpad för att fatta beslut om din omvårdnad medan en annan är perfekt för ekonomiska beslut.
 • Du slipper belasta en person med uppdraget att ta hand om din ekonomi och hjälpa dig under den tid du inte själv klarar av detta.

Om du vill att framtidsfullmakten ska upphöra

Som fullmaktsgivare kan du återkalla framtidsfullmakten. Rätten att annullera en framtidsfullmakt ges också till en person som fungerar som granskare. En granskare är en person som du utser för kontroll av hur fullmaktshavare sköter sitt jobb. När det inte finns en granskare som du har utnämnt kan nära släktingar och partner eller make inta denna roll.

Om fullmaktsgivaren skulle bli frisk igen och åter kunna sköta sin ekonomi och beslutsfattning kommer fullmakten inte längre att gälla. Död är dock inte en anledning till att en framtidsfullmakt upphör. Det måste stå att så är fallet i fullmakten för att detta ska gälla.

Det går inte att registrera en framtidsfullmakt

Idag finns det ingen myndighet som håller koll på framtidsfullmakter. Det betyder att du måste se till att den finns på ett säkert ställe. För att fullmakten ska gälla ska den vara i original.

Hjälp för dig som inte är 100% säker på hur den skall upprättas
Som vi nämner ovan i artikeln: På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig juridiskt korrekt mall för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i den korrekt. Det kan vara värt några hundringar för att få till fullmakten juridiskt korrekt så att det inte blir strul i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

34 KOMMENTARER

 1. Hej min man och jag tänkte skriva en framtidsfullmakt till varandra och till våra två barn där en bor i Sverige och en Skottland. Ska man skriva en kopia på alla fullmakterna som vi behåller hos oss . Vi tänkte skriva varandra i första hand och sedan den som bor i Sverige och sist den som bor i Skottland.

  • Hej Brittmari.

   Ja det är alltid bra att ha en kopia själv också. Ett exemplar var är alltid bra.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Jag har en dotter i Sverige och en i USA. Tänker ge fullmakten bara för dottern i Sverige som redan nu hjälper mig med diverse saker. Måste en sådan fullmakt innefatta bägge döttrar?

  • Hej Sonja.

   Det går bra att endast en dotter står på framtidsfullmakten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej
  Jag och min partner är sambor med 2 barn vardera ,inga gemensamma.
  Vi äger en bostadsrätt tillsammans, hälften var. Vi har skrivit ett testamente som innebär att om någon går bort skall den överlevande bo kvar men att lägenheten skall VÄRDERAS till marknadspris och där den avlidnes barn skall lösas ut till hälften.
  Vad gäller om vi skriver en framtidsfullmakt? Där finns en ruta för FÖRSÄLJNING av fastighet som inte stämmer med testamentet eftersom testamentet gäller vid dödsfall. Vi vill att texten i testamentet skall fortsatt gälla men att tidpunkten för värdering och utlösande av den dödes barn skall ske den dag det konstaterats att den beslutsoförmögne inte kan ta egna beslut.
  Skall man skriva ett tillägg att framtidsfullmakten skall ta över eller hur gör man?
  Anita o Bosse

  • Hej Bo.

   Denna fråga är tyvärr lite för avancerad för att jag skall kunna hjälpa dig.
   Du får kontakta en jurist och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. var o hur skriver jag att mina två barn skall företräda mig gemensamt inte som nr1 o nr2 gäller alltså för framtidsfullmakt.

  • Hej Sigbritt.

   Jag vågar inte riktigt svara på hur du skall göra då. Den mall vi länkar till i artikeln passar nog inte då.
   Om du köper en fullmakt på Juridiskadokument.nu för 395 kr så ingår det hjälp med att fylla i det korrekt och de hjälper dig med ditt problem.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Annelie.

   Det står i texten:
   ”En granskare är en person som du utser för kontroll av hur fullmaktshavare sköter sitt jobb.”

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Vad gäller om fullmaktsinnehavaren byter efternamn ( gifter sig )
  Måste man då skriva en ny fullmakt ?
  Tacksam för svar
  Hälsningar
  Tommy

 6. Hej!.
  Tack för Gratismallen.
  Den kommer ut som två blanketter.
  Den första , där man skriver in sina önskemål. Ok
  På de andra bevittnas ens namnteckning. OK.

  Men blir lite brydd det är med två särskilda blad. Hur kopplar man ihop de två bladen på ett säkert sätt. ?

  Mvh
  Anne Mai

  • Hej Anne Mai.

   Parterna som skall skriva under avtalet kan sätta en liten kråka längst ner i hörnet på varje sida och sedan häftar ni ihop sidorna.
   Så är saken löst.

   mvh admin på Ekonomifokus

 7. Vi, min särbo och jag, upprättade en framtidsfullmakt när vi gemensamt ägde och bodde i en villa. Vi var inte gifta. Vi bor numera åtskilda med 100 mils avstånd. Jag vill nu att fullmakten skall återkallas. Fullmakten har inte börjat gälla. Hur gör jag?

  • Hej Gilbert.

   Du skriver ett brev eller e-post till din särbo och ber henne posta fullmakten tillbaka till dig så att du kan riva den.
   Se till att spara en kopia på brevet eller e-posten så att du kan bevisa i efterhand att du faktiskt har återkallat fullmakten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Tänkt ge min fru en Framtidsfullmakt, kan jag i samma fullmakt skriva att mina 2 barn skall vara ersättare om fullmaktshavaren avlider, eller vill ha hjälp med ärende som hon inte är insatt i, eller känner sig bekväm med, eller måste jag skriva en Framtidsfullmakt till var och en, med samma innehåll .

  • Hej Göran.

   Jag vet inte tyvärr. Du får nog ställa frågan till en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej, jag och min make har tänkt att upprätta en framtidsfullmakt och har en fråga vad gäller huset vi bor i. Min man köpte huset innan vi träffades och står som ensam ägare. Vi är nu gifta men har inte ändrat ngt ang ägandet. Behöver vi tänka på ngt speciellt där om det skulle bli så att tex huset måste säljas om min man bli sjuk och han står som ensam ägare?

  • Hej Linda.

   Eftersom ni är gifta så tror jag inte det är något ni behöver bry er om.
   Ni äger ju huset 50/50 ändå oavsett vem som står som lagfaren ägare.

   Jag är dock inte 100% säker så vill du ha ett 100% igt svar får du nog rådfråga en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Om jag skriver likadana fullmakter till mina två barn får de representera mig i allt, var för sig? Eller måste båda vara närvarande?

  • Hej Lena.

   De kan representera dig var för sig så länge du inte skriver i fullmakterna att båda två måste representera dig tillsammans.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Siv.

   Den finns i artikeln.
   Det är bara att klicka på länken och ladda ner den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej,
  Min mamma och pappa är gifta och bor ihop. Min mamma är fullt frisk medan min pappa är dement. Nu vill min mamma skriva en framtidsfullmakt med mig som fullmaktshavare.
  Vad händer om min mamma går bort medan min pappa lever?
  Blir jag fullmaktshavare för min pappa också även om vi inte hann skriva någon framtidsfullmakt innan han blev sjuk?

  • Hej B.

   Tyvärr är detta lite utanför mina juridiska kunskaper så jag kan inte ge något bra svar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Inger.

   Jag förstår inte riktigt din fråga.
   Kan du specificera den lite?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Jag och min fru äger gemensamt (50% vardera) den fastighet jag bor i (fortfarande) efter att min fru fått flytta till äldreboende pga demens (alzheimers). Vi skrev framtidsfullmakter till varandra redan när begreppet infördes med full behörighet att sköta ekonomi m m inkl fast egendom, även att sälja sådan. Sjukdomen är nu så långt framskriden att fullmakten är giltig för mig att tillämpa. Dock har jag stött på patrull när jag nu vill flytta mitt bolån till annan bank som har bättre ränteerbjudande! För att bevilja flytten kräver den nya banken att hustrun skall legitimera sig med Bank ID vilket inte låter sig göras pga sjukdomen! Jag står ensam som låntagare på nuvarande lån och vill/kan göra det även efter låneflytten. Inga ändringar i övrigt heller (3 mån ränta) låg belåning och god personlig ekonomi. Min fråga alltså, är inte framtidsfullmakten ett godkänt substitut för BankID-kravet? Känns som att en teknikalitet bromsar en ekonomisk vinning (lägre ränta) som även kommer min hustru tillgodo eftersom vi ju fortfarande är gifta och äkta par! Vet att framtidsfullmakt inte gäller vid motstridiga intressen men jag ser inte några sådana i detta fall, eller?

  • Hej Torsten.

   Jo framtidsfullmakten bör gälla och fungera för det.
   Konstigt att banken inte nöjer sig med framtidsfullmakten.
   Jag vet inte hur ni skall lösa det tyvärr, banken du skall byta till kanske har något förslag?
   De brukar vara uppfinningsrika när det gäller att hjälpa nya kunder.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här