Vissa banker kräver att de skall godkänna bostaden innan du skriver under ett kontrakt och köper den. Om då banken inte får godkänna bostaden först är ditt lånelöfte inte längre giltigt. Ibland kan det ta flera dagar för banken att godkänna bostaden.
Om du har ett lånelöfte och vill skriva kontrakt på en bostad men banken inte har hunnit godkänna bostaden ännu så kan ett villkor (en klausul) i kontraktet vara lämplig. Klausulen gör att affären blir ”svävande” i några dagar så att banken hinner godkänna bostaden. Om banken inte godkänner bostaden eller om banken inte hinner godkänna bostaden inom utsatt tid så går hela affären tillbaka. Säljaren har då inte rätt till ersättning eller skadestånd på grund av detta.
Om köpet gäller en bostadsrätt vill banken inte bara godkänna själva bostaden, de vill även undersöka och godkänna bostadsrättsföreningen.
Artikelns innehåll:
1. Exempel på hur klausulen kan vara utformad
2. Vad händer om banken inte godkänner bostaden?
3. Klausulen ur köparens synvinkel
4. Klausulen ur säljarens synvinkel
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Exempel på hur klausulen kan vara formulerad
”Köparen har ett lånelöfte i [Bank], nedan kallad kreditgivaren, som för sin giltighet är beroende av att kreditgivaren godkänner köpeobjektet som säkerhet. Köparen förbinder sig att snarast kontakta kreditgivaren för att få köpeobjektet godkänt. Köpet ska återgå om köparen inte fått bekräftat från kreditgivaren att köpeobjektet godkänns som säkerhet senast [Datum] och köparen senast fem arbetsdagar efter detta datum begär att köpet ska återgå.
Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna. Köparen är medveten om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att finansiera köpet. Om köparen inte fullgör detta åtagande, kan säljaren ha rätt till skadestånd.”
Vad händer om banken inte godkänner bostaden?
Banken kan säga nej om de inte anser att bostaden är ett bra köp. Det kan till exempel bero på att bostadsrättsföreningen är för högt skuldsatt eller att priset på bostaden är alldeles för högt. Säger banken nej så går hela köpet tillbaka. Tack vare klausulen riskerar inte köparen att bli skyldig att betala ersättning eller skadestånd vid återgången.
Om man inte gör sitt bästa för att banken skall kunna godkänna bostaden bryter man mot den så kallade lojalitetsplikten. Den innebär att båda parter måste gör allt de kan för att få affären att gå igenom. Köparen är alltså i detta fall skyldig att göra sitt bästa för att banken skall godkänna bostaden. Det kan handla om att förse banken med rätt uppgifter och liknande.
Klausul för bankens godkännande ur köparens synvinkel
Som köpare bör man alltid ta med en sådan klausul om banken inte hunnit godkänna bostaden innan man skriver kontrakt. Gör man inte det så riskerar man att banken säger nej och då gäller inte lånelöftet längre.
Tänk på att du inte måste ta lånet hos den bank som du har lånelöfte hos. Mellan kontraktsskrivningen och tillträdet kan du i lugn och ro jämföra erbjudanden från olika banker.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Klausul för bankens godkännande ur säljarens synvinkel
Som säljare vill man helst undvika denna typen av klausuler. Om banken säger nej så går hela affären tillbaka och du som säljare står på ruta ett igen. Då kan du bli tvungen att genomföra en ny försäljningsprocess igen om inte övriga spekulanter och budgivare är fortsatt intresserade. Ibland kan det till och med vara värt att gå ned lite i pris och sälja till någon annan budgivare som inte behöver ha med detta villkor i kontraktet.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej jag har skrivit ett köps kontrakt för tre månader sedan då hade jag lånelöfte o även banken hade godkänd köpt nu helt plötsligt allt vid jag har överföra handpenningen. Om jag ej hitta nån bankens kan ge mig lån kommer jag förlora min handpenningen? Jag har tillträde om en halv vecka.
Mvh Max
Hej Max.
Om du inte kan lösa finansieringen och fullfölja köpet kommer du att begå kontraktsbrott. Här kan du läsa om vad som händer vid kontraktsbrott:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/angra-kop-av-bostad-hava-avtalet
Läs under rubriken ”3. Ångra sig som köpare & begå kontraktsbrott”.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej. Angående datumet som sätts i klausulen. Är det på den dan eller efter som köparen kan begära återgång. Mvh Jens
Hej Jens.
I den exempelklausul vi skrivit i artikel står det att köparen har 5 dagar på sig att begära köpets återgång efter det valda datumet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för svar.
Vi har ringt Mäklarsamfundet och vad vi fått höra är att bevisbördan ligger hos oss. Men eftersom bankhandlingar inte är offentliga så vet vi inte hur vi ska gå till väga. Måste köparna bevisa för oss att dom fått avslag? Eller räcker det med att dom bara säger det?
Har mäklaren något som helst ansvar?
Tacksam för svar, J.E
Hej igen Jessica.
Nej, mäklaren har inget ansvar. Det är en tvist mellan er och köparen.
Jag vet inte vad som krävs och hur man går vidare tyvärr. Ni får nog kontakta en jurist för att få hjälp med detta.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har sålt en bostadsrätt med låneklausul för att köparna skulle få tid till att få bostadslånet färdigt.
Nu har dom sagt att dom inte fått godkänt av banken och det hade ju varit ok eftersom det är så klausulen är upplagd. Men nu vet vi att dom ljuger och själva har ångrat sig. Vår mäklares jurist säger att klausulen är luddig och att det är två meningar som går emot varandra.
Vad kan vi göra nu?
Hej J.E.
Köparen har en plikt att göra allt för att affären skall gå igenom.
Om köparen inte gör det så kan säljaren ha rätt till ersättning.
Mitt tips är du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus