Hem Bostad Köpa bostad Banken vill godkänna bostaden – bolån

Banken vill godkänna bostaden – bolån

0
Klausul för bankens godkännande av bostaden

Artikelns innehåll:
1. Exempel på hur klausulen kan vara utformad
2. Vad händer om banken inte godkänner bostaden?
3. Klausul om bankens godkännande ur köparens synvinkel
4. Klausul om bankens godkännande ur säljarens synvinkel

Vissa banker kräver att de skall få godkänna bostaden du skriver kontrakt och köper den. Om banken inte godkänner bostaden är ditt lånelöfte inte längre giltigt. Ibland kan det ta flera dagar för banken att hinna godkänna bostaden.

Om du har ett lånelöfte och vill köpa en bostad (skriva kontrakt) men banken har inte hunnit godkänna bostaden ännu så kan ett villkor/en klausul i kontraktet vara lämplig. Klausulen gör att affären är ”svävande” i några dagar så att banken hinner godkänna bostaden. Om banken inte godkänner bostaden eller om banken inte hinner godkänna bostaden inom utsatt tid så går hela affären tillbaka och säljaren har inte rätt till någon ersättning eller skadestånd på grund av detta.

Exempel på hur klausulen kan vara formulerad

”Köparen har ett lånelöfte i [Bank], nedan kallad kreditgivaren, som för sin giltighet är beroende av att kreditgivaren godkänner köpeobjektet som säkerhet. Köparen förbinder sig att snarast kontakta kreditgivaren för att få köpeobjektet godkänt. Köpet ska återgå om köparen inte fått bekräftat från kreditgivaren att köpeobjektet godkänns som säkerhet senast [Datum] och köparen senast fem arbetsdagar efter detta datum begär att köpet ska återgå. Begäran om återgång ska framställas skriftligen till säljaren inom ovan angiven tid. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna. Köparen är medveten om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen (i förhållande till säljaren) att vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att finansiera köpet. Om köparen inte fullgör detta åtagande, kan säljaren ha rätt till skadestånd.”

Vad händer om banken inte godkänner bostaden?

Banken kan säga nej om de inte anser att bostaden är ett bra köp. Det kan till exempel bero på att bostadsrättsföreningen som bostaden ligger i är för högt skuldsatt eller att priset på bostaden är alldeles för högt. Säger banken nej så går hela köpet tillbaka. Köparen är skyldig att göra sitt bästa för att banken skall godkänna bostaden.

Klausul för bankens godkännande ur köparens synvinkel

Som köpare bör man alltid ta med en sådan klausul om banken inte hunnit godkänna bostaden innan man skriver kontrakt. Gör man inte det så riskerar man att banken säger nej och då gäller inte lånelöftet längre.

Tänk på att du inte måste ta lånet hos den bank som du har lånelöfte hos. Mellan kontraktsskrivningen och tillträdet ( tillträdet är då du får nycklarna till bostaden och skall betala för den) kan du i lugn och ro jämföra erbjudanden från olika banker.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Klausul för bankens godkännande ur säljarens synvinkel

Som säljare vill man helst undvika denna typen av klausuler. Om banken säger nej så går hela affären tillbaka och du som säljare står på ruta ett igen. Då kan du bli tvungen att genomföra en ny försäljningsprocess igen om inte tidigare spekulanter och budgivare är fortsatt intresserade. Ibland kan det till och med vara värt att gå ned lite i pris och sälja till någon annan budgivare som inte behöver ha med detta villkor i kontraktet.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

INGA KOMMENTARER

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här