Hem Bostad Sälja fastighet eller bostadsrätt Sälja bostad till kompis, släkting eller familjemedlem

Sälja bostad till kompis, släkting eller familjemedlem

6
Sälja bostad till familjemedlem, kompis eller släkting

En kompis, släkting eller familjemedlem vill köpa din bostad. Det finns då två olika alternativ:

1. Fixa kontrakt och pappersarbetet själv (billigt)
2. Anlita en mäklare för pappersarbetet (dyrt)

Tänk bara på att det är väldigt svårt att veta exakt hur mycket en bostad är värd. Det gör att du kanske kan få hundra tusentals kronor mer för bostaden om du säljer den på öppna marknaden istället med hjälp av budgivning.

Använd Hittamäklare.se för att enkelt samla in värderingar, offerter och att jämföra mäklarna i det område där du bor. Kanske kan mäklarna sälja bostaden riktigt dyrt så att du får mycket mer pengar i fickan efter affären är klar. Det är gratis att ansöka och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Anlita en mäklare för pappersarbetet

Att anlita en mäklare som hjälper till med pappersarbetet och en del andra moment kallas för att anlita mäklaren för ett skrivuppdrag. Mäklaren hjälper då till med alla moment och allt pappersarbete. Detta kostar normalt mellan 10 000 – 25 000 kr. Kostnaden är avdragsgill när du deklarerar affären.

Fixa köpekontrakt och alla dokument själv

Om du vill lösa allt pappersarbete själv så är det fritt fram. Se bara till att vara noggrann. Följ vår guide så skall det nog gå bra.

Följande dokument behövs i en bostadsaffär:

 • Köpekontrakt /överlåtelseavtal (gratis mall finns längre ner)
 • Objektsbeskrivning (inget måste)
 • Besiktningsprotokoll (inget måste)
 • Ansökan medlemskap (endast för bostadsrätt)
 • Köpebrev (endast fastighet)
Tillbaka

1. Besiktning/undersökning av bostaden

Se till att köparen undersöker bostaden noga innan köpet. Är det en villa så rekommenderar vi att köparen besiktigar bostaden innan kontrakt skrivs. Då kan köparen dra sig ur affären om något oväntat dyker upp på besiktningen.

 • En besiktning av ett hus kostar normalt mellan 10 000 – 15 000 kr.
 • En besiktning av en bostadsrätt kostar normalt mellan 4 000 – 6 000 kr.
Tillbaka
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

6 KOMMENTARER

 1. Kan staten ha synpunkter på priset? Jag vill sälja till en brytpunkt där det blir så låg vinst som möjligt för att slippa skatt på 22%?

  • Hej Margareta.

   Du får sälja din bostad hur billigt du vill.
   Hur du skall skatta i det fallet beror på om du säljer en bostadsrätt eller en fastighet eftersom köpet då kommer anses som ett så kallat blandat fång.

   Läs vår artikel där vi går igenom: hur blandat fång beskattas.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag vill köpa ut 1/3 del av ett fritidshus från min dotter. Jag äger redan 1/6 del av huset som jag har lagfart på . Måste jag söka ny lagfart vid övertagandet från dottern?

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här