Andelstal bostadsrätt

Andelstal bostadsrätt

Andelstal = storleken på en enskild bostadsrätts andel i bostadsrättsföreningen.

Exempel:
Lägenhet nummer 23 i Brf Solgläntan har ett andelstal på 0,05.
Det innebär att lägenhet 23 utgör 5 % av Brf Solgläntan och att lägenheten är ansvarig för att betala 5% av föreningens kostnader.

Vad baseras andelstalet på?

När en bostadsrättsförening bildas får varje bostadsrätt ett andelstal. Andelstalet baseras på bostadsrättens andel av de totala insatserna i föreningen. Det finns ett gäng olika parametrar som avgör hur stor insatsen blir för en specifik bostadsrätt. Här är några exempel:

  • Bostadsrättens storlek
  • Våningsplan
  • Om det finns balkong
  • Var i fastigheten bostaden ligger
  • Om bostaden ligger nära bullrande plats som tex tvättstuga

Dessa (och fler) olika parametrar styr alltså insatsen och därmed andelstalets storlek.
Det betyder i grund och botten att två bostadsrätter som är precis lika stora men som skiljer sig vad gäller våning, läge eller annat kan ha olika andelstal.

Utifrån andelstalet beräknas sedan hur mycket bostadsrätten skall betala till föreningen (avgiften).

När blir andelstal relevant?

För dig som köpare av en bostadsrätt är andelstalet sällan särskilt intressant om det inte är en väldigt liten förening du skall köpa i.

Om din bostadsrätt har ett högt andelstal, till exempel 0,25, så är du ansvarig för 25 % av bostadsrättsföreningens kostnader. Det innebär att det kan bli dyrt för dig om föreningen tvingas göra en stor renovering eller liknande som föreningen inte har budgeterat för.

Andelstalet kan ändras

Andelstalet kan ändras ifall föreningen ändras, till exempel att man konverterar en hyresrätt till en bostadsrätt eller att man bygger till nya bostadsrätter i föreningen.
Då minskar ju din bostadsrätts andel i föreningen eftersom föreningen blir större.

Planerar du att köpa bostad?

Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Planerar du att sälja din bostad?

Betala inte onödigt mycket för mäklaren.
På Mäklarofferter.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i ditt område. Du kan använda offerterna när du skall jämföra mäklarna men även när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare du vill anlita.

Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here