Flytta in innan tillträdet eller låna nycklarna innan tillträdet

Nycklar tillträde

Som säljare av en bostad är man ansvarig för huset/lägenheten fram till tillträdet. Det innebär att eventuella skador som uppstår fram till tillträde ligger på säljarens ansvar. Som säljare är man även ansvarig för att bostaden är likadan som den var när köparen undersökte bostaden vid köpet.

Artikelns innehåll:
1. Bör man låta köparen flytta in innan tillträdet?
2. Bör man låna ut nycklarna till bostaden innan tillträdet?


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Bör man låta köparen flytta in innan tillträdet?

Om en köpare vill flytta in innan tillträdet så bör ni upprätta ett korrekt hyresavtal för perioden fram till tillträdet. Det är säljaren som är 100% ansvarig för bostaden fram till tillträdet. Har ni inget hyresavtal kan köparen förstöra saker i bostaden och säljaren blir då skyldig att ersätta de trasiga sakerna efter tillträdet.

Det absolut bästa är egentligen att tidigarelägga tillträdet. Om bägge parter är överens så går det bra att ändra datum för tillträdet. Kontakta mäklaren så löser han/hon det med ett enkelt tilläggsavtal.

Mall för hyreskontraktet + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Bör man låna ut nycklarna innan tillträdet?

Köpare och säljare kommer ibland överens om att köparen får en nyckel till bostaden innan tillträdet. Det kan till exempel vara så att bostaden kommer att stå tom i några dagar/veckor/månader och säljaren vill vara snäll mot köparen. Köparen får låna en nyckel och ställa in lite grejer i bostaden för att underlätta flytten. I 99% av fallen så går detta alldeles utmärkt. Dock tar man som säljare en stor risk om man lämnar ut nyckeln innan tillträdet.

Säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdet. Lämna därför inte ut nycklar innan tillträdet är avklarat.

Att säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdesdagen är den stora anledningen till att det är en dålig idé att lämna ut nyckeln till köparen innan tillträdet. Det finns en risk att köparen är en ful fisk som stjäl vitvaror, inredning eller förstör saker och ting innan tillträdet. Då kan köparen sedan kräva att säljaren åtgärdar dessa saker eftersom säljaren är ansvarig för bostaden under den tiden. Om köparen till exempel gör ett stort märke i en kökslucka så är säljaren skyldig att åtgärda detta.

Sannolikheten att man stöter på en sådan köparen är väldigt liten men risken finns. Håll dig på den säkra sidan som säljare och lämna över nycklarna på tillträdet istället.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här