Lämna över nycklarna till köparen innan tillträdet – bostad

Nycklar tillträde

Köpare och säljare kommer ibland överens om att köparen får en nyckel till bostaden innan tillträdet. Det kan till exempel vara så att bostaden kommer att stå tom i några dagar/veckor/månader och säljaren vill vara snäll mot köparen. Köparen får låna en nyckel och ställa in lite grejer i bostaden för att underlätta flytten. I 99% av fallen så går detta alldeles utmärkt. Dock tar man som säljare en stor risk om man lämnar ut nyckeln innan tillträdet.

Säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdet. Lämna därför inte ut nycklar innan tillträdet är avklarat.

Lämna ej ut nycklarna till bostaden innan tillträdet

Som säljare är man ansvarig för huset/lägenheten fram till tillträdet. Det innebär att eventuella skador som uppstår fram till tillträde ligger på säljarens ansvar. Som säljare är man även ansvarig för att bostaden är likadan som den var när köparen undersökte bostaden vid köpet.

Att säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdesdagen är den stora anledningen till att det är en dålig idé att lämna ut nyckeln till köparen innan tillträdet. Det finns en risk att köparen är en ful fisk som stjäl vitvaror, inredning eller förstör saker och ting innan tillträdet. Då kan köparen sedan kräva att säljaren åtgärdar dessa saker eftersom säljaren är ansvarig för bostaden under den tiden. Om köparen till exempel gör ett stort märke i en kökslucka så är säljaren skyldig att åtgärda detta.

Sannolikheten att man stöter på en sådan köparen är väldigt liten men risken finns.
Håll dig på den säkra sidan som säljare och lämna över nycklarna på tillträdet istället.

Få en lägre ränta på ditt bolån eller lånelöfte

Lånekoll.se jämför ca 30 st olika banker och presenterar de olika bankernas erbjudanden för dig på en lista. Tidigare har Lånekoll fått ner vissa kunders ränta ända ner till 1,09 %. Det kostar inget att göra en ansökan/förfrågan hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Undvik att betala onödigt mycket till mäklaren

Använd den smarta hemsidan Mäklarofferter.se när du skall välja mäklare. Där kan du samla in offerter och jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om mäklararvodet. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Mäklarofferter.se och du förbinder dig inte till något när du skickar in dina kontaktuppgifter.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here