Checklista inför flytten – vad man ska tänka på

3

Vi på Ekonomifokus.se har satt ihop en checklista inför flytten.
Det är mycket att tänka på så använd denna checklista för att inte missa något. Här går vi igenom vad man skall tänka på, vilka abonnemang som skall tecknas och vilka som skall sägas upp inför flytten.
När du skall flytta är det ett ypperligt tillfälle att omförhandla befintliga och teckna nya, bättre avtal. Du kan spara tusenlappar varje år genom att noggrant jämföra priser.

Lycka till med ditt nya boende!

Att tänka på innan flytten

Adressändring/Flyttanmälan

Du kan på Skatteverkets hemsida göra din adressändring via deras e-tjänst. Här hittar du tydliga förklaringar och en video på hur det hela går till.
Du kan se ifall din adressändring har gått igenom via din personliga sida. Ett annat ord för adressändring är också flyttanmälan.
Utöver skatteverkets tjänst finns även tjänsten Adressändring.se.
Sajten ägs av Postnord och Bring.

Avtal med nät- och el-leverantör

Du ska även göra en flyttanmälan av ditt elavtal.
Det gör du enklast via att besöka el-leverantörens hemsida där det finns blanketter för att göra en flyttanmälan.
Det blir allt mer vanligt att man använder sig av e-tjänster för uppsägning av avtal.
Du har alltid rätt att säga upp dit elavtal vid en flytt. Detta även om du bundit ditt avtal för flera år framöver. Uppsägning av el-avtal vid flytt är den enda gången du kan bryta ett bundet el-avtal.
Du bör säga upp ditt el-avtal i god tid innan flytten. Helst minst en månad innan.
Uppsägningstiden hittar du alltid på ditt avtal. Du kan även ringa din el-leverantör och fråga hur lång din uppsägningstid är.
Du har två stycken delar att tänka på vid uppsägning av ditt el-avtal.
Den ena är nät-abonnemanget och den andra är el-abonnemanget.

Uppsägning av nät-abonnemanget

Man ska alltid säga upp sitt nät-abonnemang. Ifall flytten sker inom samma område blir processen enkel. Då anger du den nya adressen och fastighetens beteckning så kan abonnemanget flyttas med till din nya adress.
Det kan också vara bra att ha namnen tillgängliga på de nya som tar över din bostad.
Nät-leverantören frågar ofta om detta.

Uppsägning eller flyttanmälan av el-abonnemanget

Här har du två möjligheter.
Antingen säger du upp avtalet på samma vis som nät-abonnemanget. Eller så kan du flytta med avtalet ifall du har bra villkor för ditt nuvarande el-abonnemang.
Informera din el-leverantör om din nya adress.
Om du aldrig har kikat på och jämfört ditt el-avtal med andra leverantörer är det dags att börja jämföra el-leverantörer. Du kan på Elskling.se enkelt jämföra detta genom att skriva in ditt postnummer och sedan få priser. Här finns det stora möjligheter för dig att spara pengar varje år på att välja en billigare leverantör av el.

Tv och internet

Även avtalet för tv och Internet skall sägas upp eller flyttas.
Här finns det oftast en uppsägningstid på tre månader. Detta avtal är alltså extra viktigt att det sägs upp i god tid. Det är inte roligt att behöva betala för dubbla abonnemang under flera månader.

Hemförsäkring

Ring ditt försäkringsbolag och berätta om din flytt. Fråga samtidigt ifall du har en allriskförsäkring som kan täcka kostnader vid skadat gods genom egen flytt. Du behöver sedan teckna en ny hemförsäkring för det nya boendet.
Ifall din nya bostad är en bostadsrätt, kolla upp om den nya bostadsrättsföreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg. Om föreningen inte har ett sådant måste du teckna ett eget bostadsrättstillägg på din hemförsäkring.

Har du ingen hemförsäkring eller vill hitta ett bättre och billigare alternativ så rekommenderar vi ICA-Försäkringar.se. Prisvärda och trygga försäkringar hos ICA som alla känner till.

Flyttstädning

Den tråkiga och jobbiga biten av att flytta.
Att göra en flyttstädning kräver mycket jobb och det ställs tuffa krav på att den är korrekt utförd. Du kan välja att städa själv eller så kan du anlita en städfirma.
Att anlita en städfirma kostar inte så mycket som man vanligtvis tror.
Du använder dig av RUT-avdraget vilket minskar kostnaden för flyttstädningen ordentligt.

Boka en flyttfirma

Ring och boka en flyttfirma i god tid innan flytten.
Ifall du anlitat en mäklare vid försäljningen kan du fråga denna om dom har några bra samarbeten med flyttfirmor, städfirmor samt firmor som hyr ut lastbil för flytt.

3 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here