Adressändring och folkbokföring

8
Folkbokföring och adressändring

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Du ska vara folkbokförd där du bor

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Dock finns vissa specialsituationer med dubbel bosättning. Ett barn kan ha separerade föräldrar och bo på två olika adresser eller någon kan ha flera bostäder där de delar sin tid, till exempel relaterat till arbete eller studier. I så fall tar Skatteverket hänsyn till din livssituation och avgör var du ska vara folkbokförd.

I samband med flytten

Passa på att sänka dina kostnader för hemförsäkringen och el-avtalet när du flyttar. Fortum.se erbjuder ett riktigt bra och billigt el-avtal och på ICA-Försäkringar.se hittar du en prisvärd och populär hemförsäkring. Det kostar inget att undersöka om du kan sänka dina kostnader så kika in på Fortum.se och ICA-Försäkringar.se och se om deras tjänster är något för dig.

Du ska byta folkbokföringsadress när du flyttar

Om du ska flytta ska du besöka Skatteverkets hemsida och göra en flyttanmälan. De har en smidig e-tjänst för ändamålet som håller öppet dygnet runt. Du hittar den under “e-tjänster och blanketter”, alternativt så kan du först gå till privat, sedan folkbokföring och sedan välja länken för tjänsten flyttanmälan. De har enkla steg-för-steg instruktioner och du loggar in med hjälp av e-legitimation. Saknar du e-legitimation kan du skicka in en pappersblankett. Att göra en flyttanmälan är kostnadsfritt.

Kanske har du också hört talas om adressändring via Adressändring.se? Det gäller endast för dina postförsändelser, d.v.s. tanken med adressändringen är att den post som gick till din tidigare adress ska börja skickas till din nya adress. Även adressändring är kostnadsfritt, men de erbjuder tilläggstjänster för att bland annat eftersända post. En tidsperiod väljs ut och under den tidsperioden så eftersänds all post till din tidigare adress så att den istället går till den adress du nu har ändrat till.

Syftet med eftersändning är att företag som gör utskick till dig ska få tid att uppdatera sina register med din nya adress. Vanligtvis kommer alla företag som har någorlunda goda rutiner att ha uppdaterat adressen efter några månader, möjligtvis kan det ta uppemot ett år. Du behöver knappast beställa eftersändning längre tid än så. Dessutom finns möjligheten att själv vända sig till ett viktigt företag och be dem att uppdatera din adress.

Följande stora myndigheter kommer ändra din folkbokföringsadress när du gör en flyttanmälan hos Skatteverket:

 • Försäkringskassan
 • Centrala studiestödsnämnden (CSN)
 • Migrationsverket
 • Transportstyrelsen (bland annat bil- och körkortsregister)
 • Lantmäteriet

Lägg dock märke till att även om de stora myndigheterna samarbetar så uppdaterar de inte sina databaser omedelbart. Det kan ta lite tid innan din adressändring har blivit registrerad. Hos de flesta myndigheter finns “Mina sidor” eller dylikt där du kan se din personliga information när du är inloggad. Där kan du en tid efter din flyttanmälan kontrollera att de har registrerat att du har bytt till en ny folkbokföringsadress. Skulle informationen vara felaktig kan du vända dig till kundtjänsten.

Skatteverket rekommenderar att du gör din flyttanmälan senast en vecka efter att du flyttat, men det är givetvis bäst att göra flyttanmälan direkt när du flyttar. Det tar sällan mer än några vardagar innan allt är uppdaterat hos myndigheterna, men om du skickar en pappersblankett istället för att använda e-tjänsten, får du räkna med att flyttanmälan tar någon dag extra på grund av postgången.

Hur du ska göra om du bara flyttar tillfälligt

Grundregeln är att du inte ska ändra folkbokföringsadress om du bara flyttar tillfälligt. Däremot är det fullt tillåtet att göra det om du vill. Den gräns som Skatteverket har satt för kortare tid ligger på cirka ett år. Skulle du bo på en plats längre än ett år så ska du alltså göra flyttanmälan, men flyttar du bara tillfälligt under några månader är det inte nödvändigt.

Post från myndigheter kan bli ett problem om du flyttar tillfälligt. Ett alternativ för den som inte vill ändra folkbokföringsadress är att anmäla den tillfälliga adressen till Skatteverket som särskild postadress. För att det ska kunna användas måste du bo på adressen i fråga i minst sex månader. Med särskild postadress får du all post skickad till den adressen, men utan att du behöver göra en flyttanmälan med byte av folkbokföringsadressen. En annan lösning för en kortare flytt är att låta en bekant hämta posten och skicka den till dig, alternativt låta en tillfällig hyresgäst göra det om du hyr ut din bostad under en kort tidsperiod.

Vad gäller för andrahandsuthyrning?

I så fall är Skatteverkets rekommendation att hyresgästen ska vara folkbokförd i bostaden som hyrs, även om personen inte äger bostaden. Det är i linje med deras övergripande regel om att du ska vara folkbokförd där du bor och sover för natten. Många är oroliga för att ha någon annan folkbokförd på deras egna adress, men som hyresvärd påverkas du i allmänhet inte i sådana situationer. Givetvis är det fortfarande viktigt att ha tillåtelse av sin bostadsrättsförening eller dylikt att få hyra ut i andra hand, men folkbokföringen är enbart registrering om var en person bor och var personen ska betala skatt. Den påverkar inte förstahandskontrakt eller äganderätten till bostaden.

Hur du ska agera om någon folkbokför sig på din adress av misstag

En inte helt ovanlig situation är att någon av misstag har folkbokfört sig på din adress eller till exempel underlåtit att byta adress så att de står kvar på en adress där du nyligen har flyttat in. I vissa fall kan det ske med avsikt. I så fall kan du anmäla den felaktiga folkbokföringen till Skatteverket.

Ofta tar det några veckor för Skatteverket att utreda fallet. De kan behöva söka upp personen och kontrollera var personen bor för att se till att de folkbokförs på rätt adress. Det kan till och med hända att personen i fråga inte har någon känd adress. Då kan Skatteverket ändra uppgifterna i folkbokföringen till “utan känd hemvist”, vilket innebär att du blir av med personen som har folkbokfört sig på din adress.

I samband med flytten

Passa på att sänka dina kostnader för hemförsäkringen och el-avtalet när du flyttar. Fortum.se erbjuder ett riktigt bra och billigt el-avtal och på ICA-Försäkringar.se hittar du en prisvärd och populär hemförsäkring. Det kostar inget att undersöka om du kan sänka dina kostnader så kika in på Fortum.se och ICA-Försäkringar.se och se om deras tjänster är något för dig.

8 KOMMENTARER

 1. Hej.
  För ett antal år sedan så ändrade jag vår adress vid flytt men fick av misstag med en c/o adress också. Det var med anledning att vi har varsitt efternamn eftersom vi inte är gifta. Hur ändrar jag det?

  • Hej Eva.

   Det kan tyvärr inte jag svara på.
   Du får kontakta adressändringen och fråga.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej,
  Om jag är folkbokförd i Sthlm, bor i Skåne och jobbar.
  Hur fungerar det med skatten som diffar?
  Det skiljer en del, men jag vill inte folkbokföra mig i Skåne och därmed kommer inte rätt skatt dras.
  Sedan blir det även fel vid skatteåterbäringen, vänligen förklara då jag inte vill göra något olagligt.
  /L

  • Hej L D.

   Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga.
   Du får nog kontakta skatteverket och fråga vad som är rätt eller fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Vad händer med personer som hade flyttat till annan adress utan att informera inte om nytt adressändring, vad skulle gör denna personen som har kvar honom/henne på sin adress.

  • Hej Kamilla.

   Vad jag vet så händer det inte så mycket mer än att du riskerar att få den personens post.
   Meddela personen och be honom/henne att adressändra.
   Om personen inte gör det så tycker jag att du kontaktar adressändringen och frågar hur du skall gå till väga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!

  Jag ska hyra ut min hyreslägenhet i ett år pga samboprov (tanken är att inte komma tillbaka). Kan jag folkbokföra mig i den “nya” staden och sedan registrera om det på nytt ifall jag ska flytta tillbaka? Eller blir jag av med mitt kontrakt automatiskt då jag ej är bosatt i kommunen längre.. Det gäller Stockholm (hyreslägenhet) – Boden (provbo) så långt ifrån.

  • Hej Emelie.

   Jag är osäker på vad som gäller där.
   Jag tycker du skall kontakta din hyresvärd och fråga vad som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here