Adressändring och folkbokföring

Folkbokföring och adressändring

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Du ska vara folkbokförd där du bor

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Dock finns vissa specialsituationer med dubbel bosättning. Ett barn kan ha separerade föräldrar och bo på två olika adresser eller någon kan ha flera bostäder där de delar sin tid, till exempel relaterat till arbete eller studier. I så fall tar Skatteverket hänsyn till din livssituation och avgör var du ska vara folkbokförd.

I samband med flytten
Passa på att sänka dina kostnader för hemförsäkringen och el-avtalet när du flyttar. Elskling.se jämför leverantörer av el och hjälper dig att hitta det mest prisvärda alternativet.

På ICA-Försäkringar.se hittar du en prisvärd och populär hemförsäkring.

Det kostar inget att undersöka om du kan sänka dina kostnader så kika in på Elskling och ICA Försäkringar och se om deras tjänster är något för dig.

Du ska byta folkbokföringsadress när du flyttar

Om du ska flytta ska du besöka Skatteverkets hemsida och göra en flyttanmälan. De har en smidig e-tjänst för ändamålet som håller öppet dygnet runt. Du hittar den under ”e-tjänster och blanketter”, alternativt så kan du först gå till privat, sedan folkbokföring och sedan välja länken för tjänsten flyttanmälan. De har enkla steg-för-steg instruktioner och du loggar in med hjälp av e-legitimation. Saknar du e-legitimation kan du skicka in en pappersblankett. Att göra en flyttanmälan är kostnadsfritt.

Kanske har du också hört talas om adressändring via Adressändring.se? Det gäller endast för dina postförsändelser, d.v.s. tanken med adressändringen är att den post som gick till din tidigare adress ska börja skickas till din nya adress. Även adressändring är kostnadsfritt, men de erbjuder tilläggstjänster för att bland annat eftersända post. En tidsperiod väljs ut och under den tidsperioden så eftersänds all post till din tidigare adress så att den istället går till den adress du nu har ändrat till.

Syftet med eftersändning är att företag som gör utskick till dig ska få tid att uppdatera sina register med din nya adress. Vanligtvis kommer alla företag som har någorlunda goda rutiner att ha uppdaterat adressen efter några månader, möjligtvis kan det ta uppemot ett år. Du behöver knappast beställa eftersändning längre tid än så. Dessutom finns möjligheten att själv vända sig till ett viktigt företag och be dem att uppdatera din adress.

Följande stora myndigheter kommer ändra din folkbokföringsadress när du gör en flyttanmälan hos Skatteverket:

 • Försäkringskassan
 • Centrala studiestödsnämnden (CSN)
 • Migrationsverket
 • Transportstyrelsen (bland annat bil- och körkortsregister)
 • Lantmäteriet

Lägg dock märke till att även om de stora myndigheterna samarbetar så uppdaterar de inte sina databaser omedelbart. Det kan ta lite tid innan din adressändring har blivit registrerad. Hos de flesta myndigheter finns ”Mina sidor” eller dylikt där du kan se din personliga information när du är inloggad. Där kan du en tid efter din flyttanmälan kontrollera att de har registrerat att du har bytt till en ny folkbokföringsadress. Skulle informationen vara felaktig kan du vända dig till kundtjänsten.

Skatteverket rekommenderar att du gör din flyttanmälan senast en vecka efter att du flyttat, men det är givetvis bäst att göra flyttanmälan direkt när du flyttar. Det tar sällan mer än några vardagar innan allt är uppdaterat hos myndigheterna, men om du skickar en pappersblankett istället för att använda e-tjänsten, får du räkna med att flyttanmälan tar någon dag extra på grund av postgången.

Hur du ska göra om du bara flyttar tillfälligt

Grundregeln är att du inte ska ändra folkbokföringsadress om du bara flyttar tillfälligt. Däremot är det fullt tillåtet att göra det om du vill. Den gräns som Skatteverket har satt för kortare tid ligger på cirka ett år. Skulle du bo på en plats längre än ett år så ska du alltså göra flyttanmälan, men flyttar du bara tillfälligt under några månader är det inte nödvändigt.

Post från myndigheter kan bli ett problem om du flyttar tillfälligt. Ett alternativ för den som inte vill ändra folkbokföringsadress är att anmäla den tillfälliga adressen till Skatteverket som särskild postadress. För att det ska kunna användas måste du bo på adressen i fråga i minst sex månader. Med särskild postadress får du all post skickad till den adressen, men utan att du behöver göra en flyttanmälan med byte av folkbokföringsadressen. En annan lösning för en kortare flytt är att låta en bekant hämta posten och skicka den till dig, alternativt låta en tillfällig hyresgäst göra det om du hyr ut din bostad under en kort tidsperiod.

Vad gäller för andrahandsuthyrning?

I så fall är Skatteverkets rekommendation att hyresgästen ska vara folkbokförd i bostaden som hyrs, även om personen inte äger bostaden. Det är i linje med deras övergripande regel om att du ska vara folkbokförd där du bor och sover för natten. Många är oroliga för att ha någon annan folkbokförd på deras egna adress, men som hyresvärd påverkas du i allmänhet inte i sådana situationer. Givetvis är det fortfarande viktigt att ha tillåtelse av sin bostadsrättsförening eller dylikt att få hyra ut i andra hand, men folkbokföringen är enbart registrering om var en person bor och var personen ska betala skatt. Den påverkar inte förstahandskontrakt eller äganderätten till bostaden.

Hur du ska agera om någon folkbokför sig på din adress av misstag

En inte helt ovanlig situation är att någon av misstag har folkbokfört sig på din adress eller till exempel underlåtit att byta adress så att de står kvar på en adress där du nyligen har flyttat in. I vissa fall kan det ske med avsikt. I så fall kan du anmäla den felaktiga folkbokföringen till Skatteverket.

Ofta tar det några veckor för Skatteverket att utreda fallet. De kan behöva söka upp personen och kontrollera var personen bor för att se till att de folkbokförs på rätt adress. Det kan till och med hända att personen i fråga inte har någon känd adress. Då kan Skatteverket ändra uppgifterna i folkbokföringen till ”utan känd hemvist”, vilket innebär att du blir av med personen som har folkbokfört sig på din adress.

I samband med flytten
Passa på att sänka dina kostnader för hemförsäkringen och el-avtalet när du flyttar. Elskling.se jämför leverantörer av el och hjälper dig att hitta det mest prisvärda alternativet.

På ICA-Försäkringar.se hittar du en prisvärd och populär hemförsäkring.

Det kostar inget att undersöka om du kan sänka dina kostnader så kika in på Elskling och ICA Försäkringar och se om deras tjänster är något för dig.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

38 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Jag blev arbetslös för 13 månader sedan. Och har misslyckats att få ett nytt jobb i min relevanta bransch. 80-90% av alla jobb erbjuds i Sth, andra sidan av landet… För att ha en chans har jag sagt upp mitt boende och kommer att bo hos släktingar en vecka här och där. Det ingen dock som kan/vill att jag skriver mig hos de. På Boupplysning skriver de att man kan folkbokföra sig i Kommunen, alltså utan specifik adress, tills man hittar/får en riktig bostadsadress. Stämmer detta?
  Har också läst att man kan skriva sig på en kyrkoförsamling. Hur ligger det till med det?
  Mvh William

  • Hej William.

   Tyvärr vet jag inte svaret på dina frågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Jag har bott i andra hand under nästan två år samtidigt som jag har en bostadsrätt på annan ort. Det första året glömde jag att folkbokföra mig i den lägenhet jag faktiskt bodde i. Jag har även hyrt ut min bostadsrätt i andra hand. Jag ska nu sälja min bostad och ansöka om uppskov . Då kommer skatteverket ev att se att tiden jag varit folkbokförd i min bostadsrätt är längre än tiden jag faktiskt bott där. (Oavsett om man räknar utifrån folkbokföring eller plats där jag faktiskt bott uppfyller jag dock villkoren för uppskov.)
  Det är ju numera ett brott att vara folkbokförd på fel adress. Har förstått att man kan få böter. Hur mycket kommer böterna i detta fall bli för mig?

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej jag köpte en bostadsrätt för några månader sen men glömde flyttanmälan och folkboföra mig . Idag fick jag ett sms från min bror som skrev att han fick ett post och i det stog det att styrelsen vill ha ett förklaring till varför jag inte är folkbokförd i den nya bostaden, det står även att det är brott att lämna felaktiga uppgifter. Men i mitt fall så glömde jag helt enkelt att folkbokföra mig i den nya bostaden som jag bor i och visste helt enkelt inte eftersom de första gången jag flyttar hemifrån. Jag är förvirrad eftersom jag får fakturor från styrelsen i mitt nya bostad . Men är folkbokförd i mitt gamla adress. Hur ska jag förklara till styrelsen och vilka konsekvenser kan jag få?

   • Hej Benjamin.

    Bokför dig i den nya bostadsrätten bara och förklara läget för styrelsen, dvs att du har råkat glömma av det.
    Det borde inte vara några konstigheter.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Om jag har 2 personer extra som får posten hem till mig,,,den ena skulle dock bara ha posten till mig, men nu har det visat sig att han är folkbokförd på min adress….så nu är vi 3 st som är skrivna här….Hur och var vänder jag mig för att få bort den 3e personen som folkbokförd på adresssen, men att han fortfarande får posten hit…..Förr fanns det tillfälligpostadress på skatteverkets hemsida att fylla i…men det gör det inte längre…därför jag frågar….

   //Kollektivet

  • Hur gör man när en hyresgäst har flyttat ut och bara gjort en tillfällig adressändring och inte en permanent ? Jag vill inte ha honom folkbokförd hos mig .
   Jag har kontaktat honom utan reaktion .Har även meddelat skatteverket om att han inte bor kvar .
   Kommer det att hjälpa ? Vad gör jag annars ?

   Med vänlig hälsning, jane

  • Hej!

   Mitt lägenheter är ett andrahand kontrakt som hyrdes från kommunen och jag har en vän som vill sätta hans adress tillfälligt under två månader. Är detta lagligt och vilka förfaranden som måste följas?

   • Hej Abdakrahman.

    Det vet jag tyvärr inte. Men det borde inte vara några problem.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag har en inneboende och hon har ej adress i bostaden för bor här en period och har adress kvar i hemlandet
   Hon får post hit och på kviten står hennes namn och lägenhetsnummer . ( jag har ej satt upp henne namn på dörren eftersom hon är ej folkbokförd här )
   Brevbärare skällde ut mig för det och sa att jag måste ha henne namn på dörren och att han skickat åter henne blev eftersom det bara stått lägenhetsnummer och personen namn( ej c/o adress)
   Får brevbärare göra så?
   Och om man är ej folkbokförd på en adress så ska man väll inte ha namn på dörren?
   Mvh tant

   • Hej Tant.

    Om hon bor hos dig får ni ju skriva att hon bor som C/O annars hittar ju inte brevbäraren rätt.
    Jag tror absolut att du kan ha hennes namn på dörren trots att hon inte är folkbokförd där.
    Det underlättar för brevbäraren.

    Jag kan dock inte alla regler så vill du ha 100% säkra svar får du tyvärr fråga någon annan.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • hej vet inte om jag frågar på rätt ställe
   det börjar bli poppis att ställa över sin post till email/digital
   står i moment 22 om jag säljer min lght får jag inte hyra nånstans då jag under sjukdom ådrog mig skuld ”prickar”
   vad jag förstår måste man fortfarande vara folkbokförd någonstans i sverige för att ”existera” eller har jag fel?
   skulle vilja vara adresslös i 1-2 år tills jag är prickfri och kan söka lght (tanke att bo i husbil och va på resande fot)

  • Hej! Kan jag bli tvungen att sälja min bostadsrätt om jag byter min adress och dottern bor kvar. Hon är 24 år och det är jag som betalar hyran. jag vill ha lägenheten kvar eftersom jag I framtiden vill flytta tillbaka

   • Hej Jacqueline.

    Nej det är osannolikt.
    Om föreningen skulle börja bråka om detta (vilket jag inte tror att de gör) så kan du bara hävda att du faktiskt bor i lägenheten ibland.
    De kan ej kräva att du skall vara skriven där.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Min dotter ska flytta till örebro för studier,
   hon har folkbokfört sig där. Ska man oxå göra en adress ändring och kan man då ta ett tidigare datum än folkbokföringen.
   Mvh Marie

   • Hej Marie.

    Jag är osäker tyvärr så du får fråga adressändringen.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag har en bostadsrätt som bor i och hyr ut två rum ( båda personerna har alltid haft adress hos mig när de bor här). Vad är det för juridiska regler som gäller? Kan dessa personer hävda att de har besiktningsrätt på min bostadsrätt , kan föreningen lägga sig i?( det är jo inneboende och det har man rätt att ha men blir osäker med nya folkbokföringslagen)
   Mvh tanten

   • Hej tant agda.

    Nej de kan inte hävda någon besittningsrätt och föreningen kan inte säga något eftersom de du bor där och de endast är inneboende.

    Mvh admin på Ekonomiokfus

  • Hej!
   Undrar på varför får jag inte mina postar hemm?
   Jag var hus tandläkare två veckor sedan och de provade att skicka mig någonting till min adress men de ringde mig nu att de har fått brevet tillbaka de kunde inte hitta mig på adressen som jag har hos er.

   Hardi , mitt namn som står på dörrarna.

   • Hej Hardi.

    Du har nog skrivit på fel hemsida.
    Vi ansvarar inte för sådant. Vi erbjuder bara information.

    mvh admin på EKonomiofkus

  • Hej,jag ar nu i utomland,men jag planerar att komma tillbaka till sverige,
   Jag har en person intresserad av att hyra mig ett rum men utan ”folkbokford”
   Hur kan jag deklarerar min inkomstdeklaration? Tack
   MVH Francisco.

   • Hej Francisco.

    Det vet jag tyvärr inte.
    Du får ringa Skatteverket med den frågan.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Kaj.

    Då föreslår jag att du går in på adressändring.se och skatteverket.se och laddar ner eller beställer deras blanketter.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, min dotter har sålt sin lägenhet, och köpt ett fritidshus, men vi föräldrar anser att hon inte kommer att kunna bo där nu under vintern. Jag anser att hon ska ändra adress/folkbokföra sig till oss nu, och sedan får vi se till våren sommaren om hon kan bo där permanent som hon önskar. Hur ofta kan man ändra folkbokföringsadress eller hur tätt inpå kan man ändra adress.

   • Hej Waneleha.

    Jag vet faktiskt om man får byta adress för ofta.
    Jag tror inte det skall vara några problem. Annars kan man ju bara eftersända posten hem till er under vintern.

    Mvh admin på Ekonomiofkus

  • Hej!

   Jag ska hyra ut min hyreslägenhet i ett år pga samboprov (tanken är att inte komma tillbaka). Kan jag folkbokföra mig i den ”nya” staden och sedan registrera om det på nytt ifall jag ska flytta tillbaka? Eller blir jag av med mitt kontrakt automatiskt då jag ej är bosatt i kommunen längre.. Det gäller Stockholm (hyreslägenhet) – Boden (provbo) så långt ifrån.

   • Hej Emelie.

    Jag är osäker på vad som gäller där.
    Jag tycker du skall kontakta din hyresvärd och fråga vad som gäller.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vad händer med personer som hade flyttat till annan adress utan att informera inte om nytt adressändring, vad skulle gör denna personen som har kvar honom/henne på sin adress.

   • Hej Kamilla.

    Vad jag vet så händer det inte så mycket mer än att du riskerar att få den personens post.
    Meddela personen och be honom/henne att adressändra.
    Om personen inte gör det så tycker jag att du kontaktar adressändringen och frågar hur du skall gå till väga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Om jag är folkbokförd i Sthlm, bor i Skåne och jobbar.
   Hur fungerar det med skatten som diffar?
   Det skiljer en del, men jag vill inte folkbokföra mig i Skåne och därmed kommer inte rätt skatt dras.
   Sedan blir det även fel vid skatteåterbäringen, vänligen förklara då jag inte vill göra något olagligt.
   /L

   • Hej L D.

    Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga.
    Du får nog kontakta skatteverket och fråga vad som är rätt eller fel.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   För ett antal år sedan så ändrade jag vår adress vid flytt men fick av misstag med en c/o adress också. Det var med anledning att vi har varsitt efternamn eftersom vi inte är gifta. Hur ändrar jag det?

   • Hej Eva.

    Det kan tyvärr inte jag svara på.
    Du får kontakta adressändringen och fråga.

    Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här