Hyra ut rum i bostad – avtal och tips

Hyra ut rum i bostad - avtal och regler

Det är mycket enklare att hyra ut ett rum i en bostad än att hyra ut hela bostaden. Du behöver till exempel inget godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att ha en inneboende. Däremot ska du vara medveten om att det krävs lite eftertanke och kunskap för att få till ett hyresavtal som lägger grunden för lyckad uthyrning.

Gratis mall – hyresavtal inneboende

Om du känner dig trygg med hur du skall fylla i ett avtal kan du använda vår gratis-mall nedan. Du kan välja mellan att ladda ner filen som PDF-fil eller som Word-fil.

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Avtals-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av rum i bostad. Den kostar bara 395 kr och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Regler för att få hyra ut ett rum

Den enda regel som finns för att få hyra ut rum i egen bostad är att du själv bor i den. Om du vill hyra ut ett rum i en bostad som du nu inte bor i räknas detta som att hyra ut hela bostaden. Då måste du få tillstånd från bostadsrättsförening eller hyresvärd och följa den praxis som gäller för att hyra ut bostad.

Om du själv bor i bostaden och nu vill hyra ut ett eller två rum är det upp till dig att sätta reglerna för detta arrangemang med ett hyresavtal. Här finns det en hel del saker att tänka på. Först tänker du kanske på själva hyran.

Hur mycket får du ta för ett rum i din bostad?

Pengarna är viktiga, det är klart. Du hyr ju antagligen ut det extra utrymmet för att få in extra pengar hellre än att låta rummet stå tomt. För att komma fram till en skälig hyra för rummet ska du ta en titt på:

  • Hur mycket du själv betalar i hyra för ytan. Räkna på hyran du har för en kvadratmeter i hemmet och gångra sedan rummets yta med detta.
  • Hur stor tillgång den inneboende får till andra delar av hemmet. Till exempel badrum och kök. Här kan du lägga till för denna tillgång.
  • Om det finns möbler i rummet som du hyr ut. Möblerat rum ger rätten att lägga till 10–15 procent på hyran för det.
  • Vad andra i samma område tar betalt för att ha en inneboende. Se på liknande uthyrning och vad den kostar för att komma fram till om hyran du vill få in är skälig.

Det är mycket viktigt att sätta en rimlig hyra. Om du tar för hög hyra kan den inneboende anmäla detta och faktiskt få rätt till återbetalning om det visar sig att han eller hon har rätt. Det är onödigt och blir inte aktuellt om du sätter hyran i enlighet med punkterna nämnda här ovan.

Ett tydligt hyresavtal är ett viktigt stöd

Även om du redan nu känner personen som ska hyra ett rum i din bostad kan det vara klokt att skriva ett tydligt hyresavtal. Hellre än att räkna med att den här personen inte kommer att röka i köket eller låta bli att använda duschen i källaren bör ni avtala om detta skriftligen.

För att hyra ut rum utan konflikter ska du se till att få med alla kritiska punkter i hyresavtalet.

Missa inte:

  • Vem avtalet gäller för
  • För vilken period
  • Vad hyran ska vara
  • Vilka platser i hemmet hyresgästen har tillgång till
  • Om möbler ska ingå
  • Uppsägningstid

Det är i stort sett fritt fram vad du vill ha med i ditt avtal. Detaljerade hyresavtal är ett stort stöd då det uppstår frågor. När det står tydligt i avtalet vad den inneboende ska göra i form av städning behöver det aldrig bli någon tvist.

Avtals-mall + hjälp att fylla i den korrekt
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av rum i bostad. Den kostar bara 395 kr och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Hur skriver du ett avtal för att hyra ut rum?

Det går att skriva ett eget avtal eller att använda en mall då du ska ha en inneboende i ditt hem. Om du är orolig för att det ska bli fel kan du betala för hjälp med att skriva avtalet. Kanske tar du hjälp en gång för att sedan fortsatt använda samma struktur för kommande hyresgäster.

Ta dig tid till att förstå hur avtalet ska skrivas och vad som ska vara med i det. Det har du igen om det skulle uppstå diskussioner om vad som gäller längre fram. Det som inte står i avtalet kan nämligen bli svårt att bevisa.

Risker med att ha en inneboende

Hyresavtalet är ett sätt att minska risker som kommer med att hyra ut rum. Att vissa slitningar kommer att uppstå mellan den som hyr ut och inneboende är svårt att komma ifrån. Men det är viktigt att du är väl förberedd till exempel på skador.

Ta en titt på vad som gäller i din hemförsäkring. Det kan vara så att du behöver uppdatera den för att inkludera en inneboende. Alternativet är att den du hyr ut till själv skaffar en hemförsäkring för boendet.

Kontrollera att försäkringen finns på plats. Det är trist att inse att det inte finns någon försäkring vare sig från din sida eller från den inneboendes då skadan är konstaterad.

En god relation är A och O

För att det ska fungera smidigt med uthyrning av ett rum i din bostad behöver du en god relation med din hyresgäst. Relationen grundläggs med tydliga regler och ett bra hyresavtal. Dessutom bör du jobba med kommunikationen. Ta inget för givet.

När hyresgästen har flyttat in är det bra att ha löpande samtal om hur arrangemanget fungerar. Det kan ju uppstå missförstånd och dessa reder ni snabbt ut genom att ställa frågor och prata öppet om vad som gäller.

Tänk också på att du som ägare av bostaden inte kan göra vad du vill med utrymmet du hyr ut. Du kan till exempel inte gå in och städa själv i det uthyrda rummet för att du tycker att den inneboende inte gör ett bra jobb.

Om den inneboende har en egen hylla i köket kan du inte plocka saker från den utan att fråga för att du har tillfälligt slut på något. På sätt och vis blir en inneboende som en familjemedlem men det är inte samma sak och du bör påminna dig om detta för att inte bete dig på ett olämpligt sätt.

Som vi nämner ovan:
Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av rum i bostad. Den kostar bara 395 kr och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here