Medlåntagare

Medlåntagare

Medlåntagaren är en person som åtar sig att stå med som sökande i en låneansökan, även om han/hon inte avser att låna pengar. Syftet är att hjälpa en annan person bli beviljad ett lån.

Vad innebär det att vara medlåntagare?

Att vara medlåntagare eller medsökande, som det också kallas, innebär att man ansvarar för lånet i lika hög grad som låntagaren själv. Om ansökningen blivit beviljad är det låntagaren som ska sköta återbetalningen av lånet, men om han eller hon skulle få svårt att sköta betalningarna är det den medsökandes ansvar att betala. Som medlåntagare har du alltså ett stort ansvar gentemot långivaren.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Lånekoll.se.

Varför ha en medlåntagare?

Den främsta anledningen till att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är att det blir betydligt enklare att bli beviljad det önskade beloppet. För banker och andra låntagare är det naturligtvis en säkerhet att ha två personer som kan krävas på betalning. Riskerna som lånet medför blir då betydligt lägre.

Medsökande med god kreditvärdighet är givetvis att föredra. En person med god ekonomi inger förtroende, och kan ”lyfta” en annan person med sämre kreditvärdighet. Om man vill ha en medlåntagare bör man därför vända sig till en person med så bra ekonomi som möjligt.

När det är särskilt fördelaktigt att ha en medlåntagare

Låg kreditvärdighet
En medsökande skadar aldrig, men det finns en del situationer då det kan vara extra fördelaktigt med den typen av stöd. Många som väljer att ha en medlåntagare är studenter eller unga som ännu inte hunnit arbeta så länge. Just unga kan ha svårt för att leva upp till långivarnas krav eftersom de inte hunnit bygga upp en stark kreditvärdighet.

Äldre personer
Ett annat exempel är äldre personer, vars inkomst endast utgörs av pension. Även den som saknar tillgångar, är arbetslös eller har en deltidstjänst kan gynnas av en medsökande.

Stora lånebelopp
Behovet av att ha en medlåntagare varierar också beroende på vilken summa man önskar låna. Ett sms-lån på några tusenlappar kan nästan alla få, men om man är intresserad av ett lån på t.ex. tre miljoner kronor är det betydligt svårare. En medsökande kan med andra ord vara extra bra att ha när man ansöker om högre belopp.

Fler fördelar med att ha en medlåntagare

Som nämnt är den stora fördelen med en medlåntagare de ökade chanserna att faktiskt bli beviljad ett större lån. Det finns dock flera anledningar, exempelvis att man kan få en lägre ränta på lånet. Räntan sätts ofta individuellt, så om långivaren bedömer att risken med att låna ut pengar till dig är låg kommer du också få en lägre ränta att betala.

Om man har en medsökande kan man dessutom känna sig betydligt tryggare. Även om man har för avsikt att sköta betalningen av lånet ordentligt kan man veta med sig att man har ett stöd om man exempelvis skulle bli sjuk eller plötsligt bli uppsagd. Att ha en medlåntagare medför alltså många viktiga fördelar.

Pressa bankerna och få lägsta möjliga räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

16 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Står som medsökare på en villa med min nuvarande sambo.
  Nu är tanken att jag ska köpa in mig i bostaden istället, kan det bli problem när jag redan står som medsökande?
  Mvh Mikaela

  • Hej Mikaela.

   Du får kontakta banken så får de räkna på det.
   Det kan tyvärr inte jag svara på eftersom det krävs att man känner till er ekonomi för att kunna svara på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Fråga om medlåntagares rätt till vinst vid försäljning. Hen har aldrig bott i huset eller betalat ränta/amorterat. Har hen ändå rätt till del av vinst efter att lånen blivit lösta?

 3. Hej !
  Jag är en student och fundera på att köpa en bostad tillsammans med min pappa som blir då medlåntagare.
  Kan min pappa/medlåntagare ansöka själv om en bolån? Tanken är att han blir medlåntagare tills jag blir klar med mina studier och pappa har själv tänkt på att köpa en bostad. Måste han då vänta till jag blir klar med min studier för att ansöka om bolån eller hur fungerar det?

  • Hej Nebiyu.

   Det är inte säkert att banken godkänner att han köper en bostad ifall han samtidigt står som medlåntagare på ditt bolån.
   Ni bör kolla upp detta med banken och se hur de ställer sig till situationen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Ska köpa lägenhet och kommer ha en medsökande på lånet. Hon bor nu i en hyresrätt och kommer att bo kvar där, alltså inte flytta till bostadsrätten med mig.
   Kan hon stå som medsökande trots att hon bor i hyresrätt?

  • Hej Fredrik.

   Normalt sett är du bunden tills bostaden säljs. Jag har aldrig hört talas om någon som varit tillfällig medlåntagare men det är inte omöjligt att det kan gå under vissa förutsättningar.
   Om låntagarens ekonomiska förutsättningar förbättras kan man däremot gå till banken och avregistrera medlåntagaren i efterhand så länge banken godkänner det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here