En borgensman är en person som förbinder sig att betala ränta och amorteringar på ett lån om inte låntagaren själv betalar. Har man en borgensman när man ansöker om bolån ökar chansen att lånet beviljas. Dessutom kan bättre villkor och ränta på lånet ofta erhållas om en borgensman står med som extra säkerhet för lånet.
Att vara borgensman kallas ofta för att ”gå i borgen” för ett lån.
Medlåntagare – ett alternativ till borgensman
Istället för en borgensman kan en medlåntagare vara ett alternativ. Bägge alternativen innebär nästan, men inte riktigt, samma betalningsansvar.
- En medlåntagare är en person som tillsammans med någon annan ansöker om ett lån. Alla medlåntagare delar det gemensamma ansvaret för att betala lånets ränta och amorteringar. Om en av medlåntagarna inte betalar tvingas den andra betala hela beloppet själv. Ett annat ord som används för medlåntagare är medsökande.
- En borgensman är en person som åtar sig att betala ränta och amorteringar på ett lån om låntagaren inte gör det själv. Om låntagaren inte sköter betalningarna, blir borgensmannen ansvarig för lånet. Detta ansvar kallas ofta att ”gå i borgen”.
Borgensman är ibland att föredra
En borgensman kan vara att föredra i följande situationer:
- Du vill att borgensmannen inte ska behöva involveras i lånet, så länge du sköter dina betalningar.
- Du bor inte tillsammans med personen i fråga.
- Du vill att borgensmannen endast ska garantera en del av skulden.
Skillnaden mellan en borgensman & en borgenär
Dessa två uttryck är det viktigt att skilja på eftersom de betyder helt olika saker:
- Borgenär betyder långivare.
- Borgensman är en person som står med som extra säkerhet för ett lån.
Enkel borgen eller proprieborgen?
Det finns två olika typer av borgen, enkel borgen och proprieborgen. Den vanligaste och mest använda typen är proprieborgen.
- Vid enkel borgen måste långivaren först visa att låntagaren inte är förmögen att betala skulden innan de kan kräva betalning från borgensmannen.
- Vid proprieborgen kan långivaren däremot kräva betalning direkt från borgensmannen utan att först behöva bevisa att låntagaren inte kan betala.
Så tar du bolån med en borgensman
- Hitta en person som vill gå i borgen för ditt lån: Det kan vara en vän, en familjemedlem eller en släkting exempelvis.
- Jämför och välj bank för bolånet: Det är inte alla banker som accepterar borgensmän. Om banken nekar dig att ha en borgensman kan en medlåntagare kanske vara ett alternativ. Jämför erbjudanden från flera olika banker och välj den bank som ger dig en kombination av lägst ränta, bäst service och bäst villkor.
- Du och borgensmannen signerar skuldebrevet: Både låntagare och borgensman måste signera skuldebrevet när du tecknar lånet.
Banken kommer inte att vara i kontakt med borgensmannen något mer förutom om låntagaren inte betalar ränta och amorteringar så att banken blir tvungen att kräva borgensmannen på pengarna istället.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Fördelar med en borgensman
Det finns framför allt två fördelar med att ha en borgensman eller en medlåntagare:
Sannolikheten att banken beviljar lånet ökar eftersom banken får en större säkerhet för lånet. Dessutom kan banken ofta erbjuda bättre ränta och villkor när en extra säkerhet finns. Därmed kan det ibland vara bra att ha en borgensman även om banken inte kräver det.
Risker & regressrätt
En borgensman tar en stor risk eftersom han/hon blir betalningsskyldig om låntagaren inte betalar lånets ränta och amorteringar. Om borgensmannen tvingas betala finns den så kallade regressrätten som gör att borgensmannen i efterhand kan återkräva pengarna han/hon tvingats betala åt låntagaren. En borgensman som tvingats att betala hela eller delar av ett lån har alltid regressrätt, oavsett om ett separat regressavtal skrivits eller inte.
För att återkräva pengarna måste borgensmannen gå via kronofogden om låntagaren inte kan eller vill återbetala pengarna. Detta kan vara jobbigt om det är en närstående som ska krävas på pengar. Därmed bör man alltid tänka efter både en och två gånger innan man väljer att bli borgensman för ett lån.
Syns det i kreditupplysningar att man är borgensman?
Ja, det syns. Därmed kan det försvåra borgensmannens chanser att få egna lån.
Uppsägning av borgensåtagande
Borgensmannen kan frigöras från sitt borgensansvar om låntagaren kan erbjuda en ny borgensman eller en annan säkerhet som långivaren godkänner. Om så inte sker är borgensmannen bunden till sitt borgensåtagande.
Kan borgensmannen kräva att långivaren säger upp bolånet?
Endast om det framgår i skuldebrevet, annars inte.
Vad händer vid dödsfall?
Vad händer om borgensmannen dör?
Om borgensmannen dör övertar borgensmannens dödsbo borgensåtagandet. Borgensansvaret gäller tills lånet är återbetalt eller en annan säkerhet, som exempelvis en ny borgensman, träder in. Om låntagaren inte kan erbjuda en ny säkerhet som långivaren godkänner, bör medel för borgensåtagandet reserveras i borgensmannens dödsbo.
Vad händer om låntagaren dör?
Om låntagaren dör övertar låntagarens dödsbo skulden och borgensmannen har fortfarande samma ansvar som tidigare. Räcker inte pengarna i dödsboet för att betala skulden tvingas borgensmannen betala resterade del.
Vad säger de svenska bankerna om borgensman vid bolån?
Handelsbanken
När man tar bolån hos Handelsbanken är det inte längre möjligt att ha en borgensman. Det går däremot att ha en medlåntagare.
SBAB
Hos SBAB är det inte längre möjligt att använda en borgensman vid bolån, men det är möjligt att ha en medlåntagare.
Swedbank
Generellt sett kan man inte teckna bolån med borgensman hos Swedbank men vissa lokala kontor kan erbjuda den möjligheten som en speciallösning. Medlåntagare fungerar dock alltid.
Länsförsäkringar
Länsförsäkringar bank erbjuder bolån med borgensman. De erbjuder även bolån med medlåntagare.
Så skriver banken på sin hemsida:
”Får du problem med att betala dina bolån är det viktigt att du kontaktar oss direkt så att vi kan diskutera en möjlig lösning på problemet.
Betalar du inte kan det leda till att lånet sägs upp i förtid och då måste hela lånet återbetalas, plus räntor och avgifter.
Betalar du inte det uppsagda lånet inom uppsägningstiden kan vi bli tvungna att kräva eventuella borgensmän på sitt borgensåtagande och realisera sin pantsäkerhet för lånet.”
SEB
SEB tillåter inte längre användning av en borgensman för bolån, men du kan istället ha en medlåntagare.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Vanliga frågor och svar
Ja, det går att ha flera olika borgensmän. Borgensmännen har då normalt ett solidariskt betalningsansvar om inget annat avtalats.
Ja.
Att gå i borgen innebär att man står med på lånet som borgensman (extra säkerhet) för lånet. Om låntagaren inte betalar kan långivaren vända sig mot borgensmannen och kräva betalning.
Ja, man måste vara minst 18 år. I övrigt finns inga krav men har man en låg kreditvärdighet gör man ingen nytta som borgensman eftersom inte banken ser en som extra säkerhet.
Guarantor, guarantee, bailsman, warrantor.