Flytta bundet bolån

0
Flytta bundet bolån

Det går utmärkt att byta bank även om man har bundna bolån men man riskerar då att behöva betala ränteskillnadsersättning eftersom man måste förtidslösa de bundna bolånen.

Ränteskillnadsersättning är namnet på den kostnad som du får betala till din bank om du vill förtidslösa ett bundet lån. Formeln för ränteskillnadsersättning är väldigt komplicerad så du får be din bank att räkna ut den åt dig.

Kostnad och exempel

Hur stor ränteskillnadsersättning du får betala om du vill byta bank beror på hur lång bindningstid du har på dina lån, vilken ränta du har på lånen samt hur räntan har rört sig sedan du band ditt lån.

Ränteskillnad = skillnaden på räntan när du band lånet och den jämförelseränta man räknar med vid förtidslösen av lånet.

Räkneexempel:
Din skuld: 1 000 000 kr
Bindningstid kvar på lånet: 2 år
Din ränta: 1,5 %
Jämförelseräntan: 2,7 %
Ränteskillnad: 1,2 %

Såhär beräknas ränteskillnadsersättning: (din skuld * tid kvar * ränteskillnad)

Beräkning: 1 000 000 * 2 * 0,012 = 24 000 kr

Du skall alltså betala 24 000 kr i ränteskillnadsersättning. Din kostnad blir dock 30 % lägre efter att du nyttjat ränteavdraget i deklarationen. Efter ränteavdraget blir din kostnad för ränteskillnadsersättning alltså 16 800 kr.

Kostnaden är avdragsgill

Ränteskillnadsersättning räkas som en räntekostnad vilket innebär att du kan dra av den kostnad som du betalar i ränteskillnadsersättning som en räntekostnad. Det innebär att du får tillbaka 30% av kostnaden på skatten vid deklarationen.

Jämförelseränta

Jämförelseräntan motsvarar den nuvarande räntan på statsskuldsväxlar eller statsobligationer som har en lika lång löptid som den tid som återstår på ditt bundna lån, plus en procent (%).

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here