Flytta bundet bolån – Byta bank

flytta bundet lån

Det går utmärkt att byta bank även om man har bundna bolån men man riskerar då att behöva betala ränteskillnadsersättning eftersom man måste förtidslösa de bundna bolånen.

Ränteskillnadsersättning är namnet på den kostnad som du får betala till din bank om du vill förtidslösa ett bundet lån. Formeln för ränteskillnadsersättning är väldigt komplicerad så du får be din bank att räkna ut den åt dig.

Kostnad och exempel

Hur stor ränteskillnadsersättning du får betala om du vill byta bank beror på hur lång bindningstid du har på dina lån, vilken ränta du har på lånen samt hur räntan har rört sig sedan du band ditt lån.

Ränteskillnad = skillnaden på räntan när du band lånet och den jämförelseränta man räknar med vid förtidslösen av lånet.

Räkneexempel:
Din skuld: 1 000 000 kr
Bindningstid kvar på lånet: 2 år
Din ränta: 1,5 %
Jämförelseräntan: 2,7 %
Ränteskillnad: 1,2 %

Såhär beräknas ränteskillnadsersättning: (din skuld * tid kvar * ränteskillnad)

Beräkning: 1 000 000 * 2 * 0,012 = 24 000 kr

Du skall alltså betala 24 000 kr i ränteskillnadsersättning. Din kostnad blir dock 30 % lägre efter att du nyttjat ränteavdraget i deklarationen. Efter ränteavdraget blir din kostnad för ränteskillnadsersättning alltså 16 800 kr.

Kostnaden är avdragsgill

Ränteskillnadsersättning räkas som en räntekostnad vilket innebär att du kan dra av den kostnad som du betalar i ränteskillnadsersättning som en räntekostnad. Det innebär att du får tillbaka 30% av kostnaden på skatten vid deklarationen.

Jämförelseränta

Jämförelseräntan motsvarar den nuvarande räntan på statsskuldsväxlar eller statsobligationer som har en lika lång löptid som den tid som återstår på ditt bundna lån, plus en procent (%).

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Jämför alltid mäklarna och samla in offerter från flera olika. På Hittamäklare.se kan du jämföra mäklarna där du bor, samla in offerter och välja den bästa mäklaren. Offerterna kan du nyttja till din fördel när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

Få bättre villkor på dina lån eller ditt lånelöfte

Consector.se jämför du bolån och lånelöften för bolån hos 30 st banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.
Lendo.se jämför du privatlån och billån hos 35 st olika banker med en enda ansökan & den är helt gratis.
Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lendo eller Consector.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here