Flytta bundet bolån

Flytta bundet bolån

Om man vill byta bank och/eller flytta sina bundna bolån till en annan bank måste man lösa bolånen. Då riskerar man att behöva betala ränteskillnadsersättning eftersom man löser de bundna bolånen innan bindningstiden löpt ut.

Om du inte vill byta bank men vill flytta dina bundna bolån till en annan bostad kan du istället göra ett så kallat säkerhetsbyte.

Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning är namnet på den kostnad som du får betala till din bank om du vill förtidslösa ett bundet lån. Formeln för ränteskillnadsersättning är väldigt komplicerad så du får be din bank att räkna ut den åt dig.

Kostnad och exempel

Hur stor ränteskillnadsersättning du får betala om du vill byta bank beror på hur lång bindningstid du har på dina lån, vilken ränta du har på lånen samt hur räntan har rört sig sedan du band ditt lån.

Ränteskillnad = skillnaden på räntan när du band lånet och den jämförelseränta man räknar med vid förtidslösen av lånet.

Räkneexempel:
Din skuld: 1 000 000 kr
Bindningstid kvar på lånet: 2 år
Din ränta: 1,5 %
Jämförelseräntan: 2,7 %
Ränteskillnad: 1,2 %

Såhär beräknas ränteskillnadsersättning: (din skuld * tid kvar * ränteskillnad)

Beräkning: 1 000 000 * 2 * 0,012 = 24 000 kr

Du skall alltså betala 24 000 kr i ränteskillnadsersättning. Din kostnad blir dock 30 % lägre efter att du nyttjat ränteavdraget i deklarationen. Efter ränteavdraget blir din kostnad för ränteskillnadsersättning alltså 16 800 kr.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Kostnaden är avdragsgill

Ränteskillnadsersättning räkas som en räntekostnad vilket innebär att du kan dra av den kostnad som du betalar i ränteskillnadsersättning som en räntekostnad. Det innebär att du får tillbaka 30% av kostnaden på skatten vid deklarationen.

Jämförelseränta

Jämförelseräntan motsvarar den nuvarande räntan på statsskuldsväxlar eller statsobligationer som har en lika lång löptid som den tid som återstår på ditt bundna lån, plus en procent (%).

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här