Inför en försäljning av en bostadsrätt eller ett friköpt hus/villa/radhus behöver mäklaren samla in uppgifter om bostaden. Vilka uppgifter behöver du som säljare ta fram och vilka uppgifter kan mäklaren själv ta fram? Vad måste man berätta för mäklaren och vad kan man hålla för sig själv? Dessa frågor skall vi försöka svara på i denna artikel.
Artikelns innehåll:
1. Uppgifter att ta fram när du skall sälja bostadsrätt
2. Uppgifter att ta fram när du skall sälja friköpt Hus/radhus/parhus
3. Vad bör man INTE berätta
4. Exempel
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Uppgifter till mäklaren inför försäljning av bostadsrätt
När man säljer sin bostadsrätt kan mäklaren hämta en hel del uppgifter från bostadsrättsföreningen. Föreningen har ett register med uppgifter om varje enskild lägenhet. I vissa fall vänder sig mäklaren till bostadsrättsföreningen för att hämta dessa uppgifter och i vissa fall vänder mäklaren sig till föreningens ekonomiska förvaltare för att hämta ut uppgifter. Exempel på ekonomiska förvaltare är HSB, Riksbyggen, SBC, Husjuristerna osv.
Uppgifter som mäklaren hämtar hos föreningen och/eller förvaltaren
- Bostadsrättens storlek i kvm (ibland är dock föreningens uppgift om storleken felaktig)
- Bostadsrättens andelstal i föreningen
- Föreningens årsredovisning och stadgar
- Uppgifter om månadsavgiften
- Fastighetens byggår
- Info om bostadsrättsföreningen
Uppgifter du skall förse mäklaren med
- Planskiss
- Bostadsrättens storlek i kvm (om inte föreningens uppgift stämmer)
- Lägenhetsnummer
- Driftkostnader
- Info och årsmodell på vitvaror
- Info om materialval
- Info om olika renoveringar som gjorts i bostadsrätten
- Om någonting i bostadsrätten är trasigt
Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.
Uppgifter till mäklaren inför försäljning av friköpt hus/villa/radhus
När man skall sälja sitt hus så är det betydligt mer uppgifter som man behöver förse mäklaren med än när man säljer bostadsrätt. Nästan alla uppgifter i försäljningen kommer från dig som säljare. Mäklaren kan ta ut ett fastighetsutdrag samt hämta ut tomtkarta och några andra saker från kommunen men det mesta behöver du som säljare ta fram själv.
Uppgifter om ditt hus som mäklaren kan ta fram själv
- Tomtkarta
- Fastighetsutdrag
- Info om eventuella servitut
- Uppgifter om nuvarande ägare
Uppgifter som du skall förse mäklaren med vid husförsäljningen
- Planskiss/ritning
- Bostadens boyta och biyta
- Info och årsmodell på vitvaror, värmepumpar osv
- Info om materialval
- Info om olika renoveringar som gjorts i huset
- Om någonting i huset är trasigt
- Driftskostnader
- Information om lån som belastar fastigheten
Vad man skall berätta och vad man INTE skall berätta för mäklaren om sin bostad
I de allra flesta fall är det bättre att vara ärlig mot sin mäklare och mot de som skall köpa din bostad. Om du ljuger eller undanhåller information riskerar du långa processer och kostnader i efterhand.
Vissa saker bör man dock inte berätta för mäklaren. Sådant som inte är fakta utan som är subjektivt, dvs det kan bedömas från person till person bör inte alltid berättas för mäklaren.
Exempel på vad du inte bör berätta:
Exempel 1:
En människa har tidigare dött i bostaden. Det kan skrämma bort många potentiella köpare vid en försäljning. Berätta inte det för mäklaren. Om någon spekulant frågar så är det bättre att mäklaren inte vet.
Exempel 2:
Du upplever att det spökar i din bostad. Berätta inte det för mäklaren. Det finns kort och gott ingen anledning till att berätta det.
Exempel 3:
Bostaden är lyhörd eller grannarna är jobbiga. Det är ju vad du själv upplever. Nästa person som flyttar in kanske älskar grannarna. Detta är alltså inget att skylta med till mäklaren eller potentiella köpare.
Exempel 4:
Ett flyktingboende/dagis/skola har öppnat i området. Vissa människor gillar det inte alls och vissa tycker inte alls att det stör. Detta är alltså inget att berätta. Det är helt enkelt något som en potentiell köpare får ta reda på själv om det är viktigt för denne.
Exempel på vad du bör berätta om bostaden:
Exempel 5:
Grannen röker på balkongen under varje dag. Berätta det för mäklaren. Mäklaren kan då låta bli att ha balkongdörren öppen på visningen och risker att det kommer in rök i bostaden.
Exempel 4:
Det finns en fuktskada i taket. Denna typ av fel eller brister i bostaden bör alltid meddelas. Ljuger man om sådant eller undanhåller informationen så riskerar man i efterhand att få skämmas och få betala för att åtgärda felet.
- Läs vår artikel som handlar om: Säljarens och mäklarens upplysningsplikt
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej,
det har nu uppstått att köparen vill inte genomföra köpet, men kontrakten är påskriven och handpenningen är betald. Tillträdet är den 25.2 så jag vet inte vilken kontraktsbrott han har gjort och är han skyldig att betala någon ersättning.
Men min fråga är gällande mäklararvode.
Om man väljer att sälja om lägenheten och samma mäklare säljer om då jag har kontrakt påskrivet led mäklare som gäller 3 mån och det har gått en månad. Räknas omförsäljningen som en till försäljning och vad blir mäklararvodet i så fall? Räknar mäklare då att ta ut två mäklararvode? Eftersom summan blir mindre vilken vinst räknar mäklare sin arvode på?
Lägenhet är såld för 2 330 000 och nu vid omförsäljning blir 2 250 000, hur räknas arvode?
Tacksam för svaret.
Mvh,
Ally
Hej Ally.
Du får ta hjälp av din mäklare med dessa frågor.
Jag kan inte hjälpa dig tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej igen,
vad gäller om man har en påskriven kontrakt med mäklaren i 3 månader, då jag anser att hon inte kollade upp ordentligt angående lånelöftet och bolån? Går det då att bryta kontrakten med mäklaren och inte vara ersättningsskyldig till denne om man själv hittar en köpare, efter en misslyckad affär?
Det är första gången jag säljer bostaden och första gången jag anlitar en mäklare.
Hej igen Ally.
Du kommer att behöva betala mäklararvode för den första försäljningen eftersom den redan är genomförd (det gäller oavsett om köparen tillträder bostaden eller inte).
Om den affären inte går i lås kommer du däremot kunna kräva tillbaka de pengarna av köparen som ställde till med allt detta besväret för dig.
Om du inte vill anlita samma mäklare till försäljning nummer 2 så kan du utan problem säga upp uppdragsavtalet med mäklaren och välja något annat alternativ utan att behöva betala någon ersättning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
jag har en fråga.
Jag gjorde en försäljning av lägenhet och nu efter påskriven kontrakt och utbetalt handpenning förekom det att banken inte beviljar bolån till köparen.
Innan dess har jag tydligt berättat för min mäklare att jag vill att hon kollar upp så att säljaren har bolån godkänd och inte bara lånelöfte för det kan skilja sig, då man kan fylla i automatiskt på de uppgifter man fyller i men de kanske saknar grund.
Mäklaren letar nu efter lösning, då en till bank nekade köparen bolån.
Om jag själv hittar köparen vad är jag skyldig mäklaren eller hur blir det om köparen inte löser situationen?
Mvh,
Ally
Hej Ally.
Du får helt enkelt vänta och se om köparen löser situationen. Du har inte rätt att göra något annat.
Om köparen inte löser situationen får du sälja om lägenheten och sedan kräva ersättning av köparen för alla ekonomiska förluster du gör på grund av detta.
Om du tvingas sälja om lägenheten kan du hitta en egen köpare om du vill och då räknas det som en ny försäljning. Mäklaren har då inte rätt till ersättning om du sagt upp uppdragsavtalet och det inte är mäklaren som hittat den nya köparen åt dig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Behövs det papper på renoveringar som gjorts?
Hej Karin.
Nej mäklaren behöver inga papper men det är absolut en fördel om du kan uppvisa papper på renoveringar till eventuella spekulanter som är nyfikna.
Det gäller speciellt våtrumsintyg för badrum och andra renoveringar som spekulanten inte kan se själv med ögonen om de är korrekt utförda.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan
Behöver er kunskap o råd när detta som jag upplevt händer.?
Så här är det efter vi sålt vår bostad en villa.
Allt e klart väntar bara på att dagen allt vinner laga kraft o överlämning sker o då självklart även betalningen finns på banken.
Inget av detta va planerat o är akut för mig o barn hitta nytt boende.
Har hittat en insasats lgh som jag ev vill köpa .
Men märklaren har ej besiktigat den eller ej visat mej papper från detta.
2 märklaren tror ej jag har pengar o råd att köpa o jag känner mej tveksam i allt o undrar hur jag visa detta utan lån för jag ska köpa den kontant ifall allt e rätt utfört o besiktigat.o denna märklare uppfattar ja att ja ej litar på och därför vill ej visa summan av min del av försäljningen ? Tack
Hej Adrian.
1. Lägenheter besiktigas i princip aldrig innan försäljning. Om du vill besiktiga får du bekosta det och genomföra det själv.
2. För att mäklaren och säljaren skall skriva ett kontrakt med dig måste du kunna visa att du har finansieringen klar för köpet. Antingen via ett lånelöfte eller via ett kontoutdrag där du kan visa att du har pengarna kontant.
Om du inte kan ordna detta så kan du testa att be din bankman att ringa mäklaren och förklara att du har råd att köpa lägenheten.
Mvh admin på EKonomifokus
Hur anser du att pris på bostadsrätter påverkas om fastigheten ligger på friköpt tomt respektive hyrs av kommunen? Är mäklaren skyldig att upplysa kunden?
Hej Mari.
Det påverkar absolut värdet på bostadsrätterna.
Jag är osäker men jag tror inte att det är något som enligt lag skall stå med i objektsbeskrivningen.
Jag tror att det faller under din undersökningsplikt. Jag är dock inte 100% säker.
Ring mäklarsamfundets kundombudsman för att få det korrekta svaret helt gratis.
telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus