Vilka uppgifter mäklaren behöver inför en försäljning

Uppgifter mäklaren behöver inför en försäljning

Inför en försäljning av en bostadsrätt eller ett friköpt hus/villa/radhus behöver mäklaren givetvis samla in uppgifter om bostaden. Vilka uppgifter behöver du som säljare ta fram och vilka uppgifter kan mäklaren själv ta fram? Vad måste man berätta för mäklaren och vad kan man hålla för sig själv? Dessa frågor skall vi försöka svara på i denna artikel.

Uppgifter att ta fram till mäklaren inför försäljning av bostadsrätt

När man säljer sin bostadsrätt kan mäklaren hämta en hel del uppgifter från bostadsrättsföreningen. Föreningen har ett register med uppgifter om varje enskild lägenhet. I vissa fall vänder sig mäklaren till bostadsrättsföreningen för att hämta dessa uppgifter och i vissa fall vänder mäklaren sig till föreningens ekonomiska förvaltare för att hämta ut uppgifter. Exempel på ekonomiska förvaltare är HSB, Riksbyggen, SBC, Husjuristerna osv.

Uppgifter som mäklaren hämtar hos föreningen och/eller förvaltaren

 • Lägenhetens/bostadsrättens storlek i kvm
 • Bostadsrättens andelstal i föreningen
 • Föreningens årsredovisning och stadgar
 • Uppgifter om månadsavgiften
 • Fastighetens byggår
 • Info om bostadsrättsföreningen

Uppgifter som du skall förse mäklaren med

 • Planskiss
 • Lägenhetsnummer
 • Info och årsmodell på vitvaror
 • Info om materialval
 • Info om olika renoveringar som gjorts i bostadsrätten
 • Om någonting i bostadsrätten är trasigt

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Uppgifter att ta fram till mäklaren inför försäljning av friköpt hus/villa/radhus

När man skall sälja sitt hus så är det betydligt mer uppgifter som man behöver förse mäklaren med än när man säljer bostadsrätt. Nästan alla uppgifter i försäljningen kommer från dig som säljare. Mäklaren kan ta ut ett fastighetsutdrag samt hämta ut tomtkarta och några andra saker från kommunen men det mesta behöver du som säljare ta fram själv.

Uppgifter om ditt hus som mäklaren kan ta fram själv

 • Tomtkarta
 • fastighetsutdrag
 • Info om ev servitut
 • Uppgifter om nuvarande ägare
 • Utdrag från Lantmäteriet

Uppgifter som du skall förse mäklaren med vid husförsäljningen

 • Planskiss/ritning
 • Info och årsmodell på vitvaror, värmepumpar osv
 • Info om materialval
 • Info om olika renoveringar som gjorts i huset
 • Om någonting i huset är trasigt
 • Driftskostnader
 • Information om lån som belastar fastigheten

Vad man skall berätta och vad man INTE skall berätta för mäklaren om sin bostad

I de allra flesta fall är det bättre att vara ärlig mot sin mäklare och mot de som skall köpa din bostad. Om du ljuger eller undanhåller information riskerar du långa processer och kostnader i efterhand. Vissa saker bör man dock inte berätta för mäklaren. Sådant som inte är fakta utan som är subjektivt, dvs det kan bedömas från person till person bör inte alltid berättas för mäklaren.

”Ärlighet varar inte alltid längst” – Andreas H

Exempel på vad man inte bör berätta:

Exempel 1:
En människa har tidigare dött i bostaden. Det kan skrämma bort många potentiella köpare vid en försäljning. Berätta inte det för mäklaren. Om någon spekulant frågar så är det bättre att mäklaren inte vet.

Exempel 2:
Du upplever att det spökar i din bostad. Berätta inte det för mäklaren. Det finns kort och gott ingen anledning till att berätta det.

Exempel 3:
Bostaden är lyhörd eller grannarna är jobbiga. Det är ju vad du själv upplever. Nästa person som flyttar in kanske älskar grannarna. Detta är alltså inget att skylta med till mäklaren eller potentiella köpare.

Exempel 4:
Ett flyktingboende/dagis/skola har öppnat i området. Vissa människor gillar det inte alls och vissa tycker inte alls att det stör. Detta är alltså inget att berätta. Det är helt enkelt något som en potentiell köpare får ta reda på själv om det är viktigt för honom/henne.

Exempel på vad man bör berätta om bostaden:

Exempel 5:
Grannen röker på balkongen under varje dag. Berätta det för mäklaren. Mäklaren kan då låta bli att ha balkongdörren öppen på visningen och risker att det kommer in rök i bostaden.

Exempel 4:
Det finns en fuktskada i taket. Denna typ av fel eller brister i bostaden bör alltid meddelas. Ljuger man om sådant eller undanhåller informationen så riskerar man i efterhand att få skämmas och få betala för att åtgärda felet.

Välj en riktigt bra mäklare som hjälper dig med allt detta

Anlita en riktigt bra mäklare så slipper du alla problem och bekymmer. Du kan hitta en bra mäklare som även är prisvärd. Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten genom att använda dig av hemsidan Hittamäklare.se.
Hemsidan hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

”Betala inte onödigt mycket för mäklaren” – Andreas H

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

6 KOMMENTARER

 1. Hur anser du att pris på bostadsrätter påverkas om fastigheten ligger på friköpt tomt respektive hyrs av kommunen? Är mäklaren skyldig att upplysa kunden?

  • Hej Mari.

   Det påverkar absolut värdet på bostadsrätterna.
   Jag är osäker men jag tror inte att det är något som enligt lag skall stå med i objektsbeskrivningen.
   Jag tror att det faller under din undersökningsplikt. Jag är dock inte 100% säker.
   Ring mäklarsamfundets kundombudsman för att få det korrekta svaret helt gratis.
   telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan
  Behöver er kunskap o råd när detta som jag upplevt händer.?
  Så här är det efter vi sålt vår bostad en villa.
  Allt e klart väntar bara på att dagen allt vinner laga kraft o överlämning sker o då självklart även betalningen finns på banken.
  Inget av detta va planerat o är akut för mig o barn hitta nytt boende.
  Har hittat en insasats lgh som jag ev vill köpa .
  Men märklaren har ej besiktigat den eller ej visat mej papper från detta.
  2 märklaren tror ej jag har pengar o råd att köpa o jag känner mej tveksam i allt o undrar hur jag visa detta utan lån för jag ska köpa den kontant ifall allt e rätt utfört o besiktigat.o denna märklare uppfattar ja att ja ej litar på och därför vill ej visa summan av min del av försäljningen ? Tack

  • Hej Adrian.

   1. Lägenheter besiktigas i princip aldrig innan försäljning. Om du vill besiktiga får du bekosta det och genomföra det själv.

   2. För att mäklaren och säljaren skall skriva ett kontrakt med dig måste du kunna visa att du har finansieringen klar för köpet. Antingen via ett lånelöfte eller via ett kontoutdrag där du kan visa att du har pengarna kontant.
   Om du inte kan ordna detta så kan du testa att be din bankman att ringa mäklaren och förklara att du har råd att köpa lägenheten.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Karin.

   Nej mäklaren behöver inga papper men det är absolut en fördel om du kan uppvisa papper på renoveringar till eventuella spekulanter som är nyfikna.
   Det gäller speciellt våtrumsintyg för badrum och andra renoveringar som spekulanten inte kan se själv med ögonen om de är korrekt utförda.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here