Bluffbud / falska bud i budgivningar på bostäder

Fejkade bud / bluffbud - bostad

Det finns två olika typer av bluffbud/fejkade bud när det gäller budgivningar på bostäder.

1. Mäklaren lägger in egna bud med hjälp av en så kallad ”bulvan” för att trissa upp budgivningen
2. Säljaren använder en bulvan som lägger in bud för att trissa upp budgivningen

Bulvan = en person som går in och lägger fejkade bud i en budgivning. Oftast är det en bekant till säljaren eller mäklaren som agerar bulvan.

Oavsett om det är mäklaren eller säljaren som medverkar till bluffbud så är det olagligt, det klassas som bedrägeri och det kan kan ge böter och eventuellt skadestånd till köparen av bostaden.

falska bud i budgivningen på bostad

1. Mäklarens bulvan lägger in fejkade bud

Om du misstänker att mäklaren lagt in fejkade bud eller medverkat till fejkade bud på något vis så skall du anmäla detta till Fastighetsmäklarnämnden FMI.se och även polisanmäla mäklaren för bedrägeri alternativt ta hjälp av en jurist och stämma mäklaren. Är mäklaren skyldig kan du ha rätt till ersättning. Polisanmäler du kan mäklaren även dömas till skadestånd och böter för bedrägeriet.

Du bör minst få tillbaka den summa som du förlorat tack vare bluffbuden och om FMI bedömer att mäklarens övertramp är tillräckligt allvarligt kan mäklarlicensen återkallas.

2. Säljarens bulvan lägger in fejkade bud

Om du misstänker att säljaren eller säljarens bulvan har varit med i budgivningen för att trissa upp priset utan att ha för avsikt att köpa bostaden skall du polisanmäla säljaren för bedrägeri alternativt ta hjälp av en jurist och stämma säljaren.

Om det du anklagar säljaren för stämmer så har du eventuellt rätt till ersättning. Döms säljaren för bedrägeri kommer det att leda till böter och eventuellt skadestånd.

Hur upptäcker man falska bud?

När du köper en bostad får du en lista med alla budgivarnas namn och kontaktuppgifter. Du kan kolla upp så att alla personer som står angivna faktiskt existerar. Sedan kan du kolla om någon av personerna på listan är vän med mäklaren eller säljaren på Facebook eller andra sociala medier.

Är någon av budgivarna vän med säljaren är det en stor varningssignal.

Är någon budgivare vän med mäklaren på sociala medier är det inte alls en lika stor varningssignal. Det är vanligt att mäklare försöker få så många vänner som möjligt i sitt distrikt på sociala medier. Det är därför ganska vanligt att mäklaren är vän med vissa budgivare på Facebook exempelvis.

Hur vanligt är det med falska bud?

Det är jättesvårt att säga hur vanligt det är. De flesta som tar hjälp av en bulvan kommer undan med det. Det är svårt att bevisa att det är bluffbud vilket leder till att väldigt få döms.

Jag själv har arbetat som mäklare i ca 10 år på en större mäklarkedja och jag hörde aldrig om någon kollega som arbetade med bluffbud. Det betyder givetvis inte att problemet inte finns men jag upplever att det är väldigt ovanligt att fastighetsmäklare arbetar med bulvaner.

Det är nog betydligt vanligare att bostadssäljare ber en kompis att lägga in några bud för att trissa upp priset.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här