Förhandla & pruta ner mäklararvodet

Hem / Bostad / Jämför mäklare / Förhandla & pruta ner mäklararvodet

Bild på skribent Joakim Ryttersson

Skribent: Joakim Ryttersson

Uppdaterad: 3 december 2024

Förhandla mäklararvode

Fastighetsmäklare är bra på att betalt för sina tjänster. De försöker vanligtvis ta ut ett så högt mäklararvode som möjligt vid varje försäljning. För att undvika att betala onödigt mycket kan du försöka förhandla ner mäklararvodet. Det finns nästan alltid möjlighet att pruta och förhandla ner mäklarnas arvoden så använd våra tips nedan så kanske även du kan undvika att betala onödigt mycket.

1. Samla in offerter från flera olika mäklare

Börja med att samla in offerter från flera olika mäklare. Offerterna kan du använda för att jämföra priser och skapa dig en bild av vilka nivåer mäklarnas arvoden ligger på i ditt område. Hittamäklare.se erbjuder en tjänst som hjälper dig att samla in offerter från mäklarna som är arbetar i ditt område. Den är gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

På Hittamäklare kan du även se omdömen och betyg som mäklarnas tidigare kunder lämnat. Du kan även se mäklarnas försäljningsstatistik.

2. Välj ut några mäklare och boka in möten

Välj ut 2-3 st olika mäklare som du bokar in möte med. På mötet kan du skapa dig en bild av hur de olika mäklarna är och hur de arbetar. Du kan dessutom passa på att fråga mer om mäklarens arvode och vilka kostnader som ingår. Dessa möten är kostnadsfria och du förbinder dig inte till att anlita en mäklare bara för att ni tar ett möte.

När du träffat mäklarna kan du välja ut vilken mäklare du gillar bäst och vill anlita. Se till att välja en mäklare som är kompetent, lyhörd, trevlig och som har goda omdömen från tidigare kunder. Se till att välja den mäklare du tror kommer leverera det bästa försäljningsresultatet.

🔗 Läs mer om hur du kan tänka när du ska välja mäklare

3. Förhandla ner arvodet

När du valt ut vilken mäklare du vill anlita så är det dags att förhandla ner arvodet. Ett tips är att vara trevlig och uppriktig mot mäklaren i förhandlingen. En god relation förbättrar dina förhandlingsmöjligheter.

Här på Ekonomifokus har vi skapat tabeller med rimliga och normala mäklararvoden 🔗.
Med hjälp av dessa tabeller samt offerterna du samlat in från de olika mäklarna har du skapat dig en bild av ungefär hur mycket du behöver betala för att anlita en kompetent mäklare till din bostadsförsäljning.

Försök att förhandla ner arvodet till en nivå som du känner dig nöjd med. Var tuff i förhandlingarna och ge inte med dig för lätt.

Det går inte att säga exakt hur mycket man kan förhandla ner mäklararvodet men enligt vår bedömning finns det möjlighet att förhandla ner arvodet med 10-20 % i genomsnitt.

1. Förberedelse

  • Var påläst: Samla information om ämnet och försök förstå motpartens behov och intressen.
  • Mål: Definiera dina mål och gränser, inklusive bästa alternativ om förhandlingen misslyckas.
  • Strategi: Utveckla en förhandlingsstrategi som inkluderar möjliga kompromisser.

2. Öppningsfasen

  • Bygg relation: Skapa en god relation genom att visa respekt och vara lyhörd.
  • Öppningserbjudande: Presentera ditt första erbjudande, som bör vara ambitiöst men realistiskt.

3. Diskussionsfasen

  • Argument: Presentera dina argument tydligt och sakligt, stöd dem med fakta och logik.
  • Lyssna ordentligt: Var uppmärksam på motpartens argument och behov.
  • Frågor: Ställ öppna frågor för att förstå motpartens perspektiv bättre.

🔗 Läs mer mer djupgående om förhandlingsteknik

Argument & strategier

Mäklaren vill verkligen ha försäljningsuppdraget. Som uppdragsgivare kan du därmed vara lite tuff i förhandlingen. Det är dock viktigt att vara realistisk. Här kommer några strategier:

  • Lämna ett motbud.
    När mäklaren lämnat en offert till dig så kan du helt enkelt bara ge ett motbud. Säger mäklaren 3 % i provision så kontrar du med ”2,5 % så får du uppdraget” eller liknande. I de flesta fall fungerar det, så länge du inte lämnar ett skamligt låg förslag.
  • Säg att du fått ett bättre erbjudande av en annan mäklare (det måste inte vara sant).
    Om din mäklare exempelvis lämnar en offert på 45 000 kr i fast arvode så säger du att fått en offert av en annan mäklare på 38 000 kr. Kan mäklaren tänka sig att gå ner till samma nivå så får han/hon uppdraget. Denna strategi fungerar också vanligtvis så länge som du inte drar till med en orimligt låg summa.

Det vanligaste misstaget

Det absolut vanligaste misstaget vi svenskar gör när vi förhandlar med mäklaren är att vi är för snälla. Är man för snäll vid en förhandling så riskerar man att bli överkörd. Var tuff och vik inte ner dig för lätt.

Välj rätt typ av arvode

Vanligtvis kan du välja mellan tre olika upplägg, fast arvode, vanlig procentuell provision eller steg-provision. Vilket upplägg du väljer kommer i stor utsträckning att styra hur mycket du kommer behöva betala till mäklaren i slutändan. Det finns möjlighet att skräddarsy mäklararvodet så har du ett annat förslag på ett upplägg så kan du presentera det för mäklaren och se om mäklaren accepterar det.

Är du osäker på vilket slutpris bostaden kommer säljas för rekommenderar vi att du väljer fast arvode eller vanlig procentuell provision. Väljer du steg-provision kan mäklararvodet bli väldigt högt ifall bostaden säljs till ett högre pris än du väntat dig.

🔗 Läs vår djupgående guide om fast och rörligt mäklararvode

Fast arvode innebär att du betalar en fast summa till mäklaren. Summan påverkas inte av bostadens slutpris. Om ni exempelvis kommer överens om ett fast arvode på 45 000 kr så är det den summa du betalar i arvode, oavsett vad bostaden säljs för.

En vanlig procentuell provision innebär att mäklarens ersättning beräknas som en procentuell andel av bostadens slutpris. Om ni exempelvis kommer överens om att provisionen ska vara 2 % och bostaden säljs för 2 miljoner kronor så kommer du att behöva betala 40 000 kr i provision till mäklaren.

Steg-provision innebär att mäklarens provision ökar stegvis ju dyrare bostaden säljs. Det kan exempelvis vara så att du betalar ett grundarvode på 40 000 kr plus 10 % extra på den del av bostadens slutpris som överstiger 2 000 000 kr.

Säljs då bostaden för 2 100 000 kr kommer du att behöva betala 40 000 + 10 000 = 50 000 kr i provision till mäklaren. Säljs bostaden för 2 000 000 kr eller mindre så betalar du bara grundarvodet på 40 000 kr.

4. Skriv uppdragsavtal med mäklaren

När ni kommit överens om vilket mäklararvode du ska betala skall det skrivas in i uppdragsavtalet som du och mäklaren signerar. Se till att läs igenom avtalet noga och se till att det är tydligt vilket mäklararvode du ska betala. Tydlighet minskar riskerna för missförstånd och tvister.

Kostnaden är inte alltid det viktigaste

När du väljer mäklare bör du inte fokusera enbart på mäklarnas arvoden. Se till att välja den mäklare du tror kommer leverera det bästa försäljningsresultatet och det högsta slutpriset för din bostad. En mäklare kan göra stor skillnad och ett högre slutpris är ofta mer värt än ett lågt arvode.

Vad ingår / ingår inte i arvodet

När du jämför mäklarna och deras arvoden behöver du även ta reda på vad som ingår och vad som inte ingår arvodet. Det kan skilja sig åt så för att kunna göra en rättvis jämförelse måste man ta hänsyn till vad som ingår.

Dessa kostnader ingår normalt INTE i mäklararvodet:

Vissa mäklare kan baka in någon/några av nedan nämnda kostnader i mäklararvodet. De flesta gör det dock inte vilket innebär att du får betala de själv, utöver mäklararvodet.

Finns det dolda kostnader eller avgifter?

Vanligtvis finns det inga dolda avgifter eller kostnader relaterade till mäklarens tjänster. Om det tillkommer några kostnader till mäklaren utöver den vanliga ersättningen ska det tydligt vara redovisat i förmedlingsuppdraget (uppdragsavtalet) som skrivs mellan uppdragsgivaren (säljaren) och mäklaren.

Däremot tillkommer vissa försäljningskostnader. Ett exempel är kostnaden för annonsering på Hemnet. Det är Hemnet själva som tar betalt för marknadsföringen. Det är en kostnad som man som säljare behöver ta med i beräkningarna. Är du en duktig förhandlare kan du få mäklaren att göra avdrag på sitt arvode motsvarande kostnaden för Hemnet-annonsen.

🔗 Se hur mycket det kostar att annonsera på Hemnet

Kostnader vid uppsägning

Ett förmedlingsuppdrag löper vanligtvis på med så kallad ensamrätt i 3 månader. Sägs uppdraget upp innan ensamrättsperioden löpt ut kan mäklaren ha rätt till ersättning för nedlagda kostnader. Förmedlingsuppdraget innehåller vanligtvis en klausul där det står att mäklaren kan ha rätt till ersättning för nedlagda kostnader om uppdraget sägs upp i förtid.

🔗 Läs mer om tvister om mäklararvodet

Finns det prislistor för mäklare?

Vissa mäklarfirmor har prislistor som de skickar med sina mäklare. Vissa mäklare använder prislistorna, andra gör det inte. Prislistorna är normalt inte officiella utan visas endast upp för kunden vid förhandling om arvodet. Prislistan används då av mäklaren som argument för att försöka hålla uppe arvodesnivån.

Stor mäklarfirmor som Fastighetsbyrån, Länsförsäkringar, Bjurfors och Svensk Fastighetsförmedling erbjuder inte några officiella prislistor.

Vanliga frågor och svar

Kan man anlita flera olika mäklare samtidigt?

Ja, så länge ingen av mäklarna har krav på ensamrätt i sina uppdragsavtal.

När ska man förhandla om arvodet?

Normalt sett förhandlar man om arvodet när man valt vilken mäklare man vill anlita. Det är viktigt att förhandla innan man skriver under uppdragsavtalet. Efteråt är det försent eftersom mäklararvodet ska stå inskrivet i uppdragsavtalet.

Hur mycket kan man förhandla ner mäklarens arvode?

Det varierar från fall till fall men i genomsnitt finns det nog ett förhandlingsutrymme på åtminstone 10-20 % enligt min bedömning.

Relaterade artiklar

Skribent - Joakim Ryttersson

Joakim växte upp och bor i Kungälvs kommun, ca 2 mil utanför Göteborg. Tillsammans med Andreas Hogmalm startade han företaget Hojjo Sverige AB som grundade bostads- och ekonomisajten Ekonomifokus.se. Företaget äger och driver även andra hemsidor, Boupplysningen.se, Aktiekunskap.nu och Aktiewiki.se exempelvis. Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i många år och vill nu via Ekonomifokus.se förmedla kunskap och hjälpa besökarna att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostad samt vid bolånerelaterade frågor. Utöver kunskaper inom bostadssegmentet har Joakim även ett stort intresse för ekonomi och finans.

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer