När man anlitar en fastighetsmäklare betalar man ersättning i form av ett arvode eller en provision. Ett arvode är en fast förutbestämd summa medan provision är en rörlig ersättning som baseras på bostadens slutpris. Som uppdragsgivare kan man vanligtvis välja mellan att betala ett fast arvode, en rörlig provision eller en kombination av de två.
Uppdragsgivaren och mäklaren kommer överens om ersättningsnivån innan försäljningen påbörjas och den skrivs in i förmedlingsuppdraget (uppdragsavtalet).
Artikelns innehåll:
1. Så beräknas mäklarens arvode eller provision
2. Kalkylator som räknar ut mäklarens ersättning
3. Fördelar & nackdelar med fast/rörlig ersättning
4. Tidsbaserat mäklararvode
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Så beräknas mäklarens arvode eller provision
Svenska fastighetsmäklare använder vanligtvis 3 st olika upplägg som uppdragsgivaren (säljaren) kan välja mellan:
1. Fast arvode
Fast arvode innebär att mäklaren och uppdragsgivaren kommer överens om en fast summa som uppdragsgivarens ska betala i arvode till mäklaren. Arvodet kommer därmed att vara detsamma oavsett bostadens slutpris.
Exempel:
Uppdragsgivaren betalar 50 000 kr i arvode till mäklaren. Det spelar ingen roll vad bostaden säljs för.
2. Procentsats på slutpriset
Det mest klassiska alternativet är att mäklarens ersättning är en procentsats som beräknas på bostadens slutpris. Ju högre slutpris desto högre blir därmed ersättningen till mäklaren.
Exempel:
Uppdragsgivaren betalar 2 % av bostadens slutpris i ersättning till mäklaren. Om bostaden säljs för 3 000 000 kr utgår en provision till mäklaren på 0,02 * 3 000 000 = 60 000 kr.
3. Stegprovision
En stegprovision, även kallad stege, är en ersättningsmodell där mäklarens ersättning beräknas olika på olika delar av bostadens slutpris. Vanligtvis har man antingen en grundprovision eller ett grundarvode som gäller upp till en viss nivå prisnivå. Om bostaden säljs för ett pris som överstiger den prisnivån så utgår en annan provision på överstigande del.
Exempel 1:
Uppdragsgivaren betalar 2 % av bostadens slutpris upp till 2 000 000 kr. Om bostadens slutpris överstiger 2 000 000 kr betalar uppdragsgivaren även en provision på 10 % på den del av slutpriset som överstiger 2 000 000 kr.
Om bostaden säljs för 2 300 000 kr betalar uppdragsgivaren:
0,02 * 2 000 000 = 40 000 kr i grundprovision
+ 0,10 * 300 000 = 30 000 kr i tilläggsprovision
Totalt: 70 000 kr i ersättning till mäklaren
Exempel 2:
Uppdragsgivaren betalar 40 000 kr i grundarvode. Om bostadens slutpris överstiger 2 000 000 kr betalar uppdragsgivaren även en provision på 20 % på den del av slutpriset som överstiger 2 000 000 kr.
Om bostaden säljs för 2 100 000 kr betalar uppdragsgivaren:
40 000 kr i grundarvode
+ 0,20 * 100 000 = 20 000 kr i tilläggsprovision
Totalt: 60 000 kr i ersättning till mäklaren
Vilket alternativ ska man välja?
Om du är osäker på bostadens värde och på vart bostadens slutpris kommer att landa bör du välja fast arvode eller en vanlig procentsats.
Om du känner dig helt säker på bostadens värde och tror dig kunna bedöma vart slutpriset kommer att landa kan stegprovisionen vara ett bra alternativ.
Om bostadens slutpris blir avsevärt högre än du räknat med kan stegprovisionen bli orimligt hög.
Vilket alternativ väljer andra?
I tabellen ser du i vilken utsträckning andra svenskar väljer de andra alternativen just nu. Vilket alternativ som väljs varierar beroende på hur bostadsmarknaden ser ut. Vilket alternativ som är mest populärt går alltså i trender. Det beror på att mäklarna försöker styra uppdragsgivarna till att välja det alternativ som ger den högsta ersättningen. När bostadsmarknaden är stark brukar därmed rörliga provisioner användas mest medan det fasta arvodet används mer när marknaden är svag ochn budgivningarna inte drar iväg i samma utsträckning.
Arvodestyp | Andel |
---|---|
Fast arvode | 51,0 % |
Vanlig procentsats | 28,5 % |
Steg-provision | 20,5 % |
Uppdaterad 2024-10-08 |
Kalkylator som räknar ut mäklarens ersättning
Med hjälp av kalkylatorn kan du räkna ut mäklarens ersättning baserat på de tre olika alternativen vi nämner ovan.
🔗 Se hur mycket svenskarna betalar i mäklararvode i snitt
Fördelar & nackdelar med fast eller rörlig ersättning till mäklaren
Det finns både fördelar och nackdelar med fast arvode, likaså med rörlig provision.
Fast arvode
- Fördelen med ett fast arvode är att ersättningen är begränsad, det finns ett tak så att den inte kan dra iväg och bli väldigt hög om bostaden säljs för ett oväntat högt slutpris.
- Nackdelen med ett fast arvode är att mäklaren inte har lika stort incitament till att försöka sälja bostaden så dyrt som möjligt. Oavsett bostadens slutpris så får ju mäklaren lika mycket betalt.
Rörlig provision
- Fördelen med en rörlig provision är att mäklaren har extra incitament till att försöka sälja bostaden så dyrt som möjligt. Ju högre slutpris desto högre provision till mäklaren.
- Nackdelen med rörlig provision är att den kan dra iväg och bli orimligt hög om bostaden säljs för ett slutpris som är mycket högre än väntat.
Tidsbaserat mäklararvode
I Sverige finns det i princip inga fastighetsmäklare som arbetar med timbaserade arvoden. Det beror på att mäklarens nedlagda tid egentligen inte är relevant i en bostadsförsäljning, det är resultatet som är viktigt. Ibland kan en bostadsaffär gå jättesnabbt, ibland kan den ta lång tid. Mäklaren kan exempelvis ha en väldigt angelägen spekulant till bostaden i sitt spekulantregister som köper bostaden till ett högt pris direkt. Ska då uppdragsgivaren betala en mindre ersättning för att mäklaren fixade ett bra resultat på kort tid än om mäklaren lägger ner massor av tid men levererar ett svagt resultat?