Hemverket – info, omdöme & recension

0

Hemverket är tjänsten som hjälper dig att sälja din bostad. De tar 15 000 kr i arvode + en startavgift på 5 000 kr för en försäljning. Det är lägre än det arvode som traditionella/vanliga fastighetsmäklare tar. Vanliga mäklare tar dock ingen startavgift och du betalar vanligtvis endast om bostaden säljs. Om bostaden inte säljs inom 12 månader kostar det ytterligare 5000 kr om man vill fortsätta försäljningen.

Anledningen till att Hemverket kan ta ett lägre arvode är att du som säljare får sköta vissa delar av försäljningen själv. Hemnet lägger ut annonsen på Hemnet, i sitt digitala spekulantregister och några andra hemsidor, låter dig hålla i visningarna och sedan hjälper de till med resterande moment på distans via telefon, post, mail och sitt IT-system.

Moment som ingår i Hemverkets tjänst

Hemverket tar ju ett lägre arvode än vanliga mäklare. Vad ingår då i tjänsten som de erbjuder? Listan nedan visar vilka moment de hjälper till med. Alla moment som de hjälper till med sker på distans, dvs via telefon, post, mail osv. Ett undantag är värderingen. Den sker på plats i bostaden.

 • Värdering av bostaden
 • Digital styling av bostaden
 • Fotografering av bostaden
 • Upprättande av annonser
 • Publicering av annonser på tex Hemnet.se
 • Bokningar till visningarna
 • Upprättande av broschyrer till visningarna
 • Budgivning via sms sker med hjälp av deras IT-system
 • Upprättande och utskick av kontrakt
 • Tillträde

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför deras tjänster
För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se

Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra de mäklare som är aktiva där du bor. Dessa offerter kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.


Tips till dig som ska sälja din bostad!

 • En duktig mäklare leder till högre slutpris
 • En bra mäklare har oftast redan spekulanter till din bostad
 • Jämför alltid flera olika mäklare och offerter

Vad hemverket inte gör

När man säljer vi Hemverket får man hålla i visningarna själv samt att man inte träffas på mäklarens kontor för kontraktsskrivning. Istället skickar hemverket ut kontrakten för påskrift via posten.

När budgivningen är avklarad ses köpare och säljare vanligtvis på mäklarens kontor så snart som möjligt för att ro affären i hamn. Hemverket skickar istället ut alla papper på posten vilket gör att det går några dagar från det att budgivningen är klar tills dess att affären blir bindande. Under den tiden finns en risk att köparen hinner ändra sig och ställer då till med bekymmer.

Varför anlita en mäklare?

Den stora anledningen till att man anlitar en mäklare är ju för att få ett högre slutpris. Det är såklart svårt att bevisa/beräkna hur stor påverkan en mäklare har på priset men forskningen som finns på området visar att bostäder som säljs via mäklare säljs för 10-15% mer i snitt än bostäder som säljs privat.

Konkurrenten Privatmäklaren.se

Det finns en konkurrent till Hemverket som heter Privatmäklaren.se som erbjuder en liknande tjänst.

MomentPrivatmäklarenHemverket
Uppstartsavgift3 500 kr5 000 kr
Slutarvode14 000 kr15 000 kr
Totalt arvode (inom 12 månader)17 500 kr20 000 kr
Förlängningsavgift efter 12 månader3 500 kr5 000 kr
Proffsfotografering ingårJaJa
Registrerade mäklare med rätt utbildningJaJa
Annonseringsmöjlighet på HemnetJaJa
Gratis annons på BooliJaJa
Visningen sköts av ägarenJaJa
Budgivning sköts av mäklareJaJa
Överlåtelseavtal och köpekontrakt skickas ut av mäklareJaJa
Tillträdeshandlingar ingår och sköts av mäklare och bankenJaJa
Kundnöjdhet Eniro5/54,5/5
Kundnöjdhet hitta.se5/53/5
Kundnöjdhet HittaMäklare4.8/54.3/5
Kundnöjdhet google4,8/54,1/5
Kundnöjdhet facebook5/53,9/5
Källa 2020-01-31: Privatmäklaren.se

Läs mer här på ekonomifokus om: Privatmäklaren.se

Vårt omdöme och åsikt

Att använda sig av Hemverket för sin försäljning kan vara bra om man gillar att göra en del av jobbet själv och anser att man klarar av att göra det bättre än en ”vanlig” mäklare.

Vår åsikt är dock att det är bättre att hitta en riktigt bra, ”vanlig” mäklare som sköter allt igenom hela affären. Mäklare tar höga arvoden och provisioner med hela tanken med att anlita en mäklare är att mäklarens arvode skall betalas genom att man får ett högre slutpris. Det innebär att det i slutändan vanligtvis är billigare att anlita en mäklare. Tanken är ju att du till och med skall gå plus på att anlita en mäklare. Du skall helt enkelt få mer i plånboken när allt är klart.

Med lång erfarenhet av bostadsmarknaden skulle jag absolut föredra att anlita en ”vanlig” mäklare. Det viktigaste är då att du hittar en riktigt bra mäklare. Jämför offerter från många olika mäklare och välj den du tror kommer göra det bästa jobbet.

Jämför och välj en kompetent mäklare

Anlita alltid en proffsig och seriös mäklare.
Den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig helt gratis att jämföra mäklarna och samla in offerter och att jämföra mäklarna i din kommun eller stad. Tjänsten som de erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here