Hemverket – info, omdöme & recension

Hemverket är tjänsten som hjälper dig att sälja din bostad. De tar 15 000 kr i arvode + en startavgift på 5 000 kr för en försäljning. Det är lägre än det arvode som traditionella/vanliga fastighetsmäklare tar. Vanliga mäklare tar dock ingen startavgift och du betalar vanligtvis endast om bostaden säljs.

Anledningen till att Hemverket kan ta ett lägre arvode är att du som säljare får sköta visningarna själv och att de inte har någon mäklare som fixar kunder till din bostad. De lägger ut annonsen på Hemnet, i sitt digitala spekulantregister och några andra hemsidor, låter dig hålla i visningarna och sedan hjälper de till med resterande moment på distans via telefon, post, mail och sitt IT-system.

Vilka moment som ingår i Hemverkets tjänst

Hemverket tar ju ett lägre arvode än vanliga mäklare. Vad ingår då i tjänsten som de erbjuder? Listan nedan visa samtliga moment som de hjälper till med. Alla moment som de hjälper till med sker på distans, dvs via telefon, post, mail osv.

 • Värdering av bostaden
 • Fotografering av bostaden
 • Upprättande av annonser
 • Publicering av annonser på tex Hemnet.se
 • Bokningar till visningarna
 • Upprättande av broschyrer till visningarna
 • Budgivning via sms sker med hjälp av deras IT-system
 • Kontraktsskrivning
 • Tillträde

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför deras tjänster

För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra de mäklare som är aktiva där du bor. Dessa offerter kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

Hittamäklare.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Vad vanliga mäklare gör men inte Hemverket

Förutom att vanliga mäklare håller i visningarna så finns det stora skillnader i de tjänster som en vanlig mäklare erbjuder kontra Hemverkets tjänst.

När du anlitar en vanlig mäklare så är det normalt sett en enda person (mäklaren) som sköter och ansvarar för alla de viktiga momenten i affären. Ett av de absolut viktigaste momenten är att jaga in spekulanter till visningarna. Medan Hemverket endast lägger ut annonser på nätet så kontaktar vanliga mäklare även potentiella spekulanter i sin kundkrets. Mäklaren ringer och sms:ar gamla budgivare från liknande bostäder osv och bjuder in dom till visning. De utnyttjar sina kontakter helt enkelt.


Tips till dig som ska sälja din bostad!

 • En duktig mäklare leder till högre slutpris
 • Vanliga mäklare har oftast redan spekulanter till din bostad
 • Hemverket lämpar sig till billiga bostäder

En enda extra spekulant/budgivare på visning kan ju faktiskt innebära att slutpriset blir väldigt mycket högre. Hela anledningen till att man anlitar en mäklare är ju för att få ett högre slutpris. Det är såklart svårt att bevisa/beräkna hur stor påverkan en mäklare har på priset men forskningen som finns på området visar att bostäder som säljs via mäklare säljs för 10-15% mer i snitt än bostäder som säljs privat.

När du anlitar en vanlig mäklare sker alla moment mycket snabbare och man ses alltid på mäklarens kontor för kontraktsskrivningar och tillträden.
När budgivningen är avklarad ses köpare och säljare på mäklarens kontor så snart som möjligt för att ro affären i hamn. Hemverket skickar alla papper på posten vilket gör att det går några dagar från det att budgivningen är klar tills dess att affären blir bindande. Detta kan göra att köpare eller säljare hinner ändra sig eller på andra sätt ställa till problem i en affär. Riskerna för strul ökar därmed.

Vårt omdöme och åsikt

Att använda sig av Hemverket för sin försäljning kan vara bra om man har en väldigt billig bostad (upp till 500.000 kr). Dock kan man vanligtvis hitta vanliga mäklare som tar 25 000 kr för en försäljning av en såpass billig bostad.

Har man en dyrare bostad så ser vi ingen anledning till att använda en tjänst där man gör jobb själv och inte har en mäklare som sköter allt. Se istället till att hitta en riktigt kompetent mäklare som sköter allt på bästa möjliga sätt igenom hela affären. Mäklare tar höga arvoden och provisioner med hela tanken med att anlita en mäklare är att mäklarens arvode skall betalas genom att man får ett högre slutpris. Det innebär att det i slutändan vanligtvis är billigare att anlita en vanlig mäklare. Tanken är ju att du till och med skall gå plus på att anlita en mäklare. Du skall helt enkelt få mer i plånboken när allt är klart.

Med lång erfarenhet av bostadsmarknaden skulle jag absolut anlita en kompetent mäklare istället för att göra en halvmesyr av det. Det viktigaste är ju då att du hittar en riktigt bra mäklare. Jämför offerter från många olika mäklare och välj den du tror kommer göra det bästa jobbet.

Jämför och välj en kompetent mäklare

Anlita alltid en proffsig och seriös mäklare.
Den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig helt gratis att jämföra mäklarna och samla in offerter och att jämföra mäklarna i din kommun eller stad. Tjänsten som de erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Du kan även kika på topplistan hos Hittamäklare.se där alla mäklarna rankas efter olika statistik och parametrar.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here