Sälja med eller utan mäklare – bostad

0
sälja med eller utan mäklare

Bör man anlita en mäklare när man säljer sin bostad? Enligt statistiken är svaret definitivt ja. En rapport från värderingsdata visar att en fastighetsmäklare får ut i snitt 26% högre slutpris än en privatsäljare.

Exempel:
– Bostad såld utan mäklare: 2 000 000 kr
– Samma bostad såld med mäklare: 2 520 000 kr

En mäklare tar i regel runt 50 000 kr för att sälja en bostadsrätt i den prisklassen och runt 65 000 kr för att sälja en villa i den prisklassen. Räknar man bort arvodet så har man i exemplet ovan tjänat minst 455 000 kr på att anlita en mäklare.

Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda kan du nyttja hemsidan Mäklarofferter.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Mäklarofferter och du förbinder dig inte till något.

Är det värt att anlita en mäklare?

I undersökningen som nämns längre upp i artikeln nämner man att en mäklare i snitt får 26% högre slutpris än en privatsäljare. Detta är givetvis ingen fast procentsats som alltid gäller utan den kan variera kraftigt från försäljning till försäljning.

Varför får man mer betalt när en mäklare säljer?

Anledningen till varför man får mer betalt när man anlitar en mäklare är att mäklaren är proffs på bostadsförsäljningar. Mäklaren genomför alla moment i försäljningen på rätt sätt och vid rätt tidpunkter. De vet hur de skall behandla spekulanterna för att de skall känna sig trygga och bekväma i affären. Trygga spekulanter vill man alltid ha och ibland kan tryggheten leda till att spekulanten lägger några extra bud i budgivningen, bud som kanske inte hade lagts om spekulanten känt sig misstänksam eller orolig.

”Små detaljer i affären kan göra stora skillnader i slutpriset” – Andreas H

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here