Mäklararvodet är avdragsgillt

Hem / Bostad / Deklaration / Mäklararvodet är avdragsgillt

Bild på skribent Joakim Ryttersson

Skribent: Joakim Ryttersson

Uppdaterad: 3 december 2024

Mäklararvode avdragsgillt

Mäklararvodet är avdragsgillt vid deklaration av en bostadsförsäljning. ”Avdragsgillt” innebär att du kan dra av mäklarens kostnad i deklarationen för att minska din vinstskatt. Om du istället gör en förlust på din bostad kan du dra av mäklararvodet för att öka den skattemässiga förlusten, vilket ger ett större förlustavdrag och möjligheten att få tillbaka mer pengar på skatten.

Här kan du läsa om hur din skatt påverkas av att mäklararvodet dras av beroende på om du säljer bostaden med vinst eller om du säljer med förlust:

Så påverkar mäklararvodet vinsten & vinstskatten

När en bostad säljs med vinst ska man betala 22% i skatt på vinsten. För att göra vinsten så liten som möjligt, och därmed betala så lite som möjligt i skatt, har man rätt att dra av (räkna bort) avdragsgilla kostnader. Genom att dra av mäklararvodet och andra avdragsgilla kostnader kan man alltså minska vinsten och därmed vinstskatten.

Några exempel på avdragsgilla kostnader är mäklararvodet, eventuell stylingskostnad, renoveringskostnader, annonseringskostnader och besiktningskostnader. Vi har skrivit en djupgående artikel med avdragsgilla kostnader som du kan kika in om du vill läsa mer om vilka avdragsgilla kostnader som finns och hur man räknar.

🔗 Läs mer om avdragsgilla kostnader vid försäljning av bostad

Räkneexempel:

När en bostad sålts med vinst kan man räkna enligt följande exempel:

Försäljningspris: 2 000 000 kr
– Inköpspris: 1 000 000 kr
– Mäklararvode: 40 000 kr
Resultat: 960 000 kr i vinst
Hade inte mäklararvodet dragits av hade vinsten istället blivit 1 000 000 kr.

Eftersom skatten är 22 % av vinsten så hade man fått betala:

960000 * 0,22 = 211 200 kr i skatt när mäklararvodet drogs av.
1000000 * 0,22 = 220 000 kr i skatt om mäklararvodet inte dragits av.

Genom att dra av mäklararvodet har vi minskat vinstskatten vi ska betala med 8 800 kr.

I vårt exempel har vi endast dragit av mäklararvodet och inköpspriset. Vanligtvis har man ännu fler avdragsgilla kostnader att dra för att minska vinsten.

Vi har skrivit en komplett guide och byggt en kalkylator som hjälper dig att räkna ut vinst, förlust och skatt vid försäljning av bostad. Kika in den för att lära dig om hur man räknar.

🔗 Läs mer och använd kalkylator för beräkning vinst, förlust och skatt

Så påverkar mäklararvodet förlusten & förlustavdraget

När en bostad säljs med förlust kan man få tillbaka en del av förlusten via deklarationen med hjälp av det så kallade förlustavdraget. Man vill göra sin förlust och därmed sitt förlustavdrag så stort som möjligt för att man ska få tillbaka så mycket pengar som möjligt på skatten.

Förlustavdraget = 50 % av förlusten

För att göra förlustavdraget så stort som möjligt har man rätt att dra av (räkna bort) avdragsgilla kostnader vid skatteberäkningen. Genom att dra av mäklararvodet och andra avdragsgilla kostnader kan man alltså göra den skattemässiga förlusten större och därmed få ett större förlustavdrag och mer pengar tillbaka på skatten.

Exempel på avdragsgilla kostnader inkluderar mäklararvode, kostnad för styling, renoveringar, annonsering och besiktning.

Räkneexempel:

När en bostad sålts med förlust kan man räkna enligt följande exempel:

Försäljningspris: 2 000 000 kr
– Inköpspris: 2 300 000 kr
– Mäklararvode: 40 000 kr
Resultat: 340 000 kr i förlust
Hade inte mäklararvodet dragits av hade förlusten istället blivit 300 000 kr.

Eftersom förlusten är 340 000 kr blir vårt förlustavdrag 340000 * 0,5 = 170 000 kr.
Hade vi inte dragit av mäklararvodet hade förlustavdraget istället bara blivit 150 000 kr.

  • För de första 100 000 kronorna av förlustavdraget får du en skattereduktion på 30 %, vilket innebär att du får tillbaka 30 000 kr på skatten.
  • För den del av förlustavdraget som överstiger 100 000 kr gäller en skattereduktion på 21 %, vilket innebär att du får tillbaka 21 000 kr för varje 100 000 kr utöver det första beloppet.

I vårt exempel innebär det:
(100000 * 0,3) + (70000 * 0,21) = 44 700 kr

Vi får alltså tillbaka 44 700 kr på skatten eftersom vi gjort en skattemässig förlust på 340 000 kr när vi sålde vår bostad.

Hade vi inte dragit av mäklararvodet hade vi istället bara fått tillbaka 40 500 kr. Vi fick alltså 4200 kr extra i skatteåterbäring eftersom vi drog av mäklararvodet i deklarationen.

I vårt exempel har vi endast dragit av mäklararvodet och inköpspriset. Vanligtvis har man ännu fler avdragsgilla kostnader att dra för att öka förlusten.

Reglerna är desamma oavsett om du säljer en bostadsrätt, ett hus, en fastighet eller ett fritidshus.

Deklarera mäklararvodet

  • Om du sålt en bostadsrätt ska Skatteverkets blankett K6 användas för att deklarera försäljningen. I K6 blanketten fyller du i uppgifter om försäljningen, inklusive mäklararvodet.
  • Om du sålt ett hus eller en fastighet använder du Skatteverkets blankett K5 för att deklarera försäljningen. I blanketten fyller du i uppgifter om försäljningen, inklusive mäklararvodet.

Fyll i mäklararvodet i ruta B.2 i blanketten. Avsnittet B heter ”Beräkna vinst eller förlust”.

Avdrag man kan göra från mäklararvodet

När man förhandlar med mäklaren om arvodet kan man försöka förhandla till sig att mäklaren ska dra av vissa kostnader som annars inte är inkluderade i mäklararvodet. Några exempel på sådana kostnader är kostnaden för annonsering på Hemnet och homestyling.

Exempel:
Mäklaren offererar ett arvode på 55 000 kr för att hjälpa dig med försäljningen av din bostad. Du vet att det kommer kosta dig 5 000 kr att annonsera på Hemnet så du kommer med ett motbud till mäklaren på 50 000 kr eftersom du anser att annonseringskostnaden borde vara ”inbakad” i mäklarkostnaden.

Förr några år sedan ingick nämligen Hemnet-annonsering i mäklarnas arvoden. Det kan man använda som argument vid förhandlingen.

Det är inte säkert att mäklaren accepterar dina föreslagna avdrag men det kan vara värt ett försök.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Läs mer

Skribent - Joakim Ryttersson

Joakim växte upp och bor i Kungälvs kommun, ca 2 mil utanför Göteborg. Tillsammans med Andreas Hogmalm startade han företaget Hojjo Sverige AB som grundade bostads- och ekonomisajten Ekonomifokus.se. Företaget äger och driver även andra hemsidor, Boupplysningen.se, Aktiekunskap.nu och Aktiewiki.se exempelvis. Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i många år och vill nu via Ekonomifokus.se förmedla kunskap och hjälpa besökarna att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostad samt vid bolånerelaterade frågor. Utöver kunskaper inom bostadssegmentet har Joakim även ett stort intresse för ekonomi och finans.

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer