Sälja hus eller lägenhet – Bästa årstiden

Bästa årstiden att sälja hus eller lägenhet

När skall man sälja sin bostad?

 • Hus – Den bästa tiden att sälja hus är på våren, sommaren och hösten
 • Lägenheter – Säljs lika bra under hela året förutom över jul och nyår

Som mäklare får man ofta frågan av sina kunder, när är den bästa årstiden för en försäljning av sitt hus eller lägenhet? Mäklare som arbetat några år i branschen och följt de köp- och sälj-cykler som går i marknaden varje år ser tydliga mönster.

Cyklerna skiljer sig lite åt mellan hus lägenheter. Marknaden för lägenheter är inte lika säsongsbetonad som den är för hus & radhus med uteplats och trädgård.

Artikelns innehåll:
1. Sälja lägenhet – bästa årstiderna
2. Sälja hus – bästa årstiderna


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Sälja lägenhet – Bästa årstiderna

Marknaden för lägenheter är bra under i princip hela året. Den enda tid som man bör undvika är den runt jul och nyår. Under julen har folk fullt upp med allt annat och lägenhetsköp är inte prio ett under årets sista veckor. Försök att undvika dessa veckor så gott det går när du planerar din försäljning.

Det finns en vanlig uppfattning om att sommaren är en dålig årstid för att sälja sin lägenhet, det stämmer inte. Det går alldeles utmärkt att sälja under sommaren. Fördelen med sommaren är att det oftast är ett väldigt litet utbud ute på marknaden. Som säljare har man under sommaren ganska få konkurrerande bostäder ute på marknaden. Detta gör att det ofta blir höga slutpriser och ibland blir det huggsexa på de få objekt som säljs.

Mäklarna rekommenderar ofta sina kunder att vänta till efter semestrarna. Det är enbart ett knep för mäklarnas sida. De rekommenderar det för att de själva vill ha semester på sommaren. De mäklare som arbetar under sommaren gör ofta väldigt bra försäljningsmånader i juni, juli och augusti. De får även en väldigt bra start på hösten rent försäljningsmässigt när de inte tar semester under sommaren utan istället ”kör på”.

Lägenheter säljer bra under hela året och perioderna april-juni samt augusti-september är de perioderna då det ligger mest lägenheter till salu på marknaden. Som säljare finns det en viss risk att du får stor konkurrens av likvärdiga lägenheter på marknaden om du säljer under dessa vår- och höst-månader. Tuff konkurrens från likvärdiga lägenheter brukar tyvärr kunna leda till ett lite lägre slutpris. Spekulanterna har ju då flera olika lägenheter att välja på och kan vara kräsna och lite mer försiktiga i budgivningen.

Årstiderna – Bra eller dålig tid att sälja lägenhet

Vinter
Bra förutom runt jul och nyår.

Vår
Bra under hela våren

Sommar
Helt okej tack vare lågt utbud

Höst
Bra under hela hösten

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sälja hus, radhus och parhus – Bästa årstiderna

Husmarknaden är väldigt säsongsbetonad. Det gör att det oftast kommer ut många hus till försäljning under vår och höst. Under vintern är trädgårdarna, altanerna och uteplatserna inte lika roliga att visa upp för spekulanterna. De flesta man pratar med säljer inte på vintern utan väntar istället till våren, sommaren eller hösten med att sälja.

Hus är vanligtvis mer unika än lägenheter vilket gör att man inte drabbas av konkurrens av andra hus som är till försäljning i samma utsträckning. Radhus, parhus och hus i villaområden kan ibland vara väldigt lika varandra så var försiktig som säljare så att du inte hamnar med din försäljning när det råder ett högt utbud på likadana bostäder. Det brukar gå bra om det finns två stycken likadana bostäder som säljs samtidigt men när det blir tre eller fler så brukar det bli problem.

Är man spekulant och vill köpa ett hus skall man vara lite extra på hugget under vintern. Hus lockar inte lika mycket då eftersom det känns grått och tråkigt. Suget efter att ha en altan att grilla och sola på är inte lika stort på vintern som på sommaren. Det gör att man kanske kan fynda ett hus som ser tråkigt ut på vintern men som egentligen är kanonfint när sommaren kommer.

Årstiderna – Bra eller dålig tid att sälja hus, radhus eller parhus

Vinter
Inte så bra, speciellt inte runt jul och nyår

Vår
Bra under hela våren

Sommar
Bra under hela sommaren.

Höst
Bra under hela hösten

Läs även våra djupgående artiklar:

💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

6 KOMMENTARER

 1. Hej
  Vi ska sälja vårt hus och tänkte till våren men funderar nu med corona om det spelar så stor roll när på året man säljer då man läst att många verkar intresserade av köpa hus nu,,,,tänker jag fel eller hur är det?

  • Hej Eva.

   Jag tror inte att Covid-19 påverkar vilken årstid som lämpar sig bäst för att sälja.
   Jag tycker att ni skall vänta med att sälja till nästa år åtminstone.
   Som du säger är det bra tryck på husmarknaden just nu så om ni inte vågar vänta till våren så fungerar nog januari och februari också bra.

   Mvh amdin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Mellan vilka intervall ligger mäklararvoden när man säljer en mycket central etta i Uppsala. Hur ser rimliga konstruktioner ut?
  Lägenheten är nog ganskan enkel att sälja för 2 milj men förhoppningsvis landar slutpris som bäst på 2,2 milj.
  Hälsningar
  Hans

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Vi vill flytta nästa sommar (2018) från Sundsvall till Jönköping. När är det läge att påbörja försäljning av vårt nuvarande hus?

  • Hej Elisabeth.
   Ni skulle egentligen redan nu kunna ta kontakt med en mäklare och ta några bilder utvändigt på huset. Ni lägger sedan huset som kommande försäljning över vintern. När våren sedan står för dörren i april/maj så kan ni ta nya bilder och även fotografera inomhus. Sedan är det bara att köra!. Sälj under våren 2018 alltså.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här