Sälja hus eller lägenhet under våren

0
Sälja hus eller lägenhet på våren

Våren är en utmärkt tid för att sälja bostaden, oavsett om det gäller en villa eller en lägenhet. Faktum är att våren är den bästa årstiden av alla för försäljningar.

Vädret blir bättre och bättre ju närmare sommaren man kommer, människor blir gladare och gladare och naturens vackra färger börjar komma fram vilket gynnar fotograferingen av bostäder, omgivningar, trädgårdar och uteplatser.

När vi talar om våren här på Ekonomifokus så pratar vi om mars (andra halvan), april, maj och juni. Vi skall gå igenom vilka fördelar och nackdelar som våren erbjuder för dig som skall sälja bostaden under denna årstid

Bostadsförsäljningar på våren

Det finns flera faktorer som gör våren till den ultimata årstiden för bostadsförsäljningar. De självklara är vädret och den positivitet som växer fram hos människor när solen börjar skina och gräset blir grönt. En annan faktor är att marknaden är uppe i ett bra tempo och går på högvarv.

Efter jul och nyår så ökar farten på bostadsmarknaden successivt och när våren kommer så är kugghjulen i full rullning. Bostäder köps och säljs i ett bra tempo och det mesta går iväg i bara farten. Optimismen gör att budgivare kan vara beredda att ”lägga något bud eller två” extra om de har rätt känsla.

Att vädret är bra gör även att fotograferingen av bostadens exteriör/utsida blir mycket bättre. Bilderna på fasaden, uteplatsen och trädgården blir kanonfina om man fixat och piffat upp lite innan fotograferingen. Bilderna blir ljusa, fina och inbjudande.

Det finns en enda nackdel eller risk med att sälja på våren. Det finns en risk att det är ett väldigt högt utbud av bostäder på marknaden under våren. Eftersom förutsättningarna är gynnsamma så är det många som passar på att sälja sina bostäder under våren.

Om du får en för tuff konkurrens av liknande objekt när du skall sälja din bostad så riskerar du att köparna blir villrådiga. När det finns för många objekt ute av samma karaktär så tenderar det att bli halvbra försäljningar på samtliga. Spekulanterna har helt enkelt för mycket att välja på och har möjlighet att vara kräsna och avvaktande.

För och nackdelar med att sälja på våren

+ Fint väder
+ Positiva människor
+ Fina utomhusbilder
+ Bra efterfrågan på bostäder och bra fart på marknaden
Risk för högt utbud och tuff konkurrens från liknande bostäder

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Sälja lägenhet under våren

Marknaden för lägenheter är inte lika säsongsbetonad som marknaden för hus och radhus. Lägenheter säljs bra under hela året och efterfrågan är relativt jämn på lägenheter under hela året förutom i december. Våren är därför en ypperlig tid att sälja lägenheten på.

Om du vet med dig att du skall sälja din lägenhet längre fram i tiden så kan du efter överenskommelse med en mäklare passa på att fotografera din lägenhet på utsidan under våren. Då har du fina bilder på lägenhetens omgivning att presentera för potentiella spekulanter när det väl är dags för försäljning.

Sälja villa, radhus eller parhus under våren

Villor, radhus och parhus är de absolut bästa typerna av bostad att sälja under våren. Alla människor börjar längta efter en uteplats och trädgård när solen börjar visa sig på allvar och gräset blir grönare och grönare. På våren märker man ett kraftigt ökat intresse och ökad efterfrågan för denna typ av bostäder.

Om du istället vet med dig att du skall sälja huset till hösten eller vintern så är våren ett utmärkt tillfälle för att fotografera utsidan och omgivningen kring huset. Du vill kunna visa upp trädgård och uteplats från dess bästa sidor när huset väl skall säljas.

Läs även våra artiklar:

Tips inför försäljningen

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

För dig som planerar att sälja bostaden lite längre fram i tiden så är våren et utmärkt tillfälle för att börja förbereda med fina utomhusbilder på bostaden. När du väl skall sälja så vill du kunna visa upp bostaden på bästa möjliga sätt för spekulanterna. Även här kan Mäklarofferter.se hjälpa dig att välja den bästa mäklaren så att ni kan påbörja ett samarbete med fotografering osv.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here