Hem Bostad Sälja lägenhet eller hus i september

Sälja lägenhet eller hus i september

12
Sälja bostad i september

Vad finns det för fördelar och nackdelar med att sälja sin bostad i september? I denna artikel skall vi gå igenom förutsättningarna för dig som planerar att sälja din villa eller bostadsrätt under tidig höst.

Sälja bostad i september

Tidig höst är ofta ett väldigt bra tillfälle att passa på att sälja sin bostad. Den värsta hetsen från augusti börjar avta och marknaden går tillbaka till ett normaltillstånd där utbud och efterfrågan tenderar att vara relativt stabila. De bostäder som läggs ut på annons precis när semestrarna är slut är normalt sett sålda vid det här laget. Det är fortfarande helt okej väder och förutsättningarna är goda för att få bra betalt för sin lägenhet eller sitt hus.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Sälja lägenhet i september

I september brukar som vi nämner ovan marknaden att normaliseras. Det finns gott om köpare men fortfarande även ett relativt stort utbud. Paniken har oftast lagt sig och de flesta nyblivna ensamstående föräldrarna har hunnit köpa sig en lägenhet men det finns alltid några kvar som inte lyckats knipa en lägenhet som passar. Det finns därför ett extra köptryck på lägenheter med 2 st eller fler sovrum.

Lägenheter påverkas inte till lika stor del av vädret som marknaden för hus gör. Dock kan man märka att människors humör pendlar med väderleken. Fint väder ger glada spekulanter. Tråkigt väder ger mindre glada spekulanter. Om du väljer att fotografera din lägenhet under september så är risken stor att  ni råkar ut för en regnskur och därmed får tråkiga bilder. Det kan ofta vara bra att passa på att fotografera lägenheten under sommaren istället, även om du skall sälja under hösten.

 • Fördel = Mycket spekulanter ute på marknaden som går på visningar. 
 • Nackdel = Vädret börjar bli sämre och så även människors humör.
  Risk för regn vid fotografering.

Sälja hus, radhus & parhus i september

Att sälja sitt hus, radhus eller parhus går alldeles utmärkt under september. Precis som för lägenheterna så riskerar man att råka ut för tråkigt väder när huset skall fotograferas och visas. Denna typ av bostad, med uteplatser och gräsmatta lockar inte riktigt lika mycket när det är regn och rusk. Det finns dock gott om husköpare ute på marknaden under september. Slutpriserna tenderar att bli höga under september vilket innebär att det är en bra månad att sälja sitt hus under.

 • Nackdel = Risk för tråkigt väder.
 • Fördel = Relativt gott om husköpare ute på marknaden. Helt okej tryck.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

12 KOMMENTARER

 1. Hur lång tid bör man räkna med att en husförsäljning tar? Hur snabbt är det läge för att ha visningar och annons ute om man vill ha försäljningen klar till 1 november.

 2. Hej EF.

  Nu närmar sig hösten och september.
  På grund av skilsmässa under sommaren måste vi sälja vårt hus och köpa oss varsin lägenhet.
  Vi har bott i huset i 20 år så vi är inte särskilt rutinerade på köpa och sälja bostadsfronten.
  Vi har aldrig heller ägt någon bostadsrätt.
  Hur och var skall vi börja?

  Mvh Cattis

  • Hej Cattis.

   Ni bör börja här:
   1. Ta hem mäklare och värdera er nuvarande bostad.
   2. Prata med banken och fixa lånelöften för köp av varsin ny bostad.
   3. Sälja er nuvarande bostad och se till att ha minst 5-7 månader till tillträdet.
   4. Leta och köp varsin ny bostad där tillträde är 1-2 veckor efter att ni lämnar nycklarna till er gamla bostad.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej!
  Idag kommer fotografen och det regnar 🙁 Vi kan inte låta dröja mer för fotografering och undrar om ni har bra tips för oss. Ska jag försöka ta bilder imorgon med bättre väder utomhus? Jag har inte den bästa kameran men jag tror att jag kan ta ett par bra bilder… Vad tänker ni?
  Tack!

  • Hej Alberto.
   Tyvärr blir det sällan bra när man som privatperson tar egna bilder.
   Mitt tips är att påbörja försäljningen och lägg ut annonsen med de bilder som ni tar idag i regnet.
   Du kan sedan höra med mäklaren om han/hon kan boka in en ny utomhusfotografering i veckan.
   Mäklaren kan enkelt komplettera annonsen i efterhand med de nya utomhusbilderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Jonke.
   Samma förutsättningar gäller absolut för 2017, 2018 och 2019 om man ska sälja sin bostad.
   Undantaget är ifall man är mitt under en pågående bostadskrasch. Annars löper cyklerna likadant i princip varje år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.
  Bör man starta med sin försäljning i början, mitten eller slutet av september?

  Jag har ett hus, en villa i Hovås i Göteborg.
  Mäklaren tycker att vi skall lägga ut det i början av september.

  • Hej Hovåsare.
   Tveklöst i början av september.
   Din mäklare har helt rätt i sin bedömning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej.
  Vad tror ni är bäst. Att sälja sitt hus i augusti eller ska man vänta till september? Jag undrar även om ni tror att det skiljer sig beroende på viken stad eller del av Sverige som man bor i?
  Jag bor i Göteborg så jag undra väl egentligen om det är samma förutsättningar om man bor i Malmö, Stockholm eller vid västkusten eller östkusten.

  • Hej.
   Förutsättningarna är ungefär samma i Göteborg som i Stockholm och Malmö.
   Det kan däremot skilja sig lite när man kommer ut mot kusten.
   Där är marknaden mycket mer säsongsbetonad och det är främst vår, sommar och tidig höst som är de bästa årstiderna att sälja sin bostad vid kusten på. I vanliga städer som inte är kustnära så gäller ungefär samma förutsättningar.
   Både augusti och september är bra månader men försök att undvika att lägga ut din bostad precis samtidigt som alla andra, dvs precis efter semestrarna. Lägg helst inte ut din bostad i veckan 32-34. Där riskerar du att få tuff konkurrens.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här