Sälja lägenhet eller hus i november

Bostadsmarknaden i november månad

Att sälja sin bostad under hösten är ofta en bra idé. Men i november börjar hösten lida mot sitt slut och övergår till vinter. Är detta en bra tidpunkt att sälja sin bostad på? Vi skall i denna artikeln gå igenom för och nackdelar med att sälja sin villa eller bostadsrätt under november månad.

Tänk på:
En högtid som infaller i början av november är halloween. Planera inga visningar just i den helgen. 

Artikelns innehåll:
1.
Sälja bostad i november
2. Sälja lägenhet i november
3. Sälja hus i november

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Bostadsförsäljning i november

Den stora nackdelen med november är såklart vädret. Det är grått och tråkigt ute och folk går mest och väntar på december. Bostadsmarknaden däremot är ganska tvådelad under november. Marknaden för hus, radhus och parhus (bostäder med uteplats eller altan) går ofta på lågvarv medan lägenhetsförsäljningarna rullar på som vanligt.

Inomhusbilder blir fina i november men utomhus blir oftast bilderna väldigt tråkiga. Den som har god framförhållning har passat på att ta utomhusbilder redan på vår, sommar eller tidig höst.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Att sälja sin lägenhet i november

Lägenheter går alldeles utmärkt att sälja i november. Efterfrågan är stabil och utbudet är normalt. Det skapar en bra balans som gör att det oftast går bra med försäljningen. Det kan ibland vara ett relativt lågt utbud även för bostadsrättslägenheter under november. Det beror på att de som bor i lägenhet men vill köpa hus inte har några hus att köpa. Flyttströmmarna kan därför avta under sen höst.

För den som säljer sin lägenhet är ett lågt utbud bra för slutpriset eftersom spekulanterna då inte har lika många olika lägenheter att välja mellan. Det finns de som gärna vill hinna köpa en ny lägenhet innan december och jul/nyår. Dessa spekulanter kan vara lite extra benägna att lägga ett par extra bud för att lyckas köpa något i tid.

Inomhusbilderna blir som ovant nämnt väldigt bra när det är mörkare utomhus. Lägenheter handlar ju oftast om inomhusbilderna så se till att göra det riktigt mysigt i lägenheten om den skall säljas under novembermörkret. Mycket mysbelysning och värmeljus är receptet.

 • Fördel = Balanserad marknad, relativt lågt utbud och bra inomhusbilder
 • Nackdel = Mörkt och tråkigt ute vilket ger mindre positiva spekulanter. Tråkiga utomhusbilder

Att sälja sitt hus, radhus & parhus i november

Vädret, vädret och vädret är de tre mest negativa sakerna med att sälja en bostad med uteplats eller altan i november. Under denna årstid går de flesta spekulanter inte och längtar efter en altan. Man längtar efter något underhållsfritt där man kan kura ihop sig under en filt i soffan. Det är därför inte att rekommendera att sälja huset i november. Det enda argumentet som talar FÖR att sälja huset i november är att utbudet är mycket lågt på husmarknaden.

 • Nackdel = Tråkigt väder och mörkt ute ger osugna spekulanter
 • Fördel = Lågt utbud

Att tänka på inför försäljningen

Oavsett om du väljer att sälja din bostad i november eller om du bestämmer dig för att vänta till efter jul och nyår så är det bra att börja undersöka din alternativ inför valet av mäklare. Du vill ju hitta den bästa mäklaren till den lägsta kostnaden.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

6 KOMMENTARER

 1. Hej
  Vi äger ett hus ute på landet och har några tråkiga hus runt omkring. Vi har tagit ut en mäklare som indikerat ett pris på 4.5-5 mkr. Nu vill banken att vårt hus är sålt tills dess att vi flyttar in i det nya…. Mäklaren vill givetvis ha in uppdraget men tror du man förlorar pengar på att sälja i november-december. När vi köpte huset gick det upp 70% tror du att vi får en sämre budgivning?

  • Hej Rikard.

   Hus på landet säljs bäst på våren, sommaren och hösten.
   November och december är inte optimala månader eftersom det är så grått och tråkigt ute då.

   Gällande budgivningen så är det såklart omöjligt för mig att svara på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan. Skall man tänka på samma sätt i NOvember 2017, November 2018, och November 2019? Jag menar, är det samma varje år? Skiljer det mycket mellan de olika delarna av sverige. Jag menar det borde väl skilja på tex Stockholm, göteborg och malmö men även på kusten och längre in i landet?

  • Hej Holmen.
   Du kan tänka på samma sätt varje år om det inte pågår en krasch på bostadsmarknaden. Då är det såklart andra förutsättningar.
   Du kan även tänka på samma sätt i de olika städerna men längs med kusten är det dock lite mer säsongsbetonat. Längs med kusten skall du hålla dig till vår, sommar och tidig höst.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej.
  Jag har en lägenhet i Stockholms innerstad som skall säljas. Det är en 3:a med balkong på våning 3 av 5.
  Vilken månad under hösten borde jag sälja den under? Min plan är att lägga ut den i mitten av september.

  • Hej Jim W.
   I början eller i mitten av september är absolut det som vi rekommenderar.
   Lägg ut den på Hemnet.se och se till att ha 10 till 14 dagar fram till första visningen.
   Minst 2st visningar bör ni ha.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här