Sälja lägenhet eller hus i mars

Bostadsmarknaden i mars månad

Mars är månaden då vinter övergår till vår. I början av månaden är vädret ganska tråkigt men när man närmar sig slutet så börjar solen titta fram ordentligt, träden och gräset börjar blir grönt och vårkänslorna börjar infinna sig hos människorna i Sverige.

Som vi nämner i flera av våra andra artiklar så är våren en mycket bra tid för bostadsförsäljningar. Vårkänslorna tillsammans med att utomhusmiljön blir trevligare gör att människor blir mer positiva och oftast mer benägna att lägga något/några extra bud när de hittar en bostad som de vill köpa. När det börjar bli grönt och fint utomhus så innebär det också att utomhusbilderna på bostaden blir mycket trevligare. Detta lockar spekulanter, speciellt om det är en bostad med uteplats eller altan.

Mars är en vanlig månad utan några direkta avbrott i form av lov eller högtider. Bostadsmarknaden har bra fart och allt rullar på. De flesta bostäder säljs och utbudet av bostäder ökar successivt ju längre in på våren man kommer.

Artikelns innehåll:
1.
Sälja bostad i mars
2. Sälja lägenhet i mars
3. Sälja hus i mars

Klicka för at gå direkt ner till önskad rubrik

Sälja bostad i mars

Det finns en enda nackdel egentligen med att sälja bostaden i mars. Utbudet är ofta stort och det ökar ännu mer ju närmare sommaren man kommer. Ett högt utbud innebär konkurrens från andra bostäder. Det är negativt för din försäljning om det dyker upp flera bostäder på marknaden samtidigt som är av samma karaktär som din egen. 2 st likadana bostäder gör inget men när det blir 3-4 st så kan det ofta blir negativt för priserna på dessa bostäder. Spekulanterna har då möjlighet att vara kräsna och försiktiga i budgivningarna.

Nackdelar
Ostabilt väder
Inget extremt köptryck på bostäder med uteplats och trädgård.

Fördelar
Lågt utbud på hus, radhus och parhus Det börjar dock öka under mars.
En del nya spekulanter ute på marknaden efter årsskiftet.

Sälja lägenhet i mars

Lägenheter säljs bra under hela vintern. Marknaden för lägenheter är inte särskilt säsongsbetonad vilket gör att efterfrågan är stabil under nästa hela året.
Som vi nämner ovan så brukar utbudet öka under våren både för lägenheter och hus. Det innebär att man skall vara lite försiktig om det ligger flera liknande lägenheter ute på marknaden samtidigt. Kan man då vänta med sin försäljning så brukar det vara det bästa.

När det börjar bli lite trevligare utomhusklimat så kan det vara ett ypperligt tillfälle att börja förbereda försäljningen av sin lägenhet även om man kanske inte tänkt sälja förrän längre fram under året. Passa på upprätta ett samarbete med en mäklare och ta bilder på lägenheten redan under våren. Du har då fina bilder att presentera för eventuella spekulanter även om det är under årets tråkigaste månader som faktiskt väljer att sälja lägenheten. Vårbilder är alltid roligare än höst- och vinterbilder.

Fördelar
Stabil marknad,
Positiva människor och fina utomhusbilder.

Nackdelar
Risk för högt utbud och tuff konkurrens från liknande lägenheter.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sälja hus (radhus, villa & parhus) i mars

När våren börjar visa sig så är det ett ypperligt tillfälle för försäljningar av hus, radhus och parhus. Nu börjar människor längta efter sommaren och söker efter en bostad med uteplats, gräsmatta och frihetskänsla. Man vill kunna grilla och sitta i solen på dagarna.
Bostäder med uteplats blir den bostadstyp som de flesta vill ha under årets soligaste månader.  Efterfrågan är således stark under våren. Även utbudet ökar så man skall vara lite försiktig och undvika situationer där man får konkurrens av flera andra liknande hus på marknaden. Hus är ju sällan exakt likadana men konkurrerande hus och radhus kan vara sådana som är av samma karaktär i samma område.

Passa på att förbereda, påbörja ett mäklarsamarbete och fotografera ditt hus eller radhus om du vet med dig att du skall sälja det under året. Det är alltid bra att kunna visa lockande vårbilder på ditt hus om det är under någon av de tråkigare månaderna som du väljer att sälja det.

Nackdelar
Risk för högt utbud.

Fördelar 
Hög efterfrågan på bostäder med uteplats, fint väder, bra utomhusbilder. 

Tips inför försäljningen

Våren är som vi nämner en utmärkt tid både för försäljning av bostaden men även för förberedelser för den som planerar att sälja sin bostad längre fram i tiden. Fina utomhusbilder lockar alltid lite extra.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Jag står i begrepp att sälja min bostad och har kontaktat två mäklare som gett olika värderingar. De vill sätta igång och ta bilder ”för att ha allt klappat och klart” när det blir dags för försäljning. Jag hävdar att min trädgård (gavelradhus) med bär och buskar och sjöutsikt gör sig bättre då det är vår och grönt men båda hävdar att vintern – nu – är perfekt för försäljning. Känns litet som desperation från deras sida men jag kanske har fel. Tacksam för råd.

  • Hej Zandra.

   Ja mäklarna vill bara få in en snabb affär.
   De vet om att de kommer ha mycket att göra till våren och har kanske lite mindre just nu. De vill förmodligen passa på att sälja din nu när de har lite mindre att göra.

   Jag tycker du skall vänta till våren om du har den möjligheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här