Sälja hus eller lägenhet i maj

Sälja hus eller lägenhet under maj månad

Maj månad är en ypperlig månad för bostadsförsäljningar. Man är ute i god tid och behöver inte stressa över att sommaren börjar närma sig. Samtidigt har våren infunnit sig och vädret är skönt. Natur och omgivning är grön och fin i maj så förutsättningarna är optimala för att fotografera bostäder.

Artikelns innehåll:
1.
Sälja bostad i maj
2. Sälja lägenhet i maj
3. Sälja hus i maj

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Sälja bostad i maj

Våren är här och förutsättningarna för fina bilder både utomhus och inomhus på bostaden är optimala. Med gröna gräsmattor och blommor i rabatterna kommer bilderna att locka spekulanter. I maj är det inga direkta högtider vilket gör att det inte är en massa långhelger osv som stör din försäljning.

För den som inte tänkt sälja just nu men som ändå vill passa på att ta bilder på sin bostad och förbereda den för en framtida försäljning så är maj en ypperlig månad. Anlita en mäklare och förbered din försäljning i god tid så brukar resultatet bli bättre.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Att sälja sin lägenhet i maj

Maj är är en mycket bra månad för lägenhetsförsäljningar. Som vi nämner ovan är förutsättningarna på topp för att ta fina bilder. Det finns inte jättemycket nya kunder i maj utan de kunderna som är ute på marknaden är oftast de som har letat bostad sedan årsskiftet. Just i årsskiftet och efter sommaren är den tid på året då det flödar in mest nya spekulanter på bostadsmarknaden.

Efterfrågan är ändå bra i maj trots att det inte finns så mycket nya spekulanter. De spekulanter som är ute och kikar har oftast varit på många olika visningar under januari-april så de brukar vara lite mer på hugget under våren när de börjar tröttna på att leta bostad. Det är helt enkelt dags att slå till.

För- och nackdelar

Fördelar
Hungriga spekulanter
Inga högtider som stör försäljningen
Fint väder ger fina bilder

Nackdelar
Inte så mycket nya spekulanter ute på marknaden

Att sälja sitt hus (radhus, villa & parhus) i maj

Maj är en utmärkt månad för husförsäljning. Fint väder, fina bilder, massor av vårkänslor, positiva spekulanter, drömmar om sommarens grillkvällar och lata dagar i solen gör maj till en perfekt månad för försäljning av huset.

För- och nackdelar

Nackdelar
Inga direkta nackdelar finns

Fördelar
Fint väder
Fina bilder
Positiva människor med vårkänslor

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

10 KOMMENTARER

 1. Om man ska sälja en tvåa med behov av renovering av kök och ytskikt i Göteborg är det bäst att sälja nu eller i juli?

  • Hej Elisabeth.

   Jag skulle säga att det är bäst nu.
   Då kan du ju testa igen i juli om du inte lyckas på första försöket.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej jag och mitt ex köpte ett radhus -91 för 1050000. Vi skildes 2000 och jag löste ut honom ur huset som då värderades till 1450000. När jag nu ska sälja huset, vilken är summan jag ska dra av som inköpspris till skatten?

  • Hej Monica.

   Ditt inköpspris blir följande:

   1050.000 kr / 2 = 525000 kr
   1450.000 kr /2 = 725000 kr

   Dessa summor lägger du ihop: 525000 + 7250000 = 1250000 kr blir ditt inköpspris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Jag sålde min sommarstuga 2017 för 600.000 kr. Jag ärvde den 1997, varför det inte finns någon köpeskilling (bara en exp.avg.på 875 kr). Vad ska man då sätta för inköpspris för att sedan kunna räkna ut vinsten? Går man då efter min fars inköpspris 1965 ? I så fall blir även den biten problematisk då han 1965 bara köpte en tomtbit för 3000 kr + exp.avg på 825 kr och sedan själv byggde upp den – och nu då det inte finns några kvitton som betyrker vad det kostat honom att uppföra stugan ? Att själv kunna uppskatta vad det på den tiden kostat honom med dåtidens prisläge är en omöjlighet för mig. Hur ser man på fallet och vad räknar man på ?

  • Hej Ulla.

   Du ärvde även din fars inköpspris när du ärvde bostaden.
   Det är alltså 3000 kr som skall anges som inköpspris.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej
  jag har sålt halva mitt hus till min nya sambo. jag har gjort omfattande renoveringar/tillbyggnad innan jag sålde halva huset till honom. Kan jag ”spara” en del av dessa kvitton till den dag jag och han ev säljer huset och göra avdragen då (tänker såklart på avdragen för ny/till/ombyggnad) Eller ska man göra alla avdrag som man har kvitton på nu för denna försäljning?

  • Hej Marina.

   Nu när du säljer 50% av bostaden skall du ta upp 50% av de avdrag du har att göra.
   Så om du lagt 50.000 kr totalt på renoveringar skall du ta upp 25.000 kr nu och resterande 25.000 kr när du säljer resterande 50% av din bostad.
   På frågan om att spara avdrag är jag osäker. Jag ser ingen anledning till att ”spara” avdrag eftersom du förlorar på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej Jag skall sälja min bostadsrätt nu under våren 2018.

  Borde jag passa på nu i april/maj eller skall jag vänta ända till juni?

  • Hej Lajla.

   Det spelar nog ingen större roll.
   Om det var min bostadsrätt så hade jag sålt den nu i april maj eftersom man aldrig vet vad som händer på marknaden längre fram.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här