Sälja hus eller lägenhet under sommaren

Sommaren är en tid då de allra flesta är överens om att man skall sola och bada, inte köpa och sälja bostäder. Till viss del stämmer det och marknaden blir betydligt lugnare under sommaren. Lugnare innebär färre bostäder till salu och färre spekulanter på visningarna.
Är sommaren därför en dålig tid för att sälja? Inte nödvändigtvis.
Utbudet av bostäder minskar drastiskt under sommaren. Ibland minskar utbudet av bostäder till salu på marknaden med 50-75%. Det innebär att konkurrensen minskar avsevärt för den som passar på att sälja under sommaren.
Som mäklare har jag haft några av mina bästa försäljningsperioder i juli månad.
Hus och lägenheter som tidigare inte blivit sålda (så kallade surdegar) har sålts under juli eftersom spekulanterna inte har några andra bostäder att välja på.
Sommaren kan alltså vara en bra period att sälja bostaden på om man har lite tur.
Med dagens mobiltelefoner och surfplattor ligger folk och tittar på Hemnet på stranden så besökarantalen på bostadsannonserna minskar inte särskilt mycket under sommaren.
Folk är galna i Hemnet idag. De surfar in på hemsidan flera gånger om dagen och tittar.
”Hemnet-knarkare” brukar vi kalla dem.

Alla fastighetsmäklare man stöter på brukar rekommendera sina kunder att inte sälja under sommaren. Det beror främst på att mäklaren själv vill ha semester på sommaren och vill inte jobba med din bostad under sin semester.

För och nackdelar med att sälja på sommaren

+ Fint väder
+ Positiva människor
+ Fina utomhusbilder
+ Låg konkurrens på grund av lågt utbud

– Risk att man missar spekulanter som väljer stranden före bostadsvisningar

Påbörja en eventuell framtida försäljning under sommaren

Om du vet med dig att du kommer att sälja din bostad under hösten, kommande vinter eller vår så är sommaren en utmärkt tid för att ta första steget och påbörja din framtida försäljning. Att fotografera ditt hus eller lägenhet under sommaren gör att du kommer att få underbara utomhusbilder att använda till din framtida annons. Du kan även lägga din bostad som ”kommande försäljning” så att mäklaren kan börja samla på sig spekulanter till din försäljning. Att lägga sin bostad som kommande försäljning är kostnadsfritt hos mäklarfirmorna i Sverige idag. Använd den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. När du sedan valt en mäklare kan du nyttja dessa offerter för att förhandla om mäklarens arvode och villkor för försäljningen. Tjänsten som Mäklarofferter.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.
Om du har en mäklare klar så har du tagit ett stort första steg i din framtida försäljning.
Mäklaren kan hjälpa dig med kontakter till stylistfirmor

Lägenhet – bostadsrätt

Marknaden för lägenheter påverkas av sommarens värme och fina väder.
Det finns en risk att man missar vissa spekulanter som ligger på stranden istället för att titta på bostäder. Dock finns det lägenhetsköpare även på sommaren och som vi nämner ovan, har man tur kan man få till en riktigt bra lägenhetsförsäljning på grund av att spekulanterna inte har några andra bostäder att välja på.

Villa, radhus eller parhus

Villor, radhus och parhus är vad de allra flesta vill bo i under sommaren.
Man vill ha en uteplats, altan eller gräsmatta att sola och grilla på.
Tack vare att många går runt och drömmer om detta så finns det intresse för dessa bostadstyper även under sommaren. Som vi nämner ovan är utbudet lågt vilket minskar konkurrensen från andra försäljningar.

Tips och råd inför en försäljning av bostaden på sommaren

Första steget i en försäljning är att välja den bästa mäklaren till din försäljning. Undvik att betala för mycket för mäklaren och dess tjänster. Mäklarofferter.se hjälper dig helt kostnadsfritt att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som jobbar i ditt område. Du fyller i dina uppgifter och utan att förbinda dig till något så hjälper hemsidan dig att ta reda på hur mycket mäklarna tar betalt för att hjälpa dig med din försäljning.
Du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som lämnar offert eller inte.
Offerterna kan du även använda när du förhandlar om provisionen med den mäklare som vill anlita.

För dig som planerar att sälja bostaden lite längre fram i tiden så är sommaren ett utmärkt tillfälle för att börja förbereda med fina utomhusbilder på bostaden. När du väl skall sälja så vill du kunna visa upp bostaden på bästa möjliga sätt för spekulanterna. Även här kan Mäklarofferter.se hjälpa dig att välja den bästa mäklaren så att ni kan påbörja ett samarbete med fotografering och allt annats som skall förberedas kring din bostad.

Sälja bostad på våren – genomgång av enskilda månader

Utöver de fyra årstiderna så har vi även delat upp året i månader i vår analys av bostadsmarknadens cykler. Kika gärna in våra artiklar i kategorin Bostadsmarknaden månad för månad där vi går lite djupare in på enskilda månader och hur det är att sälja bostaden under årets tolv olika månader.

2 KOMMENTARER

 1. Tusen tack för en bra artikel!
  Jag har en lägenhet i Stockholm som skall säljas. Mäklaren tipsade mig att vänta med försäljningen till efter sommaren men det låter ju logiskt att han kanske bara tänkte på sin egen semester. Det får nog bli ett försök under sommaren ändå. Lägenheten står tom så det är inte lönt att vänta för länge.

  • Hej Shanice.

   Absolut, gör ett försök under sommaren är mitt tips.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here