Sälja lägenhet eller hus i januari

4
Bostadsmarknaden i Januari

I januari är det dags igen för ett nytt år. Folk blickar framåt och många påbörjar större förändringar i sina liv. En stor förändring kan vara tex att flytta. Det sker dessutom en hel del skilsmässor efter jul och nyår. Som bekant så har folk en tendens att tröttna på varandra när man umgås för intensivt under en kort tid. Julledigheten är en sådan tid då man umgås mycket med sin partner och sin familj.

Sälja lägenhet eller hus i januari

I januari händer det en hel del på bostadsmarknaden. Det är framför allt efter ledigheten som det börjar ta fart. Det är i princip ingen som bryr som om bostadsmarknaden runt nyår men när högtiden är över så börjar det hända grejer på marknaden. Runt den 5:e januari brukar det börja. Många har förberett sina bostäder med fotografering osv så att allt är klart för att läggas ut på Hemnet redan i början av januari. De allra flesta påbörjar dock processen med fotografering osv i början/mitten av januari. Detta gör att det brukar  bli ett ganska stort utbud i slutet av januari, framför allt på bostadsrätts-marknaden.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Sälja sin lägenhet i januari

Säsongen för lägenheter pågår i princip året runt. Lägenheter kan säljas bra även om det är snö, slask, regn eller rusk ute. Det gör att januari är en ypperlig tid att sälja sin lägenhet. Utbudet ökar successivt under januari vilket gör att ju längre in i januari du kommer desto högre blir utbudet/konkurrensen.

Ett tips är att försöka få ut sin bostadsannons under första tredjedelen av januari och därmed försöka hinna före de flesta andra lägenheter som skall säljas. Det finns gott om hungriga nya spekulanter som vill inleda det nya året med att köpa lägenhet.

För- och nackdelar

Fördelar
Många nya och hungriga spekulanter på marknaden och relativt lågt utbud i första halvan av januari.

Nackdelar
Tråkigt väder och slask om man har otur. Det är dock ingen jättestor nackdel när det gäller lägenheter.

Sälja hus, radhus eller parhus i januari

Januari är ingen supermånad för husförsäljningar. Främst på grund av snö och slask.
Det är inte jätteroligt att visa sin villa när det ligger snö, slask och lera på hela tomten. Gräsmattan är risig och träden saknar löv. Om man har förberett med bilder på huset från vår, sommar eller höst, året innan så är det enklare och man har bättre förutsättningar att sälja huset på vintern. Då kan man via bilderna visa hur fin trädgården och utsikten är under sommartid. Människor längtar oftast till sommaren när väl jul och nyår är överstökat. Säljer du din villa i januari så kan du räkna med en väldigt låg konkurrens från andra hus på marknaden. Det läggs inte ut särskilt mycket hus under januari månad.

För- och nackdelar

Nackdelar
Tråkigt ute med snö och slask

Fördelar
Mycket lågt utbud och en hel del nya spekulanter ute på marknaden

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

4 KOMMENTARER

 1. Går det att Köpa bostadsrättslägenhet i Stockholm sommartid i söderförort – – närförort- gröna linjen t ex Högdalen? Finns det ett utbud eller kommer Jsg stå tal över huvudet utan med ett sålt radhus? Jag är vilsen

  Kerstin

  Ps- vet så lite så jag inte vet hur o vad jag ska fråga nästan

  • Hej Kerstin.

   Jag har ingen koll på det området tyvärr.
   Du får ställa frågan till någon lokal mäklare i det området.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Jag skall sälja mitt hus i utkanten av Stockholm.
  Skall jag lägga ut det i januari eller skall jag vänta till Februari/mars?
  Det är en stor villa med stor trädgård och garage. Huset ligger i en förort till stockholm skulle man kunna säga.

  Mvh Stina

  • Hej Stina.

   Hade det varit mitt hus hade jag väntat till våren.
   Kika gärna in våra artiklar kring säsonger och årstider då det är bäst at sälja sin bostad.
   Eftersom du nu är ute i god tid så rekommenderar jag att du nyttjar Mäklarofferter.se för att samla in offerter redan nu i förväg. Det kommer att förenkla för dig om du påbörjar allt så fort som möjligt.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here