Sälja hus eller lägenhet under vintern

Om man planerar att sälja sin bostad under vintern så skiljer det lite beroende på vilken typ av boende man har. Äger man en bostadsrätt/lägenhet så är vintern en bra och en normal årstid att sälja på. Äger man istället ett hus, friköpt radhus, villa eller parhus så är vintern inte optimal. Om man har möjlighet så är det bättre att sälja innan eller efter vintern. Vi delar i denna artikel upp vintern i två delar enligt tabellen nedan:

– Före jul och nyår – november & december
– Efter jul och nyår – januari, februari & mars

Sälja hus eller lägenhet under hösten

Som de allra flesta förstår så är det vädret som gör att vintern kan vara en halvbra årstid att sälja bostaden på. I fantasin är vintern vit och mysig men vi som bor i Sverige vet att så är oftast inte fallet. Snö, slask och regn i varierande former är det väder som man får räkna med i detta landet. Själva marknaden är det egentligen inget större fel på under vintern. Det finns köpare och säljare där ute som vill och behöver köpa och sälja bostad under vintern.

Vädret påverkar negativt genom att bostaden inte uppfattas lika attraktiv i snö, regn och slask samt att människan normalt sett är mindre positiv när det är grått och tråkigt ute. Det är faktiskt så att inomhusbilder blir lite finare om det är gråmulet utomhus. Det blir ett trevligare ljus i inomhusbilderna helt enkelt.  När man säljer under vintern skall man satsa på att göra bostaden så mysig som möjligt. Använd värmeljus och mysbelysning. Spekulanterna/visningsgästerna skall helst känna att de vill krypa ner och lägga sig i soffan med en stor kopp varmt te eller kaffe.

En fördel med att sälja under vintern är att utbudet brukar vara ganska lågt. De som har möjlighet väntar gärna med försäljningen till våren vilket gör att du har mindre konkurrens från liknande bostäder om du säljer på vintern.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Före jul och nyår

+ Lågt utbud
+ Inomhusbilderna blir fina
+ OK efterfrågan på bostäder
– Risk för tråkigt väder och negativa spekulanter
– December brukar vara väldigt lugn på marknaden
– Tråkiga utomhusbilder

Efter jul och nyår

+ Många nya köpare ute på marknaden
+ Inomhusbilderna blir fina 
– Vädret är tråkigt
– Utbudet ökar successivt och i mars kan utbudet av bostäder blir väldigt högt
– Tråkiga utomhusbilder

Lägenhet – bostadsrätt

Marknaden för lägenheter är mycket mindre säsongsbetonad än marknaden för hus.
Lägenheter går bra att sälja under hela året och det är en realtivt jämn efterfrågan på lägenheter under hela året förutom i december. När det närmar sig jul och nyår har folk annat att tänka på än att köpa lägenhet. Undvik att sälja lägenhet i december är därför vårt tips.

Villa, radhus eller parhus

Att sälja hus under vintern är inte optimalt. Under vintern är inte köpsuget lika stort då det inte lockar lika mycket med hus när det är tråkigt väder utomhus. Tanken att ha en trädgård och en massa underhåll är inte lika lockande när regnet står som spön i backen.
Det är när det börjar bli grönt och fint som folk börjar bli sugna på att köpa hus.
Det är dessutom så att en trädgård som kan vara fantastiskt fin under vår och sommar kan se gräslig ut på vintern. En fin trädgård och uteplats är några av de viktigaste försäljningsargumenten man har när man säljer huset. Det lockar spekulanter och är dessa välskötta kan de får spekulanter att lägga fler bud än vad de skulle gjort om det kikat på bostaden under vintern.

Tips inför en eventuell försäljning av bostaden på vintern

Om du är tvungen att sälja bostaden på vintern är det bra att vara ute i god tid. Du kan förbereda genom att välja mäklare och sedan låta mäklarens fotografer ta bilder utomhus innan vädret börjar bli tråkigt. Du kan då visa sommarbilder för eventuella spekulanter och visa hus fint det är runt bostaden på vår, sommar och tidig höst. Mäklarna tar aldrig något extra betalt för att du fotograferar bostaden flera gånger. Det är alltid bra att vara ute i god tid.

Om du istället väljer att sälja till våren så kan det vara smart att använda vintern till att förbereda allt inför vårens försäljning. Ju mer förberedd du är desto bättre bli slutresultatet. Använd den helt kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se.
Där fyller du i dina uppgifter och får sedan hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i din stad eller i ditt område. Du kan sedan helt fritt välja vilken mäklare som du vill anlita för din försäljning. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis. Du kan sedan även använda dessa offerter när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

Sälja bostad på vintern – genomgång månad för månad

Här på Ekonomifokus har vi en samling med artiklar där vi går igenom hur det är att sälja sin bostad under årets tolv olika månader. Där kan du läsa om hur bostadsmarknaden är under varje enskild månad. Kika in på kategorin Bostadsmarknaden månad för månad.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here