Sälja lägenhet eller hus i augusti

Skall man sälja sin bostad i augusti? Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna med att sälja i augusti? Vi skall i denna artikel gå igenom hur du som säljare skall tänka när du planerar att lägga ut din villa eller bostadsrätt till försäljning efter sommaren.

Sälja lägenhet eller hus i augusti

Augusti är månaden då de flesta börjar arbeta igen efter semestern. Det är också månaden då skolorna börjar och folk börjar återgå till sina vanliga liv. Som vi skrev i en tidigare artikel så sker det väldigt mycket skilsmässor under sommaren och semestern. Att folk återgår till vardagslunken tillsammans med skilsmässorna gör att utbudet av bostäder ofta exploderar i augusti. Även efterfrågan ökar då många människor vill förändra sitt boende.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Att sälja sin lägenhet

För lägenheter ökar efterfrågan efter sommaren. Speciellt på större lägenheter med två eller fler sovrum. Det är de nyskilda, nu mera ensamstående föräldrarna som behöver ha minst två sovrum i sin nya lägenhet för att kunna bo som ensamstående med ett eller två barn. Även för 1:or (lägenheter utan separat sovrum) upplever man en ökad efterfrågan i augusti. Speciellt i och runt städerna där det finns en högskola/universitet. Det är då studenterna som behöver en ny lägenhet i staden där dom skall studera.

Det brukar gå bra att sälja sin lägenhet i augusti men var försiktig så att du inte hamnar i en utbudsexplosion. Om det finns för många liknande lägenheter ute på marknaden i ditt område som den du tänkt sälja bör du avvakta till lite senare på hösten.

 • Fördel = Många nya köpare ute på marknaden
 • Nackdel = Risk för högt utbud och konkurrens från liknande lägenheter

Att sälja sitt hus (radhus, villa & parhus)

Denna typ av bostad går väldigt bra att sälja i augusti. Även här skall man vara lite försiktig om det kommer ut flera bostäder som har stora likheter med den du tänker sälja.
Skilsmässorna innebär oftast att familjen säljer sin villa eller radhus efter semestern och köper istället en lägenhet. Villor har oftast ganska stora skillnader så där är det sällan det kommer ut för många likadana samtidigt på marknaden.

Den stora fördelen med att sälja huset eller radhuset i augusti är att det fortfarande är ett härligt väder ute och gräset är grönt. En bostad med en trevlig uteplats och en gräsmatta lockar väldigt mycket mer när solen skiner. Då finns det ett sug efter att kunna gå ut och grilla på altanen eller uteplatsen. Huset framstår därför i sin bästa dager under sommaren.

 • Nackdel = Högt utbud på marknaden vilket ger hög konkurrens från liknande bostäder
 • Fördel = Hus med uteplats/altan lockar mest när vädret är fint och solen skiner.

Att tänka på inför försäljningen

Något som är minst lika viktigt som årstiden när du skall sälja din bostad är vilken mäklare du väljer att anlita. Det kan handla om tio-tusentals kronor som du kan spara på mäklararvodet eller hundra-tusentals kronor som du kan gå miste om ifall du väljer en usel mäklare. Använd den helt kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra olika mäklare i din stad/kommun. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Mäklarofferter har även en topplista över mäklarna i respektive kommun. Topplistan baseras på olika variabler såsom recensioner från mäklarnas tidigare kunder. En mycket bra, kostnadsfri och helt förbehållsfri hemsida helt enkelt.

6 KOMMENTARER

 1. Hejsan.
  Läste artikeln och bestämde mig för att sälja mitt hus i göteborg under augusti månad. Borde jag påbörja försäljningen då eller kan jag börja förbereda försäljningen redan nu?

  • Hej Armand.

   Jag tycker att du bör påbörja den redan nu och lägga ut bostaden på annons som kommande försäljning samt ta bilder på bostaden.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej. Jag skall sälja lägenheten under sommaren. Tack för denna artikel som klargjorde det som inte mäklaren riktigt kunde svara på.

  • Hej Brf säljare.
   Det är just det som är vår tanke med Ekonomifokus. Att man skall kunna läsa sig till allt det som erfarna mäklare redan känner till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Tusen tack för denna artikel!
  Jag går i säljtankar och funderar på när det är bäst att sälja. Jag läste er artikel om de olika årstiderna men detta med enskilda månader är kanonbra 🙂
  Kommer det att komma även för övriga månader?

  • Hej Bianca.
   Tack så mycket en positiv kommentar!
   Vi kommer att göra likadana artiklar för årets samtliga månader.
   Artikelserien syftar till att kunna informera bostadssäljare kring vilka månader och årstider som det är bra att sälja sin bostad under.
   Mäklarna kommer i princip alltid att rekommendera dig som säljare att sälja nu direkt, oavsett vilken månad eller årstid det är.
   Det beror på att mäklarna oftast vill ta det säkra före det osäkra och påbörja försäljningen så snabbt som möjligt.
   Risken finns alltid att det händer något på marknaden eller att någon annan mäklare ”raggar” på dig som säljare och att du som kund väljer att byta mäklare.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here