Om man vill fynda på bostadsmarknaden finns det vissa perioder på året som är bättre än andra. Den bästa tiden att köpa hus är under sen höst och vinter. Den bästa tiden att köpa lägenhet är under sommaren och runt årsskiftet. I artikeln förklarar vi varför dessa perioder är bäst.
Bästa årstiden att köpa:
1. Lägenhet
2. Hus
Klicka för att gå direkt ner till önskad bostadstyp
- Läs även vår artikel om: Bästa årstiden att SÄLJA bostaden
Lägenhet




Lägenhetsmarknaden är ungefär lika stark året runt med undantag för högsommaren och tiden runt jul och nyår. Det gör att det är svårt att peka ut specifika hela årstider som bättre/sämre för lägenhetsköp. Det finns däremot vissa tidpunkter då sannolikheten är lite större att lägenheter ”missas” av marknaden och säljs lite billigare än de borde.
Sommaren
Under den varmaste delen av sommaren minskar utbudet av lägenheter men även antalet spekulanter på marknaden minskar. Folk ligger på stranden eller är bortresta istället för att gå på visningar. Även om de flesta har koll på Hemnet via mobilen, trots att de ligger på stranden så kan engagemanget ibland vara lite lägre. Folk kan strunta i att gå på visningar ibland eftersom de är upptagna med annat helt enkelt. Det gör att man skall vara lite extra uppmärksam på sommaren och hålla koll på bostäder där få eller inga bud trillar in. Då kan det finnas möjlighet till fynd.
Hösten
På hösten är både utbudet och även efterfrågan på bostäder vanligtvis högt. Hösten är inte en period då man fyndar normalt sett. Det kan givetvis hända att man fyndar även på hösten men då händer det inte på grund av årstiden. Under tidig höst är oftast skilsmässoföräldrarna ute på jakt efter 3:or och 4:or så trycket på den typen av bostäder är lite extra stort i augusti och september. Efter husvagnssemestern
Vintern
Ibland kan bostäder som säljs sent på hösten eller tidigt efter årsskiftet ”trilla mellan stolarna” och säljas lite billigare än de borde. Det beror på att folk har för mycket annat att tänka på runt jul och nyår. Ligger det då bostäder ute till försäljnig så finns det en risk att de inte får den uppmärksamhet som de borde. Håll ögonen öppna efter lägenheter där det inte trillar in några bud eller där endast låga bud kommer in.
Våren
Våren är lik hösten, dvs utbudet är högt och efterfrågan är hög. Våren är alltså inte en årstid som man förknippar med att fynda lägenheter. Under tidig vår är det en del skilsmässoföräldrar ute på jakt efter 3:or och 4:or så trycket på den typen av bostäder är lite extra stort i februari, mars, april. Efter ledigheten under jul och nyår är det nämligen många som inte längre orkar med varandra och väljer att skilja sig.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hus / radhus / fastighet




Husmarknaden är ganska säsongsbetonad. Under våren ökar utbudet kraftigt ju längre in på våren man kommer och på hösten minskar utbudet ju närmare jul och nyår man kommer. Detsamma gäller för efterfrågan. Suget efter trädgård, uteplats och gräsmatta minskar när vädret blir sämre och sämre.
Efter sommaren brukar utbudet vara som högst. Det är många par som skiljer sig under sommaren och säljer sitt hus under tidig höst. Tyvärr är även efterfrågan väldigt hög då vilket gör att det är svårt att göra fynd.
Sommar
Under den varmaste delen av sommaren minskar utbudet av hus lite, det gör även efterfrågan. Folk har fullt upp med annat helt enkelt. Tyvärr minskar utbudet mer än efterfrågan under sommaren vilket gör att det ofta är bra tryck på husförsäljningarna även under sommarens hetaste veckor. Sommaren är alltså inte en årstid då man fyndar hus vanligtvis.
Höst
Under tidig höst kommer det ut mycket hus på marknaden och efterfrågan är stor. Ju längre hösten går desto mindre minskar både utbud och efterfrågan. Vädret blir tråkigare och trädgårdar och uteplatser är inte lika lockande längre. Under sen höst kan man ibland fynda hus som ser tråkiga ut på grund av höstens väder. Hus som kanske hade gått lite dyrare om de såldes när vädret var fint och det var grönt ute. Håll koll på hus som ser tråkiga ut men som egentligen är ganska fina när solen skiner och gräset är grönt.
Vinter
Under vintern är både utbudet och efterfrågan lite lägre på hus. Trädgårdarna har snöat igen, gräsmattan är supertråkig och träden har inga löv. Ibland kan man fynda hus på vintern som kanske hade kunnat gå högre om de såldes under årets gröna och soliga månader. Samma princip gäller här som på sen höst, dvs håll koll på hus som ser riktigt tråkiga ut på grund av vädret men som egentligen är fina. Försök föreställa dig hur huset kan se ut på sommaren.
Vår
Våren är en stark period för husmarknaden. Det är inte en årstid man förknippar med att fynda hus. Efterfrågan är hög eftersom det är många som blir sugna på att köpa hus när vädret blir bättre och solen börjat titta fram. Givetvis kan man fynda om man har tur men då beror det sannolikt inte på årstiden.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hur skall man tänka på längre sikt?
På lång sikt så är det bäst att köpa bostad när bolåneräntorna är höga eftersom höga räntor ger lägre bostadspriser. Ju längre räntorna har stigit desto bättre köpläge uppstår.
Under perioder då bolåneräntorna sjunker och arbetslösheten är låg stiger bostadspriserna. Under perioden 2009 – 2022 hade vi rekordlåga räntor och låg arbetslöshet vilket gjorde att bostadspriserna steg kraftigt. Under perioder med stigande bolåneräntor går det alltså åt motsatt håll.