Bolånetaket

Bolånetaket

Bolånetaket innebär att du som privatperson får ta bolån på max 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % kallas för kontantinsats, den får du finansiera med eget sparkapital eller någon annan typ av lån, exempelvis ett privatlån. 85 % är alltså taket för bolånet.

Exempel:
Peder skall köpa en bostad för 1 000 000 kr.
850 000 kr (85 %) kan han låna som ett bolån, resterande (15 %) måste han spara ihop eller låna på annat sätt.

  • Bolånetaket = 85 % i maxbelåning på bostad
  • Infördes i oktober år 2010
  • Gäller både hus och bostadsrätter
  • Denna regel är omöjlig att komma runt

Om man har 85 % i belåning (även kallat belåningsgrad) på sin bostad så kan man inte ta mer bolån. Man kan däremot ta privatlån, billån och andra typer av lån eftersom de inte belastar bostaden.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Varför bolånetaket infördes

Taket infördes för att dämpa bostadspriserna. Finansinspektionen ansåg att priserna steg för kraftigt och bolånetaket var därför en dämpande åtgärd. Man ville även se till att inte svenskarna överbelånade sig eftersom det i framtiden kan leda till finansiella krascher.

Innan bolånetaket infördes kunde man låna 100 % av bostadens värde som ett bolån.

Bolånetaket har fått kritik

Det är många som kritiserat bolånetaket eftersom det hindra många, speciellt unga människor, från att ta sig in på bostadsmarknaden. Om du skall köpa en lägenhet i en medelstor eller stor stad idag så krävs det att du sparat ihop flera hundra tusen kronor. De flesta unga har inte hunnit spara ihop såpass stora pengar och kan därför inte köpa sig en bostad. Istället blir det pensionärerna och människor i medelåldern som köper alla fina bostäder.

Frågor och svar

Kan man låna till den egna insatsen?

Ja, genom att låna av någon närstående eller via ett så kallat kontantinsatslån.

Kommer bolånetaket att försvinna?

Det beror på vad regeringen vill. Förmodligen kommer det att finnas kvar länge, i dagsläget tyder inget på att det kommer att slopas.

Har bolånetaket någon koppling till amorteringskravet?

Ja din belåningsgrad och din skuldkvot styr hur mycket du måste amortera. Läs vår artikel om: Belåningsgrad och skuldkvot

Är det möjligt att överstiga bolånetaket på 85%?

Den enda gången du kan ha bolån som överstiger 85 % av bostadens värde är om bostaden har sjunkit i värde. Du kan aldrig ta ett nytt bolån som gör att lånet överstiger taket.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här