
Bolånetaket innebär att du som privatperson får ta bolån på max 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % kallas för kontantinsats, den får du finansiera med eget sparkapital eller någon annan typ av lån, exempelvis ett privatlån. 85 % är alltså taket för bolånet.
Exempel:
Peder skall köpa en bostad för 1 000 000 kr.
850 000 kr (85 %) kan han låna som ett bolån, resterande (15 %) måste han spara ihop eller låna på annat sätt.
- Bolånetaket = 85 % i maxbelåning på bostad
- Infördes i oktober år 2010
- Gäller både hus och bostadsrätter
- Denna regel är omöjlig att komma runt
Om man har 85 % i belåning (även kallat belåningsgrad) på sin bostad så kan man inte ta mer bolån. Man kan däremot ta privatlån, billån och andra typer av lån eftersom de inte belastar bostaden.
- Läs även vår artikel: Låna till kontantinsatsen
Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.
Varför bolånetaket infördes
Taket infördes för att dämpa bostadspriserna. Finansinspektionen ansåg att priserna steg för kraftigt och bolånetaket var därför en dämpande åtgärd. Man ville även se till att inte svenskarna överbelånade sig eftersom det i framtiden kan leda till finansiella krascher.
Innan bolånetaket infördes kunde man låna 100 % av bostadens värde som ett bolån.
Bolånetaket har fått kritik
Det är många som kritiserat bolånetaket eftersom det hindra många, speciellt unga människor, från att ta sig in på bostadsmarknaden. Om du skall köpa en lägenhet i en medelstor eller stor stad idag så krävs det att du sparat ihop flera hundra tusen kronor. De flesta unga har inte hunnit spara ihop såpass stora pengar och kan därför inte köpa sig en bostad. Istället blir det pensionärerna och människor i medelåldern som köper alla fina bostäder.
Frågor och svar
Ja, genom att låna av någon närstående eller via ett så kallat kontantinsatslån.
Det beror på vad regeringen vill. Förmodligen kommer det att finnas kvar länge, i dagsläget tyder inget på att det kommer att slopas.
Ja din belåningsgrad och din skuldkvot styr hur mycket du måste amortera. Läs vår artikel om: Belåningsgrad och skuldkvot
Den enda gången du kan ha bolån som överstiger 85 % av bostadens värde är om bostaden har sjunkit i värde. Du kan aldrig ta ett nytt bolån som gör att lånet överstiger taket.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.