Bolånetak

Bolånetaket

Bolånetaket innebär att du som privatperson får ta bolån på max 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % får du finansiera med eget sparkapital eller någon annan typ av lån.

Exempel:
Peder skall köpa en bostad för 1 000 000 kr.
850 000 kr (85 %) kan han låna som ett bolån, resterande måste han spara ihop eller låna på annat sätt.

  • Bolånetaket = 85 % i maxbelåning på bostad
  • Infördes i oktober år 2010
  • Gäller både villor och bostadsrätter
  • Denna regel är omöjlig att komma runt

Om man har 85 % i belåning (även kallat belåningsgrad) på sin bostad så kan man inte ta mer bolån. Man kan däremot ta privatlån, billån och andra typer av lån eftersom de inte belastar bostaden.

Jämför alltid bankerna innan du lånar
På Lånekoll.se jämför du bolån och lånelöften för bolån hos 30 st banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Varför bolånetaket infördes

Taket infördes för att dämpa bostadspriserna. Finansinspektionen ansåg att priserna steg för kraftigt och bolånetaket var därför en dämpande åtgärd. Man ville även se till att inte svenskarna överbelånade sig eftersom det i framtiden kan leda till finansiella krascher.

Innan bolånetaket infördes kunde man låna 100 % av bostadens värde som ett bolån.

Bolånetaket har fått kritik

Det är många som kritiserat bolånetaket eftersom det hindra många, speciellt unga människor, från att ta sig in på bostadsmarknaden. Om du skall köpa en lägenhet i en medelstor eller stor stad idag så krävs det att du sparat ihop flera hundra tusen kronor. De flesta unga har inte hunnit spara ihop såpass stora pengar och kan därför inte köpa sig en bostad. Istället blir det pensionärerna och människor i medelåldern som köper alla fina bostäder.

Planerar du att sälja bostaden?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren.
När du skall sälja din bostad bör du jämföra flera olika mäklare och deras offerter. Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita.

Det är helt gratis att nyttja de tjänster Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kan man låna till den egna insatsen?

Ja, genom att låna av någon närstående eller via ett så kallat kontantinsatslån.

Kommer bolånetaket att försvinna?

Det beror på vad regeringen vill. Förmodligen kommer det att finnas kvar länge, i dagsläget tyder inget på att det kommer att slopas.

Har bolånetaket någon koppling till amorteringskravet?

Nej, det är belåningsgraden styr hur mycket du måste amortera. Du kan räkna ut din belåningsgrad med kalkylatorn i artikeln.

Är det möjligt att överstiga bolånetaket på 85%?

Den enda gången du kan ha bolån som överstiger 85 % av bostadens värde är om bostaden har sjunkit i värde. Du kan aldrig ta ett nytt bolån som gör att lånet överstiger taket.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here