Skuldkvot & belåningsgrad – Enkel kalkylator

0
Skuldsättningsgrad och skuldkvot

Skuldkvot = Hur mycket bolån har du i förhållande till din inkomst
Belåningsgrad = Hur mycket bolån har du på din bostad i förhållande till bostadens marknadsvärde

Amorteringskravet känner de flesta till. Det infördes för några år sedan och skärptes sedan ytterligare under 2018. För att veta om du drabbas av amorteringskravet måste du först räkna ut vilken belåningsgrad du har på din bostad och sedan vilken skuldkvot du har.

Kalkylatorn nedan hjälper dig att räkna ut både belåningsgrad och skuldkvot.
Om du äger eller har tänkt köpa bostaden ihop med någon annan person så plussar du ihop era inkomster och fyller i sedan i er totala inkomst fältet i kalkylatorn.

Sänk din ränta eller sök lånelöfte

Sök lånelöfte eller testa att sänka räntan på dina befintliga bolån med hjälp av Lånekoll.se. Tjänsten är helt gratis och man förbinder sig inte till något när man skickar in sina uppgifter.

Belåningsgrad

För att räkna ut belåningsgrad så dividerar man sina bolån med bostadens marknadsvärde.

Exempel:
Storlek på bolån: 2.000.000 kr.
Bostadens marknadsvärde: 3.000.000 kr.
2.000.000/3.000.000 = 0,66
Belåningsgraden är 66%

Marknadsvärdet man skall räkna med är den senaste värderingen som banken har tillgång till och räknar med. Om man aldrig har värderat om sin bostad sedan man köpte den så är det inköpspriset man skall räkna med. Om man vill värdera om sin bostad för att kunna lägga om sina lån så krävs en skriftlig värdering av en mäklare. Man kontaktar då en mäklare för att få en skriftlig värdering och det kostar vanligtvis 1500-2500 kr att få en skriftlig värdering av en mäklare.

Skuldkvot

Under 2018 skärptes amorteringskravet. Man måste nu amortera 1% extra varje på sitt lån varje år om man har bolån som överstiger 4,5 gånger sin totala årsinkomst innan skatt (brutto).

För att räkna ut sin skuldkvot så dividerar man bolånet med sin årsinkomst. Om man äger eller skall köpa bostad ihop med någon annan person så adderar/plussar man ihop båda personernas årsinkomster och räknar sedan med den totala årsinkomsten.

Exempel:
Storlek på bolån: 3.000.000 kr.
Person 1 inkomst: 350.000 kr/år
Person 2 inkomst: 450.000 kr/år
Total inkomst: 800.000 kr per år.
3.000.000/800.000 = 3,75
Skuldkvoten är 3,75 ggr

Amorteringskravet – vad gäller just nu?

Just nu måste du amortera på ditt bolån så länge du har över 50% i belåningsgrad och/eller över 4,5 ggr i skuldkvot

Belåningsgraden
Amorteringskravet gäller enligt följande för belåningsgraden:

  • Under 50% i belåningsgrad = inget krav på amortering
  • 50-70% i belåningsgrad = krav på 1% årlig amortering
  • över 70% i belåningsgrad = krav på 2% i amortering

Skuldkvoten
Har du en skuldkvot som överstiger 4,5 ggr så måste du amortera ytterligare 1% extra på dina lån varje år oavsett hur mycket/lite du amorterar på grund av din belåningsgrad.

Sänk kostnaden på befintliga bolån eller får det bästa lånelöftet

Lånelöfte
Om du planerar att köpa bostad behöver du ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Jämför alltid olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se gör jobbet kostnadsfritt och presenterar sedan bankernas erbjudanden på en lista för dig. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Du har befintliga bolån
Gör en kostnadsfri jämförelse hos Lånekoll.se och se om de kan sänka dina bolånekostnader. Tidigare har de löst ända ner till 1,09% i ränta på bolånen åt vissa kunder. Du förbinder dig inte till något när du gör en jämförelse och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here