Byta ut sin hyresrätt mot en annan

Byta hyresrätt


Denna guide riktar sig till dig som vill byta ut din hyresrätt mot en annan hyresrätt. Det krävs att du har ett förstahandskontrakt för en lägenhet i dagsläget och vill byta till en annan lägenhet men du vet inte riktigt vet hur det fungerar.
Detta är en guide som ökar dina chanser att lyckas.

Annonsering vid byte av lägenhet

Du kommer att behöva annonsera ut din lägenhet på olika bostadsbytarsidor.
I annonsen behövs fotografier och en säljande text om din lägenhet.
Ju bättre du gör detta, desto större chans har du att någon vill byta sin hyresrätt med dig.

När du ska fotografera lägenheten så bör du följa vissa grundläggande regler:

 • Ta fina bilder som framhäver bostadens bästa sidor
 • Städa och bädda.
 • Fotografera viktiga rum och försök att alltid ha med rummets fönster i bilden
 • Glöm inte omgivning, fasad och utsikt från bostaden.
 • Lägg in en planlösning i annonsen. Hyresvärden kan eventuellt ha en planlösning om du frågar. Annars får du rita upp en egen för hand eller på datorn

💡 Hitta bostad att hyra eller hyr ut din bostad med extra trygghet

Hyra ut: 50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.

Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.

Hitta bostad att hyra: På Samtryggs hemsida finns över 300 st lediga bostäder att hyra. Skapa ett konto helt gratis och se om någon av bostäderna passar dig.

Hur du bör beskriva bostaden

Beskriv lägenheten sakligt och se till att framhäva vad du tycker är psoitivt med bostaden.
Om du till exempel älskar möjligheten att dricka morgonkaffet på altanen på framsidan så skriv det i annonsen.

Se till att nämna något om varje rum och dela upp beskrivningen i först en översikt och sen delbeskrivningar för varje rum. Beskriv vad som ingår i form av utrustning mikro, ugn, diskmaskin osv.
Glöm ej att beskriva omgivningen (dagis, skolor, mataffärer, kommunikation, internet mm).

När du beskriver de olika rummen kan det vara praktiskt är att förklara vad man får plats med i de respektive rummen.
Exempel: ”Gott om plats i sovrummet för dubbelsäng samt sängbord utan att rummet känns övermöblerat”

Nämn också några ord om golvmaterial och färger i lägenheten, beskriv också skicket på dem. Även om det syns på bilderna så kan det vara svårt att skilja på äkta parkettgolv och andra golv.

Glöm ej:

 • Dina kontaktuppgifter
 • Storlek/yta
 • Antal rum
 • Hyra
 • Våningsplan
 • Finns hiss ?
 • Internet/TV-utbud

Annonsera ut din lägenhet om byte

Det finns massor av olika bostadsbytartjänster på nätet där de mest kända är Björns Bostadsbytare och Lägenhetsbyte.se. Oftast har även de stora hyresvärdarna egan hemsidor med sidor för byte av hyresrätter.

Det finns ett stort utbud av sidor för bostadbyte och det finns ett stort antal personer som annonserar ut sina hyresrätter för byte.
Ett stort utbud gör det att chansen att alla inom byteskedjan hittar det de vill. Håll dig därför till de sidorna där folk är mest aktiva.

Det finns både gratis bytesannonsering och annonsering som kostar (både Björns Bostadsbytare och Lägenhetsbyte.se kostar till exempel en avgift).

Många byten spricker på grund av oseriösa bytare så det är troligare att byten går igenom när man får betala en viss summa.
Det gör att man inte har för gamla annonser ute och sorterar bort bytare som bara lägger ut för att kolla intresset. Det är dock ingen garanti då det finns många oseriösa även på betalsidor.

Man ska dock inte underskatta alternativa annonseringsmetoder som till exempel Blocket och att sätta upp en lapp på mataffären. Genom att sätta upp lappar kan man nå personer som inte aktivt letar på bostadsbytarsidor eller ens besöker nätet, till exempel pensionärer.

Hitta andra lediga lägenheter

När du lagt upp bilder och beskrivning av din bostad så kan du börja leta och då kommer du att behöva kunna förstå dessa uttryck:

 • Direktbyte – när du byter din bostad mot en annan rakt av. Ni flyttar in i varandras bostäder helt enkelt.
 • Triangelbyte – när du byter din bostad mot Person 1:s bostad, person 1 byter mot person 2, som i sin tur byter mot din.
 • Flerpartsbyte – ibland kan en sån här byteskedja bli ganska lång med ett större antal byten som krävs.

Ju längre en byteskedja är, desto mindre är chansen att den lyckas då risken att någon drar sig ur ökar. Det är ofta svårt att hitta ett direktbyte där två personers önskemål matchar varandra perfekt.

Om man lyckats skapa en kedja av personer så gäller det att agera snabbt och se till att samtliga i kedjan kan hålla visningar för varandra. Telefonsamtal fungerar bäst.
Skriv ett personligt mejl i andra hand.
Ju mer du driver på desto större är chansen att byteskedjan lyckas.

Det är inte alltid så att alla inblandade enbart är med i en byteskedja.
Situationen blir ännu mer komplicerad av att vissa i byteskedjan kan ha parallella kedjor som de är mer eller mindre intresserade av.
Ett viktigt framgångsrecept är att man i samband med att man diskuterar bytet ser till att alla har just denna byteskedja som högsta prioritet.

Visning x2

Du kommer ju att hålla i en egen visning av din bostad och även gå på visning som ”spekulant” på den bostad som du vill byta till.
När du visar din egen lägenhet så ser du till att den är väl städad och att den känns fräsch och attraktiv. Dra upp persienner, bädda sängen osv.
När du kikar på bostaden som spekulant skall du vara noggrann och försöka att inte missa alla detaljer. Ta god tid på dig.

Bytet

När alla i kedjan är överens och vill byta så bör ni agera så snart som möjligt.
Inget är klart förrän alla papper är påskrivna och inskickade.
Det finns flera exempel på bytare som fått kalla fötter i sista sekunden och backat ur.

Hör av dig till din hyresvärd som du ska flytta till och fråga vilka blanketter du ska fylla i för att genomföra bytet. Se också till att den personen som skall ta över din bostad får kontaktuppgifterna till din nuvarande hyresvärd.

Hyr ut din lägenhet i andra hand

Istället för att säga upp eller sälja din befintliga bostad kan du hyra ut den och tjäna lite pengar varje månad på uthyrningen.

💡 Hitta bostad att hyra eller hyr ut din bostad med extra trygghet

Hyra ut: 50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.

Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.

Hitta bostad att hyra: På Samtryggs hemsida finns över 300 st lediga bostäder att hyra. Skapa ett konto helt gratis och se om någon av bostäderna passar dig.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Hej, tack för bra information. Kan jag folkbokföra mig hos min mamma för att hon sen byter sin lägenhet till två mindre lägenheter?

  • Hej Johan.

   Det borde fungera men är inte helt säker tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej

  Båda sajterna du nämnde är en och samma ägare

  De köpte upp den andra och slaktade den

  Lossa.se gillar jag för att annonsen finns ute i ett år å kostar 0kr

  • Hej Therese:

   Tack för info.
   Men vad jag kan se så ligger både bjornsbytare.se och lägenhetsbyte.se uppe?

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej!
  Jag har en fin exklusiv gård med tennisbana, pool, plantage och stor växthus mm.
  Gården ligger i norra Bosnien. Nära motorvägen Zagreb-Belgrad.
  Vill byta mot lägenhet i Sigtuna kommun eller närliggande kommuner.
  Kan ni förmedla och hjälpa till med detta?
  Hälsningar/Ljubo
  Sigtuna

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här